Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   38 / 164
(#) kovizozi hozzászólása Jún 22, 2009 /

Sziasztok!
Van egy ilyen léptetőmotorom egy elektronikai boltba vettem használtan 300Ft-ért.
Tudnátok valami infot adni róla hogy mégis hogyan lehet ezt meghajtani pic-el??
Nem tudom hogy hány voltos meg hogy hány fázisú.

DSC00469.JPG

(#) deguss válasza kovizozi hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

Ez egy kétfázisú bipoláris kis teljesítményű motor.
Bipoláris, azaz a tekercsekben meg kell tudod fordítani az áram irányát. Ezt úgy tudod megoldani, hogy a két tekercset egyenként hídba kötöd (tehát tekercsenként 2 PNP és 2 NPN tranzisztor vagy N és P FET), és a PIC-kel az NPN (vagy N csatornásakat) direktben hajtod meg, és a PNP (vagy P csatornásakat), amennyiben nem 5V-ról táplálod a motort, egy szintillesztéssel a PIC-ről. Érthető?
(#) aderka válasza kovizozi hozzászólására (») Jún 22, 2009 / 1

Szia!
Ezt olvasd végig!
Bővebben: Link
(#) kovizozi válasza deguss hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

Köszi a választ!
Egy kicsit még héber.
tudnál valami rajzot mellékelni?
És a vezetékek két tekercsnek a végére mennek vagy hogy?

Ja nagyábol már értem.
Tehát 2 H-hidat kellene készítenem és azzal fordítgatnám a feszt .? Hány voltot adjak neki?
(#) deguss válasza kovizozi hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

Ki lehet számolni egyszerűen, ha megméred a tekercsek ellenállását, de szerintem nyugodtan próbáld ki 5V-ról.

ok
Köszi!
(#) nagyan hozzászólása Jún 30, 2009 /

Sziasztok!

Én 12V-os okkuról szeretnék léptetőmotort hajtani. Nem a vezérléssel van bajom, 1 dolgot nem értek.
A léptetőmotoroknak jó kicsi a tekercsellenállásuk, a tekercsfeszültség is mondjuk 1-3 V. Ezzel szemben minden léptetőmotorvezérlő leírás amit olvastam 30-40 V-os meghajtófeszültségről beszél. Tehát az a kérdésem, hogy egy 12V-os autóakkuról meg tudom-e oldani a léptetőmotor meghajtást. Saját meghajtót és vezérlőt akarok építeni, de nem értem ezt a feszültségkölünbséget.

Gyorsan válaszoljatok légyszi, mert ahol fesz. különbség van, ott áram folyik és teljesítmény disszipálódik és már izzadok eléggé..
(#) deguss válasza nagyan hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

Az elméleted ott sántít, hogy az említett 1-3V a motor alapfeszültsége. Tehát a névleges áram álló rotornál ennél a feszültségnél alakul ki.
A forgó rotor induktív impedancia, tehát a motor "ellenállása" megnő a fordulatszámmal egyenesen arányosan. Ezért kell néha a 30-40V is, hogy át tudd hajtani a motoron a névleges áramot.
A motornak ugyan is semmi más nem számít, csak a tekercsáram.
(#) nagyan válasza deguss hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

Aha. Ezek szerint a fordulatszámtól függ, hogy meddig elég 12V. A motor a nyomatékát leadja 12 V alatti is, ha nem forog olyan gyorsan. Ezek szerint egy léptetőmotor vezérlőbe alap dolog a tekercs áramának figyelése és mindenképpen PWM szabályzás kell? A feszt a fordulatszámnak megfelelően kell ráengedni a motorra? Eddig azt hittem, hogy elég 2 fokozatú PWM vezérlés, egy 100% kitöltéssel, mikor megy a motor, egy meg 40-50% kitöltéssel, mikor áll a motor és tart. De ezek szerint folyamatosan szabályozni kell a feszt, fordulatszámtól függően, hogy a motor a megfelelő áramot kapja.

A kérdésem továbbra is az lenne, hogy 12 V-al mennyire használhatom a NEMA34-es motorom, az adatai:

Nyomaték: 6.4 Nm
Névleges áram: 3.2 A
Tekercs ellenállás: 0.85 Ohm
Alap feszültség: 2.6 V
Induktivitás: 3.5 mH

Köszi a választ!
(#) deguss válasza nagyan hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Pontosan úgy van, ahogy leírtad.
Egy valamire való vezérlő IC figyeli az áramot, és úgymond a névleges áramot próbálja tartani, ez a "chopper" mód.

A motorod egy elég erős egy darab, és 3.5mH is tisztességes induktivitás, de szerintem 12V elég ahhoz, hogy közepes sebességig tudd hajtani. A maximumhoz biztos kevés, de attól függ mire kell. (Hol vetted a motort, ill. mennyiért? -> privát)
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Júl 1, 2009 /

Üdv!
Pár kérdés az előző hozzászólások folytatásaként, ha már egyszer hozzáértők is vannak itt.
Készülő vezérlésemhez táp témában:
6V/0,85A-es motor
1.: Nincs lehetőségem chopper üzemmódra... LM317-tel felépített áramgenerátoros meghajtás nem jobb? Az garantálja a beállított maximum áramot (0,85A), és ha a bemenő feszültsége pl 40 V, akkor (valahol a) maximum sebességnél legrosszabb esetben is lehetséges egy kb 37V a kimenetén, aminél az áramstabilitás nem biztos, hogy létrejön, de cserébe megvan a rugalmas feszültségtartomány.
Vagy tévedek?
Legfeljebb fűteni fog, mint állat! De ez jelenleg nem gond. A PWM-es tartás meg ugyis megfelezi ezt az áramot is.

2. Van PWM-es "tartóáram" lehetőségem. A motor 6V-os, jelenleg a 7ohmos tekerccsel sorba van egy 8.2ohmos 5W-os ellenállás, és 12V-os tápról megy. Ha nincs step jel, akkor 1másodpercenként 10%-ot csökken a FET nyitvatartásában a kitöltési tényező, egészen 50%-ig. Azaz léptetés közben (nyugalmi ellenállást nézve) 6V jut a motorra, de tartófeszként 3V. Ez így tökéletes, vagy érdemesebb lenne pl 24V-ról járatni, és akkor a tartó lenne a 6V, de ekkor menet közben, avagy amíg csökkenne a kitöltés, túl nagy feszültség jut a motorra.
Szerintetek?

Köszönöm!
Bővebben: Link
(#) nagyan válasza deguss hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Megírtam privátban honnan van a motor, bár aki ezt a fórumot olvassa, az biztos ismeri azt a weblapot.
A motor egy zsinór húzogató aktuátorhoz lesz, egy dobra tekeri fel és engedi le a zsinórt. A keletkező nyomaték max. 5Nm lesz, a megkívánt fordulatszám 8 1/s = 480 1/perc.

Gondolod ezt a fordulatszámot bírni fogja 12V-os akkuról?

Másik kérdésem, hogy nem tudsz esetleg egy step-dir vezérlőt ami jó lehet ennek a motornak? Nem muszáj komplett, jó IC is, csak gondolom FET-ekkel kell meghajtani ezt a motort, mert ilyen áramú IC nem igen van.
Ha nincs vagy nem tudsz ilyet, akkor az lenne még a kérdésem, hogy egy PIC logikai kimenetét használnám fel vezérlésre, de kellene egy FET-es meghajtó. Tudnál nekem ilyen kapcsolást betenni ide?

Köszi.
(#) kissi válasza deguss hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

[/quote]Ki lehet számolni egyszerűen, ha megméred a tekercsek ellenállását[quote]
Ezt hogyan értetted, mert az áramok nem egyformák a különböző típusoknál?!

Steve
(#) deguss válasza nagyan hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Nem tudom megmondani, hogy bírni fogja e az 5Nm-ert 8Hz-en, 12V-ról, ezt meg kell mérni. Bár nem egyszerű forgás közben nyomatékot mérni, de ha már megvan a végleges konstrukció és a teher, akkor lehet próbálkozni.
Egyébként miért kell léptetőmotor? Nekem a zsinóros mechanikáról ez jut eszembe. Bár ehhez biztos nem kell 5Nm.

Ha van lehetőséged, szerezz motoronként (még azt sem tudom, hogy uni vagy bipoláris, de az utóbbit feltételezve) 4 N csatornás és 4 P csatornás logikai FET-et. Az N-csatornásokat közvetlen a PIC-ről meg tudod hajtani, a P-csatornásokhoz kell egy szintillesztő, ami lehet egy egyszerű tranzisztormező (pl. ULN2003), vagy ha van rá keret, akkor MOSFET driver IC. (Maxim árul ilyet). Sok mindentől függ hogyan alakul a kapcsolás, ehhez tuni kéne mid van, illetve mit tudsz beszerezni....
(#) nagyan válasza deguss hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Szia!

Ezek szerint akkor derül ki, hogy mennyire megy a hajtás, ha megcsinálom. Van esetleg módja szerinted, hogy 12V-ból csináljak mondjuk 30V-ot ilyen teljesítmény mellett? ( ha nem jönne össze 12V-tal a sebesség)

Igazából pár ezer forint nem tétel itt most, láttad a motor árán is, megbízhatóra kell csinálni. Tehát ha tudnál esetleg egy kényelmes, megbízható megoldást, az lenne a jó, mégha nem is olyan olcsó. A motor egyébként 8 kivezetéses univerzális, én inkább használnám unipolárisként, mert valamiért jobban fekszik a gondolkodásomnak.

Léptetőmotor azért kell, mert ennek csak megmondom hogy hová álljon be és odaáll, a terheléstől függetlenül (nyomatékhatáron belül). Sima DC motor nem tetszik annyira, annak kellene vmi áttétel is a kötéldobhoz, meg nincs tartónyomatéka. A kötelet az egyes pozícióban tartás közben mindenféle rángatás érheti, ezért megbízhatóan tartani kell. És nem utolsó sorban a léptetőmotornak legalább elméletben meg tudom oldani a vezérlését és közvetlenül hajthatja a kötéldob tengelyét.

Láttam vezérlőket csak N csatornál logic level FET-ekkel is. Egy ilyen kapcsolás jó lenne nekem, nem kellene közé mindenféle egyéb ic.

Üdv,
András
(#) deguss válasza nagyan hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Unipoláris kötésben a névleges 6.4Nm-es nyomatéknak csupán a 60%-át tudod kihozni a motorból. Ezért ajánlott a bipolári kötés.
Mihez értesz? Mikrovezérlős megoldás jöhet? Úgy egyszerű, valami ilyesmit applikálj a kimenetre.
Csatoltam egy rajzot. Ez egy motor egy tekercséhez elég. Tehát egy kétfázisú (két tekercses) motorhoz 2 ilyen kell.
Az NPN tranzisztor bármi lehet, pl. BC182, vagy amid van.

p+n_fet.jpg

(#) nagyan válasza deguss hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Szia!

Reggel megnézem még jobban a rajzot, első ránézésre tetszik, köszi. Mikrovezérlős megoldás jöhet, sőt az jöjjön.
Sajnos olyan 2 hét múlva tudom kipróbálni, hogy muzsikál. Addigra szeretném teljesen rendbetenni, hogy csak forrasztani kelljen.

Hogy kössem szerinted a 8 kivezetéses motor tekercseit? Itt 2x2 tekercs van, mind kivezetve. Csak 1-1 tekercset kössek be, vagy kössem őket sorba/párhuzamosan? Mit javasolsz? Legyen a bipoláris megoldás, ha úgy lesz meg a nyomaték.

Na az este már eléggé kivoltam, most megnéztem jobban, tök jónak tűnik. A FET-eket lehetne cserélni benne? Működne mondjuk egyel nagyobb verzióval, az IRF9530 helyett IRF 9540 és az IRL530 helyett IRL540?
Biztosabban elviselné az áramát, robosztusnak kellene lennie a vezérlés ezen részének, mert ezt nem duplázom meg majd, szóval ennek sehogy sem szabad tönkremennie.

Az egyel nagyobb fetekkel maradhatnak ugyan ezek az ellenállások? Leírnád hogy hogy kell ezt vezérelni? Hová tegyem az áramfigyelő ellenállást? A 12V bejövőre mondjuk?

A.
(#) deguss válasza nagyan hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

A motor tekercseit két csoportba (az összetartozókat) sorosan kösd, így a 3.2A elég lesz. A FET-eket ki lehet cserélni, mondom ez attól függ, mit tud beszerezni az ember. Az ellenállásokat talán nem is kell módosítani, ehhez meg kell nézni a FET-jeid adatlapját (gate kapacitás mérvadó).
Ez a kapcsolás nem figyeli a motoráramot, szóval ez csak ilyen fél megoldás, olcsóbb kivitelhez. Ami megoldást jelent a problémára, és még mikrovezérlő sem kell hozzá, az egy léptetőmotor-vezérlő IC. Én egy kisebb motornál sikerrel használom a Toshiba TA8435-öt, ez 1.5A folyamatos áramot bír.
3.5A-re megmondom őszintén nem tudok mit ajánlani, bírom benne, hogy mást is foglalkoztad a problémád, és kapsz segítséget. Kész meghajtókat lehet ugyan venni, bár ezek nem olcsók, de attól függ, ki mennyit áldoz rá.

Hát akkor lehet hogy úgy csinálom, hogy elég legyen a 1,5 A. Választok egy kisebb léptetőmotort, lejjebb adok a követelményekből.

Hol lehet beszerezni ezt a Toshiba IC-t? Az adatlapja nem valami átlátható... Lenne egy kapcsolásod hozzá? Az adatlapban van egy kapcsolás, vannak betéve Schottky diódák. Te oda milyen típust tettél be? Miért van 2 clock bemenet? Ez az IC tulajdonképpen egy STEP-DIR vezérlő? Hogy lehet beállítani a motor áramát?

Másik, hogy találtam 12V-24V 10A átalakítót, azzal már elég lehet a feszültség a gyorsabb léptetéshez.

Köszi
(#) deguss válasza nagyan hozzászólására (») Júl 3, 2009 / 1

Hát akkor szépen sorjában.

Beszerzése: kb. 2k HUF körüli ára van, én ebayen vettem nagyobb értéket, és kaptam az eladótól hozzá, kárpótlásul a megkésett szállításért. Szóval használtan. Újonnan nem tudom, a Toshiba gyártja.

Motoráram: Egy tekercs árama egyszerűen beállítható a következő képlet alapján:
REF IN bemenetet 0 és 5V között állíthatod egy potenciométer segítségével. Ennek kihatása a motoráramra a következő összefüggésben van: REF IN high (5V) állásban: a mérőellenálláson 0.8V-ot próbál tartani. Tehát Ohm törvénye alapján, egy 500mOhm ellenást feltételezve 1.6 Amper a tekercsáram. Ha REF IN bemenet low (0V) állásban van, az 500mOmos mérőellenálláson 0.5V-ot próbál tartani, tehát 1A a tekercsáram. Ez egy 60%-os finombeállítási lehetőség. A durva állítást a mérőellenállás helyes méretezésével kell elvégezni.

Van-e kapcsolásom: Igen, de az összetettebb annál, mint sem hogy a működését megértenéd abból. Az adatlapban nagyon jól le van rajzolva minden. A rá következő oldalon van egy táblázat a pinek jelentéséről.

Shottky: Bármilyen legalább 50V-os 5A-os shotty megfelel. Shottky jobb mint a sima dióda, így kevésbé melegszik az IC.

STEP/DIR: A két clock bemenet összekötendő. Inicializáláskor fáziseltolást hoz létre, és ha mindig szinkronban jön a clock (vagyis a step jel), akkor lépni fog egyet. Egészlépés, féllépés, negyedlépés és nyolcadlépésre van mód, ezeket az Mx álíltja be.
A legjobb a motornak és a mechanikának a legfinomabb mikrolépéses meghajtás (1/8 * fizikai lépésszög). Ehhez M1-et és M2-őt high, tehát 5V-ra kell kötni fixen.
DIR tehát irány a CW/CCW jelzésű bement. (clock wise, és counter clock wise)

Minden érthető?
(#) mezpal hozzászólása Júl 7, 2009 /

Na végre Emberek!!mindenkinek köszi a tanácsokat,végre jutottam vele valamire.A motorok ismeretlen eredetűek, 3 ohm/tekercs,8 kivezetés,4 tekercs.Semmijen adatot nem tudtam felhajtani róluk, mivel nincs rajtuk semmi.1cm a tengely és jó nagyok .Néhány fet és apróbb alkatrész árán sikerült naggyából forgásra bírni őket.A tekercseket párosával hajtom,cd4030 és cd4027-el,ezek optón keresztül hajtják a 4 fet-et ,amik irf640.Az optó nem csak a leválasztásért felel hanem a fetek vezérlőfeszét emeli fel 14 voltra, sőt a PWM az optó a fet vezérlő feszét szaggatja így a vezérlő fetek egyben a PWM-et is szaggatják.
(#) deguss válasza mezpal hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Pali!

Nincsenek kicsit túlméretezve ezek a motorok a gépvázhoz?
(#) mezpal válasza deguss hozzászólására (») Júl 8, 2009 /

Minnél nagyobb annál jobb .De igen túl vannak méretezve?de az az igazság ez a "gép" csak a motorok miatt lett összerakva, hogy lássam jól és elég erősen mennek-e, és ha már teccccik amit látok akkor majd felszerelem őket ha minden jól megy , a havernál levő Ipari marógépre.Az apukájáé volt de 15 éve meghalt és se eladni se pedig használni nem tudja.1,5x1,5x0,7méter a gép.
(#) nagy hoho hozzászólása Júl 13, 2009 /

Helló! Végig olvastam a topikban az öt kivezetéses motorokról szóló hozzá szólásokat mert úgy emlékeztem ,hogy az enyém olyan, és ma kiderült ,hogy hat kivezetéses.
Azt szeretném kérdezni ,hogy ezt a motort meg tudom hajtani 555-4017 + tranyók kapcsolással?
Köszi: nagy hoho
(#) mammut válasza nagy hoho hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Gyakorlatilag megoldható! A fehér és fekete vezeték közösre mehet pl. + , a 4017 kimetekre én inkább N csatornás FET-eket tennék 100ohm-on át, jobban bírják a gyűrődést.
Van nekem is pár hasonló motorom unipoláris és bipoláris kategóriában, az unipoláris (5-6 vezetékes) 5V-ról is símán megy, nagyobb feszültséggel már melegszik (12V).
A 4017-es dekádszámláló, hogy ne számoljon végig, ha folyamatosan kell forognia a motornak, a Q5 lábát a resetre kell kötni, különben szünetelni fog.4017
(#) nagy hoho válasza mammut hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Helló! Köszönöm, kifogom próbálni. A 4017 lelkivilágát ismerem a garázsajtómat és a tolókapumat azzal vezérlem.
Üdv: nagy hoho
(#) szaszaa01 hozzászólása Aug 12, 2009 /

Helló mindenkinek,
gyors segítség kellene. Tud valaki segíteni, hogy a 23LM-C355-44W típusú léptetőmotor milyen paraméterekkel rendelkezik? Néztem már neten, de ezt a típust sehol sem találtam.
Légyszi gyorsan segítsetek ha tudtok.
Köszi
(#) borvendeg hozzászólása Aug 26, 2009 /

Hello!
Beleolvastam a topicba de nem olvastam végig mert úgy tűnt, hogy nem abba az irányban folyt a beszélgetés amire nekem szükségem van. Tehát én egy 6 kivezetéses léptetőmotort szeretnék meghajtani PIC-el a kapcsolás anyiból áll hogy a PIC-el vezérlek optokat és az optókkal tranzisztorokat 2-2 tekercsnek a közös kivezetése földön van és a tranyókkal kapcsolgatom a tápfeszt. Szóval a motoroknak nem igen tudom szabályozni a fordulatszámát. Nem tudom hogy hogyan állítsam az időket(tehát hogy menyi ideig legyen feszültség alatt a tekercs és menyi szünet után kapcsoljam be a következő tekercset)?
A másik hogy a fogásirány ugy megváltozik ha a tekercseket fordított sorrendben kapcsolgatom egymás után?
Kösz a segítséget.
Következő: »»   38 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem