Fórum témák
» Több friss téma |
Én személy szerint a Kónya könyv (PIC mikrovezérlők alkalmazástechnikája) második kiadását ajánlom kezdésnek, és az assembly nyelvet.Szerintem ezzel kezdj.
Párhuzamosan végy/építs egy programozót (PicKit2-t ajánlom) és egy próbapanelt amin gyakorolhatsz.Mikrovezérlőnek 16F877A/887/18F452 stb. Ja és olvasni-olvasni-olvasni, és belejössz, ha igazán érdekel és kitartó vagy! üdv Máté
A nagy részét már átlátom a mikrokontrollerek világának.Elolvastam Topi cikkeit,meg amiket küldtem oldalakat,azokkal is végeztem nagyjából.
Arra jutottam hogy LPT porton kezdenék egy PIC16F84-el.Megvan a program (Oshon 16),az égető kapcsolási rajza ,programozás. Még próbapanelt kell szereznem,meg magát a PIC-et,és onnantól már tényleg csak rajtam múlik minden. Egyelőre csak elméleti síkon fut a PIC-es project nálam,mert ahogy néztem,a legolcsóbb PIC is 280,és még igazából nem voltak olyan problémák amik PIC-ért kiáltottak volna. Most időzítésen dolgozom,és ha meg tudom csinálni olcsóbban mint PIC-el akkor félreteszem a PIC-et. (Most a hely nem lényeg,bár lényegesen kisebb lenne PIC-el a dolog) Idézet: „Arra jutottam hogy LPT porton kezdenék egy PIC16F84-el.” Akkor inkább olvasgass még egy kicsit itt a témákban, mert már néhányszor elmondtuk, hogy a 16F84-et inkább el kellene már felejteni. Drága és kevés perifériája van.
Én egy 16F628-al játszok tanulásképpen.
Ez nem túl drága és azért elég sok perifériája van. Az analóg bemenetet hiányolom csak róla, de majd a következő olyan lesz. Mondjuk én ahhoz tartom magam, hogy mindig csak a szükséges nagyságút vegye az ember az adott feladathoz. (persze ésszerű keretek között) Egy egyszerűbb logikai feladathoz minek egy 40 lábú ic-t beletenni a kapcsolásba? Jut eszembe: 16F szériában melyik az, amelyikben már van analóg bemenet és a legkevesebb lába van? Idézet: „Mondjuk én ahhoz tartom magam, hogy mindig csak a szükséges nagyságút vegye az ember az adott feladathoz. (persze ésszerű keretek között) Egy egyszerűbb logikai feladathoz minek egy 40 lábú ic-t beletenni a kapcsolásba?” Ez igaz, de ez már akkor következik, amikor nem tanulásra használod, hanem konkrét feladathoz. Tanuláshoz jobb ha van több lába és többféle periféria, így van min gyakorolni, nem kell mindennek a kipróbálásához szaladni másik chip-ért a boltba. Én a 40 lábúakat javaslom tanuláshoz. Idézet: „Jut eszembe: 16F szériában melyik az, amelyikben már van analóg bemenet és a legkevesebb lába van?” Már úgy érted, analóg-digitális átalakító? 14 lábúak: 688, 616, 684, 1823, 676, 506, 526. Egyébként itt lehet szűrni: Microchip Advanced Part Selector. A MAPS rövidítést jegyezd meg, csak azt kell beírni a microchip.com után, majd a maps online-ra kattintani.
Köszi, ez hasznos volt!
14 lábú is elég lehet, de így már tuti találok! Idézet: „16F szériában melyik az, amelyikben már van analóg bemenet és a legkevesebb lába van?” Már a 8 lábú PIC12F675-ben is van. Egy lehetséges választás a PIC16F690 is, ami később könnyedén lecserélhető PIC18F14K50-re (ami USB-t is tud).
A 8 lábú már kevés. (nekem)
Programozzon a fene pókot. Analóggal még nem foglalkoztam. Itt a fesz meddig mehet fel a lábnál, simán 5V tápig?
A két határ a pozitív és a negatív referencia, ha használod az AD konvertert. A két referencia lehet a két táp is, vagy lehet más is. Adatlapban ha átnézed az AD konverterről szóló részt, akkor szerintem világos lesz.
Szia!
A 18 lábú 16F88 -at ajánlanám... Szia
Köszi! Átnéztem a paramétereit és ő lesz a tuti, mert látom, hogy van benne pwm is, amivel szintén szeretnék foglalkozni. De ebben elvileg csak egy A/D konverter van, ha jól néztem az összefoglaló adatlapot. (meg 2 lábon komparátor, de ez most nem játszik)
Idézet: „De ebben elvileg csak egy A/D konverter van” Többnyire a többiben is. De van előtte egy 7 csatornás analóg multiplexer, tehát egymás után több bemenetet is mérhetsz vele, aztán kezdheted újra az elsőnél.
No, erre nem tudnál feldobni valami példaprogit?
Ami mérne pl 2 analóg jelet és egyszerű szintkapcsolóként adna 1-1 kimenetet. Esetleg bármi hasonló is jó lenne.
Az a baj, hogy nem is tudjátok mit kértek. Egy ilyen program magában nem áll meg. Kell egy áramkör köré. Ez tervezést, időt igényel. A program is. Arról nem is beszélve, hogy ez egy szakmai fórum, ami azért van, hogy ha elkadtok segítünk, de nem helyettetek dolgozunk, tanulunk. Példákat találsz a gyártó oldalán, bár szerintem nem értenéd meg most. Haladj lépésről lépésre, és majd akkor fogj ilyenbe, ha a led villogtatás megy! Jó tanulást!
Az áramköri környezet az külön dolog, az miért kell a programhoz? A sima A/D átalakításra volt itt fent példa, de több független analóg jellel kivitelezett nem volt. (vagy csak nem emlékszem)
A led villogtatás azért megy, a visszább belinkelt riasztó is működik kódos indítással együtt is már. Pont ennek a továbbfejlesztése lett volna az analóg téma. (ezzel a kapcsolással tudok játszani, mivel ebben elég sok dolog kipróbálható életszerűen) A cél most az lenne már, hogy a zónát ne sima bemeneten figyelje, hanem szabotázs védett módon egy analógon. (Áramot csorgatok át a körön, amit tudnék figyelni egy ellenálláson feszméréssel.) Ez egy analóg bemenettel simán működik, de a második zónánál már megállt a tudomány. (kevés a bemenetem) Ehhez lenne érdekes icserny által említett multiplexeres megoldás, amit nem értek egyenlőre, hogy is tud a pic lekezelni külső multiplexer nélkül. Nem kértem, hogy helyettem dolgozzon senki, csak gondoltam nem kell feltalálni a spanyolviaszt újra. (pl dcsabi is rengeteg okos dolgot tett fel a kezdők kedvéért, és nem kioktatta helyette a népet a "grafikus PIC programozás" topicban)
Biztos meg volt írva neki már. De mindegy, ha ennyire jól megy a dolog, akkor miért nem próbálod megérteni az AD-t az adatlap alapján? A multiplex nem egy ördöngőség, sorban kiválasztod az AD bemeneteket és megméred mi van rajtuk, elemzed, döntesz, ennyi. A beállításokhoz is egy csomó táblázat és leírás van. Nem kell túl nagy angol tudás sem. Az persze nem árt, ha értesz az elektronikához(digitálistechnika, mintavételezés stb.), mert akkor megérted a rajzokat.
Ha már felhoztad a parsic témát : lapozz bele jobban !
van fent "példaprogi" 2-4 analóg bemenet használatára is !
kaqkk: Már azt olvasgatom, hátha meglesz az említett dolog. Kösz!
watt: azt nem állítottam, hogy jól megy, de az alapok mennek, ezt fejlesztgetem után olvasgatással. Digitálistechnikával is foglalkozom egyébként is, csak a PIC az újdonság, ennek a lehetőségeit próbálgatom. Multiplexeléssel cél ic szinten foglalkoztam csak, de ebbe nem folytam bele mélyebben. Az említett fórumban keresgélek még, hátha meglesz a konkrét dolog, nem fárasztalak titeket ezzel, bár azt hittem belefér a "PIC kezdőknek" topicba ilyen kérdés is.
A parsic témába én is tettem fel egy progit
feszültség áram és hőmérséklet mérés szabályzás egy programon belül , tápegység és páka vezérlés az már kiindulásnak biztosan megfelel ! Idézet: „No, erre nem tudnál feldobni valami példaprogit?” Dehogynem. Ott van pl. a www.sixca.com oldalán egy nyolccsatornás adatgyűjtő, ami USB-n keresztül kommunikál. Bővebben: Link PIC16-tal most nincs ingerenciám foglalkozni. Időm meg pláne.... A többcsatornás mérés elve egyébként rém egyszerű: az ADCON0 regiszter CHS0, CHS1, CHS2 bitjeibe írt bitkombinációval (tehát 000, 001, 010, stb) kiválasztod a kívánt csatornát, _vársz_ egy kicsit, s indíthatod a konverziót. A konfigurálás többi része ugyanúgy történik, mint egycsatornás mérésnél.
Becsapod magad, ha azt hiszed, hogy bármit értesz, ha eddig parsic-et használtál. Ideje lenne elővenni az assemblert. Addig csak magadat ámítod "néhány LED villogtatásával"...
Mindenkinek megvannak a korlátai: jelenleg ez az egyetlen módja, hogy egyszerűbb feladatokat elvégeztessek egy pic-cel, mivel az asembler-t nem ismerem. Nem is török nagy dolgokra ebben a témában, de sok dolog kivitelezhető így is, ahogy a példákat elnézegettem. Hogy később mi lesz, az más kérdés, de jelenleg erre van lehetőségem.
Azért evvel vitába szállnék ! Nézd meg egy programját
D csabinak amit a parsiccal generált ! Egy óra alatt megírható egy progi ami 20-30 oldalas asm et generál ! Te menyi idő alatt írsz egy 30 oldalas asm et ? Ez a segéd program ,nem önámítás !! Hatalmas segítség annak aki nem tud vagy nem akar egy 800 oldalas könyvet megtanulni ! Én még csak egy éve használom a parsicot de már sok olyan dolgot megoldottam vele amihez egy másik programnyelv használatával még 5 év után sem lettem volna képes ! És hidd el hogy 45 évesen már nem is akarom megérteni , megtanulni , a pic belső szerkezetét struktúráját . Nekem bőven elég ha a pic azt csinálja amit én szeretnék (és nem mellékes hogy gyorsan !)
Kár ezen vitázni, hiszen ha hatékony eszköznek találod a Parsic-ot, akkor szíved joga, hogy használd. Az pedig tiszteletreméltó, hogy másoknak is segítesz a használatában.
De Watt megállapítása ettől továbbra is igaz: mivel a PARSIC (és minden más gyors alkalmazásfejlesztő) elfedi a részleteket, ezért gátolja a PIC megismerését. Téged ez nem zavar, hiszen nem is törekszel rá. De ha valakinek pont az a kitűzött célja, hogy megismerje a PIC működését, akkor célszerű más utat választania.
Nem vitatkozni akarok, ezért csak annyit, hogy lehet, hogy amire a parsic 30 oldalt fordít, én megírom egy oldalban!
További jó programozást, bármilyen nyelven!
"Nem vitatkozni akarok, ezért csak annyit, hogy lehet, hogy amire a parsic 30 oldalt fordít, én megírom egy oldalban!"
Akkor már csak az a kérdés, hogy mi kerül többe, esetleg egy kicsit nagyobb tárhelyű vezérlő, vagy a te órabéred, amennyivel többet töltesz el a programozással. Nálunk a cégnél nem nagy sorozatokban gyártunk vezérléseket, hanem mindig valamilyen célgép készül. A vezérlők közti árkülönbség minimális a pic-ek világában. Ha ki tudok váltani vele egy S7-et, vagy akár csak egy Easy vezérlőt, máris sokkal olcsóbb a berendezés. A nálunk előforduló feladatok nagy része simán megcsinálható ezekkel a grafikus eszközökkel is, nem kell hozzá belemerülni az assembly-be. Persze akinek a pic megismerése a cél, az használja az alacsony szintű környezeteket, ebben nincs is vita szerintem. Nekem elég, ha az épített berendezésünk azt csinálja, amire szükség van, a vezérlő lelke nem érdekel. (Akárcsak egy pc oprendszer esetén, ott sem érdekel mit hogyan csinál, de szolgálja ki a nekem szükséges felhasználói programokat és ennyi.)
Részben igazad van.
Viszont mindenkinek saját érdeke (lenne) egészséges esetben, hogy lehetőség szerint legjobban kiismerje azt, amit használ. Ehhez hozzátartozik az ember kíváncsisága is. Ha nincs vagy elveszett ez a fajta érdeklődés, az baj, és nem lehet mit tenni ellene. Viszont nem a legoptimálisabb hozzáállás. De azért arra komolyan kíváncsi lennék, hogy egy Parsic programon alapuló PIC miként képes egy jól kidolgozott ipari komoly PLC-t helyettesíteni csípőből. Nálunk, a Kandón is a Folyamatautomatizálás modulon az van folyamatosan hirdetve, és égbe kiáltva, hogy mi csak a PLC-kkel és szabályozásokkal foglalkozzunk, a vezérlők lelke, belső felépítése, kialakításuk senkit se érdekeljen. Mit mondjak, a tanárok ilyen irányú hadjárata elég sikeres, mert egyedül rajtam kívül mindenkit sikerült meggyőzniük, hogy ez így valóban helyes hozzáállás, a többi hallgató tehát """természetesen""" így is áll a dolgokhoz és nagy ívben to*nak rá, hogy belül mi is van. Egyszerűen sikeresen kiirtották belőlük az alapvető kíváncsiságot is...
"De azért arra komolyan kíváncsi lennék, hogy egy Parsic programon alapuló PIC miként képes egy jól kidolgozott ipari komoly PLC-t helyettesíteni csípőből."
Egyszerűbb gépeknél simán alkalmazható. Ugyanúgy optós bemenetekkel, tranyós ill. relés kimenetekkel. Möller Easy, Siemens Logo stb helyett nyugodtan betenném már a mostani ismereteim alapján is. Mi a baj a parsiccal? PLC-nél is sokszor létrában programoz az ember, nem AWL-ben. Hogy tovább menjünk: a legtöbb plc gyártó fejleszti is ezt a részt szépen. Aztán a pic arra is alkalmas, hogy soros porton adatokat küldjön pc-re, ami a legtöbb ipari cuccnál egy nem túl olcsó kártyával oldható csak meg. Félreértés ne essék, egy 50-100 esetleg még több be/kimenetet igénylő témát nem bíznék rá, bár megoldható lenne, ahogy olvasom. Ekkora méretben már bonyolult (nekem) a felépítése, sok elektronikát igényel, est. Nekem inkább a 10-20 perifériát igénylő kis témákhoz feküdne inkább, ahol nem kell utólag programozni, vagy csak ritkán. Ahány ember, annyi szemlélet, engem ez a része fogott meg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |