Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AdóVevő építés a kezdetektől
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Rikfic hozzászólása Nov 8, 2007 / 1

Üdv Mindenkinek!

Szeretnék rádió adóvevőt építeni. MEg szeretném tanulni a rádiózás alapjait, rezgőkört hangolni, építeni és rádiós áramköröket tervezni, és mindezt a kezdetektől. Hogyan kezdjek neki? Tudtok-e ajánlani könyvet, linket, amiből meg lehet tanulni ezeket a dolgokat?

Első sorban a digitális jelátvitel érdekelne és a kitűzött célom egy Morzejel adóvevő, ami csak néhány méteres hatótávolságú, de ez csak az elsődleges kitűzött cél. Aztán majd tovább akarok lépni innen is, de először az alapokkal kezdenék, amiből el lehet jutni a Morze leladóhoz.

(#) Kera_Will válasza Rikfic hozzászólására (») Nov 8, 2007 /

Hali!

No akkor nagy szerencséd van amerre laksz arra van jó néhány rádió amatőr is Tőlük sok segítséget kaphatsz !

No ha befele jösz a megyeszékhely fele akkor a kórház
mellett lévő közép suliban van 1 működő rádió klub is !
Nézzél el oda és érdeklődjél a klub titkárnál aki a suliban tanít.
Bcs és Doboz közt lakik az egyik vezetője is a klubbnak !

Jó lehet "messziről" virtuálisan is így topicon keresztül is információkat kapni de sztem amit 10-20 topic olvasása / írása alatt elérnél azt személyesen 10 perc
ki lehet tárgyalni .. ezé érdemesebb eleinte vkik által vezetve lenni ...

Mennyi elektronikus elő képzettséged van ?

Ez sokat számít .

Korod ? Igaz ez nem sokat számít ... na jó 10-14 év alatt nagyon sok "butaságot" elkövethetsz félre érthetsz ..stb .. ezért pláne fokozott felügyelettel kell téged vezetgetni . (nem lenézem a kort csak hát mindenki volt gyerek )

Sok sikert !
(#) ha1drp válasza Rikfic hozzászólására (») Nov 8, 2007 /

Nézz körül itt:
Bővebben: Link
(#) Rikfic hozzászólása Nov 8, 2007 /

Köszönöm a linket! Jelentkeztem a helyi rádióamatőr klubba és ott azt hiszem minden kérdésemre választ fogok kapni. Meg fogok próbálkozok a rádióamatőr vizsgával is, persze ha már úgy érzem, hogy felkészültem!

Szóval, ebben a topic-ban fogom írogatni a mérföldköveket, amik a kitűzött célomig vezetnek. Persze, ha ezt a moderátorok megengedik, de szerintem ha elérem a célomat úgy, hogy a mérföldköveket itt el lehet olvasni, azzal mindenkinek segítek, aki rádió adóvevő építésre adja a fejét!
(#) suppika hozzászólása Jún 16, 2008 /

szeretnék egy min 3 km hatótávolságú rádió adó vevőt épiteni könnyen beszerezhető alkatrészekből segitséget kérek
(#) alex077 válasza suppika hozzászólására (») Jún 16, 2008 /

Szvsz ahhoz már illő lenne vmi engedély.....
Van egy elég meredek kérdésem. Lehet, hogy kivitelezhetetlen, de mért ne működne? A rádióhullám ugyebár egy transzverzális hullám. Mért ne lehetne irányítottan sugározni? Nem akarok körkörösen mindenhova 100 méteren sugározni, hanem mondjuk egy irányba, de messzebb. Vagy erre találták fel a parabola-antennát?
Szóval szerintetek azt lehet, hogy vmi parabolához hasonló dologgal irányítsam a rádióhullámokat?
(#) Medve válasza alex077 hozzászólására (») Jún 16, 2008 /

Lehetséges, de a parabola előállítása házilag nehézkes, "emberi" méretekben csak magas frekvenciákon használható. Némi kompromisszum árán, a gyakorlatban a Yagi antennák terjedtek el.
(#) gg630504 válasza alex077 hozzászólására (») Jún 17, 2008 /

Az a helyzet, hogy gömbsugárzó, azaz izotróp antennát csinálni nagyon nehéz . Az egyszerű dipól is iránysugárzó ( a síkjában 8-as karakterisztikájú ).

3. Műszaki ismeretek 11. Antennák tápvonalak
(#) gg630504 válasza suppika hozzászólására (») Jún 17, 2008 /

Távíró üzemmódban 3.5 ill. 7 MHz-re talán a
( google web+képek: ) pixie transceiver
a legegyszerűbb. Sajnos elég nagy antenna illik hozzá.

Pixie2
(#) punkkazy hozzászólása Júl 4, 2008 /

Üdv!
Szeretnék egy adó-vevőt építeni. A házunk és a tőlünk fél km-re levő tanya között kéne kapcsolatot létesíteni. Szerbiában élek, még nem informálódtam a törvényekről, bár szerintem itt nem nagyon foglalkoznak vele. Kéne nekem egy használható kapcsolás. RF-el nem nagyon foglalkoztam ezidáig, szóval ha lehetséges egyszerű kapcsolással megoldani, akkor annak örülék. A hangminőségről annyit, hogy kommunikációra kell. Meg oldaható-e olcsón?
(#) gg630504 válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 4, 2008 /

Ez nem műszaki, hanem kommunikációs probléma.
PMR446 ( PMR ) vagy PR27 ( CB ) adóvevő-pár megoldja
(#) punkkazy válasza gg630504 hozzászólására (») Júl 4, 2008 /

Az eddig ok, csak nem lehetne olcsóbban? Mondjuk AM-el? Mert ott kevés adó van.
(#) gg630504 válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 4, 2008 / 1

Ha AM alatt középhullámot értesz, akkor azért van ott kevés adó, mert nagy antenna kell Összeérne a két antenna és az már vezetékes telefon.
(#) punkkazy válasza gg630504 hozzászólására (») Júl 4, 2008 /

Akkor kilőve.... És ezzel? Bővebben: Link Hogy is néz ki egy dipól antenna házilag? Gondolom dipólus, azaz kettő pólus. Olyat képzelek el, mint egy szobaantenna. Hát nem sokat konyítok az RF-hez, mi?
(#) Fövi hozzászólása Dec 2, 2009 /

Hali nekem egy olyan kérésem lenne, hogy a számítógének a bekapcsolását távirányítóval tudjam kezelni.
Ahhoz milyen adót és vevőt ajánlotok hogy működjön.
Úgy értem hogy az adón megnyomok egy gombot akkor a vevő behúz egy pillanatra egy relét és bekapcsol a gép.
(#) Medve válasza Fövi hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

Hali! Vegyél egy drótnélküli csengőt....
(#) Fövi válasza Medve hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

És aszt hogy kötöm be hogy csak egy pillanatra húzzon be a relé mert a csengő kb 3-4 másodpercig szól?
(#) Medve válasza Fövi hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

Asztat úgy, hogy megkeresed a vevő kimenetét, amelyik a dallamcsengő részét indítja.
(#) Fövi válasza Medve hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

Köszi a gyors válaszodat
(#) 123xyz hozzászólása Nov 13, 2012 /

érdekelne egy működöképes alacsony frekvenciás duplex/halfduplex adóvevő, amiből 2 db képes egymással kommunikálni, a távolság max 2m, tehát nem kell nagy teljesítményűnek lenni, ha van kérdés, szívesen válaszolok, ha van ajánlat megfontolom
(#) pucuka válasza 123xyz hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

2 m távolságra minek az adó-vevő? Arra működik az R1 -es átjátszó. (ereggy fiam, oszt mondd meg)
Amúgy félduplex (halfduplex) adóvevő nem létezik, csak hálózat. És milyen "alacsony frekvenciára" gondoltál?
(#) kyrk válasza 123xyz hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Analóg vagy digitális?

nrf24l01, 2Mbits, 2.4GHz. Én ezt használom most próbaképpen. Állítólag végfokkal és jó antennával 1km-re is elvisz a gyártó szerint az a modul amit vettem.
(#) 123xyz válasza 123xyz hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

ki a moderátor, hol a figyelmeztetés, mi a probléma
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
(#) minicooper hozzászólása Júl 23, 2013 /

Üdv.!
Nos volna egy pár rádiós adóvevőm
Tipikus kínai szutykok amik 200 méter után már elkezdenek némulni
Szóval szeretném "feldobni" a hatótávolságukat.
Kivitelezhető ez?
És ha igen mit csináljak?
Ui.: Bocsi ha marhaságot kérdek de nemvagyok a rádiók szakértője. (finoman szólva)
(#) kadarist válasza minicooper hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Mi az, hogy szutyok? Ezek ennyit tudnak és slussz. Válogasd meg jobban a kifejezéseidet!
(#) minicooper válasza kadarist hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Bocsánat!
Úgyértettem alacsony elállőítási költségű alacsonyminőségű termék
OFFbár lassan beérik a többi országot)
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Lehet többet tudni róla?
Egyébként nem hogy beérik, sok szempontból már le is hagyták.
(#) kadarist válasza minicooper hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Nos, lehet többet tudni erről a típusról? Neve, stb...?
(#) minicooper hozzászólása Júl 23, 2013 1 /

Hatalmasat tévedtem mert nemhogy kínaiak hanem orosz adóvevők ezek.
Voxtel MR200-típusúak
Egyéb információt?
(#) pucuka válasza minicooper hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Kiderült, hogy nem sok mindenre jó. Ez egy 433 MHz -es rádió. Nálunk nem is engedélyezett, ún. LPD rádió. Eredetileg sem volt nagy hatótávolsága, bár azt írták róla, hogy 5 km ha (annyira nem tudok oroszul) hinni lehet a szövegnek.
Megpróbáltam megszerezni a rajzát, nem sok sikerrel, hátha neked sikerül.
Bővebben: Link
Ha ez megvan, tovább lehetne lépni.
Lehet, hogy csak elhangolódott, és egy hangolás után visszanyerné régi fényét, ha egyáltalán volt neki.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem