Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   113 / 274
(#) zenetom válasza punkkazy hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

Értem, köszi!
(#) Bojtossapka hozzászólása Aug 29, 2009 /

Hello!
TDA2030-as erősítőből már én is építettem pár darabot és meg voltam elégedve a hangjukkal, otthonra tökéletes erősítő. Nagyon olcsó és megbízható, kezdőknek tökéletes és pöccre indul. Nem érdemes beleesni abba a hibába amibe én is pl: 100W-os erőlködővel bekezdeni, aztán meg jön a sok gond, a megfelelő trafó, puffer kondi stb. Leggyakoribb probléma, h mindenki hozzáfog megépíteni, aztán jön a felismerés, h szimmetrikus táp meg nincs hozzá, legnagyobb problémát (legalábbis számomra) a trafó jelenti, mert egy kezdő nem fog trafót méretezni, tekerni, szigetelni. Célszerű kapcsolást válogatni az alkatrészekhez és nem fordítva, mert a végén drágábban jönnénk kia kis 20W-os erősítőnkel, mintha megvennénk a gyári dobozolt 50W-osat.
Csatolom az IC egyik adatlapját amelykben a legtöbb kapcsolás van, sima és szimetrikus tápra egyaránt. Az én kedvencem a tranyókkal turbósított változat, amin általában kibukom, h 125W-os tranzisztorokat használnak egyesek egy max 40Wos erősítőbe, én a gyári BD907 és BD908 helyett BD911-et és 912-t használok, mert ez volt itthon, de a BD242-es pár is ugyanúgy megteszi.
Legutóbbi élesztésnél adódott egy kis baki és kiderült, h az erősítő is füstel működik, mert ha kiszáll belőle az összes, akkor elromlik. De szerencsére maradt még benne és azóta is azt hallgatom, a probléma oka egy apró forrasztási hiba volt, elkapkodtam a forrasztást.
Sok sikert mindenkinek, aki ezzel az IC-vel épít erősítőt!

TDA2030.pdf

(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

No meg is építettem, megdöbbentően szép hangja van
(#) kefe13 hozzászólása Aug 29, 2009 /

Szépjónapot, csak érdekességképpen, minap vásároltam használtan egy ORANGE CR10 es gitárkombót, egyből belekukk , meglepetésre végfoknak 2030 dolgozik benne, nem is akár milyen hanggal. (ajánlom egy hangszerboltban kipróbálni) további szépnapot
(#) punkkazy válasza kefe13 hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

Van egy Marshall is ami TDA2030-al működik, ám azt tudni kell, hogy azok a TDA-k szerintem mások, mint amit mi halandók egy átlagos elektroboltban be tudunk szerezni. Én építettem vele gitárerősítőt egy srácnak, nem mondom hogy rossz, tűrhető. Gyakorlásra megteszi.
(#) kefe13 válasza punkkazy hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

Marshallékról hallottam, hogy 7294, 7293 asokkal gyártanak motyókat, de 2030 újdonság. Hogy más e nem tudom, ha lesz kedvem megpróbálok egy közeli képet csinálni az ic ről. Az biztos hogy nem a szimpla tápos verzió van benne.
(#) punkkazy válasza kefe13 hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

Végül is a kérdés az, hogy ki gyártotta. Mert én eddig csak ST-t láttam a boltokban, bár kemény 2 boltban szoktam vásárolgatni. Kerestem a TDA-s Marshall kapcsolást, de nem találom, úgy emlékezem, hogy a SCHEMATICHEAVEN.COM -on találtam még régebben.
(#) kefe13 válasza punkkazy hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

Én az itteni 7294 es topikban talált egységcsomag pdf alapján csináltam egy sztereó végfokot, jól sikerült , elpasszoltam. A készülő gitárkombóm monoblokkja is abból készült , csak némi anyagi számolgatás után találtam a CR 10 est, 9 perecért, anyagárban van egy motyó amibe van elő fok,hangszóró, és nem szar márka. Eltértem a tárgytól, bocs, az IC fotója majd ad talán valami támpontot, van egy elkészült 2030 asom itthon abban lévő IC asziszem urbánnál vásárolt kittből van, 2030A típus, Majd a szemrevételezés ad némi támpontot a különbségről talán.
(#) lapose válasza punkkazy hozzászólására (») Szept 1, 2009 /

Szia!

Tessék!

8010.pdf

(#) kefe13 válasza lapose hozzászólására (») Szept 1, 2009 /

Húha, orange cr10 ről hasonló ?
(#) lapose válasza kefe13 hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Szia!

Sajna nincs.
(#) magitor hozzászólása Szept 2, 2009 /

Hali nincs véletlenül panelrajz róla?
(#) lapose válasza magitor hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Szia!

Miről? Nem tudni kire reagáltál!
(#) magitor válasza lapose hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Bocsi! a 8010 es pdf hez, a kis tda2030 operáló marshallhoz.
(#) lapose válasza magitor hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Szia!

Ennyi van róla, nem tudom, hogy jó-e, a NET-en találtam.

panel.zip

(#) magitor hozzászólása Szept 2, 2009 /

Köszi szépen, éppen nyaralok szóval lesz időm átnézegetni, bár a laptop nem éppen a legideálisabb erre!
(#) szegi2 hozzászólása Szept 9, 2009 /

Sziasztok!
Megépítettem az oldalon található kapcsolást (tda2030), de nem akart működni. Teljesen feltekert hangerőn épphogy szólt valamit, a borda bemenet nélkül is nagyon forrósodott. A 47K ellenállást kicseréltem 100K-ra (mint a gyári kapcsolásban van) és életre kelt. 2 órás döngetés után is csak langyos a hűtőborda.
(#) highand hozzászólása Szept 10, 2009 /

Ígéretemhez híven fejlesztgetem nektek a 100W-os TDA2030-as végfokot, és lehet, hogy bennem va a híba, de én azt tapasztalom, hogy a sima gyári, 2030-as +-16V-ról lead 4-ohm-ra 28Vpp-t, ami testvérek között is több 25W-nál.

Szóval ez nem 14W-os csak...

Amúgy jön már a 100W-osból 7A és az elég kéne legyen.
(#) highand válasza highand hozzászólására (») Szept 10, 2009 /

Jó ez a slave-master elrendezés, de a 2030-at nem egységerősítésre találták ki.

Mindjárt kész.
(#) highand válasza WaRL0 hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Nos akkor szeretném eloszlatni a kételkedést. A kapcsolás működik, 96W jött le, de jobb megépíteni TDA2050-el.

Mint kiderült nagyon fontos az 1%-os ellenállások használata és az sem árt, ha mindegyik kimenet legvégére egy egy 3,3uH forrasztunk és ezeken keresztül kapcsoljuk rá a hangszórót.

A fényképen próbanyákos kivitel látható.
(#) highand válasza highand hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Megint nem találtam fel semmit csak a spanyolviaszt. A National oldalán már 5 éve fent van az ajánlás, hogy hogyan kell 200W-os erősítőt építeni erősítő IC-k párhuzamos kapcsolásával.
(#) Mayan válasza highand hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Tehát ha így bekötök két tda2050-et akkor az már szépen szóló hibajavítós erősítő lesz? Más nem is kell ide ? boucherot ?
(#) highand válasza Mayan hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Ez egy nagyon érdekes hibajavítós kapcsolás. Ugyanis az egyik oldal hibája mintegy körbemegy és azt az oldalt ahol a hiba jelentkezik, azt közös módusban vezérli, azaz a hibára nézve megszűnik a visszacsatolása. Így a hibát kizárólag a másik oldal javítja. Ez azzal az előnnyel jár, hogy a hibázó oldalban nem keletkeznek a szokásos visszacsatolással együttjáró hurok lefutások.

Természetesen a másik oldal kijavítja ezt a hibát.

A dolog oda vissza működik, tehát elég jó lesz a torzítás.

Bocherot cella ajánlott a TDA-kra.

Mellékelten látható egy minta kapcsolás, ami bemutatja, hogyan is működik. A felső IC kimenetére kötött dióda szimulálja az ág torzítását. Jól látható, hogy dacára annak, hogy benne van a visszacsatolásban, az nem javítja ki a dióda által okozott hibát.

A kapcsolás mögött látható egy különbségképző, aminek kizárólagos célja, hogy láthatóvá és mérhetővé tegye a kimenő szimmetrikus jelet.

Látható, hogy terhelésen már hibátlan jel látható, mert a másik ág amellett, hogy hídként üzemel, a hibajelet olyan fázisban adja a kimenő jelhez, hogy az kioltsa a hibát. Mivel van fázishiba és a másik oldal is torzít, ezért a kioltás nem tökéletes, a hiba-hibája bennmarad.

Igen ám, de mondjuk, ha a hiba egy oldalon 1%, akkor a bennmaradó hiba csak 0,01% körül lesz....
(#) highand válasza highand hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

A TDA-k nak csak +-22V-ot adjál.
(#) Mayan válasza highand hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Na akkor a jövő héten megépítem és beszámolok... köszi!
(#) uli hozzászólása Szept 26, 2009 /

Sziasztok!
Építettem most egy sztereó erősítőt a fent említett ICvel. A gondom vele, hogy mp3 lejátszóról szépen szól, de mikor rákötöm a gépre nagyobb hangerőn összevissza torzít, ha halkabbra veszem, akkor nem csinálja, viszont a zenét sem hallom. MP3 lejátszóról nem torzít, tudom max hangerőn hallgatni. Ez miért van? Gondoltam a bemeneten a kondit nagyobbra cserélni, de így is 22 µF van már ott. Nem tudom kellhet ennél nagyobb? Vagy mi lehet a hiba oka? Kössz: uli
(#) pixels válasza uli hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Ha a hálózati védőföldelést bekötötted valahova az erősítőben, akkor lehet sikerült egy földhurkot csinálnod - MP3ról jól szól, az nincs földelve, gép viszont igen, ezért ott nem jól viselkedik.
(#) _JANI_ válasza pixels hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

( Akkor még rosszabb a helyzet ha a számítógép véletlenül földeletlen dug.-aljról üzemel... A PC-testjén a zavarszűrés miatt akár 120V is
Idézet:
„lebeghet”
:felkialtas: Ez is sok okozhat. )
(#) Kovidivi válasza uli hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Mekkora trafóról járatod? (VA/V?)
(#) uli hozzászólása Szept 26, 2009 /

Válaszolok mindenkinek egyben:
A földet nem kötöttem be. Viszont a hibára is rájöttem közben: Elnéztem egy kondit, 2,2u helyett 22µF-osat tettem bele. Kicseréltem és szépen működik a gépről is azóta.
A trafóm 45 Wos.
Azért kössz a segítséget: uli
Következő: »»   113 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem