Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ~ 6,3V -> ~ 120V kapcsoló üzemű táp
Témaindító: TechoRiska, idő: Júl 11, 2009
Témakörök:
Hello mindenki!
Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy van-e esetleg valakinek olyan kapcsoló üzemű táphoz tervrajza, amivel 6,3V váltóból 120V váltót tudok előállítani? A problémám az, hogy van egy régi elektroncsöves kétsugaras szkópom, de a trafójában kiment egy 120V-os szekunder tekercs. A készülék földfüggetlenségét szeretném megőrizni, valamint a választható bemenő feszeket is, ezért egy, a trafóból kijövő fűtőfeszből szeretném előállítani a hiányzó 120V-ot. A 6.3V fűtőfesz terheléstől függően egyenirányítva kb 5-9V-ig ingadozhat, ezért olyan kapcsoló üzemű táp kellene ami ebből a feszből előállít 120V~ max. 10mA-t. A freki lényegtelen igazából amin a táp üzemelhet, de fontos hogy a kimenet legyen földfüggetlen! Mivel a 120V*0.01A=~1.2W, és a trafót is a lehető legkevésbé akarom beterhelni (nehogy még egy tekercs kihaljon benne), ezért jó lenne ha 5-9VDC mellett 0.6A-nél nem enne többet. Ha valakinek van ilyen terve esetleg, vagy ért az ilyenek beméretezéséhez és megtervezéséhez, azért nagyon hálás volnék! Mihamarabbi válaszaitokat előre is köszönöm!
hát igen a trafo majdnem ojan mint a kapcsolo üzemü táp annyit fogyasz amennyit kiveszel belőle kb vagyis üresen nem sokat
de a kapcsolo üzemüeket nem csak erre használják hanem egyenről is müködnek főleg cssak de tényleg probáld meg a trafot
ez is jo de én már 800 ft ért tudok neked ijet ill sok hasonlot
amugy ha 6v ot adsz a 12 v os trafonak akkor nem lesz sose 3.6w tal terhelhető akár 110 jön ki belőle de még az 1w ban sem biznék ha másért ne m akkor fele akkora feszültséghez negyed akkora teljesitmény tartozik ami itt 0.8w lenne te meg aszem 1.2w ot szeretnél ugye de ez csak körübelüli számitás sok sikert
ja most látom hogy van itt olcsobb is mért nem ezt ajánlottad
http://www.hestore.hu/termek_10025855.html
szia nem ismered a kapcsolo üzemü tápokat azok egyenröl müködnek nem részletezném a müködésüket ha nem muszáj off miatt
Akkor állításod szerint a PCm egyenről megy? Vagy abban nem kapcsolóüzemű a táp?
Nem lehetne szépen kérni, hogy néha lenyomd a Shift billentyűt (mondjuk mondat elején), valamint az írásjeleket használd? Eléggé összefüggéstelen az írásod, és le merem fogadni, nehéz elolvasnia mindenkinek...
Hol írta ő egy szóval is azt hogy van trafó ami DC-ről megy? Ídézd be légyszives, mert én vak vagyok.
huh gyerekek itt aztán minden elhangzott
értem a legtöbb kommentet, és köszönöm is, megpróbálkozok trafóval, csak féltem attól hogy a szekunder tekercs vezetékének nagy átmérője miatt esetleg nagyon beterheli a 6.3V-os fűtőfeszt. Remélem akkor, hogy trafóval tényleg sikerül, mert neten is utánanéztem és a kapcsoló üzemű tápot túl zajosnak tartják egy szkópba. Köszi a válaszaitokat, és csak azért mert hülye vagyok ne tépjétek szét egymást!
Teljesen igazad volt kimentem a garázsba keresni egy trafót amikor a fejemre esett egy... csengőtrafó! 5V-os szekunder és középkicsatolt primer, betettem a 6.3V-os "primer" fesszel sorba kétkét diódát ellenütemben és pont 120at ad ki köszi a segítséget, nem gondoltam volna hogy a legegyszerűbb megoldás a legjobb. ja és üresjárásban csak 20mA-t eszik az egész, és amúgyse sokkal többet.
Üdv!
Tudna nekem valaki segítséget nyújtani egy olyan kapcsoló üzemű táp elkészítésében ami 6V-os akkuról megy tehát 5,5V-7,5V körülbelül a tartomány amiből szeretnék 10-15V-ot és ha megoldható akkor pl egy potival lehessen szabályozni a feszt. Ja és a lényeg egyszerű legyen amennyire lehet, és teljesítmény 5A körül lenne jó. Most leültem és kisérletezgettem de sajnos terhelve nem ad 15V-ot és így nem tudom megoldani sajnos. |
Bejelentkezés
Hirdetés |