Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   37 / 316
(#) csoka69 hozzászólása Okt 11, 2009 /

Sziasztok!
Itt van egy 100W os gitár erősítő minden hozzávalóval....Én az előfokot építettem meg, mellékeltem is ezt a kapcsolást. C14 es kondit nem kaptam hozzá csak elkót.
Az lenne a kérdésem hogy mit tegyek.
Tegyek be több kondenzátort hogy 10µF legyen az eredő?
vagy
Talán ilyen"Tantál" kondenzátor kellene nekem? olyanba találtam 10µF osat
vagy
Valami más?

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Bassmester válasza csoka69 hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Jó lesz oda az elkó is, de ha gondolod, akkor pl 1µF-os MKT kondikból is kirakhatod a 10 µF-ot.
(#) csoka69 hozzászólása Okt 11, 2009 /

Na ezt nem gondoltam volna. Köszi!
Így kéne berakjam?

Ültetés.jpg

(#) Bassmester válasza csoka69 hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Igen, így :yes:
(#) csoka69 válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Köszönöm! Már kezdem is az építést
(#) csoka69 válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Kész vagyook!
Nagyon állat, egy kapcs üzemű tápegység dobzába kókányoltam bele.Ideiglenesen jó lesz ez is.Egy 3,5 VA-s szimetrrikus trafót raktam neki, ennyi pont elég.Tényleg szép hangja van, olvasásra nem hittem el amit írtak róla.
Lehet megépítem a végfokot is, szerintem abban sem tudok csalódni.
Mellékeltem pár képet róla.
(#) Bassmester válasza csoka69 hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Jó lett Milyen véget csinálsz neki? Én majd egy Kreuzer-féle preampot fogok építeni, TDA 7294 végfokkal. A napokban javítottam egy Reflex kombót, abba is ilyet raktam és nagyon jó lett.
(#) csoka69 válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Köszi! Szerintem nem lett annyira jó, de majd ha lesz neki végleges doboza , az lesz az igazi!
Még nem döntöttem el hogy milyen is legyen...az IC-k audióbeni helytállóságáról nem nagyon hallottam még jókat, csak annyit hogy torzítanak nagyon. Építettem egy nagyon egyszerű előfokot, és a gitárom képes volt túlvezérelni, vagy nemtudom és torzító lett a végén belőle itthoni gyakorlásra.
Körülbelül 60W osat szeretnék... de lehet az előfok oldalán lévő végfokot építem meg. Kicsit megijedtem amikor a tranyók adatlapját olvastam..."25A-es kollektoráram"...Azon gondolkozok ekkora hűtőborda kellene neki, biztos nagy.Még végiggondolom

Az előfokról még annyit hogy egy FISHER erősítőre kötöttem rá, és azon próbáltam a hangját.A MASTER nevű poti a hangot állítja nem pedig a torzítást, így 2 hangerőszabályzóm van.mással viszon tökéletesen meg vagyok elégedve.Valami tipped nincs hogy mi lehet a baja?Talán elköthettem valamit?
(#) Bassmester válasza csoka69 hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Ha olcsón és egyszerűen le akarod tudni a végfokot, használj nyugodtan 7294-et, ha jó a tápja akkor nem torzít . Először én is tartottam tőle, de mivel nagyon bevált, így a legtőbb alkalmazásra jószívvel tudom ajánlani :yes: Több neves hangszererősítő gyártó is előszeretettel használ különféle TDA ícéket.
A "volume" potival tudod állítani a torzítós fokozat kivezérlését, a "master" potival pedig a kimeneti jelszintet, tehát a végfok kivezérlését.
(#) karpi válasza csoka69 hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

A kimeneti ponton jel nelkul "0"( nulla) V potencial van , ebbol az kovetkezik hogy a jel eme nulla korul fog megjelenni pluszba es minuszba.Igy a kondenzatoron neha forditott a polaritas ,ilyesmi zajokat vissz az audio jelbe . Polarizalatlan elko kellene , igy szoktak megoldani ahogy a kepen rajzoltam osszekotnek ket kondit pluszt a plussz-al es a ket "test" kivezetes lessz a "polarizalatlan elko kivezetese .Ez nem perfekt megoldas de hasznalhato.Ahogy @Bassmaster is mondta lehet normal elkot is tenni de fent all a veszelye hogy zajt hozzon.

Lehet kapni ilyen polarizalatlan Elko-t a szakuzletekbe , vagy esetleg valami bontasbol.Ohmeterrel megmerni ne folyon semmi aram se a kondenzatoron .( mar amenyire lehet) legalabb ne legyen "lathato" vesztesegi aram.
Az ilyen kapcsolashoz elkok kapacitas erteket duplara kell venni hogy az eredo kapacitas a megfelelo legyen.

Condi.JPG

(#) csoka69 válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Egy kissebb trafóm van...400W os 2x10V és 2x40V os kivezetéssel. Ezt használnám a végfokhoz, 6-7ezernél többet nem szánnék az erősítő részére.
Az baj hogy semmilyen tiszta hangot nem ad az előfokom?Folyamatos torzítás alatt van, és mindkét potival ennek a hangerejét álítom.Ez rendes állapot, vagy baja van neki?(Most derülnek ki milyen hibái is vannak... )

Az audió erősítő, és hangszererősítő között van különbség hangzásban? Más a felépítése hogy a dinamikát átadja a hangszórónak?
(#) csoka69 válasza karpi hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Ahhaa, értem, köszi Mai nap fölfedeztem egy új boltot a közeli városban, holnap elmegyek.Csak jókat hallottam róla, normálisak az eladók, és segítenek ha valami gond van.Megkérdem lehet-e kapni ilyen polarizálatlan elkót, vagy ha más nem, megcsinálom amit rajzoltál. (Az igaz hogy hallok gerjedést/zajokat, ezek szerint emiatt van? ) Minden nap tanulok egy újat...Ezért imádom az elektronikát.
(#) cornelflex hozzászólása Okt 15, 2009 /

Sracok ez mire jo?

161633.jpg

(#) csoka69 válasza cornelflex hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Szia!
Ezeket használják az elektromos gitárokban hangszedőként...Van benne 6 mágnes, körülötte csomó menet hajszálnál jóval vékonyabb rézhuzalból.A képek eligazítanak..
(#) cornelflex válasza csoka69 hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Valahogyan nem jon ossze a dolog mert ennek 8 ohmos az elleallasa.
Tudtommal a hangszedok sokkal nagyobb ertekkel birnak.
Ez valami speci fej lehet.
Azert mar lattam gitart!
(#) Bassmester válasza csoka69 hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

A 2x40V AC trafóhoz, már komoly végfokot lehet (érdemes) építeni. Valami nem kerek azzal az előfokkal. Az lehet a baj, hogy a jelet mindenképpen átküldi a torzítós fokozaton, holott az lenne az ésszerű, hogy az első fokozat és a torzítós, egy váltókapcsolóval menne a kimenetre, vagy pedig egy egyszerű keverőfokozaton keresztül. Így jobban átnézve, szerintem alapjaiban hibás ez a kapcsolás. Egyébként meg a torzító résznek is rendelkeznie kéne valami egyszerű hangszínszabályzóval.
(#) csoka69 válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Hát igen.. érdemes, csak nem találok olyan kapcsolást aminek ennyi feszültség kéne

Gyors levázolom az ültetett változatot, ha mellékelem segítenél átnézni?
(#) csoka69 válasza csoka69 hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Habár...tudok stabilizálni is... Jókor jut eszembe..
(#) skylooker válasza Massawa hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Igen, ez egy sustainer, a gitár és a hangfal nagy hangerőn való összegerjedését utánozza anlkül, hogy meg kéne süketülnöd közben. Ami a képen van, felerősítve kapja a hangszedő jelét, megrezgeti a húrokat.
Annyira nem ritka, ha jól emlékszem, a Fernandez gitárokban gyárilag benne van, legalábbis némely modellben. Külön is lehet kapni nálunk is, kb. 40 rugó.
Youtube-on vannak demók, Steve Vai is használja többek között. Meg én is, csak az enyém ingyen van. Szintén 8 ohm-os, még éppen elfért

Több cég is gyárt hasonlót, különböző megoldások vannak.
(#) cornelflex hozzászólása Okt 16, 2009 /

Koszi a valaszokat uraim!

skylooker legyszives keszits egy par kepet a sustaineredrol.
Meg erdekelne , hogy mennyi ideig kepes az elem mukodtetni a rendszert.

(#) Bassmester válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

A 2x10V-os rész bármilyen félvezetős előfokhoz jó, a 2x40-hez pedig csinálj mondjuk VF-2 véget, vagy valami hasonlót.
(#) bourbonstreet válasza csoka69 hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

Neki kellene állni méregetni az előfokban, ahhoz jó lenne egy hanggenerátor és egy szkóp. Mindketőő elérhető PC szoftver formájában.
Olyan nincs, hogy nincs tiszta hangja egy előfoknak, valami el van cseszve.. Vagy nem használsz véletlenül aktív elektronikás gitárt? Azokkal bármilyen előfokot túl lehet vezérelni.
(#) karpi válasza csoka69 hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

Rossz kondenzator vagy polarizalatlan elektrolitikus eseten nem gerjed hanem modjuk "recseg/-fortyog " halkan ahogy az aram atfolyik a polarizacioval ellentetes iranyba .Bar az a kondi a kimeneten impedancias emitterkoveto kimeneten van az utanna kovetkezo erosito felerositheti az emlitett zajokat. Vegerosito elott talan nem hallatszik de ha egy eloerosito elott hasznalod mint torzito/hangszin , lehet hogy zajos.

Egy baratom megepitette az egesz erositot , jol szol gitarral , az ovenek mindenfele zaj es oszcillacioja is van de az lehet helyetelen huzalozas , nyaktervezes eredmenye is. Ha nem allitjuk a maximumra a hangszin kiemeleseket akkor elfogadhatoan mukodik.

Az IC-k nem egyformak ! .Uyanaz a tipusu IC-bol ketto lehet eleg kulombozo karakterisztikaju.
Ha csak az erositest vesszuk mar bajok tamadhatnak , ket kulombozo erositesu IC vel megepitett viszacsatolasos hangszin korekcio egyik IC-vel jol mukodik a masikkal meg gerjedhet .Etrdemes az IC-ket oszevalogatni, foglalattal megepiteni a kapcsolast hogy cserelheto legyen az IC .
Mindeg helyet hagyni a magasfrekvencia vago ellencsatolasnak a kimenetrol az invertalo bemenetre. Igy ha szukseges ide lehet forrasztani egy RC tagot ( modjuk 1K sorba 100p )ami majd a magasfrekvencias gerjedest magakadalyozza.Gitarerositonel nem is problema csak 100Hz-5Khz a szukseges atfogas , akusztikus 12 huros gitar szep zizegesehez esetleg 7Khz-ig lehet felmenni.De az akusztikus gitarokhoz masfele erositot terveznek foleg ha mikrofonnal vagy piezo -val "szedik fel" a hangot.

A gyari cuccok egyik 'titka' eppen ez a savhatarolas , csak anyit szabad a hangsavbol erositeni ami eppen szukseges.Minnel szelessebb egy erosito atvitelli savja annal nehezebb es problemasabb a kivitelezes .
En is mar szazszor megjartam avval hogy amator modon nem hatarolom a savot aztan minden fele problema megjelenik .Felvetelen a hangot "szeles savuan' veszem fel . Minek ?. Hogy aztan EQ-val a mixerbe levagjak mindent mert nem szol jol es nem lehett mixelni se.De a zajok es a torzitasok is nagyobbak a szelessavu cuccnal amit hiaba EQ-zok a mixerbe felvetel utan a zajok maradnak ha meg zajtalanitok egy egy okos soft-al romlik a dinamika elmosodik a szep hang igy hat nem erdemes tulmenni a "hasznalhato" hang hatarain .
Tehat csak a szukseges hangsav atfogast kell erositeni.
Hangszinkorekcional is vigyazni nem tulozni a magashang kiemelessel csak azert mert lehet .
De azert kiserletezni szabad es kell is , igy tanul az ember.
(#) Bassmester válasza karpi hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

Vakvágány ez a kapcsolás! Inkább valami gyárit kéne utánépíteni, azok sem sokkal bonyolultabbak.
(#) csoka69 válasza bourbonstreet hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

Nézem, nézem... Csak nem tudom hogy mi lehet a baj... hol nézzem jobban? hol lehet a probléma??egyedül az a kondi volt más, mostmár kicseréltem 2db sorbakötött elkóra, amit ajánlott @karpi, meg egy kapcsoló nincs(mellékeltem) ezeken kívül minden a helyén van szemre...

előfok.GIF

(#) cornelflex válasza csoka69 hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

csoka69, ez egy nagyon egyszeru kapcsolas, nincs miert ne mukodnie.
Amig a diodak benne vannak addig torzitani fog mert elerte a kimeneti jel a vagasi kuszobot.
Habar ha a volume poti le van huzva akkor nem kene torzitson.
Akaszd ki az R14-et es ugy probald meg.
Vegyel agy kis erositot (jelkoveto_pl. Pc erosito) es kovesd vegig a jel utjat szepen sorben a kimenettol a bemenetig.
Kiugrik, hogy hol kezd torzitani.
Nem kell ide szkop.
Ps. Az a kapcsolo ha nincs benne nem szamit.
Az a szerepe, hogy az Rc elemek altal meghatarozott idoallando miatt egy adott frekvencian madas hang kiemeles jon letre.
(#) kefe13 válasza csoka69 hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

Próbáld ki egy diófával, hátha.
Akarom mondani egy szembeforgatott diódapárral.
Még valami, nekem 072-vel a következő motyó van, bár most LM358 van benne de nagyon jól működik. Változtatás a kimeneten történő ismételt vágás 4148-al, a képen tollal rajzolt dolgok tanácsként szolgáltak
(#) kefe13 válasza kefe13 hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

Kép lemaradt , bocsi.

003.JPG

(#) karpi válasza csoka69 hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Biztos megvalositottad a fold/nulla pontot a hangszin korekcios resznel ?.Ott becsapos a rajz.Ha ott nincs foldeles akkor gerjedehet istenessen.
latom ot vannak a 120pF-os kondik , azokkal lehet probalni parhuzamossn kotni meg 20-30pF-ot.
Az R6 ellenallast ki lehet cserelni egy 10-20K-os trimerre , bagy akar egy 25K-s potmeterre amit az elolapra vezetsz es igy lessz "Gain" erositesszabalzasod is.
A R6 es R11 novelesevel az erosites csokken es lehet hogy az oszcilacio is megszakad.
(#) EcoPityu hozzászólása Okt 17, 2009 /

Sziasztok!

Múlt hétvégén összedobtam a 3Legged dog-ot, ami eleinte gerjedt egy kicsit, de egy-két plusz elem beépítésével lecsendesedett. Kis fejlesztésként kapott egy tiszta vonalú bekeverhető csatornát is, így clean booster ként is használható, de nem utolsó hangzásban sem, amikor a tiszta gitárhang keveredik a torzítottal.
A 4049 komparátorként is üzemel, és állandó a kimenőjele, így kompresszor hatással nyújtja egy kicsit a hangot is...

A gain poti két végállása közt a fuzz és az overdrive hangzások közt válogathatunk, nekem nagyon megtetszett, ha meg is szenvedtem vele...

Tényleg, nincs valami egyszerű kompresszor kapcs. rajzotok? Vagy nekem kell terveznem/kikísérleteznem/ egyet... Végülis két db földelt emitteres tranyós alapkapcsolás, közé egy feszosztó, aminek alsó tagja egy jFET, egy katodinos csúcsegyenirányító szabályozza a FET-et, és kész is 3 tranzisztorból, meg egy FET-ből.

Gyűlnek már a pedálok, az SD1-et a kollégámtól kaptam, az gyári...
Következő: »»   37 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem