Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   75 / 564
(#) Tubi56 válasza guliver83 hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Úgy jó lesz! Nézd meg a korábban feltöltött képeket!
Textilbakelit lap a leszorítója + 2db csavar a fojtónak és a fő trafónak is!
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Én is textilbakelitet használok aljának!
Méghozzá 6-8mm vastagot, ez azért ilyen vastag, mert erre szerelem fel a hűtőbordákat is az alkatrészeivel, viszont a csavarozásnál oda kell figyelni arra is, hogy ki legyenek süllyesztve a furatok, hogy szereléskor a dobozhoz a csavarok ne érjenek hozzá, mert a diódák, IGBT bordái a csavarokon keresztül kapcsolatba kerülnek egymással és az nem előnyös! A dobozhoz ne érintkezzen semelyik borda sem! Csak földelve legyen a hálózathoz a doboz!
Az IGBT tönkremenetelekor akár 300V DC is a dobozra kerülhet! A diódák bordájától pedig a kimeneti fesz. lehet a dobozon! Egyik sem jó dolog! Szerintem! Az érintésvédelemre is kell figyelni!
guliver83-nak ajánlom!
(#) zozi83 hozzászólása Nov 14, 2009 /

Üdv ! Jó szombat estét mindenkinek!
Gratulálok Guliver83, hogy már van egy saját építésű géped, azért ezzel más érzés eltüzelni egy pálcát, mint egy bolti masinával. Szép munka!
Zoli
(#) guliver83 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Most egy 2mm nyákra raktam rá az egészet, csak leszedtem rólla a réz fóliát.
Akkor szereznem kellesz egy textilbakelit lapot.

IGBT-nek a IRG4PC50U használtam
(#) guliver83 válasza zozi83 hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Köszi.
Sokkal jobb, mint amit ez előtt csináltam.
Az egy egszerü tekercses hegesztő volt, de az is nagyon jól müködik, de az egy kicsit nehezebb.
Azzal nem nagyon lehet szalatgálni
(#) zozi83 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Sikerült szereznem dobozt a gépnek, tudom ez még nem lett volna olyan fontos, hiszen még sehol se tartok ,de egy ismerősnél porosodott egy leégett kis ívheg trafó. Kicsit nagy, de legalább kényelmesen elfér benne minden.
(#) zozi83 hozzászólása Nov 14, 2009 / 1

Kísérleteztem kicsit tegnap, egy barátom inverterét javítottam (Deca Mos168) igbt-s gép 2 db hgtg30n60a4 van benne sg3525 vezérli. Mindegyiket cserélni kellett meg 1-2 apró smd-t. Amikor kipróbáltam furcsán égett az ív mintha fél mp-enként kialudt volna, meg hiába csavartam fel 100A-ra akkor sem égette be normálisan a 2,5 es pálcát. A folytó egy ferrit gyűrűn 12x1.3-as CuZ huzal 7 menet. Kiforrasztottam és a helyére tekertem egy az általatok is használt folytót (csak tömör huzallal mert nem volt más) 15 menettel. Olyan szép heg.íve lett hogy rajzolni se lehetne jobbat. A tőletek "tanultam" hogy a jó folytó fontos része az inverternek.Remélem nem baj hogy megosztom veletek a tapasztalataimat.
(#) vottokar válasza erdgab hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Csináltam pár képet, hogy azok próbáljanak beszélni helyettem. Sajnos a fotók "techdemo" jellegűek még nem a végleges állapotot mutatják. Lesz még munkám bőven, mire felszerelhetem a szerelőlapra a fojtó dióda egységet, és összeköthetem a most még csak félig kész főtrafóval. Csak perpill azokra a feladatokra gyúrok, amihez mindenképp gépi munka szükséges, mert ki tudja, hogy decemberben hogyan lehet csinálni..
Természetesen addig nincsenek elkészítve a szerelőlap átmarások, amíg a végleges tervek meg nem születnek a fejemben és a számítógépen. Az alsó alaplap (az alu elem) már kész, már csak a 4 távtartó furat, a 4 tápegység rögzítő, stabilizátor és a graetzek rögzítő furatai hiányzanak róla. De szerintem ma délelőtt feljelölöm, és talán ki is fúrom ezeket.
A diódák katódjáról jövő kék réz vezető természetesen meg lesz hajtva egymás felé 90 fokban és össze is lesz csavarozva réz csavarokkal.
(#) vottokar válasza vottokar hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

és még egy kép.
bocsánat a képek kicsit homályos voltáért..
(#) mpisti válasza zozi83 hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Szia!
Örülök a sikerednek, de a gyári fojtóval is normálisan menni kellene a gépnek. A nagyobb induktivitású fojtó-amit készítettél- a benne tárolt nagyobb mágneses energia miatt javított a varratminőségen. De ez együtt jár azzal is, hogy a fojtóban tárolt energia visszavezetését biztosító dióda valószínűleg túlterhelődik.
Azért az érdekelne,melyik SMD alkatrészek szorultak cserére,mert én csak a snubber kör alkatrészeinek meghibásodását tudom elképzelni az IGBT halál esetén. Máshol SMD alkatrész nem szokott elszállni.
Az ív szaggatásával kapcsolatban arra gondolok, hogy a PWM IC cseréje jelentős szabályozási jellemző változással járt, (talán más gyártmány mint az eredeti)és az impulzus szélesség szabályzó áramkör - amely a primer áram mérése alapján állítja be az impulzusszélességet- nagyon kis értékűre szabályozza vissza az impulzus szélességét a potméterrel beállított értékhez képest.Emiatt előfordulhat az ív szaggatása.
(#) mpisti válasza vottokar hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Jó munkahelyed lehet,ha ilyen színvonalú alkatrészeket tudsz készíttetni. Nagyon színvonalas és igényes kivitelű gép lesz belőle.
(#) guliver83 válasza vottokar hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Szia!
Nagyon jól néz ki
Mijen anyag az a fehér lap?
(#) erdgab válasza zozi83 hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

A Te géped lesz,olyan dobozba rakod,amilyet tudsz szerezni,szerintem,a képen látható megfelel,ha belefér minden.Sokszor elmondtam,nem kell mindenáron a miniatürizálásra törekedni,az néha a gép használhatóságának a rovására megy.Az én dobozaim sem kicsik,nyugodtan folytasd a munkát,lehet abból még egy jó és szép hegesztő.
(#) vottokar válasza mpisti hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Szoktam rá panaszkodni de nem ilyen okokból. Bár sajnos azért már nem olyan fényes a helyzet, mint pár éve volt.
Igyekezem viszonylag jó munkát végezni. Úgyis becsúszik mindig egykét gikszer (most is beletörtem a 3-as metszőt a bordába ) Magamnak építem, igazándiból nincs kitűzve befejezési időpont. A gépparkot igénylő mchanika munkákat veszem előre, ha az megvan akkor már ráérek jobban tökölni az elektronikával.

Jó,hogy megírsz ilyen dolgokat,minden infó aranyat ér!
Ha már nálad a gép,mérd le és írd meg a hűtőbordák méreteit is.Ilyenkor érdemes megnézni mi hova,hogyan van felszerelve,milyenek a snubber körök stb.,és ezeket feljegyezni,még nagyon hasznos lehet.Az a ferritgyűrű (sárga-fehér) inkább porvas,sőt biztos,persze,hogy jobb az U ferritre készült fojtó.Pistinek igaza van,még van ott valami ami nem igazán jól működik,talán az áram érzékelés szabályoz vissza túl korán.Most nézem a rajzot,az IGBT-nél nincs is snubber,legalábbis a rajzon,viszont a meghajtó áramkör jobban tetszik mint amit mi használunk,lehet,hogy érdemes lenne váltani (!?),vélemény?Az új fojtóval kisebb áramon is beég az a varrat?
(#) erdgab válasza vottokar hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Csak annyit tudok mondani,hogy nagyon profi munkát látok,csak így tovább!
(#) vottokar válasza guliver83 hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Az anyag 20mm-es világosszürke danamid szerű anyag. Sajnos a pontos típusát nem tudom. :no: Hőre lágyuló (de nem 60fokra) jól forgácsolható. Táblában volt, abból vágtam. Természetesen ez is ki van marva belülről, hogy könnyebb legyen, de van belül merevítőborda. Mondjuk ez csak 10mm- mélyen van bemarva, nem 15mm-re, mint az alsó alu alaplap.
(#) vottokar válasza erdgab hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Köszönöm biztató szavaidat! Remélem, hogy minél kevesebbet kell majd benneteket kérdéseimmel zaklatnom.

(#) guliver83 válasza vottokar hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Ipari műanyag (danamid) az a neve van nekem is olyan, csak nem lap hanem rudban

Bármi gondod van és úgy gondolod,hogy a fórum vagy valaki tud segíteni,ne tartsd vissza magadat,itt mindenki szívesen segít a másiknak! Minden gondolat,észrevétel,vélemény,bármi,még ha nem is értünk egyet néha,előbbre lendíti az itt folyó munkát.
(#) kralikandras hozzászólása Nov 15, 2009 /

Elismerésem hatalmas munka van ezen oldalak mögött a dicséret után egy kérés tudtok-e olyan készülékrajzot amiben a vezérlő IC UC3526AN -LM339,MM(LM)358 ic kiséretében.A segítséget köszönöm-további jó és eredményes munkát!

Idézet:
„(most is beletörtem a 3-as metszőt a bordába )”

Hááááát......... dögöljek meg,de ezt megnézném.

Bocsi,de nem tudtam kihagyni!

M3 menetfúró használatához,puha fém esetén,petróleum,gázolaj esetleg vékony műszerolaj mint kenyőke ajánlott,jobb mint a vindola (??) spray .
(#) Thomas10100 hozzászólása Nov 15, 2009 /

Sziasztok!

Mi az oka annak hogy nem nagyon találni házilag készített AC hegesztőt?(esetleg multifunkciós AC/DC-t).
Pedig elég sok helyen kell ALU-t hegeszteni, és a gyári hegesztők nagyon drágák.

Valaki tud ilyen oldalról, vagy valaki nem készített ilyet?

Köszönöm!
(#) mpisti válasza Thomas10100 hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Azért nem nagyon találni, mert ahhoz egy szinkron egyen, illetve váltóirányító kell a szekunder körben.
Ahhoz hogy valaki egy ilyen gépnek nekiálljon,először tapasztalatot kell szerezni egy hagyományos inverter építésében. Szerintem azok,akik egyszer építettek sima inverteres hegesztőt, előbb-utóbb építeni fognak vagy AC/DC kivitelűt is, vagy inverteres Co hegesztőt. Mindkettő másfajta vezérlést igényel mint a hagyományos inverter.
(#) zozi83 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Szia Erdgab
szeretném megkérdezni, hogy van rajzod ehhez az inverterhez?

Melyikhez kellene rajz?
(#) zozi83 válasza zozi83 hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

[quote]Most nézem a rajzot,az IGBT-nél nincs is snubber,legalábbis a rajzon

DECA MOS168 ra gondoltam
(#) zozi83 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Szia! DECA MOS 168

Nekem ez van meg.

Nekem is ez van meg.
Következő: »»   75 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem