Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   29 / 1210
(#) Mate78 válasza Dani494 hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Én személy szerint a Kónya könyv (PIC mikrovezérlők alkalmazástechnikája) második kiadását ajánlom kezdésnek, és az assembly nyelvet.Szerintem ezzel kezdj.
Párhuzamosan végy/építs egy programozót (PicKit2-t ajánlom) és egy próbapanelt amin gyakorolhatsz.Mikrovezérlőnek 16F877A/887/18F452 stb.
Ja és olvasni-olvasni-olvasni, és belejössz, ha igazán érdekel és kitartó vagy!

üdv

Máté
(#) Dani494 válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

A nagy részét már átlátom a mikrokontrollerek világának.Elolvastam Topi cikkeit,meg amiket küldtem oldalakat,azokkal is végeztem nagyjából.
Arra jutottam hogy LPT porton kezdenék egy PIC16F84-el.Megvan a program (Oshon 16),az égető kapcsolási rajza ,programozás.
Még próbapanelt kell szereznem,meg magát a PIC-et,és onnantól már tényleg csak rajtam múlik minden.
Egyelőre csak elméleti síkon fut a PIC-es project nálam,mert ahogy néztem,a legolcsóbb PIC is 280,és még igazából nem voltak olyan problémák amik PIC-ért kiáltottak volna.
Most időzítésen dolgozom,és ha meg tudom csinálni olcsóbban mint PIC-el akkor félreteszem a PIC-et.
(Most a hely nem lényeg,bár lényegesen kisebb lenne PIC-el a dolog)
(#) potyo válasza Dani494 hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Idézet:
„Arra jutottam hogy LPT porton kezdenék egy PIC16F84-el.”

Akkor inkább olvasgass még egy kicsit itt a témákban, mert már néhányszor elmondtuk, hogy a 16F84-et inkább el kellene már felejteni. Drága és kevés perifériája van.
(#) Dani494 válasza potyo hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Hát jó,de az LPT port marad °°)
(#) sniperx válasza potyo hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Én egy 16F628-al játszok tanulásképpen.
Ez nem túl drága és azért elég sok perifériája van.
Az analóg bemenetet hiányolom csak róla, de majd a következő olyan lesz. Mondjuk én ahhoz tartom magam, hogy mindig csak a szükséges nagyságút vegye az ember az adott feladathoz. (persze ésszerű keretek között)
Egy egyszerűbb logikai feladathoz minek egy 40 lábú ic-t beletenni a kapcsolásba?
Jut eszembe: 16F szériában melyik az, amelyikben már van analóg bemenet és a legkevesebb lába van?
(#) potyo válasza sniperx hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Idézet:
„Mondjuk én ahhoz tartom magam, hogy mindig csak a szükséges nagyságút vegye az ember az adott feladathoz. (persze ésszerű keretek között)
Egy egyszerűbb logikai feladathoz minek egy 40 lábú ic-t beletenni a kapcsolásba?”

Ez igaz, de ez már akkor következik, amikor nem tanulásra használod, hanem konkrét feladathoz. Tanuláshoz jobb ha van több lába és többféle periféria, így van min gyakorolni, nem kell mindennek a kipróbálásához szaladni másik chip-ért a boltba. Én a 40 lábúakat javaslom tanuláshoz.

Idézet:
„Jut eszembe: 16F szériában melyik az, amelyikben már van analóg bemenet és a legkevesebb lába van?”

Már úgy érted, analóg-digitális átalakító? 14 lábúak: 688, 616, 684, 1823, 676, 506, 526. Egyébként itt lehet szűrni: Microchip Advanced Part Selector. A MAPS rövidítést jegyezd meg, csak azt kell beírni a microchip.com után, majd a maps online-ra kattintani.

Köszi, ez hasznos volt!
14 lábú is elég lehet, de így már tuti találok!
(#) icserny válasza sniperx hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Idézet:
„16F szériában melyik az, amelyikben már van analóg bemenet és a legkevesebb lába van?”

Már a 8 lábú PIC12F675-ben is van.

Egy lehetséges választás a PIC16F690 is, ami később könnyedén lecserélhető PIC18F14K50-re (ami USB-t is tud).
(#) potyo válasza icserny hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Idézet:
„Már a 8 lábú PIC12F675-ben is van.”

Használok is olyat, de az nem 16F széria

A 8 lábú már kevés. (nekem)
Programozzon a fene pókot.

Analóggal még nem foglalkoztam.
Itt a fesz meddig mehet fel a lábnál, simán 5V tápig?
(#) potyo válasza sniperx hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

A két határ a pozitív és a negatív referencia, ha használod az AD konvertert. A két referencia lehet a két táp is, vagy lehet más is. Adatlapban ha átnézed az AD konverterről szóló részt, akkor szerintem világos lesz.
(#) Hp41C válasza sniperx hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Szia!

A 18 lábú 16F88 -at ajánlanám...

Szia
(#) sniperx válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Köszi! Átnéztem a paramétereit és ő lesz a tuti, mert látom, hogy van benne pwm is, amivel szintén szeretnék foglalkozni. De ebben elvileg csak egy A/D konverter van, ha jól néztem az összefoglaló adatlapot. (meg 2 lábon komparátor, de ez most nem játszik)
(#) icserny válasza sniperx hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Idézet:
„De ebben elvileg csak egy A/D konverter van”

Többnyire a többiben is. De van előtte egy 7 csatornás analóg multiplexer, tehát egymás után több bemenetet is mérhetsz vele, aztán kezdheted újra az elsőnél.
(#) sniperx válasza icserny hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

No, erre nem tudnál feldobni valami példaprogit?
Ami mérne pl 2 analóg jelet és egyszerű szintkapcsolóként adna 1-1 kimenetet.
Esetleg bármi hasonló is jó lenne.
(#) watt válasza sniperx hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Az a baj, hogy nem is tudjátok mit kértek. Egy ilyen program magában nem áll meg. Kell egy áramkör köré. Ez tervezést, időt igényel. A program is. Arról nem is beszélve, hogy ez egy szakmai fórum, ami azért van, hogy ha elkadtok segítünk, de nem helyettetek dolgozunk, tanulunk. Példákat találsz a gyártó oldalán, bár szerintem nem értenéd meg most. Haladj lépésről lépésre, és majd akkor fogj ilyenbe, ha a led villogtatás megy! Jó tanulást!
(#) sniperx válasza watt hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Az áramköri környezet az külön dolog, az miért kell a programhoz? A sima A/D átalakításra volt itt fent példa, de több független analóg jellel kivitelezett nem volt. (vagy csak nem emlékszem)
A led villogtatás azért megy, a visszább belinkelt riasztó is működik kódos indítással együtt is már.
Pont ennek a továbbfejlesztése lett volna az analóg téma. (ezzel a kapcsolással tudok játszani, mivel ebben elég sok dolog kipróbálható életszerűen)
A cél most az lenne már, hogy a zónát ne sima bemeneten figyelje, hanem szabotázs védett módon egy analógon. (Áramot csorgatok át a körön, amit tudnék figyelni egy ellenálláson feszméréssel.)
Ez egy analóg bemenettel simán működik, de a második zónánál már megállt a tudomány. (kevés a bemenetem)
Ehhez lenne érdekes icserny által említett multiplexeres megoldás, amit nem értek egyenlőre, hogy is tud a pic lekezelni külső multiplexer nélkül.
Nem kértem, hogy helyettem dolgozzon senki, csak gondoltam nem kell feltalálni a spanyolviaszt újra. (pl dcsabi is rengeteg okos dolgot tett fel a kezdők kedvéért, és nem kioktatta helyette a népet a "grafikus PIC programozás" topicban)

Biztos meg volt írva neki már. De mindegy, ha ennyire jól megy a dolog, akkor miért nem próbálod megérteni az AD-t az adatlap alapján? A multiplex nem egy ördöngőség, sorban kiválasztod az AD bemeneteket és megméred mi van rajtuk, elemzed, döntesz, ennyi. A beállításokhoz is egy csomó táblázat és leírás van. Nem kell túl nagy angol tudás sem. Az persze nem árt, ha értesz az elektronikához(digitálistechnika, mintavételezés stb.), mert akkor megérted a rajzokat.
(#) kaqkk válasza sniperx hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Ha már felhoztad a parsic témát : lapozz bele jobban !
van fent "példaprogi" 2-4 analóg bemenet használatára is !
(#) sniperx válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

kaqkk: Már azt olvasgatom, hátha meglesz az említett dolog. Kösz!

watt: azt nem állítottam, hogy jól megy, de az alapok mennek, ezt fejlesztgetem után olvasgatással. Digitálistechnikával is foglalkozom egyébként is, csak a PIC az újdonság, ennek a lehetőségeit próbálgatom.
Multiplexeléssel cél ic szinten foglalkoztam csak, de ebbe nem folytam bele mélyebben. Az említett fórumban keresgélek még, hátha meglesz a konkrét dolog, nem fárasztalak titeket ezzel, bár azt hittem belefér a "PIC kezdőknek" topicba ilyen kérdés is.
(#) kaqkk válasza sniperx hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

A parsic témába én is tettem fel egy progit
feszültség áram és hőmérséklet mérés szabályzás
egy programon belül , tápegység és páka vezérlés
az már kiindulásnak biztosan megfelel !
(#) icserny válasza sniperx hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Idézet:
„No, erre nem tudnál feldobni valami példaprogit?”

Dehogynem. Ott van pl. a www.sixca.com oldalán egy nyolccsatornás adatgyűjtő, ami USB-n keresztül kommunikál. Bővebben: Link
PIC16-tal most nincs ingerenciám foglalkozni. Időm meg pláne....

A többcsatornás mérés elve egyébként rém egyszerű: az ADCON0 regiszter CHS0, CHS1, CHS2 bitjeibe írt bitkombinációval (tehát 000, 001, 010, stb) kiválasztod a kívánt csatornát, _vársz_ egy kicsit, s indíthatod a konverziót. A konfigurálás többi része ugyanúgy történik, mint egycsatornás mérésnél.

Becsapod magad, ha azt hiszed, hogy bármit értesz, ha eddig parsic-et használtál. Ideje lenne elővenni az assemblert. Addig csak magadat ámítod "néhány LED villogtatásával"...
(#) sniperx válasza watt hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Mindenkinek megvannak a korlátai: jelenleg ez az egyetlen módja, hogy egyszerűbb feladatokat elvégeztessek egy pic-cel, mivel az asembler-t nem ismerem. Nem is török nagy dolgokra ebben a témában, de sok dolog kivitelezhető így is, ahogy a példákat elnézegettem. Hogy később mi lesz, az más kérdés, de jelenleg erre van lehetőségem.
(#) kaqkk válasza watt hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Azért evvel vitába szállnék ! Nézd meg egy programját
D csabinak amit a parsiccal generált ! Egy óra alatt
megírható egy progi ami 20-30 oldalas asm et generál !
Te menyi idő alatt írsz egy 30 oldalas asm et ?
Ez a segéd program ,nem önámítás !!
Hatalmas segítség annak aki nem tud vagy nem akar
egy 800 oldalas könyvet megtanulni !
Én még csak egy éve használom a parsicot
de már sok olyan dolgot megoldottam vele
amihez egy másik programnyelv használatával
még 5 év után sem lettem volna képes !
És hidd el hogy 45 évesen már nem is akarom
megérteni , megtanulni , a pic belső szerkezetét struktúráját . Nekem bőven elég ha a pic azt csinálja
amit én szeretnék (és nem mellékes hogy gyorsan !)
(#) icserny válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Kár ezen vitázni, hiszen ha hatékony eszköznek találod a Parsic-ot, akkor szíved joga, hogy használd. Az pedig tiszteletreméltó, hogy másoknak is segítesz a használatában.

De Watt megállapítása ettől továbbra is igaz: mivel a PARSIC (és minden más gyors alkalmazásfejlesztő) elfedi a részleteket, ezért gátolja a PIC megismerését. Téged ez nem zavar, hiszen nem is törekszel rá. De ha valakinek pont az a kitűzött célja, hogy megismerje a PIC működését, akkor célszerű más utat választania.
(#) watt válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Nem vitatkozni akarok, ezért csak annyit, hogy lehet, hogy amire a parsic 30 oldalt fordít, én megírom egy oldalban!
További jó programozást, bármilyen nyelven!
(#) sniperx válasza watt hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

"Nem vitatkozni akarok, ezért csak annyit, hogy lehet, hogy amire a parsic 30 oldalt fordít, én megírom egy oldalban!"

Akkor már csak az a kérdés, hogy mi kerül többe, esetleg egy kicsit nagyobb tárhelyű vezérlő, vagy a te órabéred, amennyivel többet töltesz el a programozással.
Nálunk a cégnél nem nagy sorozatokban gyártunk vezérléseket, hanem mindig valamilyen célgép készül.
A vezérlők közti árkülönbség minimális a pic-ek világában.
Ha ki tudok váltani vele egy S7-et, vagy akár csak egy Easy vezérlőt, máris sokkal olcsóbb a berendezés.
A nálunk előforduló feladatok nagy része simán megcsinálható ezekkel a grafikus eszközökkel is, nem kell hozzá belemerülni az assembly-be.
Persze akinek a pic megismerése a cél, az használja az alacsony szintű környezeteket, ebben nincs is vita szerintem. Nekem elég, ha az épített berendezésünk azt csinálja, amire szükség van, a vezérlő lelke nem érdekel. (Akárcsak egy pc oprendszer esetén, ott sem érdekel mit hogyan csinál, de szolgálja ki a nekem szükséges felhasználói programokat és ennyi.)
(#) Norberto válasza sniperx hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Részben igazad van.

Viszont mindenkinek saját érdeke (lenne) egészséges esetben, hogy lehetőség szerint legjobban kiismerje azt, amit használ. Ehhez hozzátartozik az ember kíváncsisága is. Ha nincs vagy elveszett ez a fajta érdeklődés, az baj, és nem lehet mit tenni ellene. Viszont nem a legoptimálisabb hozzáállás. De azért arra komolyan kíváncsi lennék, hogy egy Parsic programon alapuló PIC miként képes egy jól kidolgozott ipari komoly PLC-t helyettesíteni csípőből.

Nálunk, a Kandón is a Folyamatautomatizálás modulon az van folyamatosan hirdetve, és égbe kiáltva, hogy mi csak a PLC-kkel és szabályozásokkal foglalkozzunk, a vezérlők lelke, belső felépítése, kialakításuk senkit se érdekeljen. Mit mondjak, a tanárok ilyen irányú hadjárata elég sikeres, mert egyedül rajtam kívül mindenkit sikerült meggyőzniük, hogy ez így valóban helyes hozzáállás, a többi hallgató tehát """természetesen""" így is áll a dolgokhoz és nagy ívben to*nak rá, hogy belül mi is van. Egyszerűen sikeresen kiirtották belőlük az alapvető kíváncsiságot is...
(#) sniperx válasza Norberto hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

"De azért arra komolyan kíváncsi lennék, hogy egy Parsic programon alapuló PIC miként képes egy jól kidolgozott ipari komoly PLC-t helyettesíteni csípőből."

Egyszerűbb gépeknél simán alkalmazható. Ugyanúgy optós bemenetekkel, tranyós ill. relés kimenetekkel.
Möller Easy, Siemens Logo stb helyett nyugodtan betenném már a mostani ismereteim alapján is.
Mi a baj a parsiccal? PLC-nél is sokszor létrában programoz az ember, nem AWL-ben.
Hogy tovább menjünk: a legtöbb plc gyártó fejleszti is ezt a részt szépen.
Aztán a pic arra is alkalmas, hogy soros porton adatokat küldjön pc-re, ami a legtöbb ipari cuccnál egy nem túl olcsó kártyával oldható csak meg.
Félreértés ne essék, egy 50-100 esetleg még több be/kimenetet igénylő témát nem bíznék rá, bár megoldható lenne, ahogy olvasom. Ekkora méretben már bonyolult (nekem) a felépítése, sok elektronikát igényel, est.
Nekem inkább a 10-20 perifériát igénylő kis témákhoz feküdne inkább, ahol nem kell utólag programozni, vagy csak ritkán.
Ahány ember, annyi szemlélet, engem ez a része fogott meg.
Következő: »»   29 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem