Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   731 / 2208
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 9, 2009
Egyszer meghallgatnám szívesen, PPP-t még sosem hallgatam. szuper lesz.
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 9, 2009
Ne is mondd, alig várom hogy a külső is kész legyen az SE nek, állok is neki a következőnek. :yes:
(#) PetAd hozzászólása Okt 9, 2009
Üdv
Egy SE erősítőben a bemenetnél lévő triódának kb mekkora szokott lenni az erősítése?
Van valami hőálló lakk amivel be lehet vonni a csöveket? Állandóan lejön a csövekről a festék és úgy meg nem olyan szépek.
Ha egymás mellé teszem a táptrafót és a kimenőt akkor megszórja macival?
CHZ: Nagyon szép az erősítőd, remélem az én PCL86-om is hasonló lesz.
(#) PetAd válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 9, 2009
Mondjuk ha vonalszintű a bemenet akkor kb mekkora erősítés szokott lenni? Ha jól tudom ez 2V csúcs-csúcs feszültséget jelent. A festék vízben oldódhat, vagy csak a dörzsölés hatására válik le? Szinte az összes csövem festése sérült, szerencsére a PCL86-é nem. Jó lenne valahogy újrafesteni.
Még nem tudom. Eddig 3 változatot ismerek: müszi és djhans féle valamint a neten fellelhető piccolo nevűt, ezek közül az egyszerűbbet építem meg először, de a többit is kipróbálom idővel.
Rendben, akkor először azt csinálom meg. De máris kérdeznék A tápnál a B és C pontnál lévő 2 47µF-s kondinak ugye nem kell azonos méretűnek lennie? Van egy kondim amiben 220, 100, 47µF-os kondik vannak és akkor egy pufferkondival megúsznám az egészet. Először csak bontott alkatrészekkel csinálom meg remélem nem lesz annyira rossz hangja miattuk, de gondolom az elkókat kellene formáznom előtte.
(#) klemo86 hozzászólása Okt 9, 2009
CHZ galériáját napokig el lehetne nézegetni
Kipróbálja az összes végfokot mindenféle kapcsolástechnikával
A durva az az egészben, hogy ebből meggazdagodhatna... (nem csak a nagy választék miatt, hanem a kivitelezés is nagyon megnyerő - sőt, gyönyörű)
Azért tényleg elismerésre méltó még annak is, aki nem ért hozzá Nem tudom, mikor tudok tovább lépni a saját kis EL34 PP-mel, de a poros nyomába nem fog érni CHZ remekműveinek, ez egészen biztos - viszont abszolút félvezetőmentes lesz
(#) djhans válasza PetAd hozzászólására (») Okt 9, 2009
Akkor az A-nál legyen a 220u, B-nél a 100u és C-nél a 47u. És igy megúszod egy kondival az egészet.
(#) djhans válasza PetAd hozzászólására (») Okt 9, 2009
Itt egy helyen vannak a rajzok.
(#) PetAd válasza djhans hozzászólására (») Okt 9, 2009
Köszi, pont így akartam megoldani a kondi bekötését.
(#) Ricsi89 válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 10, 2009
Köszi! Jó tudni, hogy ilyen is volt. Viszont rábukkantam egy másik lekopott feliratú csőre. Kb ugyanolyan felépítésű, mint egy El84, pentóda felső anódkivezetéssel. Az anódlemez két oldalán valami fehér műanyag? felerősítve. itt egy kép róla. A tetején az anódkivezetés mellett van egy felirat:GK 26. Erről valaki valamit?Volt a csövek között 9db PL500 is, pár El84 és orosz megfelelője, pár PCL86, ECL82, EBL21 is van pár darab meg a 40-es sorozatból néhány példány. Van valami 7 lábú egyenirányító cső is, sajnos felirat nélkül.

DSC00011.JPG

(#) Müszi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 10, 2009
Az nem műanyag hanem kerámialap. Nekem is van pár darabom belőle. EL8, vagy PL8 lehet.

üdv
(#) Imi65 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 10, 2009
A képen látható cső a PL81, a PL500 novál variációja. Pár kisebb teljesítményigényű TV-ben (pl. minivizor) alkalmazták.
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 10, 2009
PL83-mas csövet ismered? van belőle 4 db ...
(#) kocos hozzászólása Okt 10, 2009
Ezt ide is be kell tennem ... majdnem elsírtam magam tegnap ... Egyik vágyálmom ez a hangfal ..
(#) Mate78 hozzászólása Okt 10, 2009
sziasztok,

van valakinek tapasztalata arról, hogy a régi MM kondenzátorokat lehet-e használni fektetve szerelt állapotban?Valahol mintha azt olvastam volna, hogy nem tesz jót neki.Van jónéhány 50+50µF-os 450/500V-os pédányom, és a most készülő PCL86PP-mben ezeket tervezem használni, de csak fektetve férnek el.

üdv
(#) Ricsi89 válasza kocos hozzászólására (») Okt 10, 2009
Nekem ennek a hangfalnak a mélysugárzóival felépített hangfalaim vannak. Most lett perem cserélve rajtuk, mert az idő megette az eredetit. Most már nagyon szépen szólnak.
(#) mark.budai hozzászólása Okt 10, 2009
De nincs szerencsém ezzel a PCL86SE-vel! Ma összeraktam a Piccolo rajzos erősítőmet deszkamodellben, csak pentódába kötöttem, tehát nem az anódra a G2-t, hanem a tápra. Bekapcsolom (EZ80 egyenirányító-> 50u->1K->50u a táp) gerjedést hallok. Gyorsan rá egy becsatolókondit, sz-gépre rá, 60Hz frekigenerátorral, hátha csak "lógó" bemenetnél gerjed, bekapcsolom, így sem csak a 60Hz jön... Most ezzel mit csináljak? Árnyékolt bemenet, kimenet, mindkét csatorna csinálja.
(#) Moszkvai válasza CHZ hozzászólására (») Okt 10, 2009
A megszokott minőség tőled!
A trafó takarók között rézlemez van, jól látom?
Esetleg árnyékolásnak?
(#) l48 válasza CHZ hozzászólására (») Okt 10, 2009
Nagyon szép!
Mint egy Rembrandt kép.
Jobbulást.
(#) lpcollector hozzászólása Okt 10, 2009
A HiFi News októberi számában találtam egy olcsó (főleg az angolok pénztárcájával mérve) 10W-os pp erősítőt.
Nem is EL84-el, hanem a felénk jobban ismert és jóval olcsóbb 6P14P-vel készült.
Aki közületek a kép alapján úgy gondolja, mind a kivitelezés, mind a műszaki tartalom tekintetében simán összehoz egy ilyen erősítőt, az máris megspórolt 180000Ft-ot

HFN_cikk.jpg

(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Okt 10, 2009
Tekertem a toroidra még 35V-al többet, így az anódtáp 255V/220mA nyugalmi és 248V/250mA csúcsvezérlés közeli értékeknél -91,5V előfesszel a 8 ohmos terhelésen már 10,25Veff a mérhető feszültség.
A jel már szimmetrikusabb, de még mindig nem tökéletes (felcserélt szkópvezetékkel is lefotóztam).
A 6C33C-re kb. 10V-al kevesebb feszültség jut mind az anódtáp, de így is a határértéket feszegetem, ha jól számolom.
Nem maradt más hátra, mint eltolni a 6E5P kimenőjelének oly szép szimmetriáját...
(#) Mate78 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 10, 2009
Köszi, akkor neki is állok megformázni őket.1962-ben készültek.
(#) kocos válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 10, 2009
Én ma vettem 6P14P-ket, meg 6N2P-EV-ket, egy hasonló projectre, remélem karácsonyra kész lesz Rendelésre készül ... Még éppen nem hatjegyű az összeg, de halad affelé .... Rohadtul felment a börzén a csövek ára, gondolom rájöttek, hogy kapos, meg hogy fogy az utnpótlás ... 6N2P-EV = 800 HUF, 6P14P-EV = 1000 HUF, és még a trafókhoz nincs drót, foglalatok is kellenánek, meg fakávát csináltatni, alulemez stb stb ...
(#) kocos válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 10, 2009
60 Hz? nem 50, csak nem pontos a frekimérőd? Inkább a jelalakot kellene megnézni. nekem brummgyanús. alacsonyfrekis gerjedés ennél kisebb frekvenciájú szokott lenni az én tapasztalataim alapján, és "kattogó" hangot hallatt .... Fűtések ki vannak közepelve? Táp eléggé szűrt? G2, kap külön szűrést?
(#) fleta válasza kocos hozzászólására (») Okt 11, 2009
Nekem van pár száz ÚJ 6n2p-ev csövem kistételben 350, nagyban,250, De ez nem a reklám helye.
(#) mark.budai válasza kocos hozzászólására (») Okt 11, 2009
60Hz-et állítottam be, már nem is tudom, miért nem 50-et. Fűtésközepelés nincs, a táp így van: EZ80->1,5k->50µF->1k->50µF->Ut+. G2 nem kap, csak egy 330ohm-ot, mint a trióda anódja, csak az 100K-t.
Itt az erősítő rajza, csak én pentóda módba kötöttem a pentódát.
(#) hapro hozzászólása Okt 11, 2009
Gubán Gábor! Mi újság a végfokoddal? Már nagyon kíváncsi vagyok rá, várom a sikeres indítást, és a képeket esetleg videót.
(#) CHZ válasza Moszkvai hozzászólására (») Okt 11, 2009
Moszkvai , l48 köszönöm .. !

Nem árnyékolás , 2,5mm sárgaráz pálca , doboz bemart részébe van hajlítva csak . A nagy felület megtörésére tettem be , de lehet , hogy kissé már csicsássá teszi , ( könnyen kivehető) .

(#) biji válasza fleta hozzászólására (») Okt 11, 2009
10 db az már nagy tétel ?
Következő: »»   731 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem