Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   812 / 2208
(#) s.sanyi válasza Müszi hozzászólására (») Dec 1, 2009
Ha fel tudnátok tenni a rajzot az jó lenne.Ha már van alkatrészem miért vennék ?A haveromnál csatlakoztattunk ijen rádióhoz CD lejátszót és hangfalat tetszett a produkált hang.
(#) mark.budai válasza Müszi hozzászólására (») Dec 1, 2009
Tényleg, ott van benn a trióda..
(#) Müszi válasza s.sanyi hozzászólására (») Dec 1, 2009
Számos EL84 SE rajzot tettünk fel a témába, sokan dicsérik Djhans Jani kapcsolását, azt rakd össze. Fel is lett töltve a témába egy párszor.

üdv
(#) gkari válasza Müszi hozzászólására (») Dec 1, 2009
Ha az "R-165 MELODIJA" rádió, akkor bingo, mert a 2.ECH81 triófája a végfok része, akár 1-1-ben utánépíthető.Kapcs. rajz mellékelve.
Üdv!
(#) mark.budai hozzászólása Dec 1, 2009
Készülget a PCL86SE, már majdnem kész, csak a fa oldalak, meg az előlap hiányzik! Most is hallgatom, épp triódába kötve, fejhallgatóval.
Képek
(#) Doncso válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 1, 2009
Hoppá, Márk mester, alakulgat szépen, grati, jó lesz, nekem tetszik.
(#) FiGe válasza l48 hozzászólására (») Dec 1, 2009
Próbáltam csőcserével, ugyanez a hiba, szóval itt valami más a gond
(#) djhans válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 1, 2009
Jó lesz. Azért a két 100µF katódhidegítő kondi helyett valami mai darabot tennék vagy kimérném, hogy tényleg "százas"-e még
(#) CIROKL válasza FiGe hozzászólására (») Dec 1, 2009
Szia ! szerintem meg nézd át tüzetesen azt a bemeneti részt mert 100% hogy valamit elkötöttél , vagy nem megfelelő alkatrész került valahová? Mint iram is nem oly rég építettem én egy ugyan ilyen JMC800-as előfokot az eggyik haver kérésére. Nálam a rajz szerinti alkatrészek lettek beépítve , szinte az összes alakatrész használt bontott . Az élesztés után tökéletesen beált a megfelelő fesz szintekre , semmi gond nélkül tökéletesen megy azóta is ! JMC800 előfok
(#) mark.budai hozzászólása Dec 1, 2009
Doncso, Jani! Köszi! Igazából még a bele nem bégleges, mert -remélem- holnap jön bele a saját toroidja. Fleta jóvoltából. Na igen, a katódhidegítők.. A hangján nem veszek észre semmi, ha a végleges összerakásnál még lesz maci, akkor cserélem azokat is. A kapcsoló felett, ami lyuk van, oda megy majd még LED. Majd rakok még képeket, ha készülget. Meg majd egyszer trafótakarókat, addig is le vannak szigetelve a kivezetések..
(#) sturbi válasza FiGe hozzászólására (») Dec 1, 2009
Bemeneti csatiknál lesz gond szerintem is, fontos, hogy mikor a high-be dugsz a 22 nF lekapcsolódjon a testről, és csak a 470K/470 pF találkozására menjen, az 1Mohm rácslevezető mindig testen van.
(#) FiGe válasza sturbi hozzászólására (») Dec 1, 2009
Hát akárhogy nézem nem találom a hibát. Low-ba dugva aránylag szépen megy végig a jel, bár az előbb mellékelt rajzomon a V2a és b után felül vág, mintha a felhúzó ellenállás értéke nem lenne teljesen jó.
Ezek után átdugtam a high-gainre: ekkor aV1b fokozat még nagyonszép kimeneti jelet ad (1.kép), ezt a V1b anódjáról lecsatoló 22nF-os kondi "bal" oldalán mértem. Ha azonban a preamp potit elkezdem feltekerni, már látszik a gerjedés a jelen (2.kép), érdekes mód, hiszen, ugye előbb mérek, mint a poti. Sőt a preamp poti csúszkarésze szép lassan -5Voltra kerül.... Ezek után V1a anódjáról lecsatoló 22nF kondi "jobb oldalán"mértem, úgy, hogy preamp értéke maximális(3.kép). Itt már látszik hogy felül vágott a jel, és egyre torzabb.Ebből v2a vezérlőrácsára a 4. képen látható jel kerül (egyretorzabb), majd végül a treble poti csúszkarészén mértem a fázishasítóra kerülő jelet, ezaz 5. kép. na itt már semmi köze az eredeti szinuszhoz.
Most már egyre inkább a 470pF-es kondikra gyanakszok, mintha mindig azokfele rondulna el a jel...
Így esetleg ha valaki végigolvasta ezt, képek alapján esetleg valami tipp? Látszik, hogy a high csatorna előfoka teljesen szép lineárisan működik, a következő fokozat is, de a kettő együtt már berondul...
(#) Gery78 hozzászólása Dec 2, 2009
Sziasztok!

Egy kis infó:
Most láttam, hogy a HAM bazárban lehet kapni a Marshall JCM800-hoz kimenőt:

Marshall 50 W-os kimenő trafó (TXOP-00005/P-TM050,
JCM800-hoz, 2 x EL34, 3,2 kohm a-a/4-8-16 ohm)

Igaz, hogy nem olcsó, de van...

Üdvelet Néktek
(#) kocos válasza FiGe hozzászólására (») Dec 2, 2009
az első trioda anódját a katódjával kösd össze egy 220-1000 pF-os styro, vagy csillám kondival és (esetleg) a 3. trioda anódellenállásával köss párhuzamosan 470-1000 pF-os styro, csillám, vagy MKP kondit. A kondik minimum 400 V DC üzemi feszültségűek legyenek. Az első cső feltétlenül árnyékoló serleges foglalatban legyen, a foglalatot föld potenciálra kell kötni. Az egész áramkörnek földelt (testelt) fémdobozban kell lennie !
(#) kocos válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 2, 2009
Na végre Márk komám ! Most már látunk valamit Tőled is ! Ügyes konstrukció. tegyed fel sebtiben az oldalakat is, had csudáljuk ! A belső elrendezés is szép ! Földsín ügyes megoldás ! Egy szóval jó kis erősítő ez, gratulálok !
(#) teddysnow hozzászólása Dec 2, 2009
Sziasztok.
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy: Építenék egy torzitó effektet és arra gondoltam hogy a vágó diódák helyett csövet raknék bele. Mert, találtam otthon csöveket (nem emlékszem milyen tipusúak) és ha fűtöttem akkor a rács és a katód között digit multi dióda állásában egy diódát tudtam kimérni. Működne-e ez így? Sehol nem találtam ilyen megoldású torzító kapcsolást, ezért gondoltam, hogy megkérdezem a "cső szakértőket" akik már láttak csövet közelről is.
Köszi.
(#) CIROKL válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 2, 2009
Szia ! Szerintem a kérdésedre a válasz nem olyan egyszerű ?
Idézet:
„Sehol nem találtam ilyen megoldású torzító kapcsolást”
tessék egy egyszerű de nagyszerű kis csöves /tube driver/ torzító. Tudnám ajánlani már sokan megépítették , kissebb nagyobb sikerrel Tube Driver , Ez lenne a kapcsolás és ebben a topikban talán bővebben olvashatsz róla :Gitár Torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
(#) mark.budai válasza kocos hozzászólására (») Dec 2, 2009
Köszi a dicséreteket! Na igen, eddig általam épített holmiról nem tettem fel képet. Az oldalait még nem vágtam ki, de ki fogom, talán pénteken, akkor tanulnom sem kell, így előbb ki tudok menni, a garázsban nem tudom, hogy jó-e az izzó. A földsínt előtte láttam Zolinál, és gondoltam, hogy akkor én is így fogom csinálni, csak nálam a felfogatás volt problémás, de megoldottam úgy, hogy vezetékről a szigetelést ráhúztam a földsín kész szélére, majd odafogattam a foglalatot tartó csavarokhoz. Így a füldhurkot kerültem el, végülis a GND rajt lesz a sasszin.. Gondolkoztam még valami festésen is, de nem hiszem hogy lesz, mert csak a tetején, meg a hátulján látszik a fém, a tetején meg a csöveket nézem inkább, nem ami alatta van, a hátulja meg hátul lesz, így azt meg nem nézegetem..
(#) teddysnow válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 2, 2009
Igen, de mégsem. Láttam a rajzot, sőt még egy hasonlót is. De sem abban a topickban sem máshol nem írnak róla, hogy milyen. Sok helyen szerepel úgy hogy, gyerekek tessék van ilyen is. Amit én kérdeztem olyan nem láttam sehol. A szembe fordított diódák helyére tenném a csöveket. Tehát nem bele vezetem a torzításig előerősített jelet, hanem vele vágok, diódaként határolok vele.
Van benne fantázia? Számít a cső mint hangzás? Vagy csak próba után lehet megmondani, hogy milyen?
(#) CIROKL válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 2, 2009
Idézet:
„sem abban a topickban sem máshol nem írnak róla, hogy milyen”
Nem akarom elhinni amit írsz ! Ha kérdezted akkor biztos válaszoltak volna is rá ? Volna egy javaslatom kérdezd bátran a kocost szerintem ő fog neked érdemben válaszolni ezzel a kis gépezettel kapcsolatban . A csöves diódákkal kapcsolatban nem tudok sajnos semmi érdemlegeset mondani ,de valószinű ugy ahogyan elgondoltad semmi értelme a cső beépítésének !
(#) bourbonstreet válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 2, 2009
Hali!
Készülő erősítőmhöz ezt építettem meg. Elég sokat tudó, szép hangú jószág. Ami nagyon kellemes még benne, hogy elmegy kis feszültségről is. Nekem a végfok +- 26V-ot kap, az anódfesz ebből lesz stabilizált 24V. A teljesen tiszta hangtól a hardrockos torzításig tud mindent, van benne booster és clean/dirty kapcsoló. A hangszínszabályzója sem a szabványos megoldás, hanem a Big Muff hangszínszabályzóján alapul. Én is meglepődtem, hogy mennyire hatékony, ha az ember egyszer megszokta.

DSC00222.jpg

(#) bourbonstreet válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 2, 2009
Valahol már írtam itt a fórumon, hogy ez a Tube Driver tervezési szempontból egy agyrém. A bemenetén a leválasztó erősítőnek semmi értelme, hacsak nem a jel/zaj viszony rontása volt a cél. Ellenben a végén a hangszínszabályzó nincs leválasztva, ami minden, csak nem korrekt megoldás, mert ki tudja, mi lesz a következő fokozat...
(#) CIROKL válasza bourbonstreet hozzászólására (») Dec 2, 2009
Idézet:
„Tube Driver tervezési szempontból egy agyrém”
Nos engem ez igazán hidegen hagy amit írsz , nekem ezzel kapcsolatban nincs építési szándékom meg nem is érdekel az ilyen bagatel kis kapcsolás ! De miért is agyrém ha már így szóba hoztad ? Netán azért mert a kimenetre nem rajzoltak a kapcsolási rajzra egy konderzátort ? Ha ezért akkor semmiség , ez egy elektronikához alapszinten értő embernek nem jelenthet gondot ! A bemeneti leválasztó erősítő meg aztán csak egyszerűen le is hagyható ! Szóval ezek alapján nem jelenthető ki hogy agyrém lenne? Csak némi rálátás kell és semmi gond
(#) bourbonstreet válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 2, 2009
Homályos emlékeim még élnek erősítő technikából... Most már egész biztosan nem tudnám matematikailag levezetni, de egy erősítő lánc eredő zaját 9x%-ban az első fokozat zaja határozza meg. Magyarul a jó jel/zaj viszony érdekében az első fokozatnál kell a lehető legnagyobbat erősíteni a létező legkisebb zajú eszközzel. És ha már műveleti erősítővel hajtjuk túl a csöveket (ami ebben a topicban szinte sértésnek számít ), a leválasztás és az erősítés egyetlen fokozattal is megvalósítható lenne.
Leválasztásnál én egy egységnyi erősítésű nagy impedanciás bemenetű fokozatot értettem, és nem egy csatoló kondit. Ennek pusztán az lenne az értelme, hogy a hangszínszabályzónak ne terheljen be a következő fokozat.
(#) pucuka válasza bourbonstreet hozzászólására (») Dec 2, 2009
Üdv!
Jól emlékszel!
csakhogy ez a fokozat nem az erősítő lánc első eleme, hanem egy közbenső fokozat (hangszínszabályzó) meghajtó eleme, azt pedig hasznos kis impedanciáról meghajtani. az itt termelőső zaj, csak az általad említett 1 -9x zajba játszik bele, innen a végfokig már nincs olyan nagy erősítés, mint a mikrofon szinttől idáig.
(#) Norberto hozzászólása Dec 2, 2009
A nagy mágusokat, mestereket kérdezném halkan, nem lenne egyszer kedv egy hasonló könyv írására, mint ITT? Illetve, hogy valamelyikőtökben felmerült-e egyáltalán akár csak hasonló korábban?

Én tuti szívesen lapozgatnám...
(#) bourbonstreet válasza pucuka hozzászólására (») Dec 2, 2009
Érdemes végignézni alaposabban. Ez a kapcsolás egy gitártorzító, szó nincs róla, hogy bármilyen mikrofon előerősítő lenne előtte. A második fokozat max. erősítése 333(!)-szoros. Ez csak annyit jelent, hogy az első erősítő zaját is ennyivel erősíti... A dolgozó meg egymás után köt néhány ilyen hitech kütyüt és csodálkozik, hogy mi sistereg a hangszóróban.
Igaz, hangszínszabályzót kis impedanciával hajtunk meg és nagy impedanciával zárunk le. Ez utóbbit nem látom ebben a kapcsolásban biztosítva.
Na, de ne offoljuk szét a szent csöves topicot.
(#) mayky hozzászólása Dec 2, 2009
(#) EcoPityu válasza mayky hozzászólására (») Dec 2, 2009
A mi bulink is ilyen volt, csak kicsiben...
(#) EcoPityu válasza Norberto hozzászólására (») Dec 2, 2009
Nekem, amikor annó írtam a kis pdf-jeimet /Egy kis gyorstalpaló, EcoPityu csöves multja.../ volt gondolatomban hasonló stílusú hosszabb irományokban megnyilvánulni, de amikor itt összeverődött a csapat, a sok okosság hatására észrevettem, hogy azért még nekem is van mit tanulnom. Talán erre jó a fórum, hogy a sok okos ember megosztja egymással a tudományát, és tapasztalatait, így együtt fejlődnek. Ha valaki kivonatokat készítene ebből a topicból, és értelmes fejlődés szerinti logikai sorrendbe rakná, összejönne itt egy két kötet, illusztrációkkal dúsítva.
Következő: »»   812 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem