Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Nem sikerült kiiratni, az volt a baj! Aminek az oka a nem megfelelő tipus volt valószinüleg, mert most, hogy minden rendbe lett téve, már jol megy.
Egy hőmérő adatait i2c-n lekérdeztem és usarton továbbítottam a laptopomra, USB/USART átalakítón át. (FT232R chipes megoldás) Mivel a hőmérsékleti érték float típusú, ezért át kellett alakítani kijelezhető formára. Ezt akarom majd később is használni több dologhoz. Idézet: „MPLAB MCC18” Köszönöm, de verziószám is jó lett volna. Én még mindig ott tartok, hogy nálam nincs putrsUSART!!! (C18 v3.33 Standard Evaluation verziót nézem most éppen) Egyébként szoftveres kommunikációt használsz?
8.3-as MPLAB-om van, ahoz amit letöltöttem evaluate verzios MCC18
A MC usart perifériáját használom. A hozzá adott, mellékeltem, dokumentum alapján indultam el. Van ilyen függvény. putrsUSART- Rom Chart használ. putsUSART- Chart használ
Készítenék egy adatgyüjtő áramkört 18F4550-el, ami SD kártyára mentené az adatokat.
Alapelgondolásom az hogy PIC, SD kártya és szenzorok 3.3V ról működnének. De szeretném az SD-re mentett adatokat USB-n áttölteni PC-re. A 3.3V-os rendszer müködését nem tudom hogyan befolyásolja amikor USB-re csatlakoztatom az áramkört, ami egyébként telepekről müködne. Hogyan kellene ilyen esetben megoldani a bekötést ?
Ha jól tudom, akkor a PIC USB vezérlője tud menni 3,3V-os tápról is, csak a belső feszültségszabályzót le kell tiltani, és a VUSB lábra is odavezetni a tápot. Számítógépről jövö 5V-ot meg nem kötöd be sehová, esetleg egy ledet rákötsz, hogy jelezze, rá van dugva az usb-re.
Hali!
Tudtok ajánlani nekem olyan oldalt ahol c-ben írt példaprogramok vannak PIC-re? Azon belül az analóg bemenet programozása érdekel.
Ebben csak az a bökkenő, hogy a PIC18F4550 az adatlapja szerint NEM MŰKÖDIK 3,3 V-on! Hivatalosan az LF változat is csak csökkentett sebességgel (48 helyett 16 MHz-en). Nem hivatalosan - kis szerencsével - működhet, de nincs rá garancia.
Ha kevés lábbal is beéred, akkor a PIC18F14K50-et ajánlanám. Az eleve energiatakarékos, és nincs gondja a 3.3 V-tal. Az USB-vel nincs gond, az eleve 3,3 V-os jelszinttel megy.
A 3-ik oldalon látom 2-5.5 voltig , de jó ....
De aztán 364-ik oldalon megláttam a lényeget érdekes hogy csak pont 4xxx es sorozat nem megy 3.3 voltról , a 2550 pedig igen. Ezért nem volt gondom eddig a 2550-el. Pedig pont a lábak száma miatt akartam a 4550-est választani.....
Biztos jól megnézted? A 18F2550-et sem garantálják, hogy menni fog 3,3V-ról. Csak a 18LF2550 és a 18LF4550 megy 3,3V-ról
Igen, sajnos elnéztem a dolgot, de mire észrevettem már nem tudtam törölni a hozzászolást.
Hat persze, a 2550-nel a "25" a 2.5V-ra, a 4550-nel a "45" a 4.5V-ra utal ... ne hogy komolyan vedd
Meg sem fordult a fejemben hogy a magasabb órajel csak 4.2 volt felett működik.
Főleg azért nem mert a 2550 amivel szórakoztam még 2.5 volról is lazán megy 48Mhz-vel. Most inkább azon gondolkodom mit kéne helyette használni. Épp a 18F46J50 adatlapját nézegetem ,ez már 2,35 volt felett működik 48MHZ vel. Persze ha jól nézem a grafikont Idézet: Igen, ebben a "J" is jelzi, hogy "jó" (azaz 3,3 V-os). Csak azt nem tudom, hogy honnan szerezhető be... (Esetleg Farnell -> RET?) „Épp a 18F46J50 adatlapját nézegetem”
Esetleg a chipcad-nél. Ha épp nincs is nekik be tudják rendelni.
Gondolom, ipari mennyiségű rendelés esetén...
Egy emailt vagy telefont szerintem megérne a dolog feléjük.
Nekem 1-2 db-ot is hoztak spéci táp IC-kből...
Hi Zolo,
A microchip honlapján a c18 példaprogik közt van! ingyenes és ha jol emlékszem az működik is. Továbbá használd egészséggel, tegnap pont ilyet játszottam
Idézet: „„Épp a 18F46J50 adatlapját nézegetem”Igen, ebben a "J" is jelzi, hogy "jó" (azaz 3,3 V-os). Csak azt nem tudom, hogy honnan szerezhető be... (Esetleg Farnell -> RET?)” A chipcadtől rendeltünk a multkor párat, TQFP tokkal... Érdemes megnézi...
A chipcad tól rendelj ha megteheted ! ott a legolcsóbb a pic ! a RET sokmindenben jó de (legalábbis itt Szegeden)
a pic k...a drága ! KB 3X anyi mint a chipcadnál
Szép estét!
Írtam egy egyszerű programot 18f4550-re (LED villogtatás). Le fordul gyönyörűen. Csak. HID-bootloaderen keresztül próbálom beleírni a .hex fájlt, és nem sikerül. Az a gyanúm, hogy nem jó címtől kezdődik a program, lehet a linker script hibája miatt. Ha valaki tudna segíteni ebben, hogy melyik linker scriptet kell használni, azt nagyon megköszönném! Sziasztok!
Ez melyik bootloader? Adnak hozza linker scriptet? Dokumentaciot?
Az rm18f4550 - HID Bootload.lkr nevűt kell használni, valamelyik "USB Device - HID ...." mintapéldából. De nem is a név a lényeg, hanem az, hogy olyat keress, amiben az alábbi sorok vannak:
Természetesen ennyi nem elég a boldogsághoz! Mivel a HID bootloader nem tud a memória elejére írni, a Reset és az interrupt vektorokat át kell helyezni az 0x1000, 0x1008, 0x1018 címekre. Valamelyik HID bootloaderes alkalmazásból ki lehet nézni, hogy ez hogy megy. Az alábbi lecsupaszított példában nincs interrupt kezelés,és a D port minden bitjén villog a LED. Ha interruptot is kezel a program, akkor pedig a mellékletként csatolt bővebb változatból kell kiindulni.
A PICCOLO projekt-ben a Kísérleti áramkör című fejezetben ennél bonyololtabban csinálom, mert ott a PIC18F4550 és a PIC18F14K50 különbségeit is ki kell egyenlíteni, többféle bootloaderhez kell illeszkedni, továbbá az assembly programfejlesztést és a hardveres nyomkövetést is támogatni kell. Sok sikert!
Köszönöm a válaszokat!
Amint visszaérek a koliba (most a suliban vagyok), kipróbálom, és tájékoztatlak benneteket. Sziasztok!
Nekem kellett rendelnem egyszer 16F946-okat, és csak valami minimum 1-2 ezer forintos megkötés volt. Tehát 1 db-ot valóban nem, de 3-4 db-ot lehetett belőle rendelni. Ha esetleg valaki rászánja magát és túl soknak tűnne a minimum rendelendő mennyiség, TQFP tokozás esetén 1-2 db erejéig hajlandó lennék beszállni a rendelésbe.
De mi ez az "A HID bootloader" -- a Microchip bootloadere gondoltok?
Igen, a Microchip egyik bootloaderéről van szó, ami USB HID eszközként kapcsolódik a PC-hez.
Rendben van, csak mas is fejleszt HID bootloadert, nagyon pongyola volt beton cipo problema leirasa
Elnézést, nem gondoltam, hogy ennyire széles a paletta a bootloaderek körében
Amúgy próbálkozok, de még mindig semmi eredmény. Ja mellesleg a PICCOLO-s kapcsolást csinálom és az ott leírtakat követem, de valószínúleg valamin túlcsúsztam, szóval mégegyszer átolvasom...
Idézet: „Amúgy próbálkozok, de még mindig semmi eredmény.” Ez magyarra lefordítva mit jelent? Le tudtad forítani, amit reggel belinkeltem? Az ott megnevezett linker állományt használtad? Akkor mennie kell. |
Bejelentkezés
Hirdetés |