Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ENC28J60 ETHERNET vezérlő használata
Lapozás: OK   5 / 17
(#) bladika válasza pipi hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Igen ott kerestem én is! De ott hol?
(#) pipi válasza bladika hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
hát meglepődtem, tényleg nem látom,lehet hogy mert lejárt az ingyenes próbája a c18-nak és csak student módban dolgozik?
(#) Gory válasza pipi hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Vegyél egy 4620-ast szerintem. Talán ugyanaz a lábkiosztás. Ez a legnagyobb memóriával rendelkező amit könnyen be lehet DIP tokban szerezni.

Amúgy DHCP funkció ott kell ahol rengeteg a gép a hálózaton, és nem akarod kinyomozni hogy a DHCP szerver miket osztogatott ki és mi szabad.
(#) bladika válasza Gory hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
azért szeretném a 4550 est mert az van itthon! De 1ébként már én is nézegettem mást, csak olyan drágák...
Dip tok 1ébként nálam csak próba panelon játszik kész dolgoknál már smd mert utálok furogatni
(#) Cavalier válasza tibi0531 hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Lehet még egy diódát rakni INT meg CS közé, ha interrupt lemegy 0-ra, magával húzza CS-t is. De a legkorrektebb, ha a proci közvetlenül megkapja az INT jelet, és ő aktiválja a CS-t. Viszont nem sok értelmét látom mikrokontrollerhez a wake on lan-nak, az ENC maga vagy ötvenszer többet zabál mint a proci.

Épp tegnap rendeltem az SOS-től egy ENC-t, meg a hozzávaló sallangokat, legalább egy helyről be lehet szerezni mindent. BASCOM-ban fogom próbálni, majd beszámolok az eredményekről.
(#) potyo hozzászólása Aug 10, 2009 /
 
Megörültem, mint majom a farkának, hogy kaptam egy régi 24 portos switch-et, és hogy abból ki birom termelni az ethernet trafót, csatlakozót. Erre most nézem az ethernet trafó adatlapját, hogy ez 1:2 CT arányú, a 18F97J60 adatlap meg 1:1 arányú trafót mutat. Van erre valami esély, hogy ezzel nekem működni fog, vagy búcsúzzak el ezektől a trafóktól?
(#) ciw válasza Cavalier hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Nekem kellemes meglepetéssel szolgált az ENC, elsőnek fenntartásokkal fogadtam, inkább a realtek felé hajlottam, de összelomoltam az enc-t végűl, egyből panelre, próba nélkül.
Mikor megjöttek a panelek beültettem az enc-t meg a sallangjait, mellé egy pic24h és azonnal röffent acucc, csak a forrásban kellet a lábkiosztást módosítani.
Nekem semmi fennakadás nem volt vele, és mivel már élesben működik a cucc, remélem utólag sem fog csalódást okozni.
(#) pipi válasza potyo hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Hali!
én pc ethernet kártyából bontottam a trafókat
(#) potyo válasza pipi hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Hát igen, a switch is úgy került hozzám, hogy kérdeztem, van-e döglött hálókártya, mire mondták, hogy azokat kidobták. Mondom akkor switch, router, access point? Kábeltévé és netszolgáltatónak készül a cucc, amit építek, majd mondom nekik, hogy ha van ilyesmi halott motyó, akkor kérdezzenek meg, mielőtt kidobják, mert most egy jó kártyát kellett szétbontanom. PC szervizes illető is azt mondta, hogy nincs kártyája, ha lesz villámlás, akkor 2-3 napra rá menjek, akkor lesz kártya. Csak nekem most kell, nem egy hónap múlva, bolt meg elég messze van, ahol be lehet szerezni.
(#) levy_k válasza potyo hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Alaplapról is bonthatók olyan csatik amiben már trafó is van, csak ügyelni kell h ne gigabites legyen.
(#) potyo válasza ciw hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Na én ugyanezt nem mondhatom el a 18F86J65-ről. Már négy napja szórakozok vele, de még annyi életjelet se ad az ethernet vezérlője, hogy a routeren kigyulladna a led, hogy van abba a portba dugva valami...
(#) ciw válasza potyo hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Az enc már akkor is világít a led (és a switc-en is), ha csak tápot adok neki és be sem konfigolom. Szerintem próbáld a kábelkötést megnézni (crosslink vagy patch). Az enc-sem ad életjelet, ha másik kábelt használok.
(#) potyo válasza ciw hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Mondjuk itthon csak 47 ohmos ellenállást találtam, nem 49,9-et, de szerintem ezzel is működnie kell, legalábbis valaminek illene történnie szerintem. Ezzel szemben az LCD-re kiírja az aktuális (amit beállítottam neki) IP címet, meg a Stack verziószámát, RB4-en villog a LED és ennyi.

Mondjuk próbanyákon drótoztam össze (persze azért a csavart érpárak csavartak maradtak), de ha többtíz méter UTP kábellel működik, akkor talán itt is illene valamit mutatnia, még ha nemis normális működést...
(#) ciw válasza potyo hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Én 49.9 smd-ket tettem, bele, de ha jól emlékszem az a rajzra rá is volt írva, hogy csak zavarvédelmet látnak el.

Nekem PC<->ENC közt crosslink kábellel megy.(egyébként nincs életjel, nem világít a led sem és az xp is azt írja, hogy "egy hálózati kábel nincs bedugva").
Switch<->ENC itt patch kábelt használtam, a másikkal nem próbáltam.

Szerintem valamit kéne csinálnia, a stack-et jól állítottad be?
Még RTL chippel is ment nekem, némi átalakítás után.
Lehet, hogy valami kikommentezve maradt, mert modjuk nálam az ENC azért ad életjelet egyből, mert neki csak az a dolga, hogy ethernetet intézze.

Nálad, ha jól emlékszem a picbe van építve , tehát, lehet, hogy az iovonalak miatt nem ad életjelet (TRIS bitek, stb).
(#) potyo válasza ciw hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Az ethernet lábakat a tokon csak az ethernet modul tudja használni, nincs hozzá TRIS bit sem (adatlap is írja, hogy rossz konfigolással nem lehet ezeket a lábakat elrontani). Eddig nem voltak az ethernet ledek bekötve, most azokat is bekötöttem, hátha azok mutatnak majd valamit, de ugyanúgy semmi.

Vannak ott ellenállások, amik zavarvédelmet látnak el, de ezek az ellenállások elvileg a lezárás feladatát látják el. Viszont nem szokott ez annyira érzékeny lenni, hogy semmi életjelet ne adjon magáról ekkora eltérés miatt.

Most megint átnéztem, és találtam egy olyat, hogy bennmaradt egy #define EEPROM_CS_TRIS, aminek hatására elképzelhető, hogy az EEPROM-mal akart valamit, és mivel az nincs, ezért nem ment tovább valahol. Csak sokáig tart a fordítás, mert server2003 alatt nem működik a C18 fordító, ezért virtuális gépen levő XP-n futtatom az MPLAB-ot, így meg sokáig tart a fordítás...
(#) ciw válasza potyo hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Szerintem sem az ellenállás miatt van, mondjuk az Rbias az kell neki, de gondolom azt rátetted.

Az eepromot kapcsold ki, szerintem, anélkül is mennie kell, csak a PING-et hagyd bent, ICMP.

Nem tudom melyik stack-et használod, de ahogy elnéztem, neked a HardwareProfile.h-ban engedélyezned kell a #define PICDEMNET2-t, ez jelzi is a fordítónak, hogy belső ethernettel rendelkező pic-et használunk.

Illetve lejjebb keresd a picdemnet2-t és ezt a sort kommentezd, ha nem lenne úgy.
// #define ENC_CS_TRIS (TRISDbits.TRISD3) // Uncomment this line if you wish to use the ENC28J60 on the PICDEM.net 2 board instead of the internal PIC18F97J60 Ethernet module

Ha ez nincs kommentezve, akkor a fordító úgy veszi, mintha külső ethernetet használnál.

Ez a v4.55 stackre vonatkozik, nem tudom, hogy te melyiket használod.
(#) potyo válasza ciw hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
A legújabbat stack-et szedtem le (az LCD-re 5.00 verziót ír), ebben is ezek vannak. Kitöröltem az összes feltételes fordítástól függő dolgot, ami nem felel meg az én összeállításomnak, egyedül az EEPROM-t hagytam meg, mert azt később tervezek tenni, csak még be kell szerezni, és az úgylátszik bennemaradt kommentezés nélkül. Közben próblátlam fordítani, de szivatott itt üzenetekkel, hogy nem fér bele a chipbe, de nem sok hiányzott hozzá, így még néhány cuccot kikapcsoltam a STACK_USE_ cuccok közül, így mostmár talán majd belefér. Csak ne tartana ilyen sokáig a fordítás.
(#) potyo hozzászólása Aug 13, 2009 /
 
Egyszerűen nem értem. Mostmár az EEPROM-ot is kiszedtem, meg minden mást kikapcsoltam, csak az #define STACK_USE_ICMP_SERVER maradt benn, IP-t is beállítottam, hogy egy subneten legyen a gépekkel, mac címet is írtam neki, dns-t, gateway-t, stb. és semmi. Pedig a TPOUT lábakat műszerrel mérve felhúzza tápra, vagyis az ethernet modul be van kapcsolva (kipróbáltam, kikapcsolva nem húzza a lábakat sehová). Próbáltam sima és keresztezett kábellel is, de semmi változás. Mi a franc lehet még? Mivan, ha kihagyom az ethernet trafót, és bekötöm direktben az utp kábel vezetékeit? Úgy is működnie kellene (persze így nem építeném be sehová, de legalább szűkítené a hibalehetőségek körét)?
(#) ciw válasza potyo hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Szerintem úgy eltolná az egész illesztést és nem menne.

A trafót a mikrochiptől vetted a hozzávalót ?
Mert én azt használom.
A LAN csatlakozó aljzat jól van bekötve?
(#) ciw válasza potyo hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Nézem az adatlapot, szerintem az egyik lednek világítani kéne, mert azt a PHY réteg vezérli, tehát valami zárlat, vagy elkötés van a kommunikációs vonalon, trafó előtt és után is meg kéne nézni, hogy rendben van-e.

Az adatlap azt is írja, hogy 25Mhz kristály kell és csak primary oszcillátorról megy az ethernet.
(#) potyo válasza ciw hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Trafót hálókártyából bontottam. A kártya állítólag jó volt, akitől kaptam ezt mondta, és megbízom benne (adott más halott cuccokat is, akkor miért mondta volna a kártyára, hogy jó). Ilyen a trafó: Link

PIC TPOUT+ lába a trafó 15-ös lábára megy, TPOUT- láb a trafó 16-os lábára. 14-15 és 14-16 közé van bekötve egy-egy 47 ohmos ellenállás, és a 14-es láb 100nF-al földre van kötve. Trafó 10-es lába megy az RJ45 1-es lábára, 9-es lába megy az RJ45 2-es lábára.

PIC TPIN+ lába megy a trafó 1-es lábára, TPIN- megy a trafó 2-es lábára. Ezek között két 47 ohmos ellenállás sorbakötve, és a kötési pont 100nF kondenzátorral földre kötve. Trafó 6-os lába megy az RJ45 6-os lábára, trafó 7-es lába megy az RJ45 3-as lábára.

UTP kábel túlsó végéről mérve 1 ohmot mutat a műszer az érpárok között, vagyis egyenáramúlag a kapcsolat rendben van. Ugyanígy a trafó PIC felőli oldalain is 1 ohmot mutat, tehát itt is jónak tűnik.

UTP kábel jó, gép megy a netre rajta keresztül. Ráadásul négyeres, így még az UTP csatlakozót sem köthettem be a másik oldalról. PIC lábait annakidején ohm-mérővel egyesével végigellenőriztem, de majd megint leellenőrzöm.

Kvarcot szintén a kártyáról vettem le, felirata szerint 25MHz-es, és kipróbáltam LEDvillogással, tényleg 25MHz körül megy (nem harmadik harmónikuson adná a 25MHz-ez, mert az ugye eléggé látható lenne).

Ledeket kipróbáltam, a PIC szépen kapcsolja ki-be egy tesztprogival, tehát azokon nincs zárlat biztosan, az ethernet modul nem kapcsol rajtuk semmit.

Konfig bitek így néznek ki, szerintem rendben vannak.

konfig.PNG
    
(#) ciw válasza potyo hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Nemtudom, lehet, hogy nem jó ez a trafó.
Az ajánlottban azok a soros tagok nincsenek benne.

(#) potyo válasza ciw hozzászólására (») Aug 13, 2009 / 4
 
Nos, mint várható volt, én voltam a balfék.

A PIC adatlapjában a TPOUT oldali trafó PIC oldalának középső kivezetése egy induktivitáson keresztül a tápra van kötve. Na annyi eszem nem volt, hogy ide rövidzárat kellene tenni, hanen én egyszerűen ezt kihagytam. Mentségemre legyen mondva, hogy máshol se láttam, hogy ide kellene ez a kötés. Onnan ugrott be, hogy összehasonlítottam az Ethernet Specifications and Requirements alatt a trafóra vonatkozó adatokat a trafóm adatlapjával, és ott a TXx Turns Ratio-nál a Conditions alatt ír olyat, hogy Transformer Center Tap = 3.3V. Na ekkor jutott eszembe, hogy nekem az a pont csak egy kondenzátorral van hidegítve, és hogy az induktivitás zavarszűrő szereppel rendelkezik ott, viszont ha nem teszünk induktivitást, akkor rövidre kell zárni. Na kapott egy 10cm-es drótot, és azonnal kigyulladtak a ledek a routeren és a PIC-en is, mindjárt kért DHCP-n IP-t, elérhető a hálózaton az oldal, stb. Már kezdtem azt hinni, hogy tényleg az ellenállások vagy a trafó a gond, de egyszerűen nem akartam elhinni, hogy az ethernet ennyire érzékeny legyen. Már beszéltem szervizes fickóval másik trafóról, meg már a másik PIC beforrasztását terveztem, gondolván, hogy ennek megsütöttem az Ethernet modulját...
(#) potyo válasza potyo hozzászólására (») Aug 14, 2009 /
 
Most itt miért kaptam pontot?

Egyébként reggelig hagyom most futni: Link
(#) ciw válasza potyo hozzászólására (») Aug 14, 2009 /
 
Hibátlan, most még megy, a bal szélső ledet be is kapcsoltam elvileg.

Én az enyémben csak a tcp/ip-t használom és külön pc programot írtam amivel konfigolni lehet.
Ez azért van mert nem tudom, hogy mivel lehet ilyen rendszerekhez egyszerű honlapokat csinálni.
Néztem néhány honlap szerkesztőt de többnyire bonyolultak és a stack-ben legnagyobb része nincs is implementálva.

(#) potyo válasza ciw hozzászólására (») Aug 14, 2009 /
 
Én úgy gondoltam, hogy kézzel írok hozzá HTML-t. Mivel amúgy PHP-ben, javascriptben programozok, ez már munkahelyi ártalom
(#) Corp hozzászólása Aug 15, 2009 /
 
Bocsánat a butának tünő kérdésért, de már régóta keresem a választ,de nem találtam sehol se megnyugtatót.

Csak 1 sima Ethernet RS232-átalakítót szeretnék csinálni. (Soroson folyamatossan jön az adatfolyam ezt UDP-n átküldeni egy ip-re)

Eszközök:18f4620, Enc28j60.

Kérdésem:

-Ha közös tápot alkalmazok (3.3V) és az enc-t 25Mhz-ről járatom, akkor a pic kaphatja az enc-től a 25Mhz-et?

Több kapcsolást néztem. Ezek megoldásaik:
-ENC 25Mhz, Pic 20Mhz 3.3V
-ENC, PIC 25Mhz (ENC-ről levezetve) PIC 5V szintillesztéésel.
-ENC 3.3V PIC18LF2620 ENC-ről órajel.
(#) potyo válasza Corp hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Kaphatja. Állítsd a PIC-et HS vagy EC oszcillátor módba, és vezesd az ENC oszcillátorkimeneti lábáról a jelet a PIC oszcillátorbemenet lábára.
(#) potyo hozzászólása Aug 15, 2009 /
 
Csak részben kötődik a témához, de szerintetek az SPI flash alatt mit értenek a firmware-ben? SD kártyát vajon rá lehet tenni SPI flash céljára? Jó lenne, mert 25LC256 EEPROM kicsit messze van, viszont SD kártyám van kéznél.
(#) levy_k válasza potyo hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
A meghajtó szoft módosítása nélkül sztem nem, mivel a kommunikációs interface (SPI) ua., de a felsőbb réteg nem egyezik (regiszterek, konfiguráció, adat kikérése, beírása).
Következő: »»   5 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem