Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Van ez a három kapcsolás.A C-t még nem építettem meg. Az A-t és a B-t viszont ma megcsináltam.Működnek is.A ,,B'' kapcsolás :-már 1,3 V-ról világít;-1,6 V-nál ,normál' fényű. A kérdéseim az A és B kapcsolással kapcsolatban: 1.Hogyan működnek pontosan a kapcsolások? (Az rendben hogy oda van írva hogy fesz.kétszerező,meg hogy oszcillátor,de én arra lennék kíváncsi hogy mi miért van) 2.Meg tudnám e valahogy oldani hogy akármelyik kapcsolás módosításával már 0,5 V-ról vagy kevesebbről már világítsanak a LED-ek?Milyen paraméterű (átmérő,áttételek,vezeték keresztmetszet) transzformátort kéne csinálnom hogy 0,5 V-ról működjön? Egyéb kérdés: 3.Tudnátok linkelni olyan kapcsolásokat/kapcsolást amelyek 0,5 V-ról vagy alacsonyabbról üzemelnek?Az lenne az ideális,ha:-nem kéne bele transzformátor;-kevés alkatrészből áll.Persze a trafós megoldások is jöhetnek,vagy akármilyen megoldás ami megfelelő. Köszönöm,minden jót!
Az Si alapú félvezetők nyitó fesze általában 0,6V. Így a kapcsolás 0,5V-on nagy valószínűséggel nem fog működni.
Ja és még valami amit elfelejtettem.Ennek az eszköznek (nem pont ennek) nem tudja valaki a kapcsolását? Hasonló elven működők is jók lennének!Én egy ilyet találtam,nem tudom működik e,holnap valószínű kiderül.
A "B" és a "C" kapcsolás megfelel az igényeidnek.
Trafó nélkül nem lehet ilyen alacsony feszről megoldani. Az alkalmazott kapcsolás (blocking-oszcillátor) a trafóban viszonylag meredek felfutású tüskéket generál, amit a (gyors és kis nyitófeszültségű) schottky diódával egyenirányítunk, majd szűrünk. Ezért kell a tranzisztort is a gyorsabb típusok közül választani. Elvileg építhetünk kapcsolt kapacitásos áramkört - ahol az oszcillátor a tápról több kondit tölt fel, majd ezeket sorosan kapcsolja. (Ilyen van pl a MAX 232-ben is). Sajnos ezek hatásfoka nem közelít a trafós megoldásokéhoz, és a táp sem lehet 0,8...1V alatt.
Értem.Na és mi van akkor ha mégis 0,5 V a tápfeszültség,de ezt egy feszültség- két;-három vagy négyszerezővel megtolnám?
Értem.A #468487-as hozzászólásomra tudnál segíteni?
Leírtam neked, miért működik a trafós akár fél V-ról is!
Az a "power LED" kapcsolás csak egy trafó szekunderét mutatja!
Igen,el is olvastam (,,viszonylag meredek felfutású tüskéket generál'') .
Azt elfelejtettem írni hogy a kapcsolás állítólag a hálózati fesz 50 Hz-étől működik.Legalábbis az oldal infoja szerint.
A jó öreg germániumalapúaknak kisebb a nyitófeszültségük.
Igen, lehet. Ha pl. egy hálózati trafó közelébe teszed, akkor megfelelő menetszámú tekerccsel működik. (különösen az újabb trafóknál, amiknek jó nagy a szórt mágneses terük).
De működhet nagyobb áramot szállító vezetékre tekerve is!
Rendben van.Ha a kék ledet pirosra vagy zöldre cserélem akkor gondolom a paramétereken is kéne változtatnom a kapcsolásban.
A blocking oszci megy fél V-tal is, hiszen a trafó egyik tekercse hajtja meg a bázist. Si tranyóval is megy, egy a lényeg, hogy sima, mechanikus kapcsolóval kell bekapcsolni - ekkor keletkezik a trafóban egy tüske, utána már rezeg. Tehát nem fog elindulni egy tápról, ha nulláról kezded feltekerni a feszt...
Ezt ismerem, az elektromos ionizálóban láttam hasonlót, de annyira kis kimenő áramot "termel", hogy lehet nem tudja meghajtani a LED-es kapcsidat. De ha már ezzel állítod elő a LED meghajtónak a tápot, akkor ezzel az erővel már direkt is meg lehetne hajtani, nem?
Direktben nem világít 0,5 V-ról. (1,6-tól kezd normálisan világítani)
Én kapcsolót nem tettem bele.Akkor ha teszek bele egy kapcsolót akkor megy kevesebbel is? Remélem Neked és az ELTE-nek igaza lesz. °°)
Elviekben ha egy step-up converterre 0,5-t kapcsolok,akkor a kimenetén lesz annyi fesz hogy meghajtson egy ledet nem?
Nem olvastad el figyelmesen amit írtam! Az általad összeollózott kapcsolásról beszéltem, ahol a diódákkal és kondikkal növelnéd a feszültséget.
Elolvastam figyelmesen,csak kicsit hosszú volt a nap.
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Szerinted ez a kapcsolás egy 1,5 V-os gombelemmel mennyi ideig világítana folyamatosan?Nagyobb így az áramfelvétele mint ha simán egy előtéttel rácsatlakoztatnám egy gombelemre?
Attól függ, hogy melyik nagyobb, az előtét-ellenállás vagy a kapcsolás vesztesége.
Vigyázz, ez (és az összes hasonló dióda-kondi típusú) feszültségsokszorozó csak váltakozófeszről működik.
Sziasztok! Pls vki segítsen nekem abban hogy számítógép tápra rátudok kötni LED sort?Nem NAGYON értek hozzá ezéé kérdezlek inkább titeket!
Mire szeretnéd ott használni? A LED sor 10 led-ből áll. Ha csak azt szeretnéd hogy mind a 10 világítson, akkor keresel 5V-ot a tápodon, sorba kötsz egy 330 ohm os ellenállást, és utána a LED sort. De gondolom más célra szeretnéd használni .
Az akváriumhoz szeretnék LEDes világítást csinálni és néztem neten voltak ilyen 5 méteres LED csíkok csak nem tudom hogy azt ilyenre rátudom e kötni!
5m-es? Jó nagy akvárium lehetett !
Akvárium világításnak szerintem gyenge egy sim normál fényerejű LED. Én anno egy kis neont szereltem be az megtette a hatását. Én inkább erősfényű LED-ekkel próbálkoznék a helyedben szépen itt ott elhelyezve a sarkokban. Halaknak nem biztos, hogy jót tesz. Ha jól tudom természetes fényt szeretik. üdv: Dávid |
Bejelentkezés
Hirdetés |