Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » UV-s kozmetikai szárító problémája
Lapozás: OK   1 / 2
(#) acdc hozzászólása Nov 8, 2009 /

Sziasztok!
Elsősorban bocs az új témáért, de akadhat másnak is ilyen v hasonló problémája...
Kérlek segítsetek, fontos lenne és a következő hétvégére vissza kell adnom..

No szóval arról lenne szó, hogy a minap kaptam egy kozmetikai cuccost pontosan nemtudom mi, de valami olyasmit mondott a gazdája, h vmi körömre kent zselét v mit szárít meg. Van benne 4 uv-cső és egy vántilátor a csövek fölött, ezt az egész áramkört egy kis váltókapcsolóval lehet állítani, h 90sec.\120sec. -ig üzemeljen. Én már cseréltem benne timer ic-t (NE555) egy tranzisztort (2n5551), egy diódát (1n4007) egy zener diódát (1n4739A) és egy triakot (bt134) viszont triakot és a zenert nemkaptam ugyanilyet ezért hoztam egy (T405)-ös triakot és egy (zpy9,1)-es diódát (a boltban a srác azt mondta, h ezis jólesz..) összeraktam az egészet, de mégsem jó, a csövek villognak...
Van valakinek vmi ötlete h mit lehetne vele csinálni h működjön? Válaszokat előre is köszönöm..
Peti
(#) kadarist válasza acdc hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Szia!

Előtte is a villogás volt a probléma?
(#) acdc válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Nem, előtte nem csinált semmit a biztije ki volt égve..
Lehet, hogy ehhez a triakhoz nemjó az a jel ami a régihez jó volt (hogy vezető állapotba legyen)?
Vagy ez nagy hülyeség? :S
(#) interferi válasza acdc hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Szia!
A csövek hogy vannak bekötve pl.: sima folyto trafoval vagy elektronikus elötéttel?
(#) acdc válasza interferi hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Van két folytótrafó ezek párhuzamosan, ezekre kapcsol a triak, és egy folytótrafóhoz sorosan két uv-cső, a folytótrafó 18w-os, gondolom ezért van rá sorosan kötve két 9w-os cső..
Valami ötlet, h mi lehet a gond?

Probáltál a fénycsöveknek direkbe adni betápot vagy a triakkal egy izzot kapcsoltatni?
(#) acdc válasza interferi hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Nem még nem, de megpróbálom...A triakot forrasszam ki és simán mehet rá a váltófesz (230v)? és milyen jellel kapcsoljam?
(#) acdc válasza acdc hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Noh, megpróbáltam!
Ugy csináltam h a folytótrafók heylére egy 40W-os izzót tettem és igaz világított de vibrálva, a folytótrafóra tettem simám 230V-ot és szépen világítottak az UV-csövek,
Akkor lehet h csak a timer ic-nél kéne állítani valamelyik kondi v ellenállás értékén h nagyobb legyen a kimeneti freki, ez megoldaná a vibrálást?
Igenám de melyik ellenállás v kondi?
(#) bandras válasza acdc hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Kb milyen sebességű a villogás? Ha másodpercenként 50-szer villan, akkor csak az egyik félperiódusban vezet a triac és nagyon gyorsan tönkremennek az UV-csövek, mert az egyenáram miatt a fojtó sokkal nagyobb áramot csinál. A timer csak a megvilágítási időt (60, vagy 120 sec) állítja elő. Nézd meg, hogy az IC tápfeszültsége nem pulzál-e. Ha a zener elfüstölt, valószínü elszállt a tápfeszt szűrő elkó is. Amíg ezt meg nem találod, ne kapcsold be az UV csövekkel, mert rövid úton tönkremennek a csövek. A kütyü egyébként egy ún. UV-kemence. A műköröm olyan műanyagból készül, ami UV-re térhálósodik.

Lehet hogy a triak nem megfelelö az adatlap alapján.
Probálj meg BT136 vanni ami tokozásban más.
(#) acdc válasza bandras hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Hali!
Hát a villogási frekit sajnos nemtudom megmérni műszer hiányában..
csak a szememre támaszkodhatok, ebből gondolom h kevesebb lehet mint 50 Hz mert a hálózatra kapcsolva nem így világít..
Lehet h hülyeséget kérdezek, de a triak váltóáramot kapcsol, nem? akk hogy kapnak a csövekhez tartozó folytók egyenáramot? az egész panelon 2 elkó van mindegyiket kicseréltem de a probléma változatlan..
Az ic tápfesze nem pulzál-e? ezt hogy tudom megnézni
(#) acdc válasza interferi hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Hali
Mint említettem, helyettesítő típusként ezt kaptam, nemnagyon szeretnék már költeni rá akkorsem ha ezek 1-2száz forintos dolgok..nembeszélve arról, ha nincs a boltban idő mire rendel stb.. és hétvégéig vissza kell adnom..
(#) bandras válasza acdc hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Az IC tápfeszének pulzálását legegyszerűbb szkóppal megnézni, de valószínűleg neked nincs otthon. A másik módszer, hogy megméred, mekkora váltófeszültség van rajta. A multimétert váltófesz állásba kapcsolva megméred az IC 1. és 8. lábai közötti feszültséget. Ha itt kb 4 -5 V-ot mérsz, valószínű, hogy szakadt az elkó. Ebben az esetben úgy jöhet létre egyenáram, hogy az IC-nek 10ms-ig van tápja, 10ms-ig nincs, tehát a triac az egyik félperiódusban kap vezérlést, a másikban nem. Ilyenkor csak a pl. pozitív félperiódus megy a fojtón keresztül az UV csőre. Ez bizony lüktető egyenáram, amitől a fojtó vasmagja telítésbe megy és csak a tekercs ohmos ellenállása (10-20 ohm) korlátozza az áramot, ami így több Amper is lehet.
Visszatérve az elkóra úgy a legegyszerűbb ellenőrizni, hogy kiforrasztva, Mohm méréshatárra kapcsolt műszerrel megméred, hogy észlelhető-e a töltődés. Persze, ha a multimétered kapacitást is tud mérni, az a legjobb.
Egyébként, ha már méricskélsz az IC körül, mérd meg az 1 -8 lábak közötti egyen feszültséget is, mert ott kb 8,5 V egyenfeszültségnek kéne lenni.
(#) acdc válasza bandras hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Igen, sajnos nem rendelkezem szkóppal.. de megmértem multival váltófesz méréstartományban, nem mértem semmit, megpróbáltam egyenfesz tartományban, ott viszont 9,3V -ot mértem, az elkókat kiforrasztottam és megmértem, ahogy írtad, mindegyik jónak tűnt, de azért cseréltem is de a probléma még mindíg változatlan, jah és köszönöm a szakmai magyarázatot, igaz többször is elolvastam, de azthiszem nagyjából értem..
(#) bandras válasza acdc hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Az elkó felmentve a gyanú alól. A kapcsolást megpróbáltad már lekövetni? Arra gondolok, hogy az 555 3. lába és a triac gate-je között mi van? Pl az 1N5551 is itt foglal helyet?
(#) acdc válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Hát ha jól értelmezem akkor a timer ic 3.láb az időzítő működik egy 40W-os izzóval lepróbáltam.. ami eredetileg benne volt triak az BT134 600E
megpróbálok feltenni képet..

Idézet:
„Hát ha jól értelmezem akkor a timer ic 3.láb az időzítő működik egy 40W-os izzóval lepróbáltam.. ami eredetileg benne volt triak az BT134 600E”

Valószínűleg csak egy-két pont vagy vessző hiányzik, de nem értem pontosan. Az eredeti triac-kal és egy 40W-os izzóval működik az időzítő? Légyszíves pontosítsd, mert közelítünk a megoldáshoz.
(#) interferi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Az adatlapok BT134 sensitive gate , T405 snubberless™ & logic level írnak.

a triakot a timer ic 3.lába vezérli, ha jól értelmezem, az eredeti rtiak, ami benne volt: BT134 600E típusú,de ilyet nem kaptam, ezért került bele T405, ezzel lepróbáltam az áramkört,(az időzítőre voltam kíváncsi) a csövek helyett tettem egy 40W-os izzót, tehát ai időzítő jól működik csak vibrál az izzó fénye
Az jó ha közelítünk a megoldáshoz, de sajna a hétvége is gyorsan közeleg..
(#) acdc válasza interferi hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Aham!
Háát, ez jó, de nekem sajna nem mond semmit...

Légyszíves a forrasztási oldalról is egy fotót feltenni.

hát nem vagyok fotóművész, de remél látszik ami kell...
(#) acdc válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Én találtam adatlapot, de nemigazán vágom...
az adatlap alapján jó lehet ez a típus is bele?
mert lehet h tényleg a gate jel kicsi..?

datasheet.pdf

(#) acdc válasza acdc hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

jah, nekem a SOT 82-es tokozású van...

Pont elég jók a fotók. Most próbálom lekövetni a kapcsolást. Azé dobtam egy hátast. Azt írtad, működik a timer, csak vibrál az izzó. Amikor lejár a 90 vagy 120 sec, akkor el is alszik? A hátas a kapcsolásnak szól, majd felteszem, de még nem vagyok kész vele.
(#) interferi válasza acdc hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

A nagy kondi alatti ellenállást is nézd meg.

háát igen, a hátassal egyetértek, énis próbáltam kapcsirajzot összedobni, de vért izzadtam, és nem is nagyon sikerült.. igen, ha lejár az idő akkor kikapcsol 90\120sec ill. a harmadik állása a kapcsolónak, korlátlan ideig van, és egy start nyomógombbal indul az időzítés... az összesz diódát leellenőriztem, egyiksem rossz, az ellenállásokat csak beforrasztva, h nem szakadtak e, de holnap kiforrasztom mindegyiket és egyesével kimérem..

A triac felett lévő ellenállásnak mi az értéke? Sajnos a szinkódot nem igazán tudom megfejteni. Lehet, hogy csökkenteni kéne az értékét.

Szóval, rajzoltam és gondolkodtam. A rajzot csatoltam. Azt gondolom, hogy a rajzon szereplő két diódahíd valamelyikében egy dióda szakadt lehet. Annak is van, bár sokkal kisebb valószínűsége, hogy a tranyó kollektor vagy bázis körében megnyúlt az ellenállás. Én egyébként kihagytam volna egy marék diódát és optpcsatolót használtam volna.

UVkemence.doc

(#) acdc válasza acdc hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

Nahh!
kiforrasztottam minden ellenállást és kimértem, az egyik tényleg rossz volt 200Ohm helyett majdnem 20kOhm volt érdekes.. ez volt a bűnös szóval probléma megoldva hálistennek, meghát nektek, nagyonszépen köszönöm a segítséget mindenkinek!
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem