Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   559 / 3991
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Hello!
Sejtettem, hogy valami van..
Az R101..103 ellenállásokra az égvilágon semmi szükség.
Az emitterkövetőt, pont azért hívják annak ami, mert követi a kimenete a bemeneti feszültséget! Ha Te most soros ellenállásokkal manipulálsz, akkor megint a tranyó bétájára hagyatkozol. Hiszen a bázisáramot csökkented, miközben ennek a fokozatnak pont az az előnye, hogy feszültséget nem, de áramot erősít. Egyszerűen szólva, ugyan az lesz a kimenő feszültség, mint a bemenő (minusz a bázis-emitter fesz), csak éppen terhelhető lesz.
Tehát a fezültség lépcsőket a műveleti erősítő erősítésével lehet megoldani. Azaz az erősítő visszacsatolásit kell beállítani megfelelő értékűre. (Az igaz, hogy a neminvertáló erősítő erősítését egy alá nem tudod vinni, csak ha a bemeneti feszültséget (0..5V) nem osztod le)
Én minden esetre, a CMOS kimenetén sima ellenállásos feszültségosztóval és egyetlen műveleti erősítővel oldanám meg a problémát. A visszacsatolását, pedig a ventilátorról venném le. (Alapvetően az egész CMOS-dióda cuccra sincs szükség.)
üdv! proli007
(#) zoly15 hozzászólása Júl 14, 2009 /

Sziasztok!
Lenne egy nagy problémám amin remélhetőleg (biztos) tudtok segíteni..
Ez pedig a tranzisztor bázis ellenállás számítás
Topi cikkében ott van minden Itt a lap közepén
De nekem valami nem világos..
Egy AVR hez szeretnék egy pár MPSA42-es tranzisztort "illeszteni"..
Az avr 5V-ot ad maximum 20mA árammal..
Nekem Nixe csövet kéne vezérelnem a tranzisztorral...
Ami 180V kb 2mA lenne a C-E áram..
Nézem az Adatlapot (a motorolás adatlap jobb mint az előtte lévők)
Néztem a grafikont..
De valamit nagyon nem értek, ileltve nem csak egy dolgot hanem többet..
A csatolmányban ha nézem az 1-es grafikont akkor ha nézem a 2mA nál akkor nekem a béta már 30fölött van..
Valaki el tudná magyarázni hogyan kell ezt nézni?
Aztán a 2-es számozásnál a keretezett rész mit jelent?
Most csinálnák először ilyet de nem tudom hogyan kell..
Aki tud, kérem segítsen..
Előre is köszönöm!

Üdv!
UI.: Az egyes táblázaton miért van három görbe?
Azok a hőmérsékletek egy-egy görbéhez tartoznak?
Nekem a 25C fokosat kell használnom?

Mpsa42.JPG

(#) watt válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 14, 2009 / 1

Idézet:
„Azok a hőmérsékletek egy-egy görbéhez tartoznak?”

Igen, ott is van a görbén, hogy hány fokhoz.

A méretezést kapcsolára használt tranyóknál nem szoktuk kihegyezni a bétára. Megnézed mekkora a legrosszabb béta, és választasz egy olyan ellenállást, ami jelentősen túlvezérli áramban a tranyó bázisát a minimális áramhoz képest, amit a béta kívánna, a kapcsolni kívánt áramot figyelembe véve, miközben vizsgálod, hogy az (AVR)vezérlő láb elbírja-e ezt az áramot. Itt pl. 1..2kohm jöhet számításba. Ez bőven elég a tranyó teljes kinyitásához, és simán meghajtja a kimenet is.

A bázis jelentős túlvezérlését úgy értsd, hogy a bázison folyó áramnak van maximuma, ami az adatlapból kiolvasható, de egy ésszerű bázisellenállással ezt az értéket meg se közelítjük, miközben a bétából következő áramhoz képest a "túlvezérlés" megvalósul a gyors és biztos kapcsoláshoz.
(#) Negyedik Zol válasza gg630504 hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Az ősrádiónál tárcsakondi helyett jó az elektrolit kondi (50V, 2,2nF), vagy a pufferelkó? Valamint ha két tekerő kondival látjuk el a rádiót, akkor kétszer akkora frekit tudunk befogni? A hangerőt mivel lehet növelni, jó a 8 ohm-os hangszóró, vagy másik, nagy ellenállású hangszóró kell? Megvan a tekercs, egy drótból felépítve, egy egész cső, amire az alufólia van gyárilag rátekerve a legvékonyabb drótot tekercseltem rá. Egy ilyen tekerccsel lehet fogni a sláger rádiót?
Tele vagyok kérdésekkel!?
Köszi!
(#) zoly15 válasza watt hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Szia!
Ezt még el fogom olvasni vagy 5-6X
Nekem van itthon 2K2 ellenállás..
Akkor az jó lenne?
Köszönöm a választ!

Üdv!
(#) watt válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Igen, jó. Próbáltam érthetően fogalmazni, de sok az összefüggés a mondatban. Csak emésztgesd, és remélem megérted, hogy ez relatív egyszerű. Nagyon lesarkítva, ilyen helyre jó az 1K, 2k2, 3k3. A 3k3 csak kis kollektor áramokra, mint pl, most a te esetedben...
(#) gtk válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Anod, vagy katod meghajtasrol van szo ?
Anodnal PNP NPN parost erdemes hasznalni.
Katodnal jo egy NPN is.
(#) watt válasza Negyedik Zol hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Idézet:
„Az ősrádiónál tárcsakondi helyett jó az elektrolit kondi (50V, 2,2nF), vagy a pufferelkó?”

Nem.
Idézet:
„Valamint ha két tekerő kondival látjuk el a rádiót, akkor kétszer akkora frekit tudunk befogni?”

Nem. Két kondi, az "egy kondi". Az sokkal inkább számít, hogy mennyi az eredő kapacitásuk. Olvass utána a rezgőköröknek. Kezdheted a google-val, és keress rá az RC rezgőkörökre, valamint a kondik kapcsolására(soros, párhuzamos, vegyes).
Idézet:
„A hangerőt mivel lehet növelni, jó a 8 Ω-os hangszóró, vagy másik, nagy ellenállású hangszóró kell?”

Ha a hangszóró ellenállását növeled, akkor csökken az áram, tehát csökken a teljesítmény. Olvass utána az ohm tövényének, ha még nem tanultátok a suliban! Hangot erősíteni elsősorban erősítővel lehet.
Idézet:
„Egy ilyen tekerccsel lehet fogni a sláger rádiót?”

Nem. Az említett adó más frekin működik szerintem, bár lehet, hogy tévedek és van ebben a sávban is adás. Járj utána, hogy az általad épített vevő mekkora frekin működik, ill. a kívánt adók mekkora frekin sugároznak.

Egyébként azért segítek, mert 8éves koromban én is egy potival próbáltam növelni a rádióm hangerejét. Természetesen nem sikerül!
(#) zoly15 válasza gtk hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Szia!
Katód meghajtás lenne..
Szóval akkor használhatok 2K2-t..
De jó!
Akkor állok neki nyákot tervezni..
Délután 2-3 órakor maximum kész is
Köszönök mindent!
Watt-nak is!
(#) gtk válasza watt hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Elolvastam Zoly15 altal emlitett cikkbol az Rb ellenallas szamitasara vonatkozo reszt. Valamit nem ertek:
Idézet:
„Ezt akkor használd, ha a kapcsolandó eszköz ugyan akkora feszültségen van mint a vezérlő eszköz”
Es megis 12V al szamol, de a vezerlo eszkoz TTL szinten van.
Idézet:
„12V-os relé PIC kimenetről való kapcsolás”

Ha valamit elforrasztasz, vagy ha atut a Collector Bazis az AVRnek vege Opto kapcsolo lenne oda biztonsagos.
(#) gg630504 válasza Negyedik Zol hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Középhullámra ( f0=526,5 .. f1=1606,5 kilohertzre ) tervezz. A forgókondenzátor kapacitása 200 .. 500 pikofarad legyen. Azaz teljesen becsavarva ennyi a végkapacitása ( C0 ). Kicsavarva kb. a tizede ( C1 ). A tekercsnél f0 C0-lal tervezz.
Halkan megjegyzem: ultrarövidhullámú műsorszórásban frekvenciamodulációt használnak, te pedig amplitúdómodulált vevőt építesz. Középhullámon AM van, ami jó neked.

De miért ütne át a C-B?
És ha tennék egy soros diódát?
Üdv!
Létezik olyan hogy átüt?
Amit te nem értesz Topi cikkében azt én sem

Eleg szelsoseges eset. De lattam mar ilyent.
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

A soros diódát a bázishoz gondoltam...

Akkor szerintem nem lesz a bazison L szint, es lehet hogy aram szivargas lesz, vilagitani fog halvanyan a nem kivant digit is.

Hajaj. ez gond.. :no:
De miért lenne szivárgás?
Hiszen az AVR oda nem ad "jelet"..

10-22k val foldre huzhatod a dioda utan a bazist.

Idézet:
„De miért lenne szivárgás?”

A tranyonak ez egy nem kivant tulajdonsaga.

Akkor úgy jó lenne?
Esetleges átütésnél kellő védelem lenne?
Tehát akkor úgy lenne hogy AVR -> 2K2 -> Dióda -> Tranzisztor bázis és innen a földre?
Diódának mit javasolnál?
Gondolom az 1N4148 kieset..
(#) watt válasza gtk hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Ezt nem értem én sem. Simán lehet magasabb feszültségeket is kapcsolni, naná!

Az átütés veszélye fennáll, ezt megfelelő tranyó alkalmazásával azért el lehet kerülni. Az OPTO nagyon megnöveli a költségeket, de biztonságos. Nem hiszem, hogy szükség lenne rá.

Az AVR bemenetét kell védeni, oda kell két dióda, vagy egy zener. Ha a tranyó átütne, akkor elég a bázisellenállás jó esetben. De miért ütne át!?
(#) zoly15 válasza watt hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Én se tudom miért ütne át..
Milyen diódákban gondolkozol?

Diodanak olyat ami 250V, vagy afolotti a forditott atutesi feszultsege. 1N4004..4007. Vagy mehet egy 5V1 zener az AVR labara.
(#) gtk válasza watt hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Idézet:
„De miért ütne át!?”
Csak felhoztam mint esetleges problemat.

1N4007 van kellő mennyiségű..
Ezt használnám is..
(#) gtk válasza gtk hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Idézet:
„Vagy mehet egy 5V1 zener az AVR labara.”
Ekkor igy nezne ki: AVR -> 5V1 Zener megfelelo polaritassal GND fele. AVR -> bazis ellenallas -> tranyo.

Ja es ne felejtsd el a Nixie -k anod aramat ellenallassal korlatozni 2mA-re !

Az már meg van oldva..
A cikkedben szerencsére kitértél rá..
No de ha már itt tartunk..
A Nixe csövek hogyan gyújtanak ha 180V-ot kapnak a korlátozó korlátozza az áramot..
Nem értem hogyan gyullad be ha egyszer csak az "égési" feszültség mérhető

Ugy hogy a beallitott feszultseg 180.. (nalam pl. 190V)
Ezen a feszultsegen gyul be, majd ezutan esik az anod ellenallason a feszultseg 140..150Vra.
Majd ha idom lesz keszitek egy szkop abrat. Szkopon szepen lehet latni

Ja értem már nagyjából..
Mikor begyullad elkezd égni akkor korlátozódik az áram..
Jól gondolom ezt?

Üdv!
Köszönök mindent!
UI.: Lerajzoltam ahogy én gondolom..
Jól értettem ezt meg?
A dióda jól van berajzolva?
Következő: »»   559 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem