Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 1, 2005
Témakörök:
Eagle leírások a neten:
Eagle alkatrész-könyvtárak: http://www.snapeda.com
és a leírás hozzá.- http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_eagle.htm - http://pa-elektronika.hu/hu/cikkek/75-eagle.html
Most kezdtem el használni a programot ami szerintem nagyon egyszerű és könnyű. (Már amire én akarom használni).
Az egyetlen probléma az, hogy nem találom meg az alkatrészeket. Túl sok van és egyszerűen nem tudom mit kell néznem, ha pl egy 10nF-es kondit keresek. Viszont BD681-es tranyót nem találtam. Az ellenállásoknál még durvább a helyzet. Csak az tudja használni aki az összes szabványt ismeri? Vagy van egy egyszerű módja annak, hogy egy bizonyos alkatrészt megtaláljak benne? (Az IC-ket megtalálom mivel annak legalább egyértelmű tipusszáma van ). Fő problémám az ellenállásokkal kivezetésekkel, tüskékkel, és hasonlókkal vannak.
Ellenállás, kondi és induktivitás az "rcl.lib" nevű könyvtárban van. A "diode.lib" és a "diode-1.lib" könyvtárakban értelemszerűen diódák vannak. Van egy pár könyvtár melynek neve "transistor"-al kezdődik, ebben vannak a tranzisztorok. Stabkockákat a "v-reg.lib"-ben találsz. A "supply1.lib" és a "supply2.lib" könyvtárakban potenciálok szimbólumai vannak, ezek nagyon hasznosak. LED-ek meglepő módon a "led.lib" alatt vannak. A digitális CMOS IC-k a "40xx.lib", a "41xx.lib" és a "45xx.lib" könyvtárakba bújtak, míg TTL társaik a "74ac-logic.lib", a "74ttl-din.lib" és a "74xx-eu.lib" könyvtárakban pihennek. Csatlakozó marha sok van, azok más-más alkatrészkönyvtárakban vannak, melyek "con-"-al kezdődnek. A normál sorkapcsok például a "con-ptr500.lib" könyvtárban. A "switch.lib", a "switch-dil.lib", a "switch-misc.lib" és a "switch-omron.lib" könyvtárakban kapcsolókra és nyomógombokra lelhetsz. Relék nemes egyszerűséggel a "relay.lib" könyvtárakban vannak, a graetz hidak pedig a "rectlifier.lib" könyvtárban.
Amúgy meg a keresőben a * (csillag) karakter használható, ami nagy segítség.
Üdv!
Alkatrészt utólag lehet raszterre törni? FDorgatásnál elmozdult, és már nincs rajta. Alt-al meg finest-el megoldaható, csak elég necces...
Kattints a "Move" gombbra majd írd be a parancssorba az alkatrésznek a nevét és nyomj entert! Az alkatrész ennek hatására odaugrik a kurzorhoz és onnantól már az aktuálisan beállított raszterhálón fog mozogni.
Szerintem Nálad az okozza a gondot, hogy Te nem tokozásra, hanem értékekre kerestél. Az Eagle nem tudja "magától", hogy egy alkatrész milyen értékű (pl. 10 k Ohm os ellenállás), hanem csak azt, hogy mekkorák a fizikai paraméterei. (Legfontosabb ezek közül a kivezetések távolsága, leginkább "raszterben" van megadva.) Az értékeket a kapcsolási rajzon tudod hozzáadni, miután az alkatrészt letetted.
Igen erre magam is rájöttem sőt meg is találtam kb 50000000 féle resistort.
Elém raktam egy szép kéket és nem igazán tudom, hogy az most melyik a sok betű közül. R-EU_0204/7 0204/7 Ebből számomra semmi sem derül ki sajnos. Annyit tudok, hogy 10K-s kék 6mm hosszú és kb oldalanként 2,5cm vezeték van rajta. Ahogy írtam, ahol van egyértelmű tipus ott nem probléma. Eddig csak a sematikus rajz érdekel az már megy, de most nyákot szeretnék készíteni hozzá és ott már lényeges a méret.
Ha megnézed a számok mögöttem a méretre utalnak de ott ahol a tokozás van (kis kép oldalt) ott alatta is szokta írni a méretet.
Az "R-EU_0204/7" névben az "R" az ellenállást jelenti, az "EU" azt hogy európai szimbóluma van, a "0204"-ben a "02" az ellenállás átmérője a "04" pedig a hossza mm-ben. A "/7" azt jelenti hogy a lábai három raszterre vannak egymástól. Ha "/5" van akkor két raszter, ha "/10" akkor négy raszter. Ha "/2V" akkor egy raszter és a "V" a vertikális pozíciót jelenti.
Köszönöm, így sikerül. Esetleg nem lehet többet így egyszerre? Próbálgattam a parancssorban több módon, de nem sikerült.
Sajnos nem lehet egyszerre többet, legalábbis én nem tudok róla.
Hát igen ez az amit egy egyszerű halandó hobbista nehezen tud kideríteni .
Így mondjuk azért talán könnyebb, de még így is gondot okozhat. Vagyis jobban járnék, ha veszek innen egy normális sok alkatrészes kapcsolást amiben kb olyan alkatrészek lehetnek, mint amit én akarok készíteni és abból másolgatom ki ami kell nekem. Idézet: „Vagyis jobban járnék, ha veszek innen egy normális sok alkatrészes kapcsolást amiben kb olyan alkatrészek lehetnek, mint amit én akarok készíteni és abból másolgatom ki ami kell nekem.” Azért annyira csak vagy már jártas az elektronikában, hogy ha ránézel egy ellenállásra el tudod dönteni, hogy 0204-es vagy 0207-es, amúgy meg minden valamirevaló webes elektronikai alkatrész áruházban feltüntetnek minden adatot, átmérő magasság, lábtáv, típus stb. Ha meg már meglévő alkatrészekből tervezel és nem tudod eldönteni ránézésből akkor mérni kell, én pl . tolómérővel szoktam méregetni az elkók méreteit amik nem egyértelműek... Ráadásul sokat segít, hogy megmutatja az alkatrész előnézeti képét is a program. Ha valaki nekiáll Eagle-lel foglalkozni ahhoz azért kell egy minimális műszaki angol tudás, hogy legalább azzal ne legyél bajba, hogy melyik alkatrészt hol keresd.
Hát emberek, én nem értem ezt a programot. Olyan dolgokba ugat bele amikről fogalma sincs, annyira korlátolt, hogy az már fel sem fogható!
Össze kell kötnöm egy hatalmas LED mátrixot ráadásul bicolor mátrixokból, aztán az RCK, SCK lábakat össze kell kötnöm, ez meg ráböfögi, hogy "only INPUT pins on net N$10" és ezt így végig az összes IC-re. Az meg mégbosszantóbb, hogy vagy 3 órán át szerkesztettem a mátrix kijelző tokrajzát aztán be sem tudja kötni ez a csoda.
Nem tudom mit jelentenek ezek és őszintén megmondom, hogy nem is hittem, hogy szükségem lenne rá.
Hobbi szinten csinálom így nem igazán érdekelnek az US meg hasonló országok cuccai. Ha kiírták volna a méreteit az előnézeti képeken természetesen nem lenne ilyen problémám, de sajnos ott nem találtam infót erre. Vagyis akkor ott tartok, hogy az Eagle hobbi célra használhatatlan mivel végtelen adatbázist kéne átnézni ahhoz, hogy megtaláljam azt a kb 40 db alkatrészt amivel foglalkozni szeretnék. Vagy simán lemérem őket és akkor csak a lyukakat rajzolom le a vezetőkkel együtt, de hát erre a photoshop is képes sőt magam is tudok készíteni ilyen programot 1-2 nap alatt. Mondjuk már az elején furcsa volt az alkatrész kiválasztó modulja. Nagyon elavult. Sajnálatos. Gyorsabban elkészülök a videón látott papírlapos megoldással szabadkézzel Tudtok ajánlani valami egyszerű hobbistának való tervező szoftvert? Örülök, hogy nem vagyok egyedül a problémával, nekem is szokott ilyesmiket irogatni meg nem tudok módosítani egy alkatrészt valami miatt meg hasonló. Erre mondta régi számtech tanárom, hogy ne akarjon a szoftver okosabb lenni az embernél, mert az ember túl hiú ehhez
Az a baj, hogy már ez nem az első esetem evvel a programmal, jó-jó szeretem, meg sokszor segített, de ésszel kell használni, mert nagyon gyorsan át tudja verni az embert a selejtgyártásba....
Na az a bajom, hogy megvan az alkatrész és a bekötés nem megy, nem a láb végpontjára köti a vezetéket hanem bentebb, ha szemből kötöm, akkor meg azt ugatja, hogy overlap van, egyébként meg mindig "csak egy pin van bekötve" az üzenete.
Hú, hogy mekkora láma vagyok!!
Hát nincs rasztervonalon a pin vége! Köszönöm magamnak, ezt is jól megoldottam...
Nekem ilyen hibaüzenetet még sohasem írt ki pedig használom már néhány éve a programot, szinte minden nap.
Na erről van szó! Sokkal kevesebb a hiba!
Igaz én 1,27mm-es osztással csináltam, így számolgatni is kellett. Sajnos ez van amikor, felületes egy program használatának leírása, mert erről nem írtak! Ja meg a leírás itt a fórumon 4.16-hoz van, én meg 5.6-ost tolom. Köszönöm Frankye!
Nem jól közelíted meg a programot. Ez igazából profiknak készült szoftver, amit - a nagyobb forgalmazhatóság, ergo nagyobb haszon érdekében - elérhetővé tettek amatőrök számára is. Van egy halom olyan funkciója, amit mi, amatőrök, a büdös életben nem fogunk használni. (Pl. a többrétegű NYÁK gyártás, és hasonlók.)
Ezzel együtt amatőr célra is nagyon jól használható kis program, bár a winfoshoz szokott "kezünk" kicsit nehezen áll rá, hogy a jobb egérrel nem helyi menüt csalsz elő, pl. Viszont ha egyszer megtanulod, öröm vele dolgozni. Azonban ezt a tudást nem adják készen, sajnos, meg kell érte izzadni. Ha egy quasi "fapados", egyszerű, könnyen kezelhető NYÁK tervező progit akarsz, akkor arra ott a DipTrace. Tényleg nagyon fapados, de épp ezért egyszerű, és a kezelése is villámgyorsan elsajátítható. Ha később esetleg bonyolultabb áramkör tervezésére akarod adni a fejed, és/vagy kinövöd a DipTrace-t, még mindig - és viszonylag könnyen - át tudsz térni az Eagle-re.
Mondhatnám, hogy csak Magadnak köszönheted, de nem mondom.
Azért a két verzió között nincsenek olyan hihetetlenül nagy különbségek, ami az alap dolgokat illeti, talán csak annyi, hogy winfos-használók számára barátságosabbá tették a kezelését az 5-ösöknek. (Ld. alább írt, helyi menükről szóló polemizálásomat.) Idézet: „Vagyis akkor ott tartok, hogy az Eagle hobbi célra használhatatlan mivel végtelen adatbázist kéne átnézni ahhoz, hogy megtaláljam azt a kb 40 db alkatrészt amivel foglalkozni szeretnék.” Végtelen? Van kb 300 alkatrész-könyvtár. Ezek abc-sorrendben vannak és a neveik azért úgy gondolom elég beszédesek. Mondjuk a "led.lbr" könyvtárban nem fogok hüvelysort keresni. Ráadásul ott van a kereső is. Nem tudom, én nekem bármilyen alkatrész kell megtalálom. Pedig nem magoltam be a könyvtárak tartalmát. Idézet: „Tudtok ajánlani valami egyszerű hobbistának való tervező szoftvert?” Ott van a fapados Sprint Layout. Bár azt igazából csak annyira jó hogy helyettesíti a papírt a ceruzát meg a radírt. De komolyabb feladatokra szerintem nem használható. Eleve az hogy nincs benne kapcsolási rajz szerkesztő, már óriási hiányosság. Így vagy konzisztens lesz az elkészült terv, vagy nem. Emiatt nincs benne erc és drc sem. Ha két ledes villogóhoz akarsz nyákot rajzolni akkor ott a Sprint Layout. Ha normálisan akarsz hobbistaként nyákot tervezni akkor arra ott van például az Eagle. Ha nagyon komolyan veszed a dolgokat és professzionális programot szeretnél használni profi munkákhoz akkor Protel DXP vagy Altium Designer. Ez a 'nyáktervezők fotosoppja'.
Pókerezni sem ülsz le ha nem tudod a játékszabályokat... Másik tervező program sem fog szájbarágva megkérdezni tőled, hogy ilyen ellenállás kell? vagy ilyen? Ha tervezni akarsz tisztába kell lenni az alkatrészekkel!! Valamit valamiért. Javaslom tölts el pár órát azzal, hogy webshopok kínálatait nézegeted és jelöléseket fejtegeted (szerintem a lomex honlapján érdemes szétnézni ők elég sok infót sűrítenek az alkatrész nevébe, de itt a HE-store, a HQ satöbbi)
Hát igen, a symbol rajzolásnál nemigen szabad átálítani a 0.1/0.01 inch default értékeket, ha mégis akkor oda kell figyelni .
Egyszer kell átnézni és összemásolgathatod az alkatrészeket egy saját lib-be. Nekem már van egy pár, mert az ellenállások forrpontjai valami iszonyat vékonyak.
Hát még a LED-eké, meg tüskesoroké (Pinheader)...
Aha, fején találtad a kalapácsot!
Szóval lehet saját lib-et csinálni így nem is rossz ötlet, hogy összevadászom azokat az alkatrészeket amiket használok. Nincs belőle sok. Amúgy nem bonyolult program a használatához nem kell max 1 óra. Csak ne lenne ennyi alkatrész . Még rendelni is nehéz, ha nem látom a kezemben sokszor rendelek kisebb tüskesort, mint amilyet szeretnék, de hát a tudást ingyen adják! A gyakorlatot nem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |