Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Silver Star 1 (és egyéb fémkeresők)
 
Témaindító: Sanyi87, idő: Okt 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 8
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Én már egy ideje vacakoltam ezzel, amikor kb 8 éve megépítettem a fishert. Az világos volt, hogy elég nehéz hangolgatni a tekercset, így eleve egy hangolható PLL oszcillátorra cseréltem a kvarcost. Ígaz, mostanában azon gondolkozom, hogy ezt egy kvarc órajelű freki szintézerre kellene módosítani. Lassan az egész kütyüt újraépítem, mert letisztultak a hasznos és haszontalan dolgok, azonban ez az egyik pont, amin nem igazán sikerül napirendre térni. Kényelmes, hogy egy helipottal beállitom az fmaxot, bármit is akasztok rá, bár a monostabilon, ami a kapuzó jelet adja, ilyenkor állítani kell a négyszöget ill a fázistolást is, ez azonban csak kísérletezni jó, gyakorlatban azt várom el, hogy ne keljen állítgatni egy másik tekercsel.

Apropó, estleg ismersz olyan PLL-t amire csak egykavicsot kell tenni és 1-10KHz között ferki szintézer lesz? Én ebben nem vagyok túl járatos, sőt, ígazság szerint a szakmát is keveset gyakorlom
(#) vandorbot válasza Ninoo hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Az baj, 15V minden gond nélkül ki kell jöjjön belőle, nekem 25-ig sikerült felküzdenem.
Ground csatorna beállítása: 1. A kapuzó kimenetén szkópon majnem az egyik csúcstól a másik csúcsig szakaszt kell látni.
A majdnem azt jelenti, hogy a földhatás uszkve 15-20 fokját hozzá kell adni, (balra kicsit tolni kell a kapuzó ablakot.
2. ferritmagot közelítve nem szabad változni az egyenfesznek.
Ezek után a fej közepére teszel egy gyufásdobozt, arra a fazékmagot, majd bármilyen fémet közelítve az egyenfesz pozitív irányba nő.
Ez azt is jelenti, hogy a vevőtekercsen egy pici sinusnak levegőben is kell lenni. Máskülönben nem tudod szkóppal beállítani.
Meg kell keresni azt a pontot ahol a fejkonstrukció a legérzékenyebb. Ez kb. az erősítő után egy-kétszáz mV cs.-nél lesz ha jól emlékszem. V nagyságrendű semmi esetre se legyen. Hamar túlvezérlődik és érzéketlen lesz.
(#) Yowie válasza vga hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Különben ki tudod mérni amit a rajz mutat, hogy ez egy leágazásos tekercs? Megpróbálhanád hogy a kondit a bentlévőkkel párhuzamossan teszed, mert lehet, hogy a másik tekercsrésznek csak a semleges mező előállításában van szerepe....
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Így kapásból nem tudok ilyen IC-t.
Kapuzás vezérlőnek a monostabil nem jó, próbáltam.
Digitális időzítő lenne a legspécibb.
A honlapomra felraktam néhány ötletet, ami a problémamentes fejcserét lehetővé teszi.
Sajna az DX-1000 fotója takarja 1024-es felbontású monitornál.
Mindjárt megpróbálom kijavítani, ha egyáltalán hozzáférek.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Ja igen, ez még a tál föld előnye, szépen megnöveli a jelet (nem tudom a fazékmag növeli-e) a földnél 4-5cm magasra teszem és majdnem ugyan az, mint élesben
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Azért nekem a monostabil meglehtősen jól működik sőt, miután a csatornákat a diszkriminációs módosítások miatt többszőr is cserélgettem, rendszeresen hálát adok ennek az ötletnek a rajz valahol kallódik, ha meg lesz, felteszem, de hasonló a megoldás mint a stroboszkópoknál....bár rendszeresen elmeditálok, miért használ itt a fisher hf trafót több típusban. Van egy orosz verzió, ott is monostrabil van, azoban szerintem ott valóban egy hibás verzió forog közkézen
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
HF trafó ?
Lehet, hogy indított blocking oszcillátor.
Szerintem a monostabil hőre és feszre labilabb.
Ezért terveztem egy mikrokontrolleres kapuzót amelyet az adó kvarcoszci jele vezérel, így mentes ezektől a hibáktól, sajna a programot még mindig írja a szaki (3éve).
DX-1000-hez már kész a progi. teljesen PIC vezérlésű.
Gyufaskatulyában elfér az egész.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Ez egy tipikus fisheres megoldás. Nem ismered? Csatoltam.

Lehet ebben az instabilitásban valami, de mekkora a jelentősége? Közvetlen a tekercs hajtja....14538 az IC-m ha jól emlékszem. 5KHz környékén ennek nagyon pontosan kell dolgoznia. Monostabilokat teljesen általánosan használják impulzus előálításra és impulzus szélesség szabályzásra ennél sokkal komolyab igényeknél, pl. a PLL ekben., Szerintem egy műveleti erősítőnél pontosabb, amit meg a legtöbb detektor használ. (bár ebben lehet hogy tévedek). Az való igaz, hogy nekem néha utánna kell állítani a földhatásnak, amire a gyári 1265-nél nincs lehetőség. Ezt ki kellene szűrnöm, de én inkább az oszcillátorra gyanakszom, egy VCO erre nem megfelelő
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
BFO-hoz PIC? Igaz feltett valaki a másik topikban egy pinpointernek alkalmas PIC kapcsolást.

Ez egyébként milyen töblet tudást hordoz? Tényleg, a DX1000-es érzékerli a láncokat? Egy forumon egyszer azt olvastam, erre még mindig a régi keverőoszcilátoros BFO-k a legjobbak. Igazság szerint ezzel a típussal nem foglakoztam, így nem is tudom, mi a keverőoszcillátor, de az is lehet, rosszul értelmeztem a szöveget (angol volt). És földhatás van? Egyszer próbáltam olyan detektort, amin nem volt földhatás kiegyenlítés, marha idegesítő volt, de érdekes módon sok dolgot találtam vele.
(#) vga válasza Yowie hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
A shield (3. érintkező) nálam valamiért nincs kontaktusban egyik tekerccsel sem. Se adóval, se a vevővel. Pedig a rajz szerint kimérhető lehetne, de nálam semmit nem mér...furcsa
Csak a 4-5 és 1-2 között méri a teljes tekercsek ellenállását. :no:
(#) Yowie válasza vga hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Volt eből egy II.-es változat, de ahhoz nem találtam rajzot. Sajnos erre azt kell hogy mondjam, nincs több ötletem, bár hihetetlen, hogy nem lehet összehozni, még egy lehetőséged van, hogy itt Bővebben: Link regisztrálsz és keresel egy olyan témát, amiben fel tudod dobni a kérdést, a whites rajz is onnan van
(#) Ninoo válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Hy!
Az írásodban Omega fejről beszélsz? Szerintem a fórumozók nagy része DD fejjel próbálkozik.Nekem az Omegáról kellene egy-két jó tanács.
hegusp
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Szept 25, 2009 /
 
A DX-1000-es nem klasszikus BFO, nem két oszcillátor jele keveredik, hanem egy PLL ráhúz az adóoszcillátorra. Közben a feszültsége megváltozik, ez megy kijelzésre. Nagy hibája, hogy a PLL oszci. tekercses. +a varikapok hőfokfüggése.
Talajkiegyenlítése nincs. Némileg PIC-el ezen is lehet segíteni.
..........
Láncot még nem próbáltam. Nagy előnye a nagyon jó vas-nemvas megkülönböztetés.
Hátránya, hogy nem talajkiegyenlített, ez pár centit levesz a keresési mélységből. Bár van olyan fejkonstrukció amely talajra érzéketlen, kiegyenlített.
......
Többlettudás: Nagyobb stabilitás, gyorsabb keresés.
Gyakorlatilag az elektronika hőfokfüggetlen, rázásra érzéketlen. Ha a fejet is sikerül hőkompenzálni, érzékenyebbre lehet venni.
(#) vandorbot válasza Ninoo hozzászólására (») Szept 25, 2009 /
 
DD-ről írtam.
Az omegát nem kedvelem.
(#) Yowie válasza Ninoo hozzászólására (») Szept 25, 2009 /
 
Tulajdonképpen mindegy. Az elkészítés ugyan az. Én az adót nem is árnyékolnám, csak a vevőt, beállítod, kiöntödd és kész.

Egyébként hiába kerestem, én sem találtam, nem igazán használják szerintem, inkább a koncentrikus a divat. A spiderek rendszerint koncentrikusak. Ha belegondolsz, sokkal értelmesebb konstrukció, mint az omega, ott elég amorf tér jöhet létre. Deha ragaszkodsz hozzá, ugyan úgy kell csinálni mint a DD-t.
(#) Ninoo válasza Yowie hozzászólására (») Szept 26, 2009 /
 
Köszi!
Akkor viszont kérnék a koncentrikus fejről valami doksit elkészítéshez.
hegusp
(#) vandorbot válasza Ninoo hozzászólására (») Szept 26, 2009 /
 
Itt egy tesó

BandidoII.zip
    
(#) vandorbot válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 26, 2009 /
 
Sabre igaz ez DD-s
(#) vandorbot válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 26, 2009 /
 
Ez pedig tetszeni fog.russian4yahrefazitronproject
(#) Yowie válasza Ninoo hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Tulajdonképpen milyen doksira vágysz? Mechanikai vagy elektronikai?
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Előkapartam az évkönyvet. Két oszcillátora van, egy keresőtekercsé és egy a referencia, egy PLL hasonlítja össze és a hibajelet visszavezeti a referenciába.... nekem ez már kissé misztikus.

Ha PIC-el bajlódsz, miért nem a silverhez? Azon még látok lehetőséget, kissé növelni az érzékenységét is. Én is gondolkozom, hogy csinálok egy egyszerűbb gépet, amit nem sajnálok annyira, meg vízalattinak kialakítom. Van ugyan egy discriminátoros PI-panelem, de azért ott nem az igazi a megkülönböztetés. Nézegetem a silvert, de lehet maradok a fishernél, csak 1280-al megelégszem. Igazán a BFO gyártást nem értem, ha csak valami speciális terület nem indokolja.
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Nem misztikus. Fémre a keresőfejoszci. frekije megváltozik. Erre az új frekire áll be a PLL-es oszc. közben a PLL IC egyik lábán (a varikapokat hangoló) a fesz megváltozik.
.......
Jól írod bajlódom a PIC-el. még nem igazán megy a programozása. Ez a sok regiszter,bank, gatya tudja mi, észben tartani is sok.
Egyébként a leírás( a feladat és a paraméterek megfogalmazása, ábrák készen vannak, csak egy programozó kellene, mert nekem nincs rá 2 évem, hogy megtanuljam.
A BFO-nak is meg vannak az előnyei. Kicsi, könnyű, egy 9V-os elem v. aksiról elmegy, Vasat 95%biztonsággal megkülönbözteti. Sima talajon, 10-20cm mélységig, kényelmesen sétálva, leeresztve a jobb lábam mellé lehet vele keresni. PL.vízparton a kedvencem. Közben lehet nézelődni, csak a csippanást kell még fülelni.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
A geo fórumon felvetett valaki egy BFO-t és egyből rávágták, hogy mi ebben az érdekes, mindenik kb ilyen, na ezért nem értem, hogy ez a PLL-es megoldás mintha inkább egy olyan nyakatekert felesleges és további instabilitást hordozó valami lenne. A BFO müködik ahogy van, ha meg többet akar valaki a silver egyáltalán nem bonyolult. De lehet hogy egyszer kipróbálom.

Van itt egy lakásriasztós fórum, ott azt mondták egy srácnak, hogy aki ért hozzá, 2óra alatt megírja a progit a PIC-re.

Bővebben: Link

Ez meg jópofa: mini detector, mini PIC
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
A klasszikus BFO: két osci frekije üttetve, vagy keverve, ahogy tetszik. Vasra mélyül nemvasra magasodik a hangja. A fül hangmagasságváltozásra nem túl érzékeny (néhány HZ-t nem tud megkülönböztetni ). PLL-es megoldásnál egy egyenfesz változik, mégpedig kis frekikülönbségre is elég nagyot.
Tisztában vagyok vele, hogy egy ilyen PIC progi megalkotása néhány óra esetleg nap, sajna nem nekem.
(#) vandorbot válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Ez jóó. Zsebpointernek. Bár én légy helyett csipit raknék rá.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 5, 2009 /
 
Ez kissé jobb: Nokta

bár a Me.t.a. 106n rettenet gagyi kiegészítőit (ki használ ilyen aksit?!) elnézve támadnak kételyeim. A nagy érzékenység jórészt az eszméletlen méretű fejből adódik, bár ha jó az anyagmeghatározás, érdemes cipelni.

Egyébként mi volt a legnagyobb fej, amit kipróbáltál? A probléma, hogy romlik a pozicionálás, ahogy növekszik a méret. A DD fej kissé átverős szerintem, kíváncsi lennék, milyen a mágneses tere.
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Okt 5, 2009 /
 
Kíváncsi vagyok rá mit produkál a szent anyaföldön.
40-es DD volt a legnagyobb. romlik a pozíciópontosság, ezért nem árt egy zsebpointer.
A DD -t kicsit másképp kell használni. A keresők használhatóságát a terep határozza meg. Hiába érzékeny, ha szemetes a placc. Vagy olyan a hely, hogy 2.ásónyomon sörösdobozok bújnak elő, a robbanótesteket nem is említem. És még sorolhatnám.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 5, 2009 /
 
Én egy olyan fejet használok, amit csatoltam, csak 20centist, ez ugyebár tők szimmetrikus miden irányban, ugyanakkor, főként hosszúkás vastárgyak esetén 10-15 centivel is arrébb van a tárgy, mint ahova pozicionálom. Ebben benne lehet az is, hogy bár elméletileg szimmetr, azonban a gyakorlatban a bekötés, condik elhejyezése és a kiegyenlítő szál miatt még sem az...

Mit jelent az, hogy másképp, hogyan? Mennyivel volt érzékenyebb a 40 es, mint a 30 as vagy huszas?

Sajna a szemetes placcot ott kell hagyni szerintem. Bár kíváncsi lennék egy anyagkijelzős gép mennyire pontos. Addig biztos jó, amíg egyforma tárgyakat kell megkülönböztetni.
Dolgoztam egy időben pénzszelektáló elektronikákkal, ott miliméterekről kell szelektálni és nem mindig sikerül. Pl a 1972-es bélás volt nehéz eset...
A 1265 mindig disc módban megy. Én beszereltem egy kis műszert a dic csatornába és szabályozhatóvá tettem ezt a csatornát. Ez egész jól bejön, pl vízben, ahol nincs annyiféle tárgy, de azért 60% körül jön csak be a tipp
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 5, 2009 /
 
Ilyesmi tekercset próbáltál már? nekem megtetszett


8-as coil.jpg
    
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Okt 16, 2009 /
 
Érdemes találatkor jól körbepásztázni a helyet 90 fokkal elfordulva is, mert vannak extrém tárgyak amik átverést tudnak okozni ez dinamikus keresőkre főként igaz. Az anyagkijelzős gépem elég pontos. Szemetes helyen, vagy nem egynemű anyagoknál persze nem.
Ilyen tekercset még nem próbáltam.
Nem tudok százalékokat megadni. Szerintem a fazitron projekt oldal adatai pontosak. Valahol itt a fémkeresős témák közt megvan a link. Vagy innét eléred.Honlapom
Sajna eddig a vevőrészt és a jelfeldolgozást még nem tudtam megírni, most számolgatok, elmélkedek aztán folyamatosan teszem fel az anyagokat.
Következő: »»   3 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem