Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
ne is idegesíts :eek2: :eek2: :eek2:
Hova a fenébe rakok annyi bordát? Egyébként mivel ezek az oldalára mennek kívülről még gondoltam hogy a két oldalát amire a borda lesz felfogatva 10mm vastag alu lemezből csinálnám, így még az is hűtene.
Én nem akarlak idegesíteni isten mencs ! De mielőtt dobozolnád az erősítőt azért nem árt némi teszt a bordákal kapcsolatban is ? Ez a borda mennyiség amit én emlegettem neked ez attól is függ nagy mértékben hogy mekkora tápfeszt szeretnél és mekkora nyugalmi áramot ? Ezeket a képeket már végig böngészted ? Ajánlom figyelmedbe PL EZT is nézegesd !Aztán majd mondasz valamit . Üdv : CIROKL
Csao , így lakás renoválás közbe.
Ez a masina fűt mint atom, mert aza dolga. A Hőelvezetés bazi nagy probléma itt, de, adott környezetben, adott körülmények között, nagyon sokféle megoldás működhet.(nekem először vinyó ventik voltak ... nyugalmi le kicsit, hallgatni, és ... , nincs mindenkinek szerszámkészítő műhelye, sem korlátlan bankszámla...) Deszkára, hajtani, ha égni akar hajrá! nekem terhelés nélkül hajtás nélkül bedugva maradt 3 napot, él és virul. (bár furán meleg volta szobában) Nemtudom volt e értelme, de megyek vissza budiajtót glettelni ; ´ ui: azé várom már a lakásba a rendet , egy oscar petterson lemez, csöndben, egy egy jó rozéval
[OFF]
Idézet: Hát ennek aztán semmi értelme ! [/quote]de megyek vissza budiajtót glettelni [quote] Így van ezzel jobban jársz! [OFF] „Nemtudom volt e értelme,”
Szia és ne idegeskedj (főleg ne spanyolhonban). Ha sikerülne akár utólag beszerezni a bordák paramétereit, az jó lenne. Itt a HEn van egy jó cikk:
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/a_meret_igenis_szamit_avagy_m...k.html melynek alapján eldöntheted, hogy a borda kb. megfelel-e a célnak. Ha nem sikerül beszerezni a paramétereket, keress egy hasonlót a http://www.fischerelektronik.de/index.php?id=114&L=1 a linken, s azután próbálj meg dönteni. Igaz, még nem építettem DoZ-t, de én is 4 db bordára tenném, ezáltal a legjobb hőátmenet érdekében minden tranzisztort szigetelés nélkül közvetlenül a bordára rakhatnám. Ha időd engedi, számolj be a fejleményekről.
Ezzel már lehetme operálni, de elég húzós ára van forinra átszámolva, és ebből is kéne kettő, mert 1 nem hiszem, hogy elég lenne mindkét csatornára.
Ott a listába láttam ezeknek a "kistestvéreit" esetleg még azok is jók lehetnek, de ezt neked kell tudnod, hogy mekkora helyed van. A másik linkelt helyen is van pár szép darab, de ott nekem nem egyértelműek a méretek. Ha Magyarországon élnél, könnyebb helyzetbe lehetnél, bár nálunk is elég húzós árak vannak. De mondjuk Ezek egész jó árban lennének.
Üdv.
Az áruk elég húzós. De én is találtam ez esetleg jobb is lenne. Itt az oldal közepe fele ezen a számon: HS-060-150. Ebből vennék mondjuk 4 db-ot. Élével egymás mellé raknám őket. Szerinted, szerintetek?
Üdv.
Ma összeraktam tesztüzemmódba az erősítőt és gyönyörű szépen muzsikál úgy ahogy azt elvártam tőle Csak egy gondom van hogy az áramkorlátozásban a 470 ohmos ellenállás nagyon melegszik, egy már el is füstölt. Tapasztalt már valaki ilyesmit? Mi lehet a gond mit cseréljek? Csatolok képet is.
Azt az ellenállást én kihagytam, mert nálam is dúrván melegedett, oda is egy nagyteljesítményű (10W-os kéne) véleményem szerint. Én kivettem, és így használom, majd egyszer azt is megcsinálom az összes többi teendővel együtt.
Ha jól látom CIROKL egy nagyteljesítményűt tett be??
Mindjárt meg is nézem hogy van e nagyobb teljesítményű itthon.
Aztán jöhet a komolyabb tesztelés. Üdv.
kicseréltem 5 wattosra de még ez is tűz forró lett 5 perc használat után. Tényleg fog kelleni egy 10 wattos, minimum.
Szia : Ezzel a dologgal valóban szembesültem az élesztés során anno . Első körben simán beraktam egy 0,6 wattos kis ellenálást ami egy szemvillantás alatt elszált . Utána mentem följebb az értékekkel és a vége az 10 wattosnál ált meg . De jó kérdés kell - e az oda eggyáltalán? A Vendel írja hogy őnála nincs - is bent ez az ellenálás.
Szia!
Az a 470 ohm-os ellenállás előterhelés a stabilizátor részére. Ilyen értéknél kb. 3.5W disszipálódik rajta, így a 10W -os ellenállás reális. De ha a tápegységet fixen összekötöd az erősítő panelekkel el is hagyhatod.
Hát én el is hagytam, most így üzemel már egy pár órája de azért teszek bele csak még vennem kell.
CIRKOL: Igazad volt, a bordák tényleg kicsinek bizonyultak de most van mellé állítva egy jó nagy ventilátor és így a tranyók 50-55 fokosak 1,7 A nyugalmival.
Egyébként nem értem hogy akkor miért nem elég bele az 5w-os? Azzal már próbáltam és melegedett mint állat.
Na de gondolom ezt is jól túl kell méretezni...
Szia!
Elég bele az 5W-os is, de akkor az fűteni is fog rendesen, mert itt folyamatosan kell eldisszipálni a hőt. Ha a tápot direktbe összekötöd az erősítővel nem is kell bele, vagy az értékét meg lehet növelni. Ha 2.2Kohmos ellenállást teszel bele, akkor a disszipáció 40V esetén 0.72W lesz.
Tudod ez elektronika, és alkatrészméretezés, gyártás... Ha jót akarsz be kell vetni a 2-es szorzót. Az elméleti érték arra jó, hogy tudjad, hogy mekkora értéknél melegszik az alkatrészed. Ha azt akarod, hogy ne melegedjen nagyobbat kell választanod. Ez kb. mindenre igaz az elektronikásban, legalább is én ezt tapasztalom.
Szia!
Ezt hogy érted hogy direktbe? Hagyjam ki az áramkorlátozást?
Hát ezeket én is tapasztalom, csak én elvárnám tőle hogy ha az 5 watt akkor annál nagyobb teljesítményen kezdjen el melegedni... na de ez sajnos nem így van.
A te tranyóid hány fokosak amikor bemelegszenek?
Ennek az erősítőnek első látásra nagy volt rokonsági foka J.L.Hood ismert A osztályújával. Örültem is, amikor a leírásban megleltem a hivatkozást rá.
A kérdésem az lenne, mi indokolta az eredeti kapcsolás átdolgozását, amikor az eredeti erősítő nyugalmi áramának felemelése is elvezet legalább 20W-hoz?
Szia!
Az az előterhelő ellenállás csak akkor szükséges, ha a stabilizátor kimenetén nincs terhelés, mivel a korrekt működéshez szükséges egy minimális terhelő áram. Ha pl. úgy kötöd be a erősítőpaneleket, hogy azokat egy relé kapcsolja rá a stabilizátorra, akkor szükséges az ellenállás, hogy akkor is legyen terhelés, ha a végfokok nincsenek rákötve a tápra. Ha viszont a végfokok állandóan rá vannak kötve a tápra, erre az ellenállásra nincs szükség, mert a végfokok árama állandóan terheli a stabilizátort. Idézet: „csak én elvárnám tőle hogy ha az 5 watt akkor annál nagyobb teljesítményen kezdjen el melegedni” Hát azért ez nem így van.. Ha egy alkatrésznek teljesítményt kell eldisszipálni azt csak hőmérséklet különbséggel tud. Ha azonos feltételek közt a felülete nagyobb, akkor kisebb lesz a hőmérséklete, ha kicsi a felület, akkor ugyanakkora teljesítményt csak nagyobb hőmérsékleten tud eldisszipálni. A mostani ellenállások alapanyaga már igen magas hőmérsékletet tud elviselni, ezért a terhelhetőségét is ehhez a magas hőmérséklethez tervezik. Ez nem minden esetben kedvező, főleg ha a környezetében kondenzátorok is vannak. Ezért ha alacsonyabb hőmérsékletet akarunk, akkor érdemes egy számmal nagyobb terhelhetőségű ellenállást választani, aminek a fizikai méretei is nagyobbak.
Szia
Akkor nekem az az ellenállás nem kell oda mert a stabilizátor és az erősítő egy panelen van így direktbe van rákötve. Köszönöm a felvilágosítást és a segítséget! Üdv.
Köszönöm a választ, de pont ennek a cikknek az olvasata indított a kérdésem feltevésésre. Arról már nem is beszélve, hogy a módosított JLH erősítő, amit eléggé szereénytelen névvel illettek, valószínűleg rosszabb torzítású lesz, mint az eredeti, a kapcsolás alapján.
Nos a TINA szimuláció szerint a DOZ 3. harmónikus szintje például több mint 10x-se a JLH-é nak...
Ezt egy kicsit kifejtenéd részletesebben?
Az a baj ezekkel a szimulációkkal, hogy nem a valós képet tükrözik. Szerintem hangerősítő szimulálására nem valók ezek a programok. Sokmindenre jók és hasznosak, de ez elég szubjektív dolog. Azonban kíváncsi lennék, hogy te mit állapítottál meg.
Természetesen nem a hangminőséget akarom szimulálni, hanem a villamos működést.
A tranzisztoroknak jellemzően exp karakterisztikája van és az a helyzet, hogy J.L.H úgy látszik jobban tudta a matekot, mint az utódai. Szóval a JLH erősítő a klipp előtt közvetlenül és kis jeleknél is jobb lnearitású, mint a DOZ, ami tulajdonképpen egy JLH, aminek a felső végtranzisztorát egy kisebb impedanciáról akarják hajtani, de azon az áron sikerült, hogy az eredeti S.R.P.P. koncepció elveszett és persze ez pontosan látszik a linearitáson is. Az S.R.P.P. koncepció egy eredetileg csöves ötlet, arról szól, hogy ha már egyszer a meredekség függvény görbe, akkor legyen a munkaellenállás is pont ugyanolyan görbe és akkor - elvben - lineáris lesz az átvitel. Persze illeszteni kell elől hátul... JLH még egy olyan korszakban volt mérnök, amikor az számított nagy észnek, hogy az akkori TV áramkörökre hasonlítóan, hogyan lehetne egyetlen fokozattal egyszerre több feladatot elvégeztetni. A JLH kapcsolás pont ilyen, amikor már átlátod mit is csinál, porig alázottnak érzed magad. |
Bejelentkezés
Hirdetés |