Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AEG HC 4606 házimozi DVD olvasó hiba
Lapozás: OK   1 / 1
(#) söndörke hozzászólása Nov 21, 2009 /
 
SZIASZTOK!
Van nekem egy német, fent említett típusú házimozim.
az vele a gondom, hogy nem olvassa be a dvdket.
NO DISC. mondogatja. Szétszedtem, és egy FUSS LN9951 méd in csájna típusu lejátszót találtam benne.
Ezt is szétszedtem, vettem bele zsír új lézert, betettem ahogy kell, és nem megy. Próbára levettem róla a burkolatokat, és így próbálgatom. Annyit látok, hogy a tálca betolása után a fej a sínen mozog, a lézert is látom hogy próbálna fókuszálni, de mégsem
Ha lenne erre a problémára valakinek ötlete azt megköszönném, mert ezt egy kicsit értékesebb cuccnak tartom annál, hogy csak az erősítőjét és a rádióját használjam, vagy kidobjam.

ELŐRE IS KÖSZI!!!
(#) kadarist válasza söndörke hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
Szia!

Érdemes kalibrálni a lézerfejet mielőtt cseréljük, utána pedig szinte mindig kell.Bővebben: Link
(#) söndörke válasza kadarist hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
Köszi a gyors választ, de igazából angolul még nem nagyon járok ennyire mélyen a dolgokban.
Nem bítram kihámozni belőle, hogy kell e hozzá valami speckó műszer.
Illetve ha Te esetleg csináltál már ilyet akkor esetleg megosztanád velem, hogy hogyan is kezdjek ehhez az egészhez hozzá?

előre is köszi.
üdv
(#) didyman válasza söndörke hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
Ha ilyen kérdéseid merülne fel, akor nem tartom okos ötletnek, hogy te állítsd be a fejáramot, közülünk sokaknak van megfelelő műszerezettsége és ha elviszed, szerintem két sörért megoldjuk neked.
(#) DigitalSilence válasza didyman hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
Lehet nem a lézerárammal van gond, hiszen azt gyárilag beállítják. Inkább a fókusszal lehet valami, vagy a lemezmerőlegességgel.
Az sem kizárt, hogy a régi fej is jó, csak valahol a szervópanelen lehet valami gebasz.
(#) 18david18 válasza söndörke hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
Szia!
Nemrég hoztak nekem is egy dvd lejátszót szervizelni. A hiba ugyan az, nem olvasta a lemezeket. Szemmel látható volt, hogy nem a megfelelő sebességgel tekeri a dvd-t. Egyértelmű volt, hogy a hiba a tápban van. A kapcsolóüzemű tápok átka, hogy hamar elhasználódik az elkó kondenzátor a nagyfrekis szűrések miatt. Bár semmi látszata nincs, nem folynak, nem púpposak mégis rosszak. Megvásároltam hozzá az új elkókat, kicseréltem és már működött is. Szemmel látható volt, hogy gyorsabban, stabilabban kezeli a lemezt utánna. Azt ajánlom te is próbáld meg az összes elkó kondit kicserélni a tápban.99%, hogy működni fog.
(#) baloghzoli1 válasza DigitalSilence hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
Én is jártam ahogy irod,ez egy CD játszó volt.Csak sétált a fej,fej csere ugyanaz a tünet,mechanika csere régi fej vissza azota tökéletes egyéve körül
(#) didyman válasza DigitalSilence hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
Namost ha a loader és az elektronikája külön egységként van jelen és az előbbit cseréled, akkor mégis mihez van beállítva a fejegység potmétere?
(#) didyman válasza 18david18 hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
És a motorhiba, BGA/TQFP kontakthiba, kalibrálatlan fej meg mind a maradék egy százalékban?
(#) DigitalSilence válasza didyman hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
Na most a loader az a betöltő egység, azaz a tálca, és annak mozgató szerkezete. Ebbe épül be a cdm, amibe beépül a fej.
Gyártáskor beállítanak egy optimális lézeráramot, hiszen a fejet tesztelik mind üveglemezen, mind éles(normál mérőlemezen, cd-n, dvd-n). A végméréskor ezeket a paramétereket(lézeráram, gratingszög, radiális-, tangenciális-beamlanding, FS-áram, stb...) eltárolják vagy egy bárkódmatricán, vagy online rendszerben, és amikor a fejet a szervópanelhez kapcsolják az értékeknek megfelelően programozzák fel a szervó eepromját, és ezek figyelembevételével történik a fej meghajtása.
Ezért, azt lehet mondani ahány fej, annyiféle érték, annyiféle felprogizott szervó, és bármikor jöhet olyan, hogy a fejcsere nem hoz javulást, mert nem egyeznek bizonyos paraméterek.
(#) didyman válasza DigitalSilence hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
És ezesetben tudjuk, hogy az illető pontosan mit cserélt ki? Elvileg a fejegységet, ami gyárilag be van tekerve "valamihez", de biztosan nem ehhez az elektronikához, amibe belekerült.
(#) kadarist válasza didyman hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
A DVD-lejátszókban-írókban van szervízmenü, amivel házi körülmények közt is meg lehet csinálni a beállítást fejcsere után.
Kutakodni kell a neten, hogy az adott típusnak van-e ilyen szervízmenü lehetősége.
(#) SALáta válasza didyman hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
Akkor eddig rosszul csináltam, nekem 2 évig működött fejáram beállítás után a dvd íróm, nem hibázott eddig mindent beolvasott amit írtam vele, csak tekertem a potméteren. Most halt meg örökre. A menyasszonyom hifije a sógor hifije keresztapám dvd je is mind működik, picit nagyobb fejárammal, műszer nélkül beállítva. Ezek szerint ezt nem szabad lett volna meglépnem a szervó elektronika miatt, azokat mivel kell újraírni?. Nem kötekedés miatt írtam ezt be, csak tapasztalat.
(#) didyman válasza kadarist hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
Tesztlemez is akad hozzá? Bár ez tényleg nem óhatatlanul szükséges, adott esetben.
(#) kadarist válasza didyman hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
Tesztlemezről nem tudok, de egy régebbi "Műszaki hibá"-ban volt egy cikk a lézerkalibrálásról, szervízmenüs módszerrel.
(#) DigitalSilence válasza didyman hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
Igen, biztosan betekerték egy nominál értékre. Mivel ez "csak" egy olvasó fej, így kicsit tágabbak a határértékek, jobban el lehet benne térni. De akkor még ott a fókusz probléma, azaz a lemez távolsága az objektívlencsétől, aztán ott a lemez merőlegessége, excentricitása vagy balansza másképpen fogalmazva. Mi a biztosíték arra, hogy a lemezforgató motor tökéletes?
És elöbbi hozzászólásokban azok a táp körüli elkók, és egyéb nyalánkságok. Elég összetett probléma tud fennálni.
A lézeráramot persze nem tesztlemezzel mérik, hanem egy fotodiódával. Az első, amit beállítanak.
(#) didyman válasza DigitalSilence hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
Ezeket mind-mind leokéztuk, az eredeti kijelentésed ("Lehet nem a lézerárammal van gond, hiszen azt gyárilag beállítják.") az, ami miatt feszegetjük a dolgot, hogy itt mire gondolsz, hiszen a beállítás környezetfüggő úgymond.

"A lézeráramot persze nem tesztlemezzel mérik, hanem egy fotodiódával."
Szervizmenüt említettünk, otthoni beállítással. Ha itt dióda és egyéb műszer kell, akkor ahhoz egy nagyon pontosan beállított optika és elhelyezés is, gondolom.
(#) DigitalSilence válasza didyman hozzászólására (») Nov 22, 2009 / 4
 
Rázós dolog. Annyira környezetfüggő, hogy feltételezünk egy tökéletes mechanikát, forgató motort, tárcsamagasságot, excentricitást. Ez mind-mind egyfajta limit közé van beállítva. Ha ez adott, akkor a fejnek működnie kell.
Tehát beállítanak egy lézeráramot, ami mondjuk cd esetében 0.7mW-ot produkál teljesítményben. Mivel a fej tartalmaz egy fotodiódát(Forward Sense), ami visszacsatolást ad az áramgenerátornak, így az elektronika szabályozza a teljesítményt(áramot) folyamatosan arra nominálra, amit beállítanak. Ezt igen, méréskor egy pontosan elhelyezett fotodiódán mérik szkóppal.
Hogy ezt házi körülmények közt mi módon lehet kivitelezni...nem tudom.
De akkor, hogy fokozzam a bonyolultságot mégiscsak meglehet mérni tesztlemezzel is. Üveglemezzel, olyan felületen, ahol tükörfelület van, de nincs track(Pl:SBC-444). Álló lemeznél.
Meg kell keresni azokat az érintkező sávokat, amelyek az érzékelődióda panelről jönnek. Itt mindegyik diódának, a 4 központi diódának, és a 2-2 szatellit diódának a jelét is meg lehet mérni.
Akkor jó a fókusz, ha a központi diódákon közel azonos a jel, ezt is szkóppal lehet mérni. De, akkor még ott a szimmetria...

Hogy szervízmenüben ezt miként lehet elérni sajnos nem tudom.

És azért mondom, hogy sok-sok összetevő lehet ami ilyen hibát generál, és nem kéne rögtön nekiesni a potméternek, főleg azután, hogy az illető egy új fejegységet épített be, miután abban sem biztos, hogy amit kiszerelt az volt a hibás.

(#) DigitalSilence válasza DigitalSilence hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
Meg kéne várnunk a kérdést feltevőt is, további infó kéne.
Miután betöltötte a lemezt, megforgatja-e a motor.
Először fókuszt keres rajta még álló lemeznél, miután megtalálta, akkor kezdi forgatni, és keres tracket.
Lehet, hogy a mechanika túl lazán fogja a lemezt a tárcsára(fókusz határon kívül van), vagy éppen túl szorosan, hiszen tized milliméterek is sokat számítanak.
Vagy egyszerűen nem ér el a jel a fejből az ADDAC-hoz. Vagy éppen táp gondja van.
(#) kadarist válasza DigitalSilence hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
Igen valójában még 100 hiba lehet a háttérben. Szalagkábel-hiba, csökkent tápfesz...
(#) M.machinátor hozzászólása Márc 6, 2014 /
 
Szervusztok.

Ez ugyan nem AEG lejátszó,de viszont házimozihoz való.

Szóval nagyon hasonlókat csinál az elöbbiekben itt leírtakkal,csak egy kicsit másképp:
Szóval az úgy volt hogy egyre inkább nem akarta lejátszani a lemezeket,de többszöri próbálkozásra mindig elindult aztán már csak a No Disc feliratot szerette lejátszani.
Hát nincs mese:szervíz.Elvittük a márka képviselet által ajánlott szervízbe ahonnan két hét múlva elhoztuk mert az eredeti garanciás festék még rajta volt a csavarokon(tehát ki sem nyitották),és javasolták inkább vegyünk Blue rait-t.Aztán elvittük a helyi szerelőhöz(aki ilyen rádió-tápegység-elektronika murming)na az kipucolta és működött,de mondta hogy ő a fejre gyanakszik.
Hát rendeltünk egy fejet és amire megjött valóban újra beadta a kulcsot,hát semmi baj itt van az új fej, hmm ,csere!Hazahoztuk nagy dérrel-durral az első őt-hat filmet lejátszotta minden gond nélkül majd újra elkezdte a régi műsort (beveszem-nem veszem).
Hát vissza vittük a szerelőnek hogy na * , közben meg olvastuk így valamelyik fórumon hogy frissíteni kéne a programját,igen ám de nem hajlandó beolvasni a lemezt.Se CD-t se DVD-t ugyan akkor meg van pár lemez amit minden további nélkül lejátszik:néhány másolt * filmet R-,és néhány régi MTVA filmet. Se a szerelő se mi nem jövünk rá mi a hézag.
És szerintetek? Hja még nem írtam egy Haartman-cardon -ról van szó.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem