Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   50 / 382
(#) Avogadro hozzászólása Jún 26, 2009 /

Sziasztok
A segítségeteket kérném. Találtam a méh telepen valami nagy gépben egy szép sérülésmentes nagy trafót (kb akkora mint egy sárgadinnye ), és az van ráírva hogy a primer körön 220/230/240 (törtvonal, alatta)220. A szekundere 220V 160W. Ez akkor most 220-ról220-ra alakít, de akkor meg mire jó, mire lehet használni? Nem vág meg a szekunder kör árama, vagy mi? Sehol se találtam róla infót. Ha tudjátok, légyszi mondjátok el hogy mi itt a trükk. Köszi.

Avogadro
(#) karl.krisztian hozzászólása Jún 27, 2009 /

bocsi hogy nem raktam képet de most ittt van tess
(#) Zoli_bácsi válasza karl.krisztian hozzászólására (») Jún 27, 2009 /

Először mérj rá egy ohm mérővel a tekercs kivezetésekre. (Barna-fekete-piros), majd a másik oldalon a (Sárga-kék-fehér)

Valószínűleg a primer és szekunder tekercsek közép megcsapolásúak. A kisebb keresztmetszetű vezetékek valószínűleg a 230V-os ág, itt nagyobb ellenállást kell mérni. A szekunder a vastagabb keresztmetszetű vezeték, itt kevesebb ellenállást kell mérni. Mivel a 230 ág is megcsapolásos, ezért meg kell keresni a tekercs két szélső kivezetését. Ennek a két vezetéknek van nagyobb ellenállása a közép ághoz képest. Magyarul, megméred a primer oldalt, hogy melyik az a két vezeték, ami a legnagyobb ohm értéket mutatja. Ez lesz a tekercs két kivezetése. A szekunder oldalon ugyan így mérhetsz.

Bár javaslom, hogy nálam hozzáértőbb emberek véleményét is hallgasd meg a témában. Először mindenképpen mérj! Hálózatra csak akkor kapcsold, ha teljesen biztos leszel abban, hogy melyik kivezetés micsoda.

Üdv!
(#) lapose válasza karl.krisztian hozzászólására (») Jún 27, 2009 /

Szia!

ManGroove leírta a lényeget, csak annyit tennék hozzá, hogy első próbánál köss a primerrel sorba egy 230V-os 100W-os izzót. Ez megóv a kellemetlen meglepetéséktől ha nem találtad el a primer tekercset, vagy ha hibás a trafó.

Lehet, hogy találsz egy olyan kivezetést ami semmi mással nincs összekötve: Ez a trafó belső árnyékolása, össze szokták kötni a trafó vasmagjával.

A legfontosabb: a próba, és a feszültségek mérése közben vigyázz nehogy megcsapjon az áram. A szekunder feszültség mérésekor is légy óvatos, mert az is lehet akkora ha a két kivezetést megfogod kellemetlen meglepetésben lesz részed!
(#) karl.krisztian hozzászólása Jún 28, 2009 /

Köszi az ötleteket megpróbálom öket de szétszettem a trafó primer és secunder oldalán léő papír szigetelést és nézétek meg a képet :yes: :yes: :yes:
(#) djgombi válasza karl.krisztian hozzászólására (») Jún 28, 2009 /

Ott egy hőbizti is. Azt se árt megmérni, hogy jó-e és szerintem az lessz a 220-as vége

Szerk.: A második képről csinálhatnál egy jobb minőségű képet!
(#) mark.budai hozzászólása Júl 2, 2009 /

Sziasztok! Van egy Junoszt trafóm, két E pakettből van. Ha kint az asztalon van, adok neki 230-at, megy rendesen, nem búg, adja a feszt.
Beleraktam egy fali dugasztáp dobozába, ott meg búg. Ragasztóval is bele van ragasztva. Délelőtt megint kiszedtem a dobozból, az asztalom nem búgott, visszatettem, megint búg. Már lekötöttem róla a graetz-et is, tehát szabadon "lóg" a szekundere, így is búg. A búgás mellett egy kicsit melegszik is.
A trafó primer tekercse 1,3K ohm, a szekunder meg 12 ohm körül van.
(#) VIM válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Szia!
Miből van ez a fali dugasz táp doboza?
VIM
(#) mark.budai válasza VIM hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Műanyag.
(#) libertitas hozzászólása Júl 2, 2009 /

Sziasztok!
Vettem HEstoron egy 60VA-es trafót,
ami 230Vról transzformál 2x15-re. Primer árama max 400mAT ami -mivel a szám mellett egy biztosíték jel szerepel- a védőbiztosíték "méretét" jelenti, szekunder árama 2x2A. Kérdésem az lenne, hogy az úgy kivitelezhető elképzelés-e, hogy a 2 legszélső szekunder
kivezetését összekötve 30V-os kimeneti váltófesz-t nyerjek, tartós üzemelés és meghibásodás mellett?
Ezenkívül a kimeneti áramom gondolom 2A lesz.
Köszi válaszotok előre is!
(#) libertitas válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Okés, köszi! Akkor gyakorlatilag így a legalsó kivezetés lesz 0 potenciál, a felső pedig 30V? Vagy -15V és +15V?
A 2 középső kivezetést földelni gondoltam, jó ötlet ?
(#) libertitas válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Okés,rendben. Ha labortáphoz kell ez az átalakítás akkor az nem gond, hogy szimmetrikus a tápfesz és nem 0V +30V ?
(#) libertitas válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Mellékeltem linkként a kapcsolási rajzot.
labortap-link
Ha valamelyik szélsőt földelem, akkor attól még 30V-os kimeneti fesz.-em lesz vagy ezt akkor utána hogyan oldjam meg?
(#) libertitas válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Köszi szépen! Szigetelnem azért gondolom le kéne mondjuk szigszalaggal külön-külön?
A tápegységet ha fém házba teszem az biztonságosabb ,mint a műanyag, ráadásul ha leföldelem a házat, akkor külső elektromágneses hatás se befolyásolja a táp működését. Ez jó ötlet?
A nulla voltos egyenfesznél a kapcsolási rajzon az "állandó" földelést hogyan oldjam meg, kössem rá testként a fém vázra?
(#) Kacsavadasz hozzászólása Júl 3, 2009 /

Helló!

Készítettem egy transzformátort primer oldalt meghagytam az eredetit és szekundert tekercseltem újra.
400VA-os a primer feszültség 230V szekunder 38V.
Ha bekapcsolom a trafót és feszültséget mérek a bemenet N és a trafó vasmagja között, mérek akár 100V is. Kikapcsolás után, ha lemérem a tekercsek és a vasmag E,I pléhei között akkor végtelen nagy ellenállást mérek.
Van erre valamilyen magyarázat, vagy rossz valahol a szigetelés.

Köszönöm!
(#) mex válasza Kacsavadasz hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Gondolom multimétert használsz, abból is a digitális fajtát. Ez magyarázza a jelenséget. A vasmag és a primer tekercs kondenzátort képez, ez feltöltődik, és kisül a hálózati frekvencia ütemében, és ezt a feszültséget méri a nagyérzékenységű műszered. Akármilyen nagy is a bemenőellenállása, azért van, és ezért terheli a "kondenzátort" igy mér csak 100V-ot a 230 helyett.
Ha mint irtad a primert békén hagytad (gondolom alul helyezkedik el), és tettél a primer és a szekunder közé több sor szigetelést, akkor nagy valószinűséggel jó a trafó, és használható.A multiméterrel végzett ellenállásmérés nem kielégitő, lévén a mérőfeszültség csak pár volt. Régen az úgynevezett "meggert" használtam, most már egy lakatfogóhoz kapcsolható szigetelésvizsgáló adaptert használok. 500V-al mér, ez már elég, de az érintésvédelmi szempontok sokkal több házilagosan nemigen kivitelezhető procedúrát igényelnek.
(#) Kacsavadasz hozzászólása Júl 3, 2009 /

Köszönöm a kielégítő válasz!
Majd még be impregnálom, meg lehet lemérem meggertel.
Még egyszer köszönöm!
(#) Dióda hozzászólása Júl 6, 2009 /

Gyerekek egy érdekes kérdés. Van egy trafócskám ami állítólag (ez van ráírva ) tud 9V-ot 1A-mellett. Amiből én max vagy 3-400mA-ert fogyasztok el. Ezzel nem is lenne semmi gond , nade a tarfó aminek semmi hibája simán kopaszon beüzemelve is fölmelegszik olyan 40-50fok közé és azt tartja is folyamatosan.Ha egy picit terhelem is akkor gyorsabban de itt nagyjából megáll. Szerintetek ez normális ? Nem vagyok hozzászokva hogy egy trafó melegszik ezért kérdelek benneteket. A trafó egy kis lemezmagos és kívülről lemezelt (árnyékolt ) olyan táskamagnóba való darab. Talán menetzárlatos lenne ?
Vagy szimplán annyira fel van gerjesztve?
Kérdés hogy bírná-e a 24/7 üzemet ahová be lenne építve hogy ennyire melegszik?
(#) lapose válasza Dióda hozzászólására (») Júl 6, 2009 /

Szia!

Ha tényleg ilyen kismagnóba való, akkor előfordulhat a melegedés. Sokszor nem a legjobb minőségűek voltak..
(#) Einstein hozzászólása Júl 7, 2009 /

Üdv mindenkinek! Néztem a gugliban és itt ebben a témában is, de választ nem találtam hogy honnan lehet beszerezni 80-100VA-es trafó alapanyagot: csévetestet és vasmagot?(EI lemezes szilííciumos talán amilyen nekem jó lenne) Előre köszönöm a választ! Esetleg vkinek nincsen eladó ilyen cucca?

(#) rhesus23 válasza Einstein hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Nézz körül itt !
(#) Einstein válasza rhesus23 hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Heló! Nekem ilyen trafó kéne: prim 230V és szek 120V, 6.3v kétszer, de nem találtam vagyis egyyet 7500-ért az egy kicsit drága egy 80VA-es trafóért ezért gondoltam hogy tekerek egyet de a vaterán nem igazán vannak magok meg csévetestek csak kész trafók amik nem olyanok amilyen nekem kellene.
(#) guliver83 válasza Einstein hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Szia!
Itt bisztos van!
http://www.tali-transformers.com/
(#) PetAd hozzászólása Júl 10, 2009 /

Üdv
Van egy régi puskás trafóm 2x110 és 2x6 Voltos a bekötésére lennék kíváncsi, 12 Voltot szeretnék kiszedni belőle. Mellékeltem egy kapcsolási rajzot ahogy én gondolom. Utána meg a szokásos graetz + kondi valamint egy 7812es stab ic. Eredetileg egy lépcsőház világítását szabályozta, és a nyákon az egyik primer és az egyik szekunder kivezetés össze volt kötve, a képen a szaggatott vonal jelöli. A hozzá tartozó sorkapocsnál egy O felirat volt a másiknál egy R. Össze kell kötnöm nekem is?

trafó.PNG

(#) mex válasza PetAd hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Nem szabad összekötnöd,mert ha véletlenül úgy sikerül bedugnod a villásdugót,hogy a fázis a szaggatott vonallal jelzett pontokra kerül, akkor a szekunder oldalon is megjelenik,és áramütést kaphatsz.
Egyébként jó a rajz.
(#) PetAd válasza mex hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Rendben köszönöm.
(#) PetAd hozzászólása Júl 12, 2009 /

Megépítettem a kapcsolást, egyenirányítás és pufferelés után 32V van a kimeneten üresjáratban. Ez mitől lehet? A trafónak ekkora lenne az üresjárási feszültsége vagy azért mert a bemenetre 230at adtam?
(#) szamóca válasza PetAd hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

32V-od csak úgy lehet ha a primer oldalon 110V-os tekercsre 230V-ot kapcsoltál. Ez 2x12V /24V/ váltót eredményez, ami 32V pufferelés után. Ellenőrizd a bekötést, ill. az AC feszültségeket.
(#) PetAd válasza szamóca hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Sorosan kötöttem a két 110 Voltos tekercset a primer oldalon és úgyszintén sorosan a két 6 Voltos tekercset a szekunder oldalon, így elvileg jónak kellene lennie. Lehet hogy párhuzamosan kellene kötnöm a tekercseket.
(#) Bakancsok hozzászólása Júl 13, 2009 /

sziasztok

nem tudja valaki hol lehet 3-5mm-es tekercselő huzalt venni?

előre is köszönöm!
Következő: »»   50 / 382
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem