Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
TDA2030-as erősítőből már én is építettem pár darabot és meg voltam elégedve a hangjukkal, otthonra tökéletes erősítő. Nagyon olcsó és megbízható, kezdőknek tökéletes és pöccre indul. Nem érdemes beleesni abba a hibába amibe én is pl: 100W-os erőlködővel bekezdeni, aztán meg jön a sok gond, a megfelelő trafó, puffer kondi stb. Leggyakoribb probléma, h mindenki hozzáfog megépíteni, aztán jön a felismerés, h szimmetrikus táp meg nincs hozzá, legnagyobb problémát (legalábbis számomra) a trafó jelenti, mert egy kezdő nem fog trafót méretezni, tekerni, szigetelni. Célszerű kapcsolást válogatni az alkatrészekhez és nem fordítva, mert a végén drágábban jönnénk kia kis 20W-os erősítőnkel, mintha megvennénk a gyári dobozolt 50W-osat. Csatolom az IC egyik adatlapját amelykben a legtöbb kapcsolás van, sima és szimetrikus tápra egyaránt. Az én kedvencem a tranyókkal turbósított változat, amin általában kibukom, h 125W-os tranzisztorokat használnak egyesek egy max 40Wos erősítőbe, én a gyári BD907 és BD908 helyett BD911-et és 912-t használok, mert ez volt itthon, de a BD242-es pár is ugyanúgy megteszi. Legutóbbi élesztésnél adódott egy kis baki és kiderült, h az erősítő is füstel működik, mert ha kiszáll belőle az összes, akkor elromlik. De szerencsére maradt még benne és azóta is azt hallgatom, a probléma oka egy apró forrasztási hiba volt, elkapkodtam a forrasztást. Sok sikert mindenkinek, aki ezzel az IC-vel épít erősítőt!
No meg is építettem, megdöbbentően szép hangja van
Szépjónapot, csak érdekességképpen, minap vásároltam használtan egy ORANGE CR10 es gitárkombót, egyből belekukk , meglepetésre végfoknak 2030 dolgozik benne, nem is akár milyen hanggal. (ajánlom egy hangszerboltban kipróbálni) további szépnapot
Van egy Marshall is ami TDA2030-al működik, ám azt tudni kell, hogy azok a TDA-k szerintem mások, mint amit mi halandók egy átlagos elektroboltban be tudunk szerezni. Én építettem vele gitárerősítőt egy srácnak, nem mondom hogy rossz, tűrhető. Gyakorlásra megteszi.
Marshallékról hallottam, hogy 7294, 7293 asokkal gyártanak motyókat, de 2030 újdonság. Hogy más e nem tudom, ha lesz kedvem megpróbálok egy közeli képet csinálni az ic ről. Az biztos hogy nem a szimpla tápos verzió van benne.
Végül is a kérdés az, hogy ki gyártotta. Mert én eddig csak ST-t láttam a boltokban, bár kemény 2 boltban szoktam vásárolgatni. Kerestem a TDA-s Marshall kapcsolást, de nem találom, úgy emlékezem, hogy a SCHEMATICHEAVEN.COM -on találtam még régebben.
Én az itteni 7294 es topikban talált egységcsomag pdf alapján csináltam egy sztereó végfokot, jól sikerült , elpasszoltam. A készülő gitárkombóm monoblokkja is abból készült , csak némi anyagi számolgatás után találtam a CR 10 est, 9 perecért, anyagárban van egy motyó amibe van elő fok,hangszóró, és nem szar márka. Eltértem a tárgytól, bocs, az IC fotója majd ad talán valami támpontot, van egy elkészült 2030 asom itthon abban lévő IC asziszem urbánnál vásárolt kittből van, 2030A típus, Majd a szemrevételezés ad némi támpontot a különbségről talán.
Szia!
Miről? Nem tudni kire reagáltál!
Bocsi! a 8010 es pdf hez, a kis tda2030 operáló marshallhoz.
Szia!
Ennyi van róla, nem tudom, hogy jó-e, a NET-en találtam.
Köszi szépen, éppen nyaralok szóval lesz időm átnézegetni, bár a laptop nem éppen a legideálisabb erre!
Sziasztok!
Megépítettem az oldalon található kapcsolást (tda2030), de nem akart működni. Teljesen feltekert hangerőn épphogy szólt valamit, a borda bemenet nélkül is nagyon forrósodott. A 47K ellenállást kicseréltem 100K-ra (mint a gyári kapcsolásban van) és életre kelt. 2 órás döngetés után is csak langyos a hűtőborda.
Ígéretemhez híven fejlesztgetem nektek a 100W-os TDA2030-as végfokot, és lehet, hogy bennem va a híba, de én azt tapasztalom, hogy a sima gyári, 2030-as +-16V-ról lead 4-ohm-ra 28Vpp-t, ami testvérek között is több 25W-nál.
Szóval ez nem 14W-os csak... Amúgy jön már a 100W-osból 7A és az elég kéne legyen.
Jó ez a slave-master elrendezés, de a 2030-at nem egységerősítésre találták ki.
Mindjárt kész.
Nos akkor szeretném eloszlatni a kételkedést. A kapcsolás működik, 96W jött le, de jobb megépíteni TDA2050-el.
Mint kiderült nagyon fontos az 1%-os ellenállások használata és az sem árt, ha mindegyik kimenet legvégére egy egy 3,3uH forrasztunk és ezeken keresztül kapcsoljuk rá a hangszórót. A fényképen próbanyákos kivitel látható.
Megint nem találtam fel semmit csak a spanyolviaszt. A National oldalán már 5 éve fent van az ajánlás, hogy hogyan kell 200W-os erősítőt építeni erősítő IC-k párhuzamos kapcsolásával.
Tehát ha így bekötök két tda2050-et akkor az már szépen szóló hibajavítós erősítő lesz? Más nem is kell ide ? boucherot ?
Ez egy nagyon érdekes hibajavítós kapcsolás. Ugyanis az egyik oldal hibája mintegy körbemegy és azt az oldalt ahol a hiba jelentkezik, azt közös módusban vezérli, azaz a hibára nézve megszűnik a visszacsatolása. Így a hibát kizárólag a másik oldal javítja. Ez azzal az előnnyel jár, hogy a hibázó oldalban nem keletkeznek a szokásos visszacsatolással együttjáró hurok lefutások.
Természetesen a másik oldal kijavítja ezt a hibát. A dolog oda vissza működik, tehát elég jó lesz a torzítás. Bocherot cella ajánlott a TDA-kra. Mellékelten látható egy minta kapcsolás, ami bemutatja, hogyan is működik. A felső IC kimenetére kötött dióda szimulálja az ág torzítását. Jól látható, hogy dacára annak, hogy benne van a visszacsatolásban, az nem javítja ki a dióda által okozott hibát. A kapcsolás mögött látható egy különbségképző, aminek kizárólagos célja, hogy láthatóvá és mérhetővé tegye a kimenő szimmetrikus jelet. Látható, hogy terhelésen már hibátlan jel látható, mert a másik ág amellett, hogy hídként üzemel, a hibajelet olyan fázisban adja a kimenő jelhez, hogy az kioltsa a hibát. Mivel van fázishiba és a másik oldal is torzít, ezért a kioltás nem tökéletes, a hiba-hibája bennmarad. Igen ám, de mondjuk, ha a hiba egy oldalon 1%, akkor a bennmaradó hiba csak 0,01% körül lesz....
Na akkor a jövő héten megépítem és beszámolok... köszi!
Sziasztok!
Építettem most egy sztereó erősítőt a fent említett ICvel. A gondom vele, hogy mp3 lejátszóról szépen szól, de mikor rákötöm a gépre nagyobb hangerőn összevissza torzít, ha halkabbra veszem, akkor nem csinálja, viszont a zenét sem hallom. MP3 lejátszóról nem torzít, tudom max hangerőn hallgatni. Ez miért van? Gondoltam a bemeneten a kondit nagyobbra cserélni, de így is 22 µF van már ott. Nem tudom kellhet ennél nagyobb? Vagy mi lehet a hiba oka? Kössz: uli
Ha a hálózati védőföldelést bekötötted valahova az erősítőben, akkor lehet sikerült egy földhurkot csinálnod - MP3ról jól szól, az nincs földelve, gép viszont igen, ezért ott nem jól viselkedik.
( Akkor még rosszabb a helyzet ha a számítógép véletlenül földeletlen dug.-aljról üzemel... A PC-testjén a zavarszűrés miatt akár 120V is
Idézet: :felkialtas: Ez is sok okozhat. ) „lebeghet”
Válaszolok mindenkinek egyben:
A földet nem kötöttem be. Viszont a hibára is rájöttem közben: Elnéztem egy kondit, 2,2u helyett 22µF-osat tettem bele. Kicseréltem és szépen működik a gépről is azóta. A trafóm 45 Wos. Azért kössz a segítséget: uli |
Bejelentkezés
Hirdetés |