Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
Akkor végtére melyik erősítő is szól szebben;JLH,avagy DoZ??
Kissé farizeus választ fogok adni neked.
Minél kevesebb pn, vagy np átmeneten halad keresztül a jel, annál alacsonyabb rendű kombinációk keletkeznek. A másik út, nagy hurokerősítés és hibajavítás + mozgás visszacsatolás. Most műszerezem fel magam újra, néhány hónapon belül konkrétabb tudok majd lenni. Én a JLH-ra szavazok, 2,5 A nyugalmi áramnál tudja a 30 W-ot.
Csupán csak egy kérdés ? Te megépítetted már valamelyik erősítőt a DoZ -t vagy a JLH-át ! Vagy csak szimulálgatsz ?
A smájliból látom, a választ már meg is előlegezted, de csalódást fogok kelteni.
Az életemből 15 évet eltöltöttem korábban ezzel. Számtalan kapcsolást dolgoztam ki saját magam és nagyon sokat csak az összehasonlítás kedvéért építettem meg. De ez még akkor történt, amikor még kétcsatornás erősítőn hallgattak az emberek zenét. A JLH-t kb 97-ben építettem meg előszőr. A DOZ-t nem építettem meg, nem is szándékozom a fenntebb leírt okok miatt, de szívesen meghallgatom.
Köszi szépen a válaszod erre lettem volna kiváncsi semmi másra , viszont ha érdekel én mind kettőt megépítetem . Nem szimuláltam mert annak semmi értelme a valóság az ami !
Idézet: Nos ez aztán érdemleges dolog viszot volt ennek valami ütózengése , éretem azt azon hogy sikerült -e valamit feltalálnod ? „Számtalan kapcsolást dolgoztam ki saját magam és nagyon sokat csak az összehasonlítás kedvéért építettem meg. ”
Nem tudom, mert nem olvasom az amerikai szabadalmakat. Van elektronikai szabadalmam, amit megadtak, de szerintem ez senkit sem érdekel.
Mindenesetre vannak olyan tőlem származó kapcsolások, amik működését mások nehezen látják át, de nem állítom, hogy forradalmasítják az elektronikát. "Nem szimuláltam mert annak semmi értelme" A szimulációnak a fejlesztés közben van értelme. Az új ötleteket pillanatok alatt ki lehet próbálni. Idézet: Sajnálom ha valamit félreértettél ! Nem rossz indulatuan akartam ezt a kérdést feltenni . „És te találtál fel valamit?” Idézet: Ebben azért eggyet értek veled , viszont én most itt ennél a két erősítőnél gondoltam ezt a dolgot ! Ezt már ugyebár több ezeren tízezren utánépítették akkor miért is kellenene szimulálni szóval érted ? A valóság az mint írtam te is tudod az egészen más mint egy szimuláció ! „A szimulációnak a fejlesztés közben van értelme”
Azért szimuláltam, mert kiváncsi voltam, hogy az S.R.P.P. tartományban benne marad-e, ha a nyugalmi áramát felhúznánk.
Én nem vagyok olyan jó matekos, mint Hood, aki tökéletesen kiszámolta ezt a kapcsolást, amit azóta a fél világ másol részleteiben. Hood-nak nem volt szimulátora, neki végig kellett számolnia az átviteli függvényt. Mindenesetre Elliot nem értette meg a kapcsolás lényegét, hiszen pont azt hagyta ki belőle. Nem is említi a cikkben.
A farizeus választ értem...
A DoZ-t összeraktam néhány hónapja,de mivel különösebb tervem nincs vele,csak deszkamodell maradt,nem is hasonlítottam semmihez.ÖNMAGÁHOZ képest elég szépen muzsikál,ez persze nem sokat mond... A JLH-t néhány éve egy kiállításon hallgattam,a doboz teteje le volt emelve,teljesen korrekt munkának látszott még szakmai szemmel is,ennek ellenére megvallom,egyáltalán nem nyert meg a hangzása,de ezt utólag a más jellegű berendezésnek,s az idegen környezetnek tudom be.Ha tudhat akár 30W-ot is,már vonzó alternatíva lehet.Az eredetileg specifikált 10-et keveslem.Mivel a DoZ deszkamodell,pillanatok alatt át lehet alakítani JLH-ra.Aztán majd meglátjuk(halljuk).
"De ez még akkor történt,amikor még kétcsatornás erősítőn hallgattak az emberek zenét."
Az audio-társadalom felvilágosultabb,ha úgy tetszik:konzervatívabb része,mind a mai napig kétcsatornás erősítőn hallgat zenét.És nem is fogja lecserélni soha semmire...
Ha mindkettőt megépítetted,feltételezem,azonos műszaki színvonalon,azt kérdezném:SZERINTED melyik készülék szól szebben/zeneibben.
Ez az amit nehéz eldönteni , mind kettő önmagában szépen szól . Viszont hangsujjozom ! nálam a DoZ a nyerőbb hogy miért azt csak egy pár szóval jellemezném . Szóval a DoZ-nak van valami más a hangzásában ami a JLH-nál nincs , nem is igazán tudom ezt leírni , hallani kell hozzá és aztán akkor lehet mérlegelni ? Majdnem egyformán szól a kettő viszont a DoZ - nál a közepek valahogyan másak , a JLH-nál meg a magasak . Viszont ha még deszka modell szintjén vagy a DoZ-al akkor csak egy csöpnyi átalakítás és egy csatornát átalakítasz JLH-nak . Aztán te saját magad eltudod dönteni hogy melyik az ami ?
Köszi,értem.Valami hasonló jellemzésre számítottam.A két konstrukció hangja között valószínű,csak árnyalatnyi eltérések vannak.
Üdv mindenkinek! Régen jártam erre.Örülök, hogy még megy a fórum. Nos én szeretnék valami frankó hangerő szabályozót a DOZ-ba.Egy hangerő interfacére gondoltam még pedig a MAX5456-ra ami magában foglalja a balancét is.Ezek 4 nyomógombal vezérelhetőek.És van a MAX5486 ami desinginesebb, mert 8 led-ből álló visszajelzésre is van lehetőség.Sajna ezekről a gyártó oldalán nem találtam olyan érdemleges információt ami ezeket minőségileg katagórizálná.Ha esetleg valaki már ismeri, hallgatta ezeket az áramköröket kérem ossza meg velem a tapasztalatait.
Pedig itt minden levan IRVA a többi már az a meghallgatás eredménye , vagy tetszik vagy nem ?
Néztem, olvastam. És én elsősorban a meghallgatás eredményére lettem volna kíváncsi! A DOZ-hoz ez mennyire menne? Nem e gagyi hozzá? Vagy inkább maradjak a hagyományos hangerő szabályozásnál? Ezzel viszont lehetne akár inklementeres potit is építeni. És át is lehetne hidalni az általam leírt problémát! (poti hátul kezelőszervek elől)
Idézet: „... 2,5 A nyugalmi áramnál tudja a 30 W-ot.” 20V-os tapfesszel, 8ohmon is? Vagy ugy is kerdezhetnem mekkora tapfesszel es mekkora nevleges terhelesre ajanlod a 2.5A nyugalmi aramot?
Egészen pontosan 2,8A -nél 25W (28Vpp), legalábbis a szimuláció szerint.
De gyere át a JLH-ba, mert ott most fogok bemutatni egy 100w-os verziót!
Üdv.
Még mindig nem vettem bordát De most hazament egy ismerősöm és így szeptember közepén jön vissza és tudna nekem kihozni otthonról bármit, így gondoltam hozatok vele bodrát. Innen az elsőből gondoltam rendelek csak az lenne a kérdés hogy mennyit? Én gondoltam 90 cm-re azaz 6*15 cm-re és így kapna oldalanként 45 cm-et. Szerintetek elég lesz? Köszönöm!
Tehát, ha jól értem, akkor lenne oldalanként 37,56 cm hosszú és 15 cm magas bordázott felületed (3db szegmensből), a bordák "kinyúlása" hossza 4 cm + az alapfelület ami 1 cm vastag.
Ez már úgy elégnek tűni. Hogy tervezed a 3 rész egyesítését? Ha jól emlékszem nálad is van áramkorlátos stabilizátoros tápegység, tehát, 3-3 tranzisztorod van. Azt vedd figyelembe, hogy a tápegység tranzisztora sokkal kevésbé melegszik, mint az erősítő két-két tranzisztora. Így jobb lenne a három felületet egyesíteni, és úgy rátenni a tranzisztorokat. A stabilizátor tranzisztorának luxus lenne egy egységet adni a bordákból, azért lenne jobb ha pl. egy aluminiudarabbal egybe csavaroznád a 3 részt, így jobban eloszlana a hő. CIROKL képei közt láthatsz ilyen megoldást, ő több "kis" darabból rakta össze a nagy bordáját. Milyen tranzisztoraid is vannak? Azért a töbiek véleményére is kiváncsi lennék, hogy elég lenne-e a fent említett borda kanoc86-nak. Ja és jól gondold meg, hogy mit hozatsz az ismerősöddel. Magyarországon viszonylag "olcsón" hozzá lehet jutni dolgokhoz. Csak a határátkelésnél nehogy feltűnő legyen, hogy a haverod táskájából szinte folyik ki a sok borda, meg toroid
Nagyon is jól érted, a magasság lehet akár 20 cm is ha 15 cm nem elég, csak ugye ha nem muszáj akkor ne legyen 20 cm magas a doboza, így is elég nagy darabka lesz.
A bordákat úgy gondoltam hogy a doboz oldalára lesznek felfogatva kívülről és belűről pedig a tranyók. A tranyóim MJ15003. Igen az a lemezkés megoldás már meg van oldva egy L profillal. A határon nem lesz gondja mert nincs határ sehol, max csak ha igazoltatják útközben de ha van számla róla akkor nem lesz gond. Különben a múlthónapban voltam otthon repülővel és hoztam is ki bordákat csak ugye mint utólag kiderült kevés lesz, így ha ott nem volt gond akkor kocsival mégúgyse. A toroid már megvan, itt vettem meg csekély 70 euróért. Köszönöm a segítséget! Idézet: A lehetőségeidhez képest a lehető legnagyobb bordát tedd rá! Amit viszont erre szánsz az már talán megfelelő méret lessz a DoZ számára , passziv hűtésként . De ha rámhalgatsz addig dobozt ne csinálj még nem tesztelted , ha megfelellő a borda csak az után dobozold ! Az L profilod az milyen vastagságú ? és méretű . „a magasság lehet akár 20 cm is ha 15 cm nem elég”
nem akarok addig dobozt csinálni csak ha levágatom 15 cm-esre akkor abból már elég nehezen lesz 20 cm-es ezért kérdezek mielőtt cselekszem.
De szerintem maradok akkor a 15 cm-esnél ha szerintetek elég. Az L profil 5 mm vastag, méretei:35*35*163mm.
Szia!
A bordadarabok összefogatása érdekelne, hogy hogy is lesz? Írtad, hogy L profillal lesz megolva. Ez az összekötő L profil, ez nagyobb, mint amire a tranzisztorokat akarod tenni, vagy ugyan az? írtad hogy 163 mm hosszú az L profilod, ez nem hiszem, hogy mindhárom bordadarabot össze tudná "fogni", és itt főleg a hőátadás szempontját kell figyelembe veni, nem a mechanikai összakötést. Az lenne a legjobb, ha minél nagyobb felülettel kötnéd egybe a három részt, így jobban biztosítanád az egyenletes hőeloszlást, ami fontos. Vagy más megoldás lesz? Az L profilok már megvannak? Az 5 mm vastagság is lehetne nagyobb, de ezt majd CIROKL rögtön megmondja, ő itt a "fémes szakma" képviselője és szakértője.
Helló!
Azért írtam hogy a doboz oldalára lesz felfogatva a borda és belülről pedig a panel az L idommal. Gondolom hogy a doboz oldala el fogja vezetni a hőt kellő képen. Vagy ha kell akkor duplán rakom az oldallemezt közé meg rakok hővezető pasztát, vagy majd ez még kiderül. Igazából még a bordák elhelyezésén agyalok mert az a 40 cm dobozmélység nekem nagyon soknak tűnik, de ez már részletkérdés. Az L idom vastagsága elégnek bizonyult a tesztelés során, de CIRKOL véleményére kíváncsi vagyok hogy elég e vagy se. Köszönöm a segítségeteket! Üdv.
Szia ! Az 5mm-es L idom az már elég kell hogy legyen ? Viszont ami azt illeti én ide is ha a lehetőség engedi vastagabb profilt tennék ? Nálam 9 mm-es az L idom ,de valószinű az 5mm-es is elég lessz . A doboz oldalát azt miből akarod , mert mondanám hogy ha több bordát akarsz felerősíteni rá akkor jobb lenne egy vastagabb ALU lapocsaka /Lemez / amire stabilan és tökéletesen rátudnád rögzíteni a bordákat . Ezt szintén megtudod vizuálni a foto albumomban ez nálam szintén JÓ vastag 20mm-es ALU lap amire a bordák föllettek erősitve , természetesen jó vastagon szilikon zsirral ellátva.
Idézet: Háát igen ezen lehet agyalni mert ha totálisan passzív hűtést akarsz akkor szerintem ne agyalj a doboz méretén ? Ebben az esetben a bordákhoz kell igazodni még akkor is ha netán valami ortopéd doboz lessz a végeredmény !De ami azt illeti a DoZ-t azt nem igen lehet zsugorítani , eből szerintem az anyagot azt nemszabad kispórolni . Ha megnézed vagy ha már nézted az általam és a mások által megépített DoZ - kat akkor jellemzően jó nagy batár monstrumokat láthatsz, bár vannak bátrabb emberkék is akik azt feltételezvén hogy elég a kissebb borda meg a trafó . Nos azok meg vagy azóta már szétszedték vagy nem is használják a gépet mert nem boldogulnak vele ? Nem igen tudnám úgy hallgatni hogy közben egy ventilátor duruzsol a háttérben ! „bordák elhelyezésén agyalok mert az a 40 cm dobozmélység nekem nagyon soknak tűnik, de ez már részletkérdés. ”
Mindjárt megrendelem a bordákat és akkor megkérdezem hátha van nekik ilyen vastagabb alu lemezük az oldalak számára, mert itt már millió helyen kérdeztem és hülyének néztek hogy minek az nekem...
Ventilátorral teljesen egyet értek mert amikor teszteltem a két oldalt egyszerre akkor ugye a 2-2 borda volt rátéve amit már láttál te is, és fűtött mint a kazán igy 1-1 ventivel megspékeltem, de valami borzalom volt az a zúgás, így inkább levettem a nyugalmi áramot, hogy ne fűtsön annyira. Üdv.
Most a délután kiagyaltam hogy lehetne esetleg kicsit csökkenteni az erősítő mélységét.
Mivel ugyan olyan bordáim vannak itthon mint amilyet rendelni akarok csak rövidebbek (10cm-esek) és azokat felszerelném belülre és kívülről pedig 2 db 15cm-est. Elmagyarázom: Van ugye egy alap lemezem amire kívülről ráteszema 2 db 150*125mm-es bordákat, akkor belülről rá kell hogy kerüljön a panel + a 2db 100*125 mm-es borda. Ezt úgy oldanám meg ahogy a képen látható. A szellőzés: alulról egy csík rács meg felülről a bordák vonalába. Így elvileg ugyan annyi borda lenne rátéve de a doboz mélysége lecsökkenne 10 cm-el. Lehet hogy jó nagy baromság amit kiagyaltam de azért gondoltam megkérdezem. Szerintetek? Remélem ki lehet nézni a képet
Utánaszámoltam és így kevesebb lesz a hűtés úgyhogy nem 2 db 150*125 mm-es borda megy hanem 2,5 db + a 2db 100*125 mm-es belülre oldalanként, így sejtésem szerint jónak kell lennie, de majd kipróbálom először.
Üdv. mindenkinek! |
Bejelentkezés
Hirdetés |