Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Koax-ban 100 volt
Lapozás: OK   1 / 1
(#) bviktor hozzászólása Júl 10, 2009 /
 
Sziasztok

Nem találtam megoldást a problémámra ezért nyitottam egy új topikot.Szóval a gond az hogy a padláson lévő antenna dobozból 3 tv-re van lehúzva a kábel.Mégpedig úgy hogy egy T-elosztó van a padláson amiből 2 kábeljön a lakásba.Az egyik közvetlenül egy tv-be megy a másik meg egy jelerősítőbe ami szintén ketté osztja a kábelt.Az erősítő képét csatoltam.Nagyon szemcsések a képek mind a 3 tv-n (főleg rtl klub,tv2) és mikor felmentem a padlásra megnézni a kábelt megrázott az a dugasz amelyik közvetlenül a tv-bemegy.Multiméterrel rámértem és 100V van benne.Akkor ráz ha megfogom a dugót és hozzáérek az antenna bemenethez is ahova be kell dugni.(A padláson) Ez mitől van és hogyan lehet orvosolni?Ettől lehet szemcsés a kép?

DSC03977.JPG
    
(#) (Felhasználó 1947) válasza bviktor hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Szia !

A földelés hiánya és az ún. X-y kondi okozza a hibát.
Ugyanez a helyzet,ha mondjuk egy pc-t földeletlen konnektorba dugsz: a hálózati fesz fele megjelenik a fémházon.
Az X-Y kondi mint kapacitiv osztó működik.

Az RF elrendezés sem túl jó.
A legegyszerűbb egy gyári, hármas elosztó lenne,amit a padláson helyeznél el.
Ha gyenge a jel, akkor a bejövő kábelre kellene egy szélessávú antennaerősitő,és utána egy hármas elosztó.

Üdv! Luki
(#) bviktor válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Hát igen,sejtettem hogy az erősítő nem a legjobb denem tudom milyen adatot kell figyelembe venni rajta.Számomra az az érdekes hogy csak annak a tv-nek a dugasza ráz hozzáérve a padláson lévő antenna kimentehez (a padlás felőli végén néztem) ami közvetlen a tv-ből jön.Tehát az erősítő és a két tv kizárva mert azt addig lehúztam.Egyébként mindent megnéztem multiméterrel mindenhogy variálva de csak ez az egy dugó ráz.Erősítőből milyet érdemes venni?
(#) Hp41C válasza bviktor hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Szia!

Annak a TV-nek, amelyik kábele ráz, hibás a tápegysége és átvezetés van a hálózat fázisa és a TV belső jelföldje (váza) között. Akkor is ráz az antenna kábele, ha a TV-t kihúzod a konnektorból?

Szia..
(#) bviktor válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Sziasztok
Köszi srácok a tippeket. Megnéztem kihúzott állapotban,úgy nem érezhető hogy ráz de a multiméterem szerint még így is van benne valamennyi feszkó.A padláson a fehér színű T elosztó van (mellékelt kép) de találtam egy másmilyet.(mellette lévő) Érdemes lenne kicserélni az elosztót?Zavarhatja a jelet hogy az egyik tv tápja áthúz?

DSC03979.JPG
    
(#) Pyte válasza bviktor hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
Az elosztót cseréld ki azt a műanyag valamit dobd ki a kukába sokkal jobb a F elosztó ami a képen a jobboldalon van !
Azt meg hogy érted ,hogy az egyik tv tápja áthúz?
(#) Chrisman válasza bviktor hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
Szia Viktor!

Fogadd meg egy kábel tv-s tanácsait!

A TV az ráz ilyen állatfajta, azért ráz mert neki nincsen védőföldje a koaxnak meg van, innentől ohmtörvény
és fél tápfeszre állás... a 100 meg 115 ezzel nem tudsz mit kezdeni, de nem kell őket együtt taperolni azért van a kábelen műanyag borítás, hogy azt taperold! Nem kell szétszedni a TV-t főleg akkor nem ha nem vágtad le azonnal, hogy ez a TV miatt van, inkább ne!
Erősítőből tudom ajánlani a hirschmann-t vagy a terra-t de semmiképp sem tesco.... azok még fémből is faházat csinálnak. Nem tudom pontosan mi a bejövő jel fajtája KTV vagy sima antenna, de mindenképpen bejövő pontra erősitő utána osztás ha meg KTV és csak 3 TV akkor nem kell erősítő. csak normális szerelés menetes F csatlakozók árnyékolás bekötése normális elósztó ilyenek. Ha 100 éves egyszeresen árnyékolt koaxod van akkor meg meg is gebedhetsz nem lesz normális jelminőséged! Ha van bármi kérdés írjatok nyugodtan segítek sőt van itt másik kolléga is nem is egy. Ha van rá igény írok egy cikket az antenna technikáról amiből lehet tanulni sok okos dolgot.

Üdv Chrisman
(#) Bago válasza Chrisman hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
Idézet:
„Ha van rá igény írok egy cikket az antenna technikáról amiből lehet tanulni sok okos dolgot.”


Egy jelentkező már biztosan van, aki szívesen olvasná.
(#) Chrisman válasza Bago hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
Akkor nekiállok összeszedni a tananyagot
(#) bviktor válasza Chrisman hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
Szia

Köszi a részletes leírást. Szétszedni a tv-t? Én ilyenre mégcsak nem is gondoltam,nem értek hozzá,nem akarok nagyfeszben turkálni. Megfogadom a tanácsodat és lecserélem az egész rendszert.Gondolom nem lesz olcsó de ha jó lesz a kép akkor megéri és fateromnak vannak dugaszai mert ő amolyan "gyűjtögető" tipus. A koax kábelből melyik a jó féle,hogyan ismerhető fel?Megnézem milyen az itthoni.A cikkedre én is igényt tartanék.
(#) Chrisman válasza bviktor hozzászólására (») Júl 11, 2009 / 4
 
Hello!

A háromszorosan árnyékolt koax úgy épül fel, hogy a külső műanyag burkolat alatt egy árnyékoló fólia van, ezután egy árnyékoló harisnya fémből és ezután még egy fólia. A fólia alatt a habosított dielektrikum és a meleg ér. Ha az első három közül hiányzik bármelyik árnyékoló réteg akkor jelen esetben nekünk nem lesz megfelelő!

Ennek a kábeltípusnak a megnevezése RG6 Trishield Coax

Ha budapesti vagy tudok mindenben személyesen is segíteni!

Üdv Chrisman

(#) bviktor válasza Chrisman hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
Szia

Köszönöm szépen. Nem vagyok budapesti de már így is nagyon sokat segítettél. .Mostmár tudom miből milyet kell vennem és hogyan,milyen sorrendben szereljem össze őket.Remélem más nem haragszik meg de neked adnám a pontot.
(#) Chrisman válasza bviktor hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
Szia!

Köszi a pontot és szívesen segítek máskor is!

Moderátorok mi lenne, ha átneveznétek ezt a fórumtémát Antennás kérdések címre, vagy valami hasonlóra, így könnyebben meg lehetne találni.

Üdv Chrisman
(#) mineral válasza Chrisman hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
"nem kell őket együtt taperolni" Ez nagyon tetszett Végül is ez is megoldás. Majd én is elsütöm valahol.

Sajnos nagyon sok helyen tapasztalom, hogy össze vissza kötözget a "szomszéd Józsi" mindent és a fáradságos és egész napon át tartó munka ellenére is szellemképes a Maunika só... Na igen az 50 Ohm-os toldozott koax kábellel nem is lesz jó soha... Mert ahogy a HI-Fi erősítőknél úgy itt is nagyon fontos a szint illesztés.


Először is kell egy jó Antenna. Persze ennél vannak sokkal jobbak is. De a jó vételhez elengedhetetlen. Amit természetesen az adóra kell állítani. (Bp. től 50 km-re én ilyet használok kiváló képet ad.) Jó minőségű Koax kábel. Ha kell ezek után lehet Erősíteni. Tovább Osztani. Tartalék kimeneteket Lezárni.

És ahogy kolbászt a hentesnél, gitárt hangszerüzletben úgy antenna erősítőt is szakboltban veszünk és semmiképp sem tescoban ahogy Chrisman kolléga is írta.

Tudom kicsit elrugaszkodtam az eredeti problémától, de ha ezzel már csak egy embernek tudtam segíteni már megérte.
(#) Chrisman válasza mineral hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Szia Mineral!

Jól mondod bizony sőt annyit mondanék, hogy a tescoban kolbászt se vegyetek.

Egyébként az 50ohm kevésbé jellemző mint a itt volt ez a kábel 82óta és akkor is jó volt akkor most miért nem?
Erősítőt meg nem csak venni kell hanem szintezni is, szerintem tudod miről beszélek mikor 58dB 36dB SNR-el és beleerősít egy tescosal 30dB-t
(#) SALáta válasza Chrisman hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Az erősítő a zavart is szereti erősíteni, legjobb erősítő az antenna, az antenna is erősíti a zavart, minél több elemből áll a yagi annál kisebb a nyílásszöge, ez sok direktorból következtethető, a reflektor is fontos szerepet tölt be, nem enged "hátulról" venni. Az erősítő ha zavar miatt rossz a képed sem az antenna sem az erősítő nem segít, persze speciális esetben ha a zavarforrás messze van az antennától és nincs az antenna és az adó között akkor a yagi irányítottsága segít. És még egy link hogy miről beszéltem: Bővebben: Link
(#) fúró válasza bviktor hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
meg latszik tecso márka
(#) Joshua hozzászólása Júl 17, 2009 /
 
nagyon 1xrűen meg lehet oldani ezt a problémát! igaz hogy már megválaszolták de mondom az én verziómat is...azt ahogy nálunk van az összekötés! Az antennát egyből az erősítőre majd az erősítőből csak 1 kábelt elosztani a mellékelt képen található jobb oldali elosztóval és kész! (ebből az elosztóból lehet kapni nagyobbat is...)
(#) oriza válasza Chrisman hozzászólására (») Szept 19, 2010 /
 
Üdv Chrisman!
Látom régi az írás, de mégis én kérdezni szeretnék!
Meglévő kábel TV jelet kellene 18 felé tovább osztani.
Milyen megoldást javasolsz?
Köszi a választ!
(#) idlob válasza oriza hozzászólására (») Szept 19, 2010 /
 
Én a szolgáltatód ÁFSZ-ének szorgalmas olvasgatását javasolnám első körben, amiben minden bizonnyal arra is kitér, hogy élve megnyúz, majd forró olajban fog sütögetni, ha továbbosztod harmadik félnek a jelet.
(#) oriza válasza idlob hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Nekem annak idején 5 felé volt osztva a bejövő jel a lakásban. Persze nem írtam ki a kapura!
Én a saját jelemet az udvaromon osztanám szét alkalmanként az éppen ott lévőknek (sátor).
Lehet ezzel tényleg valami gond?
Köszönöm az információt!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem