Fórum témák
» Több friss téma |
Régebben valaki felrakta ezeket a képeket.
Idézet: „Azt hiszem, hogy a légmag, "kicsi rés"(közeli tekercs a mágneshez), nagy mágneses erő kicsi átmérőn és a nagy teljesítmény a tekercsre a megoldás házi módszerrel.” Igen, talán ez a legjárhatóbb út, csakhát a teljesitmény.... Emlitetted a ferritmagot. Mi lenne, ha zavarszűrők csőmagját használnánk fel? A kérdés némileg költői, mert nem akarok galvót rendezvényeken használni, pusztán a megvalósithatósága érdekel. Kezembe akadt egy 28mm magas, 18.5 külső átmérőjű, 10mm furatú ferrit cső. Ebbe el lehetne helyezni a forgórészt kényelmesen, a tekercseket lehetne ragasztással rögziteni. A csapágyazás is megoldható még a csövön belül is. Rúd alakú mágnes kellene, persze a megfelelő mágnesezési iránnyal. Bár úgy gondolom az átmágnesezést meg tudom oldani házilag is. Igy nem kellene akkora vezérlő teljesitmény, és a mozgó tömeg sem vészes, nem utolsósorban a kiegyensúlyozottság is megoldott. Vélemény?
Hát nem tudom, de szerintem nem jó a cső. Az erővonalakat az körbeviszi, nekünk meg a mágnest vonzani-taszítani kell. A ferritmag csak magnak lehet jó, tehát a hagyományos légmag helyére egy ferrit téglatestet tenni, amit homorú ívesre köszörülnénk az elforduló mágneshez kicsi réssel. Na az koncentrálná az erőt a mágneshez és el tudná fordítani is. De igazából nem gondoltam tökéletesen végig, csak egy futó gondolat, biztosan van valami amire nem gondoltam!
Szia!
Köszönöm szépen, eddig nem láttam! Örülök, mert nagyon hasonlóan képzeltem el a saját verziót, csak azt el sem tudtam volna képzelni, hogy egy gyári galvo ilyen "gagyi", vagy hogy jobban kifejezzem, egyszerű! A kupakos megoldást akartam én is, esetleg egy furatot a mágnes végébe köszörülni, és azzal megvezetve ragasztani. De ez a kupakos a legjobb szeritnem. Amit levonok következtetést a kivitelből az, hogy nem a galvo a lényeg, hanem a meghajtó! Nagyon gyors kell és nagyon erős, tökéletes PID-vel.
Helló!
Voltam Csabán egy modell boltba ahol kaptam 3mm-es karbon rudat. 1 m-es szálakba adják,én üregeset (cső) vettem 550ft-ért, lett volna tömör is 780ft-ért. Rohadt könnyű! Ajánlom mindenkinek!
Nemkem, ha rud mágnesem lenne akkor esztergályoznák egy kis tengelyet aminek egy kupak szerü van a végén és az biztos, hogy középen lenne.
Most jöttem az esztergályostól
2500ft-ért kifaragta nekem a 2 galvó házat danamidból. Tehát nekem 2500 (faragás)+ 1700 ( danamid) =4200ft ból jött ki a 2 galvó ház.
Nekem is van ilyen!
De én csináltattam bele egy cséve testett amire rá lehet tekerni a drótott és tuti, hogy nem ér bele a mágnesbe. De nem használom, mert csináltam egyett aluból is.
A tekercsről nincs véletlenül más szögből élesebb képed? Furán áll, nem értem hogy van tekerve. Biztosan jó lesz? De lehet, hogy csak a kép miatt nem látom jól...
A tekercsek helye be van hasitva mindkét oldalt, és a középső borda is, ami csak az alaktartás miatt kell. Nagyon ötletes.
Hali !
Jó hír ,ha működik ,mert nekem ez ingyé van
Szia!
Jól van tekerve az bisztos csak a fotón nem látszik rendesen a tekerési irány. Nagyon megtévesztő, de nem tudok jobb fotót csinálni mert elromlott a gépem. Itt egy kép ahol látni, hogy közepen el van hosszára vágva a cséve és ugy van rátekerve.
Egy kis olvasnivaló:
Bővebben: Link
Első ránézésre, valahogy így lehet, jól gondolom? Csak a tekercsek összeérnek, és eléggé megtévesztő.
Már látom, köszi! Nagyon jó kivitel.
De van egy kérdésem. Elég áramot fogsz tudni bevinni? Nagyon kicsinek tűnik a tekercs terhelhetősége a méretéből kifolyólag. Én úgy terveztem, hogy a tengely 2..2,5mm, a mágnes 3mm, de a tekercs bazinagy, olyan kicsi középrésszel, mint a tied. Egy mag is belefigyelhet ferritből, de még nem tudom hogyan fogom megköszörülni. A hűtés miatt a ház lehet jobb lenne fémből(bronz). Kiváncsian várom mit fog tudni, eddig szép munka!
Helló!
Ti milyen mágnest használtok és az honnan van?? Watt-nak teljesen igaza van vékony de hosszú mágnes kellene Idézet: „Rúdmágnes kellene, mondjuk 3mmx20...25mm-es.” Ezért én is lemondtam a könnyű rögzítésről, és rúdmágnesek közt keresgéltem: Magyarban találtam most egy ilyet: 4x15mm RADIAL! 4x15mm-es, rúd alakú NEODYM mágnes.. 139Ft Itt vehető Bajom vele hogy csak N42-es...viszont talán nem lesz egy vagyon a posta.. A másik az amcsi lapról D4x16mm bevonat nélküli N50-es. Ez Esetleg még ez a vékony és rövid jöhetne szóba: D2.53x5.5 mm N52 Előnye hogy olcsó (leszámítva 13$ postát)
Watt bácsi te honnan szerzed be a mágnest??
Egyébként a bronz nem jó hővezető akkor inkább alu..
Köszi.
De ehez mindhez, kell egy jó gép is Hogy ilyen fotókat csinálj, ami nekem nincs, sajnos
Működik ez a leggagyibb mobilkamerával is.
Sziasztok!
Nekem 8mm X 4mm X 2mm es van de ilyen méretből nincs hoszabb. De amire nagyon oda kell fogyelni, hogy radiállis vagy axális, mert azt mondják ami tömör abbóll álltalában a végeken van a polaritás. Ha kell valakinek ilyen tudok szerezni. Még egy olyan megoldás van, de nem tudom mennyire jó ötlet, hogy 2db egymás után az is jó lehet. Akkor 16mm hosszú lessz.
Egyelőre én is keresem. Jobbat én sem találtam, mint guliver83. Én is gondolkodtam az egymás után kötésről, csak nehéz pontosan összeragasztani, mert pont azonos polaritással kell a félhengerre nézve, és úgy pont taszítják egymást. A közdarab, amivel össze lehetne toldani, szintén problémás, mert növeli a rést, feltéve, ha valami maggal kicsi rést akarnánkl, de a légmagos tekercs sem, ártana, ha tized mm-re lenne a mágnestől. Jó lenne 20..25mm-es példányt beszerezni, talán a Borsmagnet kft.-nél. Kár, hogy nekik nincs webboltjuk, fel kell hívni őket...
A bronzról annyit, hogy a vörösrézre[395 J/(m*°C*s)] gondoltam, annak meg jóval jobb a hővezetési tényezője, mint az alué[221 J/(m*°C*s)]. További előnye, hogy nagy a tömege és nagy a csillapítása. De csinálhatjuk ezüstből[419 J/(m*°C*s)] is. De a legjobb az lenne, ha rézből lenne a ház és alu bordákkal lenne körülvéve. Ez azért lenne jó, mert az alunak 900-as a fajhője, a vörösréz 385-jével szemben, ami azt jelenti, hogy jobban tudja leadni a hőt, viszont a réz meg jobban vezeti el a forrástól. Egyébként ezt simán meg lehet oldani, ha van esztergályos, vagy eszterga...
Ez a bácsi kicsit erős volt!
Igen, a felmágnesezés iránya fontos, már lett említve.
Arra is gondoltam, hogy ki kéne számolni, hogy milyen viszonyban van egy d 3-4-5mm-es mágnes tömege, erőkarja és az erőssége. Lehet, hogy a mágneses erő jobban nő, mint a tömeg*erőkar? De itt még a megtett út is számít(kerületen mérve)... Azt hiszem, még is csak a legvékonyabb kivitel a leghatékonyabb, függetlenül, hogy a mégnes ereje nyílván kisebb. Viszont fontos, hogy a tengely és a tükör és egyéb csatlakozók is könnyűek legyenek. pl. vékonyfalú könnyűfém, vagy karbon cső tengely, 0,1-es alu tükör, pici csapágy(1,5..2mm furattal). Kérdés mit lehet beszerezni...
Ehhez mit szóltok: Galvo Drivernek
Idézet: „Ez a bácsi kicsit erős volt!” Ez csupán a tisztelet jele A vörösréz az más (az színtiszta réz) az tényleg jó hővezető, de elég szar forgácsolni. Azt nem értem akkor miért írtál bronzot...úgy vélem te tisztában vagy ezekkel. Aki nem tudná: Már a sárgaréz is ötvözet, mint ahogy a bronz is. Vörösréz Itt szépen leírnak mindent. Azt hiszem mágnesből többfélét fogok rendelni amcsiból....de jó volna tesztelni a magyart is. Borsmagnet-tel én régen felvettem a kapcsolatot, akkor nem tudtak ajánlani megfelelőt. Azóta eltelt pár év... Watt amit linkeltél opa nem rossz de én kevesellem a kimenő áramát (3A). Én LM3886-ost rendeltem végfoknak (szegénykék itt porosodnak). A TDA szériában nem bízok, nagyon gerjedékenyek.
Nem tudom miért írtam bronzot...
Az LM3886 jó lehet oda valóban. 3A kevés? Attól függ, mekkora áram alakulhat ki a tekercsen, és hogy a tekercs milyen hosszú, azaz az ellenállása mekkora. Az ideális az lenne, ha végtelen hosszú lenne és pont akkora ellenállású, amekkora a maximális teljesítmény kivételéhez kell. A Max teljesítmény igényt pedig az határozza meg, hogy milyen nehéz a mozgatandó tömeg, milyen surlódási vesztesége van és mekkora sebesség a cél. Nagyon kicsi tömeg esetén nem kell túl nagy teljesítmény a nagy sebességhez... Neked milyen vezetékkel lesz tekerve a tekercs és milyen hűtéssel oldod meg a 60W elvezetését? A pozíció detektálást mivel oldod meg? Én néztem lineáris HALL-okat, de ami igazán jó lenne(elfordulás érzékelő) az baromi drága(de lehet, hogy nincs más út). Ezért arra gondoltam, hogy sima lineáris HALL-al próbálkoznék. Az optóval az a baj, hogy nagyon nagy helyet igényel. Arra is gondoltam, hogy nem analog vezérlem a tekercseket, hanem PWM-el. Egy dsPIC lenne a kiszemelt, ami fogadná a PC-ről, vagy egy másik USB-s PIC-ről a csomagokat. Előnye, hogy FET-ekkel lehetne nagyon komoly vezérlőáramot generálni. Azt nem tudom még, hogy milyen sebességgel lehet a PWM-et módosítani, és hogy milyen periódusidőt kéne beállítani, hogy ne befolyásolja a mozgás pontosságát. A felbontás sem mindegy... Egyelőre csak ötlet, de majd utánaszámolok. Az biztos, hogy ILDA kompatibilitást nem biztos, hogy könnyű lesz csinálni USB-n keresztül, de majd ezen is agyalok. |
Bejelentkezés
Hirdetés |