Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Elsősorban bocs az új témáért, de akadhat másnak is ilyen v hasonló problémája... Kérlek segítsetek, fontos lenne és a következő hétvégére vissza kell adnom.. No szóval arról lenne szó, hogy a minap kaptam egy kozmetikai cuccost pontosan nemtudom mi, de valami olyasmit mondott a gazdája, h vmi körömre kent zselét v mit szárít meg. Van benne 4 uv-cső és egy vántilátor a csövek fölött, ezt az egész áramkört egy kis váltókapcsolóval lehet állítani, h 90sec.\120sec. -ig üzemeljen. Én már cseréltem benne timer ic-t (NE555) egy tranzisztort (2n5551), egy diódát (1n4007) egy zener diódát (1n4739A) és egy triakot (bt134) viszont triakot és a zenert nemkaptam ugyanilyet ezért hoztam egy (T405)-ös triakot és egy (zpy9,1)-es diódát (a boltban a srác azt mondta, h ezis jólesz..) összeraktam az egészet, de mégsem jó, a csövek villognak... Van valakinek vmi ötlete h mit lehetne vele csinálni h működjön? Válaszokat előre is köszönöm.. Peti
Szia!
Előtte is a villogás volt a probléma?
Nem, előtte nem csinált semmit a biztije ki volt égve..
Lehet, hogy ehhez a triakhoz nemjó az a jel ami a régihez jó volt (hogy vezető állapotba legyen)? Vagy ez nagy hülyeség? :S
Szia!
A csövek hogy vannak bekötve pl.: sima folyto trafoval vagy elektronikus elötéttel?
Van két folytótrafó ezek párhuzamosan, ezekre kapcsol a triak, és egy folytótrafóhoz sorosan két uv-cső, a folytótrafó 18w-os, gondolom ezért van rá sorosan kötve két 9w-os cső..
Valami ötlet, h mi lehet a gond?
Probáltál a fénycsöveknek direkbe adni betápot vagy a triakkal egy izzot kapcsoltatni?
Nem még nem, de megpróbálom...A triakot forrasszam ki és simán mehet rá a váltófesz (230v)? és milyen jellel kapcsoljam?
Noh, megpróbáltam!
Ugy csináltam h a folytótrafók heylére egy 40W-os izzót tettem és igaz világított de vibrálva, a folytótrafóra tettem simám 230V-ot és szépen világítottak az UV-csövek, Akkor lehet h csak a timer ic-nél kéne állítani valamelyik kondi v ellenállás értékén h nagyobb legyen a kimeneti freki, ez megoldaná a vibrálást? Igenám de melyik ellenállás v kondi?
Kb milyen sebességű a villogás? Ha másodpercenként 50-szer villan, akkor csak az egyik félperiódusban vezet a triac és nagyon gyorsan tönkremennek az UV-csövek, mert az egyenáram miatt a fojtó sokkal nagyobb áramot csinál. A timer csak a megvilágítási időt (60, vagy 120 sec) állítja elő. Nézd meg, hogy az IC tápfeszültsége nem pulzál-e. Ha a zener elfüstölt, valószínü elszállt a tápfeszt szűrő elkó is. Amíg ezt meg nem találod, ne kapcsold be az UV csövekkel, mert rövid úton tönkremennek a csövek. A kütyü egyébként egy ún. UV-kemence. A műköröm olyan műanyagból készül, ami UV-re térhálósodik.
Lehet hogy a triak nem megfelelö az adatlap alapján.
Probálj meg BT136 vanni ami tokozásban más.
Hali!
Hát a villogási frekit sajnos nemtudom megmérni műszer hiányában.. csak a szememre támaszkodhatok, ebből gondolom h kevesebb lehet mint 50 Hz mert a hálózatra kapcsolva nem így világít.. Lehet h hülyeséget kérdezek, de a triak váltóáramot kapcsol, nem? akk hogy kapnak a csövekhez tartozó folytók egyenáramot? az egész panelon 2 elkó van mindegyiket kicseréltem de a probléma változatlan.. Az ic tápfesze nem pulzál-e? ezt hogy tudom megnézni
Hali
Mint említettem, helyettesítő típusként ezt kaptam, nemnagyon szeretnék már költeni rá akkorsem ha ezek 1-2száz forintos dolgok..nembeszélve arról, ha nincs a boltban idő mire rendel stb.. és hétvégéig vissza kell adnom..
Az IC tápfeszének pulzálását legegyszerűbb szkóppal megnézni, de valószínűleg neked nincs otthon. A másik módszer, hogy megméred, mekkora váltófeszültség van rajta. A multimétert váltófesz állásba kapcsolva megméred az IC 1. és 8. lábai közötti feszültséget. Ha itt kb 4 -5 V-ot mérsz, valószínű, hogy szakadt az elkó. Ebben az esetben úgy jöhet létre egyenáram, hogy az IC-nek 10ms-ig van tápja, 10ms-ig nincs, tehát a triac az egyik félperiódusban kap vezérlést, a másikban nem. Ilyenkor csak a pl. pozitív félperiódus megy a fojtón keresztül az UV csőre. Ez bizony lüktető egyenáram, amitől a fojtó vasmagja telítésbe megy és csak a tekercs ohmos ellenállása (10-20 ohm) korlátozza az áramot, ami így több Amper is lehet.
Visszatérve az elkóra úgy a legegyszerűbb ellenőrizni, hogy kiforrasztva, Mohm méréshatárra kapcsolt műszerrel megméred, hogy észlelhető-e a töltődés. Persze, ha a multimétered kapacitást is tud mérni, az a legjobb. Egyébként, ha már méricskélsz az IC körül, mérd meg az 1 -8 lábak közötti egyen feszültséget is, mert ott kb 8,5 V egyenfeszültségnek kéne lenni.
Igen, sajnos nem rendelkezem szkóppal.. de megmértem multival váltófesz méréstartományban, nem mértem semmit, megpróbáltam egyenfesz tartományban, ott viszont 9,3V -ot mértem, az elkókat kiforrasztottam és megmértem, ahogy írtad, mindegyik jónak tűnt, de azért cseréltem is de a probléma még mindíg változatlan, jah és köszönöm a szakmai magyarázatot, igaz többször is elolvastam, de azthiszem nagyjából értem..
Az elkó felmentve a gyanú alól. A kapcsolást megpróbáltad már lekövetni? Arra gondolok, hogy az 555 3. lába és a triac gate-je között mi van? Pl az 1N5551 is itt foglal helyet?
Hát ha jól értelmezem akkor a timer ic 3.láb az időzítő működik egy 40W-os izzóval lepróbáltam.. ami eredetileg benne volt triak az BT134 600E
megpróbálok feltenni képet.. Idézet: „Hát ha jól értelmezem akkor a timer ic 3.láb az időzítő működik egy 40W-os izzóval lepróbáltam.. ami eredetileg benne volt triak az BT134 600E” Valószínűleg csak egy-két pont vagy vessző hiányzik, de nem értem pontosan. Az eredeti triac-kal és egy 40W-os izzóval működik az időzítő? Légyszíves pontosítsd, mert közelítünk a megoldáshoz.
Az adatlapok BT134 sensitive gate , T405 snubberless™ & logic level írnak.
a triakot a timer ic 3.lába vezérli, ha jól értelmezem, az eredeti rtiak, ami benne volt: BT134 600E típusú,de ilyet nem kaptam, ezért került bele T405, ezzel lepróbáltam az áramkört,(az időzítőre voltam kíváncsi) a csövek helyett tettem egy 40W-os izzót, tehát ai időzítő jól működik csak vibrál az izzó fénye
Az jó ha közelítünk a megoldáshoz, de sajna a hétvége is gyorsan közeleg..
Aham!
Háát, ez jó, de nekem sajna nem mond semmit...
Légyszíves a forrasztási oldalról is egy fotót feltenni.
hát nem vagyok fotóművész, de remél látszik ami kell...
Én találtam adatlapot, de nemigazán vágom...
az adatlap alapján jó lehet ez a típus is bele? mert lehet h tényleg a gate jel kicsi..?
Pont elég jók a fotók. Most próbálom lekövetni a kapcsolást. Azé dobtam egy hátast. Azt írtad, működik a timer, csak vibrál az izzó. Amikor lejár a 90 vagy 120 sec, akkor el is alszik? A hátas a kapcsolásnak szól, majd felteszem, de még nem vagyok kész vele.
A nagy kondi alatti ellenállást is nézd meg.
háát igen, a hátassal egyetértek, énis próbáltam kapcsirajzot összedobni, de vért izzadtam, és nem is nagyon sikerült.. igen, ha lejár az idő akkor kikapcsol 90\120sec ill. a harmadik állása a kapcsolónak, korlátlan ideig van, és egy start nyomógombbal indul az időzítés... az összesz diódát leellenőriztem, egyiksem rossz, az ellenállásokat csak beforrasztva, h nem szakadtak e, de holnap kiforrasztom mindegyiket és egyesével kimérem..
A triac felett lévő ellenállásnak mi az értéke? Sajnos a szinkódot nem igazán tudom megfejteni. Lehet, hogy csökkenteni kéne az értékét.
Szóval, rajzoltam és gondolkodtam. A rajzot csatoltam. Azt gondolom, hogy a rajzon szereplő két diódahíd valamelyikében egy dióda szakadt lehet. Annak is van, bár sokkal kisebb valószínűsége, hogy a tranyó kollektor vagy bázis körében megnyúlt az ellenállás. Én egyébként kihagytam volna egy marék diódát és optpcsatolót használtam volna.
Nahh!
kiforrasztottam minden ellenállást és kimértem, az egyik tényleg rossz volt 200Ohm helyett majdnem 20kOhm volt érdekes.. ez volt a bűnös szóval probléma megoldva hálistennek, meghát nektek, nagyonszépen köszönöm a segítséget mindenkinek! |
Bejelentkezés
Hirdetés |