Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   39 / 164
(#) spikk válasza borvendeg hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Az időket kísérletezd ki és azt is kipróbálhatod, hogy megfordul-e. Ne légy lusta!
(#) borvendeg válasza spikk hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Hello!
Nem tudom te próbáltad e kikísérletezni de én már szenvedek vele napok óta. Gondoltam hátha van valaki akinek van vele tapasztalata esetleg valaki tud valami képletet amivel ki lehet számolni az mégiscsak korrektebb megoldás. A forgásirányváltásban igazad van ki is próbálhattam volna.
Viszont ez nekem nagyon nem szimpatikus hogy vagy nem akarsz segíteni vagy nem tudsz mégis beírsz valamit csak hogy teljen a topic.

Simpi!
igen így csinálom forog is a motor csak nem igazán változik a fordulatszáma. Ezért kérdeztem az időzítéseket.
(#) spikk válasza borvendeg hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Persze, lehetett volna, hogy csak simán nem válaszolok...
Amit írtam, az a válasz is, csak jól elrejtettem a "népnevelő" sor(ok) közé.
Akkor válaszolok még bővebben, nehogy ki kelljen próbálnod:
Fordítva fog menni.
A másik kérdésedre meg elég neméz úgy válaszolni, hogy a kérdéses motorról gyakorlatilag csak annyit tudunk, hogy 6 vezetéke van.
Első körben kellene mérned kicsit. (Tekercs ellenállás, mekkora a tartó áram, ha akkora feszültséget teszel rá, ami tartósan sem hevíti túl.)
Utána megpróbálod léptetni programmal, lassan.
Majd fokozatosan gyorsítva.
(#) bbalazs_ válasza borvendeg hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

6 kivezeteses motor valoszinuleg 2*3 kivezeteses.
A tekercsek eleje vege es kozepe van kivezetve.
Szoval 3-3 kozott mersz egyaltalan valamit, aztan azonositsd be, hogy melyik a ket kozepso (a ket szelso dupla akkora ellenallasu, a kozepsovel a vegek egysegnyi ellenallast adnak), aztan a ket kozepsot kozositsd. Ekkor lesz negy kulon bevezeto pontod es egy kozos kivezeto pontod. Ezekre lehet adni celszeruen 4db NPN-es kapcsoloelemmel a kakaot.

Ha egeszlepest akarsz, akkor egyik tekercs be, mellette levo ki. Hogy melyik melyik - jo kerdes, en probalgatni szoktam, gyakorlatilag van 8 variacio, programbol elegansabb, de forrasztgatassal gyorsabb.
Siman kell korbe jarnia. Ha ugrik vagy akad, rossz a sorrend.

Ha megvan a sorrend, akkor celszeru fellepesezni, magyaran a bekapcsolt melletti tekercset IS bekapcsolod a lepes idejere, utana pedig az elozot ki es igy tovabb. Tehat minden masodik lepesnel ket tekercs lesz egyszerre bekapcsolva. Simabb a forgasa igy.

Ertelemszeruen a forditott sorrend forgasirany-valtast eredmenyez. Celszeru tablazatba foglalni a portok erteket, lepesenkent egy szamlalot novelni es AND-al leszedni a felesleges felso biteket.
(#) borvendeg válasza spikk hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Hello!
Simpi: Kicsit negatívnak éreztem az előző hozzászólásodat és a félreértés miatt válaszoltam ilyen keményen nem kellett volna elnézést és köszi hogy ennek ellenére is segíteni próbálsz.

Teszek fel képet a motorról és kapcsolási rajzot a vezérlésről a rajzon rajta avan a robotom egész rajza a jobb oldali részen vannak a motorok és meghajtótranzisztorok is.
A táp nem gond 3500mAh-ás aksi lesz benne. 14.4V és ez lesz megemelve step-up konverterrel 30V-ra.

A motorok 14V 40ohm-osak a tekercsei ugy vannak kivezetve mint feljebb írtátok és úgy is van bekötv (a tekercsek középső kivezetései földön)
(#) borvendeg válasza borvendeg hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Bocs elírtam nem 40 hanem 50ohm a tekercs ellenállás
(#) nagyan válasza borvendeg hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Sziasztok!

Te figyu, hogy emeled meg a 12V-os 30V-ra? Mekkora teljesítményű a konverter? Tudnál róla betenni egy kapcsolást?

Köszi
András
(#) borvendeg válasza nagyan hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

lm2577 adatlapban van a kapcsolási rajz
(#) c27 hozzászólása Aug 30, 2009 /

Sziasztok.
Érdekelne engem, hogy egy léptelőmotor mekkora maximális fordulatszámra képes. Mostanában építek egy kicsi tekercselőt elvileg nem csak arra lenne jó 2 fúrótokmány lenne rajta az egyik hajtott a másik mágnesfékes. A lényeg, hogy meg szeretném forgatni, de tekercselésnél alacsony fordulatszám kéne viszont ha esetleg fúrni vagy más dolgot akarnék vele akkor kellene 5000-10000 fordulat. Nem tudom milyen típusú motort használjak szénkefés, hall szenzoros bldc vagy léptetőmotort? Nem szeretnék állandóan motort cserélni. Holnap teszek fel képet a kiszemelt motorokról.
(#) Holubek hozzászólása Szept 4, 2009 /

Üdv! Remélem nem írok nagyon rossz helyre. Szeretnék építeni egy egyszerű léptetőmotor vezérlést, ami a zene ütemére véletlenszerű helyzetbe "ugrik". Valahogy így: mint pl. ez
A mechanikai részét meg tudom oldani csak a léptetőmotorokhoz nem értek. Annyit tudok hogy amilyen motorom van az 4 vezetékes, OKI 6404 dc8.6V 18.6 Ohm 7.5 fok (KHL42SL29A) Ha tudtok segítsetek. Köszi.
(#) djsuni hozzászólása Szept 8, 2009 /

Segítséget kérnék egy általam tervezett áramkör hibáinak kiküszöbölésére!
Az áramkör egy 48 lépéses léptetőmotort hajtana meg!
6 ponton kellene megállnia, tehát 48/6=8 lépést kell megtennie a pontok között!
Az áramkör működése:
Az indulás előtt egy reset kapcsolóval (S1), a számlálót Q0-ra kell állítani, hogy onnan számolja a 8 lépést!
Ezután IC1 (555) Set állapotba billenti az IC4 (4001) -ből felépített RS tárolót, amely egy és kapun keresztül engedélyezi IC2 (555)-öt, amely elkezdi léptetni a léptetőmotor meghajtó részét, és ezzel egyidőben az IC5 (4017) számlálót, amely számolja a 8 lépést és a kilencediknél Reset állapotba billenti vissza az RS tárolót, és innentől a folyamat újra kezdődik! Van még egy pár áramköri rész amely kiegészítés, de alapvetően az áramkör feladata ez lenne! Ha véletlen valaki nem ért valamit a kacsolási rajzon nyugodtan kérdezhet! A baj az áramkörrel hogy a gyakorlatban nem akar működni! Erre várnám a segítségeket, hogy vajon mi lehet a baj! Előre is köszönöm!
(#) Báddzsó válasza djsuni hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

hát igen.... ez tipikusan olyan áramkör amit én egy piccel készítenék el és az nem tetszene senkinek (bár..). Pedig megspórolható vele a bonyolultabb nyák tervezése, kapcsolás tervezése, igaz kell írni egy progit a picre, de az töredéke időben ennek, és hibák lehetőségét, az alkatrészek bekötésének elnézését is lecsökkentem, kisebb nyák=kevesebb hiba lehetőség. Na mindegy, ezt csak megjegyeztem.
Mit csinál az áramkör ha bekapcsold? abszolút semmi? végig kéne méricskélni a 555öt, hogy jön e belőle az az impulzus aztán a számlálókat, aztán a uln2803-at, meg hát a motorokat, esetleg a tápot, a nyákot, a csatikat.... az áramkör áramfelvételét. Ilyemiket szoktam én csinálni ha így járok mint te. Aztán egy idő után ha nem megy, kompletten újat tervezek, mivel a másikat nagy valószínűséggel dühömben apró darabokra zúztam.
(#) djsuni válasza Báddzsó hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Hát igen, már minimum 5000-szer végig néztem és végig mértem, a gond az RS tárolóval van mert ha rövidre zárom akkor tökéletesen megy az áramkör, csak nem a megadott feladattal ! A tiltott állapot kiküszöbölésére is raktam be kaukat h ne fordulhasson elő, de semmi, ez már az 5. megépített verzió!
(#) robing16 hozzászólása Szept 13, 2009 /

Sziasztok! Egy fontos kérdésem lenne!

A Hobby Elektronika újságban egy 3 fejezeten keresztül házi Lézershow kapcsolást lehetett megcsinálni átlagos lézerből, és lézer fejből!

Ott volt egy olyan kapcsolás, ami 2BIT-en vezérelte a léptetőmotort, igaz ilyenkor mindíg van rajta feszültség, viszont csak 2 szál kellett hozzá...

Ezt a kapcsolást keresem, ha valaki találkozott vele az Interneten, megköszönném, ha belinkelné! Én is keresem, de nem találom

Köszi előre is!
(#) Szebence válasza robing16 hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Szia!

Én is csinálok lézershow-t nagyon érdekelne engem is ez a pár fejezet! Ha megtalálod jelezd nekünk illetve szerintem érdemesebb lett volna a lézershow -s topicba feltenni a kérdésedet.
(#) Szebence válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Nagyon szépen köszönöm, megkeresem és tanulmányozom!
(#) Szebence válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Igen Most már nekem is
Mindegy mert ezt már tuti, hogy nem szedem szét, ebből ki is akartam hagyni a PC-t. Most egy jó darabig már nem fogok semmilyen új dologm egépítésébe, csak ha mindent befejezek, amibe belekezdtem. Aztán lehet, hogy kis segítséggel megépítem ezt a léptetőmotorosat is, de majd még ez a jövő zenéje.

Üdv!
(#) robing16 válasza Szebence hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Figyeljetek

Az a helyzet, hogy én már egyszer elkészítettem! Közlöm, hogy a Progi SEMMIT sem ér!
Elkezd remegni az egyik motor, és hello!

Aztán írtam Pascalban hozzá egy progit, ami elkezdi forgatni, meg minden! De semmit sem értem el vele akkorse

MOST PIC!! Pic-en fog menni, báár nem Lézershow lesz, hanem tekercselő! Báár, nekem most van egy 100mW zöld, és egy 200mW piros lézerem! Tudnék mit csinálni...

Köszi az évszámokat! Mingyárt megkeresem!

A progi akkor jól működött, ha remegett a motor! Nem forognia kell, hanem ide-oda lépegetnie nagyon nagyon gyorsan, ezáltal rezegnie. Ez úgymond ilyen galvo-s megoldás lenne, mert a galvo-k csinálják ezt csak annak a vezérlése és galvo készítése nagyon drága, nehéz speciális szerszámokat, kézügyességet igényel.
Ha 2 motort kötöttél volna be ami így rezgett egyiket függőlegesen, másikat meg vízszintesen és tudtad volna állítani a rezgés frekvenciáját, akkor tudtál volna belőle alakzatokat kirajzoli. Pl négyször, sinus hullám stb.
Lézershow-ba sima DC motorok valók (nekem is az van) és azoknak meg a fordulatszámát kell változtatni.

Szerk.: Megnéztem az újságban. Én teljesen más felépítésűre gondoltam! ez csak annyit csiál elvileg, hogy fixen van a lézered és a léptető motor előtte cserélgeti a maszkokat amiken átvilágít, így más-más ábrákat vetít a falra. Én telejsne másra gondoltam, amikor azt mondtad, hogy csak remg a motor. Igen itt körbe kell fordulnia, de gondolom úgy, hogy megnyomsz egy gombot és akkor annyit fordul, hogy a következő alakzaton világítson át a lézer. Ha nyomsz másik gombot, akkor megint annyit forog, hogy a köv. alakzatot vetítse.
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Hogy mindenki tudja erről lenne szó. Én teljesne máshogy csináltam volna, csak 1 léptetőmotorral. Innen től kezdve az off befejezve! Illetve lézershow-s témában lehet folytatni.

Oké, ez így maximálisan HIBÁTLAN
Én erre gondoltam, amit belinkeltél, azt mondtam, hogy én már ezt megcsináltam!!!

És a fejforgató motor REMEGETT, a tükör motor meg sem mozdult! Sőt, elnézegettem kb 20 percig, és az egyik motor meg sem mozdult!

Az újságban lévő programot másoltam be hozzá, és azzal nem működött!

Amire te gondolsz, az a Scanner-es lézer! Egy Diszkóban installálás miatt ismernek, és pont ott láttam először kis tükrös lézershowt! régi P2-vel működött, és haláli jó dolgokat lehet vele csinálni! 1W-os lézer van benne, Zöld színű!

Engem igazán csak a motor vezérlése érdekel, még nem találtam meg az újságot

Én leektronikus formában megtaláltam, de elég rossz minőséggel van bescannelve. Feltölteni nem tudom, mertn em szabad, másrészt 50MB, ami nagyon sok. (Egész 2000-res év)
(#) MobbyDyck hozzászólása Szept 13, 2009 /

Hali mindenki!
Megépítettem a mellékelt kacsolást, Mach3-mal irányítanán. De csak az egyik irányba hajlandó forogni.
Szerintetek a kapcsi lehet a rossz, vagy csak elronthattam valamit?
(#) Szebence válasza MobbyDyck hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Szai!

Engem is nagyon érdekelne a dolog, mert 2 éve nekikezdtem egy CNC-nek, de nem kellett, így abbamaradt még teljesen az elejénél, így az elektronikát csináltam meg neki, de úgy hogy a motorvezérlők közül is csak 1 db-ot, meg még amit rá kell kötni a PC-re. Nincs megvéve és beforrasztva az LPT csatlakozó, meg azt hiszem hiányzik belőle egy IC is, tehát a lényeg, nem próbáltam még ki. Kíváncsi vagyok rá, hogy mennyire jó ez a vezérlés. Ha lesz fejlemény vele kapcsolatban írd meg! (Vagy bárki más aki ezt megépítette.
(#) Sir-Nyeteg válasza MobbyDyck hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Üdv!
Biztos, hogy a "dir" jelet is megkapja? Ez az irányváltásért felelős bemenet.
Esetleg mérj rá!
Ha valakit érdekel egy működő komplett free cnc vezérlő projekt, akkor tudok egyet, aminek a panelját is már megépítettem, és működik hiba nélkül!!! Ha valakinek segítség kell, nyugodtan kereshet! Főleg privátban!

Háát Láttam már itt feltöltve pár oldal a hobbi Elektronika újságból, de nagy kérés lenne, ha elküldenéd privátban?!

Megvan az újság, de nem tudom, hol hagytam el

És én már PIC-ben gondolkodok! A Tekercselőhöz használt 2 léptetőmotor azt PIC 16F84 fogja hajtani, megfelelő gombokkal! Jó lesz
(#) bladika válasza MobbyDyck hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Szia!

Mindenképpen megnézném, hogy valóban megkapja e a dir jelet! Ahogy már elöttem is mondták.

Illetve még próbáld ki negatív logikával is és vedd hosszabbra a dir jelet.

Elsőként viszont próbáld ki, hogy te magad adod neki az 5V/GND -t! Ezzel egyértelműen beazonosítható, hogy a panellal van e a gond!
(#) nagy hoho válasza Szebence hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Helló! Van egy topik a "Könyvek újságok" ott van utalás ,hogy honnan lehet letölteni a Hobbi Elektronikát, Elektort, és rengeteg könyvet jó minőségben.
(#) Szebence válasza nagy hoho hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Oké, én meg is találtam (máshol) nem nekem kellene, de átadom az üzenetet a srácnak, aki keresi!

Köszi a tippet! Üdv!
(#) nagy hoho válasza Szebence hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Szívesen!
Következő: »»   39 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem