Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Ezt ki próbálom! Még nem is hallottam, hogy így kell. Mindig tanulok valamit. Pedig ha valami újat tanulok akkor egy régit el kell felejtenem mert már nem fér a fejembe. Bár mostanában elég sok mindent elfelejtek úgyhogy van hely bőven.
Ennek örülök.
Az ELTE tanulmányi osztályán volt egy régebben... :hide:
Hát, mikor elment onnan, már igencsak abba való lett volna...
Én nem tudom ültem-e villamoson az utóbbi 20 évben. Nem valószínű. Arra emlékszem, hogy sárga.
Azon kezdtem most agyalni...
Tulajdonképpen mi az, amit az ilyen üzemekben dolgozó emberek megesznek manapság? Na, de teljesen komoly ez a felvetés! Szóval ők ugye nyilván tudják a saját üzemük turpiszságait, nyilván arról is lehet sejtésük, hogy hasonló üzemekben ugyanaz mehet. És akkor ott vagyunk, hogy tul. képp fizikailag ők mit esznek undor nélkül meg, miben "bíznak meg", hogy az jó minőségű és ehető és nincs benne se egér, se denevér, se lúdláb, se darált csigaház, stb, stb?
Nem kell ennyire túldramatizálni a helyzetet. Mint tudjuk, ami nem öl meg, az megerősít.
Szóval mióta naponta mondják a TV-ben, hogy a tej, a paprika, meg a mittudoménmi miért nem egészséges és a bioélelmiszerekről is kiderül, hogy nem is annyira biók, azóta nem vagyok hajlandó azzal foglalkozni, melyik kaja miből van. Úgysem lehet tudni. Hacsak nem magad termeszted, hízlalod stb., egészen a tányérodig. Természetesen úgy, hogy a trágya és a takarmány eredetét is pontosan ismered, különben nem ér!
Nem sűrűn foglalkoztatja Őket ez a kérdés, legfeljebb érintőlegesen, beszélgetési szinten. Hidd el jobb nem tudni mit eszünk, mert az EU által is legalizált Tetűporos eset óta, már nem csodálkozok semmin.
És ha már ilyen szinten engedélyezik az "adalékok" használatát, szinte kikerülhetetlen, hogy ne fogyassz el valami csigabika hashártyába göngyölt, amcsi gén manipulált, növényi származékokat nyomokban tartalmazó, light terméket.
Nos a tejnek nevezett folyadékot úgy készítik hogy mielőtt pasztőrözés alá vetnék" ,kiszeparálják az összes tejzsírt belőle (amiből azután lesz a vaj , tejföl , stb...) utána beállítják a zsírtaltalmat (néhány százalék "+ - " de inkább mínusz ugyanígy állítják a csomagolásban található mennyiséget,a mennyiséget is .Őszintén ki méricskélte már a bolti tej térfogatát - zsírtartalmát? A lényeg hogy határértéken belül van nagy tételnél nyerhetünk néhány száz(!) litert) A tejszín amit a beállításra használnak ki tudja honnan való? Lehet hogy az aznapi tejből, de lehet...Azért az külön tetszett hogy a tisztításra szánt - ipari töménységű és mennyiségű - savat és lúgot egy helységben(!) tárolják, sőt együtt is szállították (elég egy közúti baleset, a többit el lehet képzelni.
Mi kb. 500 méternyire lakunk a húsüzemtől - de az a orrfacsaró bűz ami onnan jön... nyáron vagy a hőségtől szenvedek, vagy kinyitom az ablakot és szaglászhatom a bűzt. Először azt hittem amikor ideköltöztem hogy a kuka,- szidtam is miért nem fertőtlenítik-de rájöttem a bűz eredetére. Egy állattartó telep környékén nincs ilyen!
Ti láttatok már ilyet?
Az előbb kinéztem az erkélyre... S akkor valami furcsa hangot hallottam. Kiléptem, gondoltam, megsasolom, mi is okozhatja azt a furcsa csörgő-zörgő-csörömpölő, de alapjába véve halk hangokat... Hallgatózok, fülelek... Egyszer csak meglátom, hát nem a biciklim didereg?
Mesélj még! És holnaptól kezdődik a fogyókúra. De tényleg mesélj!
Nos, Most a cinikus Matyi jött elő belőlem. Egy műsorban (Szempont) találós kérdés: Vajon ha a világon 20-szor anniy eperízű termék készül, mint amennyit a kálló nélküli epertermésből elő lehetne állítani, mivel pótolják a különbözetet? Válasz: egy trópusi fa fűrészporából kivont vegyülettel.
Gondolkozzunk csak. Földünk elatrtóképessége a végéhez közeleg. Lehet választani. Sokan halnak éhen az égbeszökő élelmiszer árak miatt (nő a kereslet, de a kínálat konstans), vagy mindegy milyen áron (A természet megerőszakolása árán - génmanipuláció; mesterséges élelmiszerszinezékek) de termésátlagot vagy hozamot növelünk. Akár a minőség rovására! Ja persze a globalizált nagytőke pénztárcáját tömködve, mert ugye a parizer az 90% víz, ahogy Simpi koma is leírta. Csak tudnám, hogy mit fognak akkor kitalálni, ha sorozatos ténykedéseink miatt a víz ára literenként egyenlő lesz a mai benzinárral. Azt nem lehet semmivel helyettesíteni.
Köszi! Virsli, füstölkolbász kilőve.Párizsit eddig sem ettem. Olvastam valahol, hogy az íz fokozók,aromák,állomány javítók, stb meg változtatják az íz világunkat és már nem is emlékszünk egy eredeti ízre. Például a kenyér. A mezőgazdász barátom mesélte: a búzaszem felépítése hasonló a tojáshoz. A héj az a búzánál a korpa, a sárgája a búzacsíra, a fehérje ami a kettő között van. Abból lesz a liszt. Csak, hogy a jó kenyérbe kellene a búzacsíra is a sikér tartalom miatt.Na ezt pótolják az adalékok az állomány javítok és csak egy pék tudná, hogy mi minden van még benne. De kiszúrok a pékekkel. Építek egy kemencét, a barátom termeli a búzát (bio) már vett egy dagasztógépet és egy kis henger malmot.Jövőre sütünk kenyeret. Ja és azt is mondta, hogy a korpa a disznónak való.
Mi itthon így élünk:
Étrendünk: csírák, magvak, és alapvetően zöldségek. Semmit nem vetek meg, amit megkívánok, azt eszek. De sűrűn nem kívánom a húst, felvágottat (max sonkát), kb egy hónapban 20-30dkg-t veszünk (3 főre), húst egyáltalán semmit. Csak azt a húst esszük, amit innen-onnan kapunk, ha nincs és nagyon akarunk enni, akkor veszünk valamennyi keveset. Ritkán főzünk, és sütünk, inkább nyersen eszünk mindent. Kevés kenyeret eszünk, semmi margarin, csak vaj, ha mindenáron kenyeret akarunk enni. Csírát házilag elő lehet állítani szinte fillérekből. Nagyon finomak is vannak köztük, de olyanok is amiket csak egyszer kóstoltam meg, és többet nem kérek belőle, rendkívül táplálóak, és laktatóak! Zöldség, gyümölcs házi, tudom milyen és honnan van. Magokat egy napra beáztatom mielőtt megeszem, a könnyebb emészthetőség kedvéért. Cukor féleséget nem sokat eszünk, sőt nagyon keveset. Fő táplálékunk a zöldségek. Azokat préseljük, aszaljuk, pároljuk, nyersen esszük. Vizet iszunk, és én ritkán alkoholt (sör, bor és pálinka). Leginkább pálinka . Úgy 1év alatt fogy el 3/4liter saját használatra. Tésztákat eszünk még, azokat is sokszor mi készítjük. Nem használok magamra vegyszereket. Kizárólag fogkrém, de azt is van hogy én készítem sóból, szódabikarbónából, és glicerinből, meg valamilyen illó olajból. Fürdésre már 3 éve semmi vegyszert nem használok magamra, csak víz. Nem vagyok büdös, és nem vagyok koszos. Persze ha olyan dzsuvás a kezem, akkor jó alapos szappanozást és a körömkefét nem vetem meg . A vegyszer amit még használok az arcszesz. És ezzel kifújt. Ja és még nagyon ritkán egy egy fújás sziszegős szappan a hónaljba. Ebből 1flakon úgy 2-3 évig elég. Magyarul amit tudunk még itt pesten a III. emeleten is mi magunk készítünk el. Betegek nem szoktunk lenni. Körzeti orvosnál nem tudom mikor voltam utoljára, csak hírből ismerjük a betegséget. Nem kávézunk, és magunkkal foglalkozunk, nem a másik emberrel, nem azzal milyen nyomort látunk, a jó oldalt látjuk meg mindenben, de ugyanakkor kritikusak vagyunk magunkhoz. Mindenkinek próbálunk segíteni, ha nem tudunk, vagy nem sikerül, akkor azt elfogadjuk, és elengedjük, nem erőszakoskodunk, és nem erőszakolunk meg semmi történést. Ha nem akkor nem, akkor megyek más fele. Több ember azt mondta erre álomvilágban élünk...Ezen el kéne gondolkodni talán. Az a "valóság", hogy rosszul kell érezni magunkat, és szenvedni kell...? Szerintünk nem, és ezért élünk így. Boldogok vagyunk, a magunk korlátain belül. Ez mind a húsról jutott eszembe. Ilyenkor az is eszembe jut, hogy megérte járnom arra a főiskolára ahova Matyi is, mert a 4 év alatt megtanítottak beszélni a semmiről órákat ha kell. Így sikerült a hústól elkalandoznom az életvitelünk felé. Ja..és folytatva az egyik tanított tárgyam az életvitel.
Na jól van... Mentem aludni, ez már sok mára. Pláne, hogy Zoli3 rádupláz.
Pás mindenkinek!
Szerencsére kutat ásni/fúrni még lehet. Az mekkora biznisz, hogy az öntözésre használt víz után is kifizettetik a csatornadíjat? Na ezért csináltam meg idén a szivattyút a kúthoz...
Idézet: „És utánna nem adnának olyan sorozatokat mikor egy hidegszemű vézna hihetelen okos nő és egy buta férfi egy vattával tunkol egy vértócsában, már kellemesebb lenne az este.” Pedig milyen sok közeli (és távolabbi) ismerősöm van, akik mindennaposan ezekre gerjednek, olyan szinten, hogy nem elég nekik a heti 1-2 alkalom, hanem feltétlenül meg kell szerezniük mindenáron az internetről a folytatást, a további részeket. És akkor reklámmentesen dől az agyukba a krimi... aztán, amikor szó van erről, akkor csodálkozva, kérdőre vonva néznek rám, hogy én ezeket hogyhogy nem nézem, pedig olyan izgi? Egyébként szeretem a horrorfilmek egy részét, de nem úgy, hogy éjjel-nappal azt lesném legszívesebben, pláne sorozatos formában. 2-3-4 havonta egy elég és kész.
Érdekes és tanulságos volt amit írtál. A pozitív gondolkodás nagyon fontos az ember életében. Én szeretek jókat enni, inni.Sajnos imádom a kenyeret és a húst. Főleg szárnyast fogyasztunk. Van egy hentes barátom és az általa készített termékeket fogyasztjuk. Felvágottat szinte egyáltalán nem eszünk. Töpörtyű,disznósajt,füstölt szalonna és kolbász csécsi szalonna paprikásan, fokhagymásan. Mindennap vacsora előtt egy fél szilvapálinka -nejem is be segít- utána egy sör ritkábban bor. Nekem egy évben 40 liter pálinka simán elfogy. És ha erre valaki felkapná a fejét hiszen ez már kereskedelmi mennyiség akkor azt mondom,hogy ez nem sok. Naponta ketten nejemmel egy deci az egy évben 36 liter és akkor még nem voltak vendégek. Én életem során (63 év) egy marék gyógyszert nem szedtem be. Szinte soha nem voltam beteg, valamikor régen megfáztam, de akkor is ki izzadtam semmi gyógyszer. A mi gyermek korunkban nem voltak márkás cuccok amiket nem volt szabad össze piszkítani igy az immunrendszerünk is kifejlődött.
Édesapám 91 éves, Ő azt vallja amit a szervezet megkíván azt meg kell adni neki. Őt nem érdekli, hogy egy élelmiszerbe hány E-betű van Ő mindent eszik. És mértékkel bort is iszik. Ebből az következik szerintem, hogy ha valaki hajlamos a meg betegedésre az hiába él vigyáz az étrendjére.Ez valahol az örökölt génekben kódolva van. Én 55 éves koromban Pest megyéből leköltöztem A Tisza-tó partjára, kivontam magam abból a stresszes életből. Sokat vagyok a szabadban még télen is. Életfilozófiám: túlélni mindenki akit csak lehet! Idézet: „Édesapám 91 éves, Ő azt vallja amit a szervezet megkíván azt meg kell adni neki. Őt nem érdekli, hogy egy élelmiszerbe hány E-betű van Ő mindent eszik. És mértékkel bort is iszik.” Valószínű, hogy az utóbbi mondatodban foglalt a kulcs! Valami alapja csak lehet. Egyébként ha már ilyen szép kort megért, akkor további jó erőt, és egészséget kívánok ezúttal neki és nektek is! Ő valamit már tudhat, amit mi még nem!
Ti meg hajtsatok szabályosan!
Jó éjt mindenkinek.
Most már megyek, nem aludni. Készülődök, mert nem sokára indulhatok a vonatomhoz. Megyek Fehérvárra. :integet2:
Üdvözlet mindenkinek innen Fehérvárról.
Hová adjam neki? :hehe:
Amúgy mi a védsége, hogy eme büntetést szabtad ki reá?!
A részletekben van a lényeg, meg kelett hogy kérdezzelek.
Félmunkát nem végzek!
Így van!
Amit kívánok azt eszem, iszom én is. DE nagyon fontos amit simpi és Norberto is feszegetett, a média. Rádiót csak ritkán hallgatok, TV-t meg likvidáltam otthonról már vagy 3 éve. Úgy kezdődött, hogy azt vettem észre, hogy jééé....több időm van, aztán meg, jééé...van erre is még időm, utánna meg jééé...van egymásra időnk, és tudunk beszélgetni. Végül jééé..jobb az életünk! De furcsa, csak annyi történt, hogy a mindennapi negatív "programokat" amiket plántál belénk a "jóságos" de inkább szar.ágos média azt száműztük az életünkből. Egyik rokon azt mondja erre, aki rendkívül racionális ember, hogy a Zoliék földbe dugják a fejüket, mert azt gondolják, hogy amiről nem tudnak az nincs. Azt mondom erre, hogy részben igaza van. És még azt mondom erre, hogy mindezt ésszel tesszük. Tudatosan nem figyelek a kábító hatásokra, és tudatosan figyelek a megerősítő hatásokra. Nincs földbe dugva a fejem. Ha valamit teszek, akkor akármi legyen a vége, az jó. Miért jó? Azért mert én tettem, mert úgy döntöttem akkor, mert akkor az adott pillanatban azt a döntést láttam a legjobbnak, és mert tudtam dönteni. Nincs múltba tekintés, nincs rágódás semmin, csak előrefelé, és ott sincs olyan, hogy akadály, csak lehetőség. Mindez csak felfogás és nézőpont kérdése. Ma reggel munkába jövet eszembe jutott az a klasszikus félig üres vagy félig teli pohár esete. Konstatáltam magamban, hogy igen én a félig teli pohárhoz tartozom. Arra jöttem rá évekkel ezelőtt, hogy nincs értelme a rossz oldalról nézni semmit. Ha valamitől sz.r kedvem lenne, akkor nem hagyom, azt eluralkodni rajtam, olyannal foglalkozom, amit szeretek csinálni. Én nem vagyok még 63 éves, de még 30 se, de azt gondolom, hogy és tudom, hogy ha valaki belül nincs rendben, akkor az beteg lesz (erről a mondatról még tudnék írni egy egész regényt is) én nem akarok beteg lenni, nem hagyom azt magamon eluralkodni, és mindig erősebb vagyok tőle. Így nevelem a gyerekemet és a majdnem feleségemet is, de őt annyira nem kell, mert hasonló felfogású ő is. Az iskolában a gyerekeknek is ezt próbálom átadni amikor csak lehet. Ahogy te is írtad..egész életemben én sem vettem be egy marék gyógyszert se. Nekem a legfontosabb gyógyszer a tea, és a pálinka, meg a meleg ruha. Ezen kívül vigyázok magamra, akikkel körül vagyok véve, és akikkel találkozok. Nincsenek rossz gondolataim, nem akarom elvágni senki torkát, stb... Ja...én meg zsíros kenyérrel szeretem a szalonnát enni ...de csak amikor úgy koleszterin hiányban szenvedek mondjuk ahhoz dukál nálam hagyma is, ami nem mellesleg segít a zsírt lebontani. Gyerekkoromban húst hússal ettünk, aztán valahogy ez az egész magától jött, én semmit nem erőltettem semmit nem kényszerítettem, egyszerűen kicsit átalakultam.
"Csak, hogy a jó kenyérbe kellene a búzacsíra is a sikér tartalom miatt.Na ezt pótolják az adalékok az állomány javítok és csak egy pék tudná, hogy mi minden van még benne."
No azért ez a búzacsírás dolog nem így van. A triticum vulgare nevű növény magja egy kész kis csoda. A búzacsíra a szem kb 2-3%-át teszi ki. Magas növényi olaj, vitamin, ásványi anyag tartalma miatt, előszeretettel vásárolja a gyógyszeripar. /érdekesség gyanánt megjegyzem, hogy édeskés íze van, és az A-B1-B2-B6-E vitaminok skálája megtalálható benne. Az öreg molnárok óva is intettek a fogyasztásától, mondván "nem fog bírni magával aki ezt zabálja" az E vitamin miatt./ Azonban a sikértartalomhoz a búzaszem ezen részének semmi köze. Az ugyanis egy fehérje ami vízben nem oldódó, de a vizet megkötő, rugalmas, kolloid anyag, amely a búzalisztből készült tésztát rugalmassá és nyújthatóvá, valamint a kelesztésnél (kovász vagy élesztő hatására) keletkező gázok (CO2) feszítő hatásával szemben ellenállóvá teszi. A búzalisztből készített tészta a kelesztés közben fejlődő gázok nagy részét visszatartja, ezért sütés után a termék lyukacsos, térfogata nagyobb, gömbölydedebb. Abban igazad van, hogy adalékolják a kenyértésztát. Láttam amint rakták bele a "tornado"-nak nevezett adalékot, amin nem más mint szárított darált sikér. Ugyanis ha gyenge minőségű a liszt, ráadásul a sütőüzemben a mennyiségi gyártás miatt nem tartják be a kelesztési, és sütési időt, szép fakó, lapos terméket láthatsz a polcokon, ami másnapra ehetetlen, morzsázódó valami lesz. Ez mára tendencia, hiszen mindenen spórolnak, az energiától kezdve, az időn át az alapanyagig. És mivel mindenki így tesz, ezért nincs konkurencia a minőségben.
Ennyit a piaci verseny "üdvözítő" erejéről. Emellett megfigyelhető: mivel nincs jóminőségű de kicsit drágább péksütemény, ezért szép lassan az olcsó húsnak híg a leve termékből (teszkó zsemle ) drága húsnak híg a leve lett, mivel nincs azt felülmúló minőségi kategória, szépen az árak (de csak az árak, a minőség még tovább romlott!) ugrottak egy lépcsőt felfelé. Azaz ma egy kritikán aluli ipari hulladék zsemlét a minőségi pésütemény áráért kapsz meg.
Idézet: „Ahhoz hogy tejet adjon nem kell bika. Vagy most melyik bikára gondoltál? A behemótra?” Szrintem meg kell hozzá bika, én úgy emlékszek hogy nagymamámék Borija addig nem adott tejet míg Béla bika meg nem "hágta", utánna let kisborjú, és a folyamatos fejés miatt nem apadt le a teje. Ergó én úgy tudom hogy az első elléstől kezdve ha folyamatosan fejik a tehenet akkor van teje. |
Bejelentkezés
Hirdetés |