Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Köss a 6E5P katódellenállásával (hidegített) párhuzamosan egy 1K-s huzalpotit, és állíts be szimmetrikus kimenőjelet a műterhelésen (mert csökkenteni kell kb. 75 ohmig a 6E5P katódellenállását), közben a 6C33C anódáramát is változtasd (az előfesz állításával) úgy, hogy meglegyen a kimenő teljesítmény (a csövet nem kell félteni, dupla fűtéssel 65 W-ot tud disszipálni 240V anodfeszig, afölött 45 W-ot). Félfűtéssel (ECO-mód. ) is érdemes foglalkozni, mert 1 K fölötti Ra-nál (1-2 K között) roppant gazdaságosan el lehet érni 10 W-ot, ilyenkor 45 W lehet a disszipáció, és nincs a 250 V-os fesz határ sem (250 V 1,5 K szerintem igencsak jó lehet 100 mA körül). Az én 9,8 W-omhoz csak 20 W-ot disszipál a cső és a fűtés is csak 20 W, azért ez nem semmi.
A tápfesz növekedtével már egyre szimmetrikusabb meghajtás a jó.
Megint elkapkodtam volna? Sajnos módosítottam mind a két kimenőt, így azt már nem fogjuk megtudni mit produkálna 1K fölötti Ra-nál, hacsak nem kerül megint vissza a Mesterhez aki készítette azokat.
Most, hogy elérjem a magasabb anódfeszt egy 20-30V körüli tekercset készítenék pluszban a toroidra, és sorbakötném vele a 190V-ost. Persze csak ha ez egyáltalán kivitelezhető (már írtam ezzel kapcsolatban Fletának, mert ilyent sem csináltam még). A hétvégén már megtanultam kimenőt is tekerni, igaz még csak lefelé
Elnézést, de még valamit nem látok, mekkora tartományban volt eközben a negatív előfesz értéke?
Sziasztok, azt magyarázza nekem el valaki, hogy miért van az, hogy ECC83-nál egyszerűen nem tudom összehozni a katalógus adatokat, beállítom a katódellenállással a 0,5V előfeszt, ez oké, de a 100V 1mA-t nem, mert vagy a fesz lesz több az anódellenállás változtatásával, vagy az áram.
A katalógus adat átlagolt (tájékoztató jellegű), nem veszi figyelembe az egyes példányok szórását, ami nagyon nagy is lehet.
Ezt értem, de szimulátorba szenvedek vele, ezen görcsölök már tegnap óta, és nem tudok vele tovább lépni, pedig csak 2 ellenállás értékéről van szó.
Talán próbáld így .
Ismerni kellene , mekkora erősítést szeretnél elérni , milyen bemeneti szintről . Ez csak egy minta , igény szerint változtatható .. .
A 16 W-nál -50 V körül volt. Nekem az anódtekercsem 214 V-os, a rácselőfesz tekercsem 104 V-os (váltó üresen), a fűtések 6,5-6,6 V-ot adnak terhelten, a trafó olyan 300 VA körüli, tehát nem elég egy rendes sztereo 6C33C-hez, csatornánként kellene legalább ennyi. A 6E5P anódja 10 K-val fojtótekercsre megy (pufferkondira, tehát az anód közös a 6C33C tápjával), katódjáról a 100 ohm kb. -140 V-on van a 6C33C katódjához képest, ez a 104 V egyenirányításából van, a rácselőfeszt beállító potik előtt rákötve. Ez a közös test (jelföld), a 33-as katódja nincs testen (nem is lehet ennél a megoldásnál). A teljes kivezérléshez kb.140 V cs-cs vezérlőjel kell. Ilyen alacsony tápfesznél (csak kb. 170 V-om maradt 350 mA-al), tehát rácsárammal is ment a cső (mert a 6C41C kimenőjét használtam, ami 1,5 K Ra-ra van tekerve, a leágazása meg már csak 475 ohm, még a 33-ashoz tekert trafót nem raktam be, az 1 K körüli, ha jól emlékszem, UTP-ből tekertem).
Én csak 2*10 W-ot akarok kihozni félfűtéssel, ahhoz elég is lesz a trafóm, az össz fogyasztásom sztereoban ehhez 120 W alatt lesz.
Na, a kutyafáját, nagy nehezen kiszenvedtem, ez a kapcsolás úgy lesz, hogy CD- erre csatlakozik, ez megy egy lepke szabályzóra, majd ismét egy ilyesmi fokozat, amit még újfent fogalmam sincs milyen értékekkel kellene, annyit sejtek, hogy az első trióda erősítése miatt gondolom a katódot a földtől jobban meg kellene emelni, de hogy mennyire azt még nem tudom, elég nehéz így tervezni, hogy az elvet se ismerem
Nekem van 5 db újraélesztve újrafestve
Szebbek, mint újkorukban, az 5 db ból van 3 db a gurulós rack állványban, azokkal járok zenélni Nagyon brutális gépek. Énnekem nem lenne szívem szétbontani őket..
GU81 témában még mindig nem tudtam előrébb jutni, mert a 6C33C katódján lévő munkaellenállásaim túl pici teljesítményűek, és addig nem tudom beállítani a katódokon a -120V-ot, még le nem cserélem az ellenállásokat nagyobb teljesítményűekre. Ami a hétvégén fog megtörténni.
Amúgy a múlt hétvégém most a maradék 2 APX-em felújításáéval telt (3 már kész), mert vinnem kell majd őket buliba zenélni, és a régi tápegységgel elég nyögvenyelős lett volna, így sajnos alig tudtam ránézni a GU-ra De mivel készen lettek az APX-ek, ezért a mostani hétvégét a GU-nak szentelem. Amúgy én 15W-os ellenállásokat gondoltam a 6C33C katódkörébe minimum, de lehet még az is kevés lesz, ahogy számolgattam az áramot, ami folyik rajtuk
Nem lesz jó így , ez a cső sem megfelekő ere a célra .
Nagy az erősítése , CD már nem igényel ekkora erősítést . Milyen erősítő csatlakozik hozzá ? ECC82 katódjából hajtanám meg a lepkét , majd a cső másik felét hasznosítanám erősítésre ha szükséges és a végére sem ártana egy katódkövető . Ilyen kapcsolás számtalan található .
De a hálótrafók most nem a GU-81PP-ben vannak?
Helyzetjelentés a PP erősítőről Hogy lássátok nem vagyok lusta
...hol a harmadik-, hol a negyedik-, hol az ötödik gépen...
Janikám pedig a lustaság az fél egészség ! Lassan de biztosan csak elkészül a dobozod is , a belevaló már kész most már csak össze kell rakni .
Barna ! már abba kell hagynom mert már nem férek a sok erőlködőtől a műhelyben ! de ha így folytatom akkor még a végén másik műhelyt kell építenem nem erősítőt ? [OFF]Pedig az nem is olyan cseppecske 4X4 méter . Télen már fűteni sem kell csak bekapcsolok[OFF] néhány csöves erősítőt aztán lehet melegedni !
Sziasztok,
támadt egy ötletem, bár még sehol sem láttam, ez nem jelenti azt hogy én találtam fel Egyre többen építünk a csövesbe varázsszemet kivezmérőnek és arra gondoltam hogy egy "szervíz kapcsolóval" meg lehetne oldani hogy ez a varázsszem egyben a katódköri áramot indikálja egy megfelelő méretű munkaellenálláson így a végkitéréshez tartozhatna az optimális anódáram / munkapont. Azért gondoltam a végkitérésre mert a varázsszemet nem nagyon lehet skálázni! Persze a szervízkapcsoló mellett ott lenne a két oldal katódpotmétere amive be lehet lőni a koppanást a varázsszemen. Ez csak egy ötlet, ne öljetek meg miatta
Az a probléma, hogy már annyi féle javaslatot kapok, hogy nem tudom, hogy csináljam, a legjobb az lett volna ha van egy kimondott ECC83-ashoz való előerősítő és hangszínszabályzó kapcsolás, nem akartam belefolyni a tervezésbe, mert abszolút nem vagyok azon a szinten, meghát nem is szeretek, inkább csak építeni, de ha már így alakult, akkor kiszenvedtem, terveztem magamnak egy lepkét egy progi segítségével, sikerült rájönnöm hogy állítsam be az első triódát úgy ahogy a katalógusba szerepel, sikerült, egy generátorral és szkóppal ellenőriztem a frekimenetet, hibátlan, alakhű és lineáris, ma az egész délutánom ráment, hogy a gyakorlatba is alkalmazzam amivel két napja küzdök, erre most kiderül hogy felesleges volt mert az anód meghajtás nem jó, áh. :no: ezt már nem értem, örülök hogy segít mindenki, csak az a baj hogy mindenki mást javasol. Nem tudom mit csináljak, sosem csöveztem még, ezért így elég nehéz a dolgom.
Na mindegy, azért elmondom mire jutottam, az első trióda rendbe van, teljesen jól erősít, jó az anódfesz/áram, és a katód ellenállást is sikerült kifocizni úgy hogy katalógus szerinti lett az előfesz, ez 2 napomba telt de megvan, kész a lepke is, a lepke után a jelet megnéztem szkóppal, teljesen jó, potik középállásába a frekimenet nagyon jó, nem emel, nem vág, szuper, a mély és magas potik tekerésére is nagyon szépen emelkedik/csökken az alsó és felső frekvencia sáv, a lepke frekvencia menete szerint. Ezek után gondoltam meghallgatom, (második trióda még nincs bekötve) bekötöttem az egészet az erősítőre, és annyira szépen szabályoz mindent, hogy ez így ahogy van nekem nagyon tetszik, úgy a mélyet, mint a magasat tökéletesen szabályozza, és nagyon szép a hangja, kellett ez elé, de most van egyetlen gondom, hogy a második triódát már nem tudom milyen anódfesszel/árammal és katódellenállással használjam, azért nem tudom, mert az elsőnél adott volt a katalógus, de megfigyeltem, hogy az összes ilyen fajta előerősítő/hangszínszabályzó áramkörnél a második trióda mindig kevesebb árammal nagyobb fesszel megy és a katód ellenállás is más, de hogy tiszta legyen minden, este készítek egy kapcsolási rajzot, hogy mi az amit nem tudok megoldani. Kicsit hosszúra sikerült. Üdv.
Nem tudom hogy segít-e vagy összezavar, de van egy ilyenem...
Nem, isten ments, hogy kiszedjem a jó végfokokból a táptrafót
Az 5 db komplett APX 100 végfokon kívül van még 3 db különálló gyári APX trafóm, és azokat használom a GU81M PP ben próbára. 1000Ft ért megérte darabja Ráadásul a 320W-os verziók, nem a 260W-osak Sikerült hálózati trafókat is szereznem a végleges verzióba 2800W os toroidok egyenként 10 kilósak, és majd 25 centi átmérőjűek. A primer tekercs már adott mindkettőn, plusz van rajtuk egyenként 2x30V 20A, ami jó lesz a csőfűtésnek, egy kicsit lejjebb tekerve, és még majd nekem kell egyenként rájuk tekernem a megfelelő szekundereket. De majd ha nemsokára készen lesz beszámolok róluk képekkel.
, ez most egy kicsit mégjobban összezavart, de köszi, amit eddig csináltam mostmár befejezem, csak valahogy a második triódát kell beméreteznem és jó lesz.
Nagyon szépen haladsz! Gratula!
Nem tudnál nekem is szerezni két táptrafót? vagy kimenőnek nem lenne jó?
Barna, köszi a rajzot! Más: Szétszedtem a PCL86SE-t, kisebb dobozt kap. Kb akkora jó lenne, esetleg picit nagyobb, a két hálótrafó miatt, mint Barna Piccolo-ja. Így ez sem csak a polcon fog unatkozni, hanem hallgatni fogom. Kár lenne azt alkatrészekért, főleg a trafókért meg a csövekért, ha csak dísznek lennének ott. Holnap összedobom a dobozt is.
Nekem is nagyon tetszik, mire kész leszek az enyémmel, remélem te is megleszel, és akkor csinálhatunk egy meghallgatósat.
Hello
Ha kell szívesen segítek a hangszínszabályzód beállításában, csináltam már én is ilyet. Szóval, azért szoktak egy hangszínszabályzó elé, és után is egy erősítőfokozatot tenni, mert ugye a sima lepke hangszínszabályzó az egy passzív elemekből felépített frekvenciamenet emelő és vágó áramkör. Az első triódafokozat szokott a nagyobb erősítésű lenni, hogy egyrészt a megfelelő erősségű jelet szolgáltassa a hangszínszabályzónak, másrészt azért is teszik a hangszín szabályzó elé, hogy, hogy a jelforrást tehermentesítse. A hangszínszabályzó utáni triódás erősítőfokozaton kisebb erősítést szoktak beállítani, általában annyit, hogy a passzív szabályzó fokozaton keletkező csillapodást újra visszaemelje a megfelelő szintre, és a következő fokozatot, ami már a végfokodban található, elegendő vezérlőjellel lássa el ahhoz, hogy a megfelelő teljesítményt tudja szolgáltatni. Most nem emlékszem hirtelen, hogy SE, vagy PP-t építettél, de az eleje mindkettőnek ugyanaz. Egy általában triódás, (de néha szokott pentódás is lenni) erősítőfokozat, ami megfelelő jelet állít elő a végcső meghajtásához SE üzemben vagy a fázisfordítónak PP üzemben. A lényeg az, hogy én egy egyszerű erősítőfokozatot javaslok a hangszínszabályzó után mégpedig egy 22K-s anódellenállással és egy 2,2k-s katódellenállással vele párhuzamosan egy 47µF-os kondival és egy 1MOhm-os rácslehúzó ellenállással. Ez a fokozat elegendő erősítést ad a végfokozatod meghajtására. Röviden ennyi, ha kérdésed van írj, segítek
Íme a rajz az elképzelésemről.
Üdv
Miért nincsenek PL50x csövekkel SE erősítők? A neten mindenhol csak PP-ket lehet találni. Erre tudnátok nekem választ adni? Rákerestem a PCL85 valamint a képkimenő szavakra, elolvastam az összes találatot de nem lettem okosabb.
Gabi, a 83-as nem igazán szeret ilyen kicsi munkaellenállásra dolgozni. Ő egy törékeny, gyenge, de finom csövecske. Igazi kishölgy.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |