Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » X / Y szkenner galvóépítés

Témaindító: Djatis, idő: Feb 22, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 41
(#) guliver83 hozzászólása Dec 8, 2009 /

Régebben valaki felrakta ezeket a képeket.
(#) mex válasza watt hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Idézet:
„Azt hiszem, hogy a légmag, "kicsi rés"(közeli tekercs a mágneshez), nagy mágneses erő kicsi átmérőn és a nagy teljesítmény a tekercsre a megoldás házi módszerrel.”

Igen, talán ez a legjárhatóbb út, csakhát a teljesitmény....
Emlitetted a ferritmagot. Mi lenne, ha zavarszűrők csőmagját használnánk fel? A kérdés némileg költői, mert nem akarok galvót rendezvényeken használni, pusztán a megvalósithatósága érdekel. Kezembe akadt egy 28mm magas, 18.5 külső átmérőjű, 10mm furatú ferrit cső. Ebbe el lehetne helyezni a forgórészt kényelmesen, a tekercseket lehetne ragasztással rögziteni. A csapágyazás is megoldható még a csövön belül is. Rúd alakú mágnes kellene, persze a megfelelő mágnesezési iránnyal. Bár úgy gondolom az átmágnesezést meg tudom oldani házilag is. Igy nem kellene akkora vezérlő teljesitmény, és a mozgó tömeg sem vészes, nem utolsósorban a kiegyensúlyozottság is megoldott.
Vélemény?
(#) watt válasza mex hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Hát nem tudom, de szerintem nem jó a cső. Az erővonalakat az körbeviszi, nekünk meg a mágnest vonzani-taszítani kell. A ferritmag csak magnak lehet jó, tehát a hagyományos légmag helyére egy ferrit téglatestet tenni, amit homorú ívesre köszörülnénk az elforduló mágneshez kicsi réssel. Na az koncentrálná az erőt a mágneshez és el tudná fordítani is. De igazából nem gondoltam tökéletesen végig, csak egy futó gondolat, biztosan van valami amire nem gondoltam!
(#) watt válasza guliver83 hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Szia!
Köszönöm szépen, eddig nem láttam!

Örülök, mert nagyon hasonlóan képzeltem el a saját verziót, csak azt el sem tudtam volna képzelni, hogy egy gyári galvo ilyen "gagyi", vagy hogy jobban kifejezzem, egyszerű!

A kupakos megoldást akartam én is, esetleg egy furatot a mágnes végébe köszörülni, és azzal megvezetve ragasztani. De ez a kupakos a legjobb szeritnem.

Amit levonok következtetést a kivitelből az, hogy nem a galvo a lényeg, hanem a meghajtó! Nagyon gyors kell és nagyon erős, tökéletes PID-vel.
(#) kovizozi hozzászólása Dec 8, 2009 /

Helló!
Voltam Csabán egy modell boltba ahol kaptam 3mm-es karbon rudat. 1 m-es szálakba adják,én üregeset (cső) vettem 550ft-ért, lett volna tömör is 780ft-ért. Rohadt könnyű!
Ajánlom mindenkinek!
(#) guliver83 válasza watt hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Nemkem, ha rud mágnesem lenne akkor esztergályoznák egy kis tengelyet aminek egy kupak szerü van a végén és az biztos, hogy középen lenne.
(#) kovizozi hozzászólása Dec 8, 2009 /

Most jöttem az esztergályostól
2500ft-ért kifaragta nekem a 2 galvó házat danamidból. Tehát nekem 2500 (faragás)+ 1700 ( danamid) =4200ft ból jött ki a 2 galvó ház.
(#) guliver83 válasza kovizozi hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Nekem is van ilyen!
De én csináltattam bele egy cséve testett amire rá lehet tekerni a drótott és tuti, hogy nem ér bele a mágnesbe.
De nem használom, mert csináltam egyett aluból is.

Fotó0145.jpg

Lemaradt egy pár kép.

A tekercsről nincs véletlenül más szögből élesebb képed? Furán áll, nem értem hogy van tekerve. Biztosan jó lesz? De lehet, hogy csak a kép miatt nem látom jól...
(#) mex válasza watt hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

A tekercsek helye be van hasitva mindkét oldalt, és a középső borda is, ami csak az alaktartás miatt kell. Nagyon ötletes.
(#) slogan válasza kovizozi hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Hali !

Jó hír ,ha működik ,mert nekem ez ingyé van
(#) guliver83 válasza watt hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Szia!
Jól van tekerve az bisztos csak a fotón nem látszik rendesen a tekerési irány.
Nagyon megtévesztő, de nem tudok jobb fotót csinálni mert elromlott a gépem.
Itt egy kép ahol látni, hogy közepen el van hosszára vágva a cséve és ugy van rátekerve.

DSC00177.JPG

(#) Kovidivi válasza guliver83 hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Rakj elé egy nagyítót! Üdv!
(#) Panhard válasza guliver83 hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Egy kis olvasnivaló:
Bővebben: Link
(#) Georgee válasza guliver83 hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Első ránézésre, valahogy így lehet, jól gondolom? Csak a tekercsek összeérnek, és eléggé megtévesztő.

Már látom, köszi! Nagyon jó kivitel.

De van egy kérdésem. Elég áramot fogsz tudni bevinni? Nagyon kicsinek tűnik a tekercs terhelhetősége a méretéből kifolyólag. Én úgy terveztem, hogy a tengely 2..2,5mm, a mágnes 3mm, de a tekercs bazinagy, olyan kicsi középrésszel, mint a tied. Egy mag is belefigyelhet ferritből, de még nem tudom hogyan fogom megköszörülni. A hűtés miatt a ház lehet jobb lenne fémből(bronz).

Kiváncsian várom mit fog tudni, eddig szép munka!
(#) dB_Thunder válasza guliver83 hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Helló!

Ti milyen mágnest használtok és az honnan van??

Watt-nak teljesen igaza van vékony de hosszú mágnes kellene
Idézet:
„Rúdmágnes kellene, mondjuk 3mmx20...25mm-es.”

Ezért én is lemondtam a könnyű rögzítésről, és rúdmágnesek közt keresgéltem:
Magyarban találtam most egy ilyet: 4x15mm RADIAL!
4x15mm-es, rúd alakú NEODYM mágnes.. 139Ft Itt vehető
Bajom vele hogy csak N42-es...viszont talán nem lesz egy vagyon a posta..
A másik az amcsi lapról D4x16mm bevonat nélküli N50-es. Ez
Esetleg még ez a vékony és rövid jöhetne szóba:
D2.53x5.5 mm N52
Előnye hogy olcsó (leszámítva 13$ postát)
(#) dB_Thunder válasza watt hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Watt bácsi te honnan szerzed be a mágnest??
Egyébként a bronz nem jó hővezető akkor inkább alu..
(#) guliver83 válasza Panhard hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Köszi.
De ehez mindhez, kell egy jó gép is
Hogy ilyen fotókat csinálj, ami nekem nincs, sajnos
(#) mex válasza guliver83 hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Működik ez a leggagyibb mobilkamerával is.

Sziasztok!
Nekem 8mm X 4mm X 2mm es van de ilyen méretből nincs hoszabb. De amire nagyon oda kell fogyelni, hogy radiállis vagy axális, mert azt mondják ami tömör abbóll álltalában a végeken van a polaritás.
Ha kell valakinek ilyen tudok szerezni.
Még egy olyan megoldás van, de nem tudom mennyire
jó ötlet, hogy 2db egymás után az is jó lehet.
Akkor 16mm hosszú lessz.
(#) guliver83 válasza mex hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Kiváncsi leszek rá
(#) mex válasza guliver83 hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Egyszerű, próbáld ki.
(#) watt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Egyelőre én is keresem. Jobbat én sem találtam, mint guliver83. Én is gondolkodtam az egymás után kötésről, csak nehéz pontosan összeragasztani, mert pont azonos polaritással kell a félhengerre nézve, és úgy pont taszítják egymást. A közdarab, amivel össze lehetne toldani, szintén problémás, mert növeli a rést, feltéve, ha valami maggal kicsi rést akarnánkl, de a légmagos tekercs sem, ártana, ha tized mm-re lenne a mágnestől. Jó lenne 20..25mm-es példányt beszerezni, talán a Borsmagnet kft.-nél. Kár, hogy nekik nincs webboltjuk, fel kell hívni őket...

A bronzról annyit, hogy a vörösrézre[395 J/(m*°C*s)] gondoltam, annak meg jóval jobb a hővezetési tényezője, mint az alué[221 J/(m*°C*s)]. További előnye, hogy nagy a tömege és nagy a csillapítása. De csinálhatjuk ezüstből[419 J/(m*°C*s)] is.

De a legjobb az lenne, ha rézből lenne a ház és alu bordákkal lenne körülvéve. Ez azért lenne jó, mert az alunak 900-as a fajhője, a vörösréz 385-jével szemben, ami azt jelenti, hogy jobban tudja leadni a hőt, viszont a réz meg jobban vezeti el a forrástól. Egyébként ezt simán meg lehet oldani, ha van esztergályos, vagy eszterga...

Ez a bácsi kicsit erős volt!
(#) watt válasza guliver83 hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Igen, a felmágnesezés iránya fontos, már lett említve.

Arra is gondoltam, hogy ki kéne számolni, hogy milyen viszonyban van egy d 3-4-5mm-es mágnes tömege, erőkarja és az erőssége. Lehet, hogy a mágneses erő jobban nő, mint a tömeg*erőkar? De itt még a megtett út is számít(kerületen mérve)... Azt hiszem, még is csak a legvékonyabb kivitel a leghatékonyabb, függetlenül, hogy a mégnes ereje nyílván kisebb. Viszont fontos, hogy a tengely és a tükör és egyéb csatlakozók is könnyűek legyenek. pl. vékonyfalú könnyűfém, vagy karbon cső tengely, 0,1-es alu tükör, pici csapágy(1,5..2mm furattal). Kérdés mit lehet beszerezni...
(#) watt hozzászólása Dec 9, 2009 /

Ehhez mit szóltok: Galvo Drivernek
(#) dB_Thunder válasza watt hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Idézet:
„Ez a bácsi kicsit erős volt!”

Ez csupán a tisztelet jele

A vörösréz az más (az színtiszta réz) az tényleg jó hővezető, de elég szar forgácsolni. Azt nem értem akkor miért írtál bronzot...úgy vélem te tisztában vagy ezekkel.
Aki nem tudná:
Már a sárgaréz is ötvözet, mint ahogy a bronz is.
Vörösréz Itt szépen leírnak mindent.

Azt hiszem mágnesből többfélét fogok rendelni amcsiból....de jó volna tesztelni a magyart is.

Borsmagnet-tel én régen felvettem a kapcsolatot, akkor nem tudtak ajánlani megfelelőt. Azóta eltelt pár év...

Watt amit linkeltél opa nem rossz de én kevesellem a kimenő áramát (3A).
Én LM3886-ost rendeltem végfoknak (szegénykék itt porosodnak).
A TDA szériában nem bízok, nagyon gerjedékenyek.

Nem tudom miért írtam bronzot...

Az LM3886 jó lehet oda valóban.

3A kevés? Attól függ, mekkora áram alakulhat ki a tekercsen, és hogy a tekercs milyen hosszú, azaz az ellenállása mekkora. Az ideális az lenne, ha végtelen hosszú lenne és pont akkora ellenállású, amekkora a maximális teljesítmény kivételéhez kell. A Max teljesítmény igényt pedig az határozza meg, hogy milyen nehéz a mozgatandó tömeg, milyen surlódási vesztesége van és mekkora sebesség a cél. Nagyon kicsi tömeg esetén nem kell túl nagy teljesítmény a nagy sebességhez... Neked milyen vezetékkel lesz tekerve a tekercs és milyen hűtéssel oldod meg a 60W elvezetését?

A pozíció detektálást mivel oldod meg? Én néztem lineáris HALL-okat, de ami igazán jó lenne(elfordulás érzékelő) az baromi drága(de lehet, hogy nincs más út). Ezért arra gondoltam, hogy sima lineáris HALL-al próbálkoznék. Az optóval az a baj, hogy nagyon nagy helyet igényel.

Arra is gondoltam, hogy nem analog vezérlem a tekercseket, hanem PWM-el. Egy dsPIC lenne a kiszemelt, ami fogadná a PC-ről, vagy egy másik USB-s PIC-ről a csomagokat. Előnye, hogy FET-ekkel lehetne nagyon komoly vezérlőáramot generálni. Azt nem tudom még, hogy milyen sebességgel lehet a PWM-et módosítani, és hogy milyen periódusidőt kéne beállítani, hogy ne befolyásolja a mozgás pontosságát. A felbontás sem mindegy... Egyelőre csak ötlet, de majd utánaszámolok. Az biztos, hogy ILDA kompatibilitást nem biztos, hogy könnyű lesz csinálni USB-n keresztül, de majd ezen is agyalok.
Következő: »»   12 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem