Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szép estét!
Azt szeretném kérdezni hogy, megépített a csatolt kapcsolást és melegszik a 4 dióda. És nem jövök rá miért. A nyák rajz netes de ahonna leszedtem állítólag tuti jó. Légyszi segítsetek! elektroszabo
Ja elfelejtettem a kapcsolás fényképét.
Bocsi!
Üdv!
Hogyan kell bekötni az N csatornás és P csatornás FET-eket? Melyik irányba folyhat az áram? Ha jól tudom, az N és P csatornás FET-nél is a Gate és a Source-ön kapja a zárófeszt és mindkettőnél a Source a negatív. Valaki lerajzolná nekem? Valami egyszerű példára volna szükségem, például egy LED-et kapcsoljon.
Szia!
Nekem úgy tűnik, hogy jól vannak beforrasztva. Vizsgáld meg őket multiméterrel hogy nem zárlatosak-e. Dióda mérése Valamint a tápfeszültséget jó polaritással kötötted be? A panel forrasztási oldaláról tudnál képet feltenni?
Még nézd meg azt is, hogy a tápfeszültséged biztosan szűrt egyenfeszültség-e. Mert ha nem akkor attól is melegedhet.
Szia!
Megnéztem a diódákat és egyik sem zárlatos. A panel forrasztási oldalát csatoltam! Még annyit kérdeznék, hogy tudom kideríteni, hogy rossz e az ic? A tápot pedi egy adapterról kapja. elektroszabo
Kici óccó kínai adapter? Neeem jóóó. Erősítőnek meg főleg nem.
Kellene egy jó bika trafó. Egy megfelelő feszültségű és áramerősségű graetz híd. És egy jókora puffer elkó. Pár ezer mikrofarád. Bővebben: Link Ha ezek után sem jó akkor a bemenetet tedd a Gnd-re. És mérj DC feszültséget a O6 és O5 között valamint O6 és O4 között. Abból már sejteni lehet ha rossz egy Ic. És még valami az TDA2030ra mindenképpen tegyél megfelelő méretű hűtőbordát. Mert könnyen túlmelegedhet és attól is tönkremehet.
Szia!
A p-MOSFET a n-MOSFET komplementere. Úgy, mint a pnp-npn tranzisztorok. Itt rajzos illusztráció mutatja a különbségeket LED-es kapcsolásban: Bővebben: Link
Üdv!
Azt szeretném tudni, hogy lehetne azt megoldani, hogy az "alkatrész" ne vezesse az áramot, csak akkor ha infrafényt kap(ledtől). Előre is köszi
Szia!
Neked minden bizonnyal egy infra sorompó kell. Ennek többféle megoldása is van. Az felhasználás területétől függ , hogy milyet használsz. Érzékenység, távolság, Működtetni kívánt áramkör stb. Infra sorompó Itt találsz többet is. Konkrétan mire szeretnéd használni?
Építettem egy ledes dobókockát, és nyomógomb helyett, távolabbról szeretném irányítani. (igaz modosítottam rajta annyit , hogy egy monostabil kikapcsolja, és egy hangszórót is kötöttem rá, de az nem számít ebben az esetben.
Itt a kapcsrajz: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/5a/5a737cc2afcf3bf59e959...f8.gif
Ebben az esetben szerintem bőven elég egy fototranzisztor. (NPN)
például ez. Szerintem így működnie kell.
Oké köszi szépen. Majd hétfőn veszek fototranyót, mert nincs itthon , és írok ha nem működik.
Kadarist által említett "h21e"-n kívül jelölik még a tranzisztor bétát "hFE"-vel és szövegesen "DC current gain"-nak is.
Sziasztok!
Szerintetek ez jó lesz alkonykapcsolónak. Ja és még egy kérdés nem dolgoztam még relével és azt szertném krdezni hogy a képen jelölt kivezetéshez melyik része jön?
Hello!
Tekintve, hogy ezek a diódák záró irányban vannak előfeszítve, ezek a diódák nem melegedhetnek, még akkor sem, ha az IC rossz. Viszont melegedhet: - Ha a dióda már eredetileg is rossz volt (esetleg fordítva van a katód jelölve-felbélyegezve) - Ha a tápfeszültség fordítva van - Egyen helyett váltófeszültséget kap a kapcsolás (de akkor C5 is melegszik) - Esetleg ha gerjed az erősítő, igen magas frekvencián (De akkor az IC is melegszik) üdv! proli007
Hello!
Csak azért, ha GG válasza nem lenne elég érthető számodra. De ez valóban eredetileg egy diódás ÉS kapcsolás. (D3 és R2 csak azért szükséges, mert ha nincs benn, akkor a kimenő feszültség, D1 vagy D2 dióda nyitófeszültségével magasabb lenne, mint a minimum) Persze ez egy erősen elvi megoldás, de azért működőképes Legalább is 10V )és pozitív) maximális bemenő feszültségig. üdv! proli007
Szia
Szerintem a relé bekötése a következő képen néz ki(a csatolt képen) De egyszerűbb lenne rámérni Ha a tekercsre akadsz rá,akkor ellenállást kell mérned a 2 kivezetése között,így a tekercs megvan,az érintkezők kimérése gyerekjáték. Az "alkonykapcsoló.png" képen lévő kapcsolás szerintem jó lesz,az ic bekötéseket is megnéztem,nincs fordított táp sem stb Viszont maximum 18V-ot kapcsolhatsz rá az ic miatt,szóval a biztonságos tápfesz 12 V. Tomi
Szia!
Megnéztem és a tápfesz jól van rákötve, az ic alig észrevehetően melegszik. Akoor lehet hogy a dióda van rosszul feliratozva, mert megnéztem az összest és nem zárlatosak. elektroszabo
Köszi szépen a segítséget!
Hy, tudna valaki segíteni beazonosítani ezeket a csöveket? Nem sok látszik a képeken de a közeli képen az van írva: БН8С középen M alul V-56, Oktal8-as foglalatú a szerkezet. Egy régi csövi szkópban voltak. Ha bárki is tudna segíteni azt megköszönném! :worship:
Üdv mindenkinek!
AZ ITT LÁTHATÓ kapcsolás, szerintetek működőképes? Ha igen, akkor a 10k-s poti helyett 47k-s menne bele, akkor mit kellene hozzá megváltoztatni? Vagy menne azzal is a kapcsolás? És ezt ugye az erősítő és a bemenet közé kel bekötni? Köszönöm a válaszokat!
БН8С latin betűkkel: BN8S, egy dupla trióda, az "M" a körben a moszkvai Melz elektroncsőgyár emblémája, és az orosz csövek jó tulajdonsága, hogy a gyártás dátumát is rábélyegzik, ez 1956 májusi gyártású (és az oktál, ahogy a nevében is benne van 8 "pin"-es).
Hello!
- Tekintve, hogy ez egy passzív alkatrészekből álló kapcsolás, ha a potit megváltoztatod kb. ötszörösére, akkor minden ellenállást (másik potit) is az ötszörösére, a kondit pedig az ötödére kellene változtatni, hogy ugyan az az eredmény legyen. Viszont az áramkör kimeneti impedanciája is ötször nagyobb lesz. Biztos, hogy megéri cserélni? - Amúgy meg egy sima osztó ellenállás a 10kohm-os poti, ha bekötöd helyére a 47kohm-ot, nagyobb tartományban fog szabályozni, tehát a poti körülfordulásának ötödrészét használhatod ki változatlan beállíthatóság mellett. - Megteheted azt is, hogy a 47kohm-al párhuzamosan kötsz, egy 22kohm-os ellenállást. Akkor 0..15kohm-ig szabályozható, de kissé non lineáris jelleggel, ami nem biztos, hogy baj. Azért azt is vedd figyelembe, hogy ez a kapcsolás, rövidre zárt 10kohm mellett is, 16dB csillapítással rendelkezik, és nem egy meredek vágású, azaz 100Hz törésponttól, csak egy 20dB/dekádos szűrő. (Én nem tudom mi szükséges ehhez, csak felhívom figyelmedet rá..) A választás a tied.. üdv! proli007
A suliban tanultuk a tranzisztoros astabil billenőkört.
Nem teljesen világos a működése. Valaki mégegyszer nagyon egyszerűen elmagyarázná?
Köszi az infókat! A dupla triódát sejtettem én is, csak az a gond hogy sehol nem találok datasheet-et hozzá De most legalább már egy fokkal könnyebb lesz a keresés tudva ezeket.
Nem egészen világos az elektrolit kondi működése, elolvastam a kondis cikket is,de még igy is.
És ez a villogó tuti működik?
Itt is van néhány gigányi csőadatlap Bővebben: Link
Köszönöm! Én vagy fél óráig túrtam google-t rákeresve cirill és latin betűs nevével is, minden eredmény nélkül, már kezdtem feladni hogy valaha is megtudom milyen csövek ezek pontosan.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |