Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális hőmérő PIC-kel
 
Témaindító: sportcipo, idő: Júl 23, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 18
(#) kobold válasza af27 hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
A 16F84-nek nincs A/D konvertere, így az csak külső konverterrel volna megfelelő, a 873 viszont elég lehet, soros EEPROM és egy soros kijelző mellett belefér. A csatolt kijelző párhuzamos interface-t használ, ehhez már vagy egy demultiplexer, vagy egy soros-párhuzamos léptetőregiszter kellene, mert elég sok lábat igényel, első ránézésre.
Azt mondanám, hogy tervezd meg a szenzorok környezetét, egészen a PIC lábáig, a relék meghajtását, tápot, stb. Így tiszta lesz, hogy mennyi vonal kell ezeknek (plusz hármat lefoglal egy EEPROM), Vcc lesz a referencia-feszültség vagy valami egyéb a konverzióhoz. Ha mindez megvan, akkor futnék neki a kijelző kiválasztásának, és ezzel párhuzamosan a megfelelő proci, EEPROM keresésének.
Ahogy nézem egyébként, a linkelt library csak PC-hez jó, vagy legalábbis nem láttam olyat a lapon, ami kontrolleres alkalmazást lehetővé tenne. Sajnos a legtöbb esetben a rutinokat, illetve a szimbólumok kódolását kézzel kell beleszenvedni az ilyen eszközökbe.
(#) af27 hozzászólása Júl 25, 2008 /
 
Üdv!

Azt meg lehetne oldani, hogy a DS1820 szenzor értékeit szimuláljam valahogy.

A lényeg az lenne, hogy van egy kapcsolás, amit tesztelni kellene.
A szenzor helyére teszek valamit, amivel különböző hőmérsékleti értéket tudok szimulálni a DS1820 szabályainek megfelelően.

Mondjuk egy PC teszter érdekelne.

Az ötletem: szenzor csatlakozási pontnál rákötök egy MAX232-t és megy a pc soros portjára a többit pedig delphiben megoldanám.(valahogy , talán )

Itt még egy problémát felvetnék: 4 szenzor van.

THX.
(#) m.joco hozzászólása Nov 30, 2008 /
 
Hello
DS1820 szenzor csak 0,5fokos felbontást tud?
Üdv.
(#) Krisz03 válasza m.joco hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
Az adatlapja szerint igen: Bővebben: Link
(#) Krisz03 hozzászólása Dec 11, 2008 /
 
Hali!

Olyan kérdésem lenne, hogy lehet-e egyesíteni Vicsys DS1821-es szenzorral épített hőmérős cikkeinek (egyik, másik) tulajdonságait?
Arra gondolok, hogy kellene külső és belső hőmérséklet minimum és maximum kijelzéssel is, mint ahogy az első cikkben van, de mindezt 0.1°C-os pontossággal? Nullázás és min-max átkapcsolás nem kell, ahogyan az a másodikban szerepel, csak az első cikkben szereplő áramkört kellene kibővíteni nagyobb mérési pontosságra. Lehetséges ez? Esetleg valaki rá tudná szánni az időt?
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Dec 11, 2008 /
 
Gondolkodtam egy kicsit, és rájöttem, hogy h*lye vagyok. Ez így nem férne ki a kijelzőre, bár nekem 2x20-asom van, de az is necces.
Akkor csak annyi kérésem lenne, persze Vicsys-hez, mert Ő írta a programot, hogy meg tudnád-e osztani a fagyponti riasztásos hőmérő forrásfájlját?
(#) Laller válasza af27 hozzászólására (») Dec 11, 2008 /
 
Ettől sokkal egyszerűbb tesztelni, fagyasztó spray-vel hűtöd a szenzort, pákával melegíted.

Nekem ilyen hőmérőm van TC77 szenzorral:

hőm2.jpg
    
(#) Krisz03 hozzászólása Dec 13, 2008 /
 
Hali!

Elkészítettem Vicsys DS1820-as szenzoros hőmérőjét, működik is rendesen, csak lenne egy kérdésem.
Át lehet-e úgy írni a programot, hogy gombnyomásra váltson át min/max értékre (esetleg, ha nyomom a gombot, akkor min/max, ha pedig nem, akkor az aktuális értéket jelezze)? Sajnos az én programozói tudásom ehhez nagyon-nagyon kevés. Annyit sikerült csak kibogarászni a forrásból, hogy a helytelenül írt Celsius fokot javítottam (ilyen volt: C°, ilyen lett: °C): kép1, kép2.
Csatoltam is a mostani ASM állományt, hogy hátha valaki tud kezdeni valamit a problémámmal...

Krisz

th.asm
    
(#) djgabi_8 hozzászólása Feb 25, 2009 /
 
Heló!
Tudna valaki segíteni AKO-14123 digitális hőmérő kapcsolási rajzában?
(#) Rumcájsz hozzászólása Márc 1, 2009 /
 
Én is építettem egy pic-es hűmérőt rádiós modullal és soros porttal megbolonditva. Szépen működik. Viszont szeretném a mért adatokat megjeleniteni a számítógépen és esetleg az adatokat egy időjós projektnek elküldeni a neten. Találtam is egy programot (van sok) de mindegyik ugyanazt a protokollt használja.
Ez a program a WS mérőállomásokhoz készült (pl WS3600). Tudna valaki segiteni nekem hogy a WS3600 milyen protokollt használ a soros porton?
A PIC-ből már csak ez hiányzik.
Minden segítséget, linket köszönettel vennék!
:kalap:
(#) menyus12 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Hű ez izgisen hangzik, engem is érdekelne a protokoll.
(#) Rumcájsz válasza menyus12 hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Hajtom már vagy fél éve. Sajnos nem -akar- senki segiteni. Korábban megkerestem az egyik weblapon közzétett magyar program íróját és természetesen nem adott semmi infót, ugyanis nem érdekük az amatőr gyártású készülékek használata. Az Ő webshopjukban méregdrágán megvehetők a készülékek. Sajnos ilyen az üzlet! Azt viszont megígérem, ha találok valami doksit vagy utalást, ide fel fogom tenni!
Véleményem szerint egy házi készítésű műszer is lehet épp olyan pontos (hanem pontosabb) mint egy gyári. Aki veszi a fáradtságot és a tudását, összehoz egy készüléket, arra is fog energiát és időt szánni hogy az a készülék pontos és tökéletes legyen. Én legalábbis ilyen vagyok, nem az a hányjuk össze tipus.
(#) bencsati hozzászólása Márc 8, 2009 /
 
Hali!

Esetleg infrás thermométer kapcsolása van-e valakinek?
(#) salaj hozzászólása Ápr 29, 2009 /
 
Sziasztok!

Kezdő vagyok még az elektronika meg az MC-k terén.

Bővebben: Link

A fenti projektet próbáltam megépíteni, egy próbapanelen raktam össze a kapcsolást.

A probléma a következő: a táp ráadásakor nem csinál semmit az áramkör, még az LCD sem kapcsol be. Ha kiveszem a szenzort az áramkörből, akkor rendesen működik (az LCD kiír egy próba szöveget).

Miért van ez?
(#) icserny válasza salaj hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Rosszul kötötted be a szenzort?
(#) salaj válasza icserny hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Többször is átnéztem, és jól kötöttem be a szenzort.
(#) titi válasza salaj hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Pedig ha a szenzor nélkül jó, akkor biztos ott van a hiba.
Szerintem tegyél fel róla képet, hátha többet látunk...
(#) deguss válasza salaj hozzászólására (») Máj 18, 2009 /
 
Nem-nem! Itt a szoftver okozza a gondot. Ha szenzort van a buszon, akkor az a PIC jelére lehúzza a DQ vonalat, és utána a PIC küld neki egy parancsot, amire válaszként megküldi az azonosító kódját.
Ha a szenzorból nem olvastad ki a ROM kódot, és nem úgy jártál el, ahogy le van írva a cikkben, akkor az okozhat ilyen problémát. A legnagyobb jószándékkal is csak azt tudom mondani, hogy olvasd át elejétől a végéig a cikket újra!
(#) luig hozzászólása Júl 8, 2009 /
 
HEllo.nekem 1 olyan kérdesem lenne ,hogy amit vicsys megosztott kapcsolást lehet-e módosítani úgy hogy négy érzékelőt figyeljen és azt ki is írja(4x16 lcd)és ha igen,hogy?LINK ITT
vÁLASZT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM
(#) icserny válasza luig hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
A kapcsolást nem nagyon kell módosítani, hiszen az egyvezetékes buszra több hőmérő is felfűzhető, az LCD-nek meg csak a típusát kell váltani, a bekötése azonos.

A programot annál inkább módosítani kell, s kérdés, hogy ki írja meg, s hogy vajon a módosított program belefér-e majd a memóriába?
(#) Thowra hozzászólása Aug 12, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!
Építek egy pices hőmérőt aminél LM35 ös hőérzékelőt szeretnék használni. Kérdésem, hogy mit lehetne tenni a vezeték hosszából adódó hiba elkerülésére? Ha direktbe rákötöm a picre (analóg bemenetre) akkor pontosan mér, ha egy kb 2 méteres árnyékolt dróttal kötöm rá akkor össze vissza mutat. Van esetleg ötletetek?
Előre is köszönöm.
(#) 5cmarzo válasza Thowra hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Hello!
Szerintem egy zavarszűrő konit rakj rá. Én is csináltam ezzel az érzékelővel. Nekem kb 1m-es árnyékolt dróton van. Én 1µF-os kondit raktam bele. Nekem egyenlőre bevált.
(#) Thowra válasza 5cmarzo hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Üdv!
A tápjára tettem 100nF ot, a jel és a föld közé sorba tettem 100Ohmot és 1µF ot. te hogy és mit tettél?
(#) 5cmarzo válasza Thowra hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
A tápon egy 100µF és egy 22nF, a kimenet és a GND között egy 1µF-os kondi. És nincs sorban ellenállás. Nekem 80°C körül téved 2°C-ot.
(#) jym válasza Thowra hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Üdv.

Az LM35.pdf (National Semiconductor) 7-es oldala szerint veszed le a jelet ? Ebben van R-C szűrő, Bypass kondi, csavart kábel, stb. Ha igen, és még mindig ekkora zavar van a jelen, akkor a szokásos megoldást javaslom: ezt a cuccot egy kis panelre, ott helyben mérni a 10mV/C-t, majd valami digitális buszon (RS485/422 vagy CAN) elvinni oda, ahol szükség van rá.

Imi.
(#) Thowra válasza jym hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Üdv!
Az ott lévő módon csináltam, nem volt 57 Ohmom, így 100 at tettem bele, a többi úgy van mint ott. Holnap veszek 75 öst, lehet az a gond (bár nem valószínű).
(#) pivi hozzászólása Okt 3, 2009 /
 
Üdv.
Találtam egy kapcsolást : LCD Thermometer Clock with DS18b20 and DS1302
Érdekelne a hozzáértők véleménye hogy ez a kapcsolás működőképes? Nem vagyok nagy elektronikai zseni de úgy látom hogy elég hiányos a rajz.
(#) MPi-c válasza pivi hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Ez egy szimulásicó a Proteusban. Valóban a szimulációhoz nem kell minden áramköri elemte berajzolni, ezért ez a kapcsolás így tényleg hiányos. Hiányzik az LCD tápbekötése, a kontraszt beállító ellenállás vagy poti, a PIC oszcillátora stb.
(#) pivi válasza MPi-c hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Üdv.

Aha értem, köszönöm
Már csak azt szeretném megkérdezni hogy mi kellene hozzá hogy után lehessen építeni, illetve az oldalon lévő zip fájl mit tartalmaz.
(#) MPi-c válasza pivi hozzászólására (») Okt 3, 2009 / 1
 
Ki kell egészíteni a hiányzó alkatrészekkel. A zipben benne van a Proteus-os szimulációhoz a lapon is látható - hiányos - kapcsolás és a forrásprogram. Tartalmazza a fordítás utáni hex fájlt is, de azt használva a napok neve törökül fog megjelenni.
Az utánépítéshez be kell szerezni az alkatrészeket, meg kell szerkeszteni a NYÁK-ot, a forrást módosítva fel kell prgoramozni a PIC-et.
Következő: »»   2 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem