Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   647 / 3982
(#) Hp41C válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

Szia!

Ha rendesen szerelnek, akkor minden vezetékre - mindkét végére - felteszik a terven szereplő számát. Ehhez kis számozott műanyag gyűrűket használnak. Annyi gyűrűt huznak fel a vezetékre, ahány jegyű a száma.

Szia
(#) pajti2 válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

Hmm, gondolom látsz ilyen dolgokat. Egy gyakorlati tanács kellene.

Adva lesz egy doboz, amibe a sínre pattintott tápegységből kell hozni 5vdc betápot (250-300mA csúcs terhelés, 200mA átlag), és jó néhány vezetékpár (8-10mA csúcs terhelés 4mA átlag), aminek csak annyi a tulajdonsága, hogy kettesével párosítani kell őket a funkciójuk miatt. Ilyen vezetékpárból vezetnék ki a dobozra minnél többet - persze gyakorlatilag csak annyit, ami ízlésesen elhelyezhető a dobozon, mert max majd beraknak pár másik dobozt is.

Kérdés. Milyen csatlakozókat érdemes ezekhez használnom? Ugyanúgy csavarozható csokit mindenhova egyesével a vezetékekhez? Vagy van valami kevésbé kommersz-ismert dolog az ipari szerelésben vezeték pároknak ? Elvégre még a táp is vezetékpár. Lehet éppen egymás mellé ömleszteni is a sorkapcsokat, és a doboz tetőn dombornyomva feliratozni, csakhát azon filozok, kínálkozik valami praktikusabb is?

Erről lenne jó valami tapasztalt tipp.

Edit: egy profibus csatlakozó is kell arra a dobozra. Azon is filozom, hogy táp+profibusz alulra, vezetékpárok felülre, vagy vezetékpárok +profibusz felülre, táp alulra, szóval ilyesmik. Aki szereléshez van szokva, hogyan kényelmes neki ránéznie egy ilyen dobozra?
(#) Rafael hozzászólása Okt 10, 2009 /

Sziasztok!
Van pár 25K-s potméterem, viszont nekem most 10K-ra lenne szükségem. /Hangerő szabályzó és tone, ha ez számít/. Megoldható lenne az, hogy a poti két szélső lába közé kötök egy ellenállást ami lecsökkenti a szabályozható értéket? A poti pontosan 23,9K és már próbaképpen, egy 10K-s 0,25W-os ellenállást raktam rá, (ahogy a képen szerepel), így 0,00K-6,9K között tudom szabályozni.
A kérdésem, az lenne, hogy ez így mennyire helyénvaló? Használhatom így vagy valami gubanc keletkezik az áramkörben vagy a potival? /Illetve azt tapasztaltam, hogy ilyen módon a potik értékét csökkenteni lehet, viszont nagyobb értékű ellenálás felhasználásával nem növekszik a poti értéke... Hm, ez miért is így van? Amúgy megnövelni lehet a poti értékét hasonló "trükkel"?/
(#) Stefan válasza Rafael hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Erösítőben hangerő poti mindenképp feszültségosztó, tehát egyik széle a föld, másik a "bemenet" középső: "kimenet", tehát az első egyáltalán nem helyénvaló. Hangrőpotinak használhatod a 22ksat is nem lesz vele baj. A tone már egy kényesebb dolog, mert eltolja a frakvencia átvitelt, és ezáltal levághat a hang spektrumából. Az értékek nem véletlenül vannak, és nem fogod tudni ilyen átkötögetéssel megoldani a probélmát.
(#) zoknihuszar hozzászólása Okt 10, 2009 /

Sziasztok,
Erősítőt építenék ebből:
Bővebben: Link
és ebből:
Hogy lehetne megoldani a hálózati táplálást?
Megépíteném kitből, vagy bárhogy máshogy, csak szeretnék útmutatást kérni.
Ha a válasz túl kimerítő lenne, akkor valami ajánlást, honnan tudnám ezeket az alapokat elsajátítani, szívesen fogadnék (könyv, oldal, szaklap kezdőknek, stb.).
Egyébiránt basszusgitár erősítésre lenne,
ha hirtelen eszetekbe jutna egy jobb megoldás a "vedd meg a boltban"-on kívül, akkor megköszönöm a figyelemfelhívást

Ha nekem kell használnom helyetted a LINK gombot, akkor nagyon nem leszünk jóban!
Frankye
(#) K.Leslie válasza zoknihuszar hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Üdv!

Táp Ezt ajánlom a táplálásra, nem drága és jól terhelhető.Bővebben: Link

Mikrofon erősítő: Bővebben: Link

Erősítők: Bővebben: Link
(#) Szemesi Róbert hozzászólása Okt 10, 2009 /

Szeretnék egy vill. motort 380-220 ra kellene egy rajz ill.az indítókondi kiszámítására valami Számírás én laikus vagyok tud valaki segíteni
Üdv Robi
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Okt 10, 2009 /

Sziasztok!
Vicsys!
Sikerült végig böngésznem az ISD2560P adatlapját, és nagyon nem tudom, hogy ezt hogy lehet felprogramozni, nomeg az ára is egy kicsit húzós
Esetleg kérhetem ebben segítséged?
Meg be kéne illeszteni az áramkőrbe.

csengő.sch

(#) Norberto válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Ha még nem vetted meg ezt az ISD hangtároló IC-t, én tudok adni neked ingyen ISD5008-at.
(#) vicsys válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Elég egyértelmű. Ha mégsem érthető szólj és jobban belebújok...
(#) wtc hozzászólása Okt 10, 2009 /

Sziaszotk!
Csináltam egy tápegységet -12V elvileg, egy 2x12V-váltóáramú trafóval, és 7812, 7912 stabkockával stabilizálva. na most az a gondom, hogy a gnd-és a + tápfesz között 12V-van, de a gnd és a - között 18V. Ez hogy lehet? A stabkockát azt jól kötöttem be.
A kapcsolás úgy néz ki mint ahogy mellékeltem ,csak nem 7x05-ös stabkockával.
Köszi előre is!

image028.jpg

(#) rozsda hozzászólása Okt 10, 2009 /

Sziasztok.
Megint problémába ütköztem és kérném a seitségeteket.
Van egy szép nagy mágneskapcsolóm és át szeretném tekercselni 48V-osra.
A behúzútekercs paraméterei:
380V
50Hz
3110 n (menet)
0.26 átméröjű huzal
Javitsatok ki ha tévednék de az én számitásaim szerint nagyábol 400 menet kellene 2-es huzalbol.Ezzel csak az a baj hogy nem fér el a csévetesten csak 80 menet.
Erre kellene nekem valami jó ötlet,vagy ha rosszul számolok akkor javiccsatok ki.
(#) kendre256 válasza rozsda hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Ezekből az adatokból nem lehet megmondani, hogy jól számoltál-e.
A két tekercs gerjesztésének kell azonosnak lennie, abból számoltál?
(#) rozsda válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Hát igen,nem vagyok valami penge az elektronikához.Ha megkérhetlek elmondanád hogy hogyan kell kiszámolni.A behúzótekercsen csak ennyi adat van és másbol nemigazán tudok kiindulni.És nincs induktivitásméröm sem.
(#) wtc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Szia!
És akkor jólesz aktív hangváltóhoz (20-150hz-ig)?
És ez miért helet hogy 18V?
Köszi előre is!
(#) proli007 válasza rozsda hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Hello!
Mint Kendere írta, a gerjesztésnek kell azonosnak lenni. Az pedig a felvett áram, szorozva a menetszámmal.
- Tekintve, hogy 48V-ról is ugyan akkora teljesítményt fog felvenni, mint 380V-ról, így kiszámolhatod a 48V-hoz tartozó áramot.
- Ha megvan a 48V-hoz szükséges áram, akkor meghatározható az (eredeti gerjesztés alapján) az új menetszám.
- A huzal keresztmetszetét az alkalmazott áramsűrűség alapján lehet kiszámítani (v. táblázatból kinézni) Az áramsűrűség A/mm2-ben értendő. (Azaz egységnyi keresztmetszetre jutó áram.) Az áramsűrűségnek is azonosnak kell lenni, csak már a 48V-hoz tartozó árammal számolva.
üdv! proli007
(#) kendre256 válasza rozsda hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Váltakozóáramra nem egyszerű a korrekt számítás.
A gerjesztés a menetszám és a tekercsen átfolyó áram szorzata. Egyenáramra egyszerűb lenne, ott csak a tekercs ohmos ellenállása határozná meg a tekercs áramát. Váltakozó áramnál számít a tekercs induktivitása is, ráadásul az még változik is a vasmag behúzása során (változik a légrés).
Meg kellene tudni (mérni vagy számolni) a tekercs áramát a behúzás előtt. Ezt elég nehéz, mert tizedmásodpercnél rövidebb ideig tart, utána már kisebb. Ha viszont nem engeded behúzni (kitámasztod a vasmagot) tartani lehet attól, hogy esetleg leég. De ha elég nagy az ellenállása, akkor lehet, hogy mégsem ég le...
(A tekercs állandósult (tartási) áramával nem biztos, hogy lehet számolni, mert ha sokkal kisebb mint az induló áram, akkor nem biztos, hogy behúz a tekercs.)

Lehetne kezdeni úgy is, hogy megméred kitámasztott vasmaggal, de kisebb feszültségen az áramot, és abból arányosítod a 380V esetén folyó áramot.
(A kis váltakozófeszültségen mért és a kis egyenfeszültségen mért áramból, és a tekercs ohmos ellenállásából ki lehetne az induktivitást is számolni, akkor lehet teljesen pontosan számolni a kisebb feszültségen is. Ha az áramok nem nagyon különböznek, akkor kis feszültségen talán el is lehetne tekinteni a tekercs induktivitásától.)
Ha megvan a tekercs indulási árama, akkor a menetszámmal ki lehet számolni a gerjesztést.
A kisebb feszültségre pedig elő kell állítani egy ugyanakkora gerjesztést (kevesebb menet, nagyobb áram). Ott több megoldás is lehet, jó hír, hogy a kisebb menetszám miatt kevésbé (vagy esetleg egyáltalán nem) kell az induktivitással foglalkozni, elég lehet csak a vezeték ellenállásával számolni. Olyan menetszám-áram szorzatot kell választani, amelyhez tartozó áramot tartósan elbírja a huzal.
Mindenképpen le kell mérni a közepes menethosszt, az ablakkeresztmetszetet hogy számolni tudd a várható ellenállást, és azt, hogy el fog-e férni a tekercsen a menetszám.
Ha kiszámoltad az eredeti tekercs induktivitását, a kisebb feszültségű tekercs számított menetszámából az induktivitást is ki tudod számolni (a vasmag mágneses vezetése ugyanaz), és akkor pontosan lehet számolni a behúzási áramot.
El lehet szórakozni vele...
(#) Tomi20 hozzászólása Okt 10, 2009 /

Sziasztok

Építettem egy szubszűrőt, ami +-5V-ról üzemel. Ez lenne az. Ha a bemenetére adok 400mV(cs-cs) jelet, a kimenetén kb 20mV(cs-cs) lesz. Ez normális dolog? A visszacsatolásnál lévő 82Kohm-os ellenállást 90Kohm-ra cseréltem (ez volt itthon) ez okozhatja a nagyon kicsi kimeneti jelet? Elvileg ez a szűrő is kivezérelhető lenne 10V(cs-cs)-ig,(+-5V-os tápfesz mellett) melyik alkatrészeket kellene kicserélnem, hogy 400mV-os jelre teljesen ki legyen vezérelve? Sajnos nagyobb tápfesz, és több hely nem áll rendelkezésemre plusz műveleti erősítő beiktatására.

A válaszokat köszönöm.
(#) proli007 válasza Tomi20 hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Hello!
- Nem mindegy, hogy mekkora mérőfrekivel mértél, mert már 50Hz esetén is van csillapítás.
- A 741-es kimeneti jele, +-5V táp mellett, legfeljebb 6Vpp értéknél nem lehet nagyobb.
- Az áramkör erősítését növelheted, ha az R2/C4-et, nem az IC kimenetéről, hanem a kimenetre kötött feszültségosztóra kötöd. pld 2,2kohm/1kohm osztó esetén az erősítés kb. +10dB lesz.
üdv! proli007
(#) Tomi20 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Köszi, sikerült megoldani a problémát
(#) saraha hozzászólása Okt 11, 2009 /

Sziasztok.
Előre is bocs a hülye kérdésért de ezt nem tudom sajnos.
Szóval ha két kondit sorba kötök akkor a feszültségük összeadódik?Úgy értem,hogy amivel terhelni lehet.
Konkrétan 2db 40V-osra akkor köthetek 70V-ot??
(#) nagy_david1 válasza saraha hozzászólására (») Okt 11, 2009 / 1

Szia!
Ez az ami neked kell.
(#) saraha válasza nagy_david1 hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Köszi.
(#) Stephani Mihaly hozzászólása Okt 11, 2009 /

Tiszteletem. A kérdésem a következő: A fémtokozású LM 741 CH tipusú müveleti erősítőnek a kivezetései hogy vannak számozva. Vagyis melyik az1-es számú kivezetés, s milyen irányba következik a számozás? Ha valaki ismerné ezeket, s segíthetne, megköszönném... :kalap:
(#) hapro válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Ebben megtalálod: Bővebben: Link
(#) kendre256 válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

A gugli első találata a mellékelt képen. (felülnézet)

LM741.jpg

(#) Stephani Mihaly válasza hapro hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Köszönöm a segítségeteket!
(#) nagy_david1 hozzászólása Okt 11, 2009 /

Sziasztok!
Valahol olvastam még régebb, hogy nem árt ha az ic-ket alufóliázott iporkába szúrjuk, megelőzve az esetleges elektrosztatikus kisüléseket, meg hasonlókat amik az ic-ben kárt tehenek. Na most az a kérdésem, hogy jól emlékszem-e, és tényleng van-e értelme az ic-knek ilyen jellegű tárolásában? Vagy ha már nem is használ legalább nem árt.
(#) rozsda válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Na ez most egy kicsit sokkkk(v)olt.Nem gondoltam volna hogy ilyen bonyolult lessz.Segits nekem ezt megoldani.A lényeg hogy eddig 380V válltóáramú volt a behúzótekercs és én 48V egyenáramrol szeretném müködtetni és folyamatos üzemben.
Feszültség alá hejezem és megnézem mennyi áramot vesz fel nyitott és zárt légréssel és utánna jelentkezem.
(#) proli007 válasza rozsda hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Hello!
Ettől féltem, amikor megláttam a 48V-ot, de mégsem írtam le a hozzászólásomban.
Az AC-ra tervezett mágneskapcsolót nem illik DC-ről működtetni, mert annak vasmag anyaga - légrés - mágnes shunt és betapadás gátló kialakítása teljesen eltérő.
Sőt, behúzáskor a nyitott mágneskör miatt, a gerjesztő áram is nagyobb az AC relénél, ami segíti meghúzás pillanatában a berántást, majd amikor záródnak a járomvasak az áram lecsökken az induktivitás növekedése miatt.
Szóval nem biztos, hogy ez ebben a formában működőképes lesz.
üdv! proli007
Következő: »»   647 / 3982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem