Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Olyan kérdésem van nekem,hogy ez a két huzal nekem jó kimenőhöz? Ecl86 kimenőjét kellene majdan áttekernem,mert az a nyamvadt primer kezdőszál tőből leszakadt! Ezen kívül van még egy kimenőm,szóval már összesen a két jelenleg használatban lévővel együtt van már 4 kimenőm ecl-hez! Így már csak egyet kell kerítenem valahonnan,és lassan indulhat is a házimozi project! (Leghamarabbi indulás: jövőhónap közepe tájéka)
Újra itt
Nagyon szépen halad az EL34 PP-m, és ez jó! Az egyik kimenő trafó nemsokára kész lesz, hát nem egyszerű a történet, de nagyon élvezem Még nem döntöttem el, hogy NYÁKos legyen, vagy csak légszerelt... Egy Orion TR-4602 szkópot szedtem szét nemrég, pontosabban pénteken kezdtem, és gyakorlatilag megállás nélkül bontottam, most fejeztem be, már csak el kell dobozolni a sok cuccot... Csak ezért nem haladtam az erősítővel normálisan. Néhány apróság viszont kellene, nem tudom, valaki tud-e az ügyben segíteni... 2db GZ34-re lenne szükségem, természetesen jó használt is, de lehetőleg ugyanattól a gyártótól, és EABC80 kellene 2db, mert ami nekem van a gyűjteményben, az már nem működik... Ja, és 500voltos elkóm sincs, 4 kellene olcsóért... (vagy cserébe van néhány csövem, pl újszerű ECC82-ből legalább 20db, frissen a szkópból bontott Special Quality E80CC és E180F, ilyesmi...) Köszi, aki tud segíteni Egy képet azért felteszek a gépről, ilyen volt:
Kedves Márk Barátom
Hangerősítő kapcsolások című könyvecskét előveszed a vinyód legmélyebb bugyrából És szépen kikeresed az AE233-as BEAG modellt, és az ott megadottak huzalátmérők, és menetszámok alapján készíted el a kimenőt, persze nagyobb vasra, mint az ott megadott Min M65-ös magra. A szekunder menetszámot arányosan növeled, hogy ne 5 ohmra illesszen, hanem 8-ra, kb ennyi az egész
Hello, nagyfesz ELKO-t, nagyon szívesen cserélek veled ECC82-ért cserébe
Majd a részleteket privibe Amúgy 470µF 450V os kondijaim vannak vadi újak
Az a baj, hogy a 2*400V után nagyobbat szeretnék a 450-esnél tenni, mert azt én is találtam, csak annál nagyobbat nem... Azok a jó kis alu MM kondik tökéletesek lennének, ha 500Volt körüli lenne, felpolíroznám, aztán hajrá!
Gafly: elhiheted, hogy ha helyre lehetett volna pofozni, egy ilyen műkincset nem bontottam volna szét! Az egyik oldalról minden cső hiányzott, meg alkatrészek is ki voltak belőle forrasztgatva Ha működőképes lett volna, vagy valami kis problémája lett volna, sokkal jobban örültem volna én is neki Szétszedni sokkal nehezebb volt, mert ugye forrléces volt, meg ahogy Orion EMG-nél van, ipari kialakítású (volt) az egész... Sajnálom is még most is, hogy valaki kibontott belőle egy csomó cuccot, és nem tudtam helyre állítani
Azt tudom! Nem azzal van a baj,hanem hogy nemtudom a huzal átmérő nemtudom jó-e! :S Amúúúgy Nem tervezem nagyobb vasra tenni a cuccost,meeert bőven elég ez! Házimozihoz lesz,és nem az a lényege hogy üvöltsön! :beka2:
Idézet: Nincs sublered, hogy megmérd? Szerinted a fotó alapján ki fogja megmondani a méretét? „a huzal átmérő nemtudom jó-e!” Idézet: Pedig nem ez a házimozi lényege? „nem az a lényege hogy üvöltsön!”
Sajnos nincs sublerem! :S Pedig elkélne! Fotó alapján nem azt akartam hogy mondja meg valaki hogy mekkora az átmérője,hanem hogy ránézésre megfelelőnek találjátok-e! Nekem egyformának tűnik,deee úgy vagyok vele,hogy inkább kérdezek előbb,aztán ha jó a tippem,utána fogok neki csak a munkának! Na mindegy! Egyenlőre várok kicsit,mert holnap még suli,csütörtököm viszont szabad,és haveromnak van sublere,elkérem kölcsön tőle! Valóban a házimozi lényege az lenne hogy üvöltsön,de ide nekem pont elég ez a vasmag méret! Amúúgy meg majd lesz a subláda,na az majd fog "üvölteni"! :beka2: egy EI 116-os magra lesz megtekerve a kimenője a subládának! szerintem az csak elég lesz egy 35-40 wattos subládának!
Tekerj fel szorosan egy fúróra, ceruzára mondjuk 50 menetet mérd meg egy vonalzóval milyen széles és oszt el 50-el. Ez lesz a bruttó átmérője a huzalnak. Persze a kezdetet nem mérd hozzá, mert ugye ahol éppen meg van az 50-ik menet ott 51 huzal van egymás mellett.
Csináltam egy hangtesztet a PCL86PP és az Onkyo TX-DS555-el.
Először a csövest hallgattam. A magasakat és a mélyeket kielégítőnek találtam, viszon a közepét összemosta a zenének. Unalmasan és teretlenül szólt. Gondoltam talán maga a felvétel ilyen gyárilag. Próbálkoztam más CD-kkel, de nem igazán változott a hangkép. Aztán átkapcsoltam az Onkyo-ra. A hangok a helyükre kerültek, megnyílt a tér a zenében. Tisztábban levegősebben szólt. El vagyok keseredve. Ezért szenvedtem ennyit a csövessel, hogy ilyen gyalázatos hangképet produkáljon?
Akkor ott még nem oké valami, mivel mi a dolgok fordított alakulását tapasztaltuk.
Nagyon remélem én is. Vajon mi lehet még a probléma?
Idézet: Mi azért az ellenkezőjét tapaszaljuk ! Ha mindent rendben a helyére tettél és minden alkatrészed a terveknek megfelelő ? akkor már csak a keresendő ok a kimenő trafóban keresendő ! Szerintem a kimenő trafó a leleke egy csöves erősítőnek , éppen ezért erre nagyon de nagyon oda szoktam figyelni , főleg a vas minőségére és természetesen az egész trafó minőségére . „Ezért szenvedtem ennyit a csövessel, hogy ilyen gyalázatos hangképet produkáljon?”
Sziasztok, gondoltam megmutatom, hogy alakulgat az épülő EL84, a doboza tulajdonképpen készen van, ma érkeztek meg a csövek és pár alkatrész, odatettem a csöveket nagyjából, ahogyan majd el lesznek helyezve , nekem már most nagyon tetszik, remélem a hangja is jó lesz. Az AZ1 valószínű nem fog szerepet kapni ebben a kapcsolásban, az csak próbaképp tettem oda, hogy mutat.
Üdv
Milyen cső az a hátsó ballonos? És még arra lennék kíváncsi, hogy milyen kimenők vannak rajta? Te tekerted őket? Milyen vasak?
Az a hátsó, az az AZ1, egy egyenirányító cső, sajnos kicsi a teljesítménye, így nem kerül felhasználásra, helyette EZ81 lesz, a kimenők EI84 magon, 5k/4 ohm illesztéssel, Müszi barátom keze műve, megjegyzem elég szépen megtekert trafókról van szó, új huzalból, sok reményt fűzök hozzájuk.
Szép lesz, gratula! Ebben a szerkezetben én sem "pazarolnám el azt a szép AZ1-et, ide az EZ81 illik amit oda is tettél!
Jó lesz még az a szép körte forma mondjuk EBL21-ekhez. Mi az a sok ECC kinézetű cső? Kettő gondolom előfok, az EM80 mellett az az egy gondolom a varázsszem előfoka, de az a maradék kettő az RIAA vagy EQ? Hol lesz a hangerőpoti és a bekapcsoló?
2*300V-on 100mA-t bír a cső. Ez kevés?
Szia, a két első szélső, azok 6N2P, előerősít/hangszín csövek, mögöttük EF86/EL84 maga az erősítő, középen elől 6ZS1P és EM80 a kijelzésért, középen hátul a kondi és az AZ81. A bekapcsoló és a potik az előlapra kerülnek majd, polírozott alu gombokal. Tervbe van még egy szép EL84 SE "biléta" az előlapra.
Üdv
Hans Jani és köbzoli szerint kevés, én annyira nem értek hozzá, csak építgetem, de nem érdekes, mert egyébként sem illik ide.
Ha nem titok feltennéd az EQ rajzát? Hol sikerült szert tenned erre a szépségre (természetesen az AZ1-re gondolok)? Az előlap egy fém lemezet jelent aminek a helye ki lesz marva a fa kereten vagy más megoldást választasz?
Nem titok, de mint köbzoli is mondja, még sminkeli kell, összerakom, kipróbáljuk,ha kell, remélem zoli barátom segít belőni, és ha minden ok, akkor természetesen felteszem. Az AZ1 és még egy pár cső, Müszi barátomtól érkezett. A 6N-ek és az EZ81 Hans Janitól jött.
A rajzot köbzoli-tól kaptam. Az előlap az eddigi tervek szerint marad a fa, és fém feliratok lesznek, de ez még terv csak, lehet hogy még változik. Megjegyzem, nem tudom mennyire látszik, de az egész doboza recycling, tehát kifejezetten hulladékból van, ez külön kitétel volt magamnak
Hát tudod zoli....az úgy volt............hogy megjött a postás.
A hangerő poti az oké, hosszú 6-os tengely és a sasszira csavarozott L alakú pánt tartja a doboz belsejében, de a bekapcsoló gombot hogy oldod meg mikor afa van vagy 2 centi vastag? Nem lesz baj abból a fa sassziból? Biztos ami biztos én a tűzoltók számát is kitábláznám az előlapra
A kérdés jó, hát legyen jó a válasz is, az ilyeneket úgy szoktam megoldani, hogy vannak egy 20-30mm-es süllyesztő fejeim fához, és ilyenkor az ellentétes oldalról befúrok neki, így akár azt a 30mm-es kör alakú területet le tudom vékonyítani akár 4-5mm-re is ha szükséges, így kényelmesen hozzá tudok férni az előlapba beillesztett kapcsolóhoz. A potik pontosan úgy kerülnek fel ahogy mondtad, itt egy (sajnos homályos) kép , miből fog készülni a poti rész.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |