Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Rengeteg hegesztő is aluval van tekerve, pedig ott aztán van áram!
Amúgy jó az alu, hangszóró lengőhöz a legjobb. Kicsi a tömege, nem nehezíti annyira a membránt, mint a réz. Forrasztani mondjuk nehezebb, de nem lehetetlen.
Idézet: „Nagyon sok RÉGI hegesztőben van bizony Alu tekercs..” Nagyon fiatal lehetsz. Régi hegesztőben nem találsz alu huzalt. A nem túl régiekben lehet. Az újakban (inverteres) már megint a réz a menő. Azt a néhány grammot ki lehet fizetni. Ellenben áramelosztó hálózatok trafóiban már nagyon régóta divat az alu huzal. Pedig ott üzembiztonságot, folyamatos sokéves üzemet kell teljesítenie. Emellett viszont nem kell elviselnie mozgatást, ráncigálást, leejtést, ...
Nézz körül a vagy guglizz rá a Varstroj hegesztökre. Még a Co2 esük is Alus. Bizony Alu tekercsesek. És a 70-80 as évekbeli hegesztökröl irok. A primer kerek huzal, szekunderjuk pedig Alu szalagal van hajtva.. Nem hasbol beszélek meg nem egy-kettöt javitottam. Igaz öreg nem vagyok, remélem majd egyszer leszek,
Nekem is van egy 1974-ben gyártott MEZ Brumov RTB-2-es hegesztőtrafóm és bizony a szekunder alu profilhuzal. De jól bírja, kapott már az élettől rendesen.
Ez a kép egy ESAB MIG 405 tekercseiről készült:
Biztos igazatok van, én csak abból ismerem, mivel készült, amit javítani kellett.
Öreg én se vagyok, csak régen születtem. Lényeg hogy müködjön. Egyébként kábeleket szerelünk- fektetünk. Az Alu kábel dupla keresztmetszetben is harmad/negyen áron van a Réz kábellal. Persze ahol nincs mozgatva stb csak levan fektetve és folyik rajta a kakao. Meg az összes Alu távvezeték esöben, hoban megy 40° melegben és birja. Azért megsugom a kompresszor motorokhoz (350KW) a szekrénytöl kizárolag Réz kábelt alkalmazunk. |
Bejelentkezés
Hirdetés |