Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   45 / 177
(#) dobo válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Köszönöm mindenki segítségét
Már csak az a kérdésem hogy ha ki és bekapcsolom a készüléket akkor a zv2-es számláló a beállított értéket fogja mutatni?
(#) dcsabi válasza dobo hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Igen, azt fogja...
Pontosabban, rejtve marad, de ha megnyomod a két nyomógombot 3s-ig, akkor mutatni fogja...
(#) tibi65 hozzászólása Okt 23, 2009 /

Helló nem tudja valaki hogy lehetne csinálni egy hőmennyiségmérőt parsical? Azt tudom hogy kell egy inpulzusos vízóra meg két hőmérő.
(#) tibi65 válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Úgy látom ez felejtős.
(#) kaqkk válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Nem biztos hogy felejtős csak írd le a "logikáját"
mit kell tudnia ? (én pl magánházban lakom és csak hallotam hogy van ilyen szerkezet ,de hogy mit és hogyan mér ??) Amúgy volt olyan kérdésem itt a hobbin amire az első választ egy hét után kaptam !
(#) Peti.Janka válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Szerintem Valami olyasmi lehet, hogy megméred a víz hőfokot, majd ebböl kivonod a környezeti hőfokot és ezzel a számmal meg a felhasznált víz mennyiségével kell valamit kiszámolni. De ez csak tipp
(#) Ferkógyerek válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Ahogy én kiveszem a kérdésből:
Az átfolyó víz mennyiségét össze kell szorozni a bemeneti oldal és a kimenő oldal hőmérsékletének különbségével.
Az átfolyó víz mennyiségét valamilyen
Idézet:
„inpulzusos vízóra”
segítségével szeretné mérni, ami feltételezem annál sűrűbben adja az impulzusokat minél több az átfolyó víz mennyisége.
Itt a topicban már mindegyik részfeladatra van példa, csak össze kell illeszteni a megfelelő részeket.
Ezután már csak kalibrálni kell egy hiteles műszerhez az eszközt.
Valamint kérdés hogy ezt a hőmennyiség mérést milyen lebontásban (percenként, óránként, napi) kellene kijelezni. Esetleg eltárolni, majd összegezni.
Ez a nehezebb része.
(#) tibi65 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Helló ennyit tudok róla talán segít.
(#) tibi65 válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

bocs a link lemaradt Bővebben: Link
(#) Peti.Janka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Akkor nem sokat tévedtem, csak nem a környezet, hanem az elmenő vizet méri.
(#) Ferkógyerek válasza Peti.Janka hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Nem a vízórán kell mérni a hőmérséklet esést, hanem a mérni kívánt rendszer be és kimenetén.
A vízóra pedig teljesen mindegy hogy ezen belül hol helyezkedik el.
Fogd fel az egészet úgy, mint a sorba kapcsolt ellenállásokat. A felvett teljesítményt úgy méred hogy megméred a kapocsfeszültséget (be és kimenő oldal hőmérséklet különbsége) és az áramot (vízóra), amit bárhol mérhetsz mivel a soros rendszerben mindenhol azonos az áram. Majd a kettőt összeszorzod, és megvan a teljesítmény (leadott hőmennyiség).
(#) tibi65 válasza Peti.Janka hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

A belépő meleg és a kilépő lehűlt vízből és az átfolyásból számol valahogy csak nem tudom hogy.

Itt a kérdés csak az hogy mennyi az 1 egység. 3 impulzus szorozva 10°C -al vagy mennyi? Még a mértékegységét sem tudom.
(#) proli007 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Hello!
Ha megengeded, helyeselek. És még egy kis kiegészítés:
Q=c*m*dt
Ahol a "c" a víz fajhője, az "m" a tömege, a "dt" az előremenő és visszatérő ág hőmérséklet különbsége. (azt csendben mondanám, hogy a fajhő még a víz hőmérsékletével is változik) Tehát saccográfot házilag biztos lehet készíteni, de elszámolási (vagy ellenőrzési) műszert már kevésbé.
üdv! proli007
(#) tibi65 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

De valahogy ezek az órák is mérnek?
(#) Ferkógyerek válasza proli007 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Akkor még a cosfi is bejátszik
(#) proli007 válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Hello!
Természetesen mérnek! Számolj utána, hogy milyen pontossággal kell tömegáramot és hőfokot mérni ahhoz, hogy 1% pontosságon belül maradjon a mérés.
Csak azt írtam, hogy "saccográfot házilag biztos lehet készíteni".
(Viszont kalibrálni sem egyszerű feladat már.)
Ja, amióta SI van, a mért értéknek ugyan úgy kell kijönni mint a villamosságban, de a hőközpontok Gjoule-ban számolnak. De gond egy szál sem, mert 1J=1Wsec
üdv! proli007
(#) tibi65 hozzászólása Okt 23, 2009 /

Valami ilyesmi?

h.PIC

(#) kaqkk válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Igen valami hasonló lehet , de a kimenő értéket (s1)
bizonyos időközönként el kéne menteni és a mentett értékeket összeadva kapnád meg az "elhasznált"
hőmenyiséget .
(#) tibi65 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

És ezt valahogy megoldható, mert ennyire nem vagyok zseni sajnos .

Ez csak az alapelv, a mérés ennél azért sokkal problémásabb. Leginkább egy frekvenciamérő működéséhez lehetne hasonlítani. Tételezzük fel hogy másodpercenként képzünk mérési eredményt, és ez idő alatt a "vízórától" elég impulzus érkezik a mérés pontosságához. Akkor a másodperc végén kell összeszoroznunk a mért értékeket, rögtön tárolni az eredményt, majd a tárolás után azonnal nullázni a számlálót. Ha ez a mérési ciklus nagyon hosszadalmas lenne a kis szamú impulzus miatt, akkor pontatlan lenne a mérés, mivel a mérési ciklus végén lévő hőmérsékletkülönbséggel szoroznánk.
Ekkor gondoskodni kellene a hőmérsékletkülönbség gyakrabbi méréséről, és ezen mérések átlagával kellene szorozni az impulzusok számát.
(#) dcsabi válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Ha mindenképpen magad akarod megoldani, van a másik gépemen egy olyan projekt, amin van több mérési pont meg átlagolás...stb letárolás meg stb...
ez nem teljesen erre a feladatra készült, de ötletet merithetsz belőle...
Majd előkerítem és felteszem...
(#) tibi65 válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Helló megköszönöm mert venni kicsit drága lenne mert különösebb értelme nem lenne, csak van egy házi napkollektorom és jó lenne mérni mennyit termel kb.
(#) dcsabi válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Erre gondoltam...
Ebben van sok minden, valós idő kezelés is...I2C
Folyamatos számlálás, átlagképzés (2-3 oldal)...
Ha találsz benne ötleted, használd (99%-ra tele a PIC)

RG_FSC9.PIC

(#) kaqkk válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Egy gyors kérdés : ezeket az inlude file ket hogyan lehet
beletenni (elmenteni )a progiba ?
(#) Ferkógyerek válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Na én valahogy így képzeltem el.
A szükséges korrekciót hogy a mutatott mennyiség megfeleljen valamilyen SI mértékegységnek AF2 és MX1 között lehet megtenni.
Ebben a felállásban 2 másodpercig méri az impulzusok számát, majd a 2mp végén a hőmérséklet különbséggel megszorozva hozzáadja az előző mérések összegéhez. Hogy a szimulációban jobban követhető legyen érdemes IF1, IF2, IF3 állandóját átírni 100, 101, 102-re.

h.PIC

(#) dcsabi válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Ha teljes egészében akarod használn, azokat is felteszem...
Egyébként az INC modul alatt kell megirni, vagy szövegként beolleszteni az ASM rutint. és lementeni bezáráskor.(ezt a program automatikusan kéri)
Hivatkozni kell a Parsic rajzban egy elemmel vagy cimmel, az Asm rutin változóira...

engem az I2c filék érdekelnének
(#) dcsabi válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Régebben tettem fel hasolót, az első 10 oldalon valahol...
ha pont ezeket akarod használni, azok csak nagyrészt ide ebbe az előbb feltett környezetbe valók a már említett hivatkozások, kapcsolatok miatt...
Óra és hőmérő olvasást tettem fel kb 2 hónapja is, szintén I2c-vel...

Kezdem érteni ,köszönöm .
Következő: »»   45 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem