Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Indukciós hevítő készítése
Régebben bele olvasgattam a topicba és úgy emlékezetem kb ilyen kapacitású nagyfesz kondi kell banknak -- bocs a tévedésért .
Csöves, vagy IGBT-s hevítőknél van, hogy nagyfesz kondikat használnak, de mivel irdatlanul melegszik, hamar tönkremenne.
Ilyenek kellenek: Bővebben: Link
Találtam 2 NPowerfet tipust ami felülmúlja a 260-ast.
IRFP4232 300V/60A IRFP90N20DPBF 200V/94A Mindkettő kapható, igaz az ára a duplája. Két kérdésem van hozzád: Alucső nem jó munkatekercsnek ? A kontaktust csavarozással érdemes rögzíteni ?, mert keményforrasztási lehetőségem nincs. ÜDV
Ó.. hát ilyen kondit beszerezni..
Ennek híján mi jöhet számításba ?
Szia!
Tanknak. Ahhoz nem kicsi a kapacitása? Persze frekifüggő a dolog.
Alucsőből nem hiszem, hogy van 4-es, vagy hasonló vastagságú. Ha nagyobb tekercsátmérőt használsz, akkor ilyen kis teljesítmény mellett (x 100W) nem fog jól melegíteni, nem lesz elég koncentrált az elektromágneses tér. A másik pedig, hogy a lehető legkisebb veszteségű tekercs kell. Lágy rézcsőből van 4-es, de lehet használni 2,5-ös rézhuzalt is, csak vízzel kell hűteni (ahogy a csövet is kéne).
Kondit a legjobb, ha házilag gyárt az ember, ha nem is vízhűtésesre, de legalább úgy, hogy bordával hűthető legyen a két fegyverzet.
Háááát --nem tudom, nekem elsőnek meg a Collektor által betett kondenzátor kapacitása tűnt soknak . De mint írtam nem vagyok szakértő csak valahol hasznosítani szerettem volna a kondit ....na meg van hozzá még két nagy 1200Voltos IGBT modul is .
Vízhűtéses kondenzátort készíteni ? Lehetséges ez ?
Sziasztok!
5db WIMA 1µF MKP10 1600V + 8-as rézcső 50mm belső méret , 5-10 menettel nagyjából 30-70 kHz tartományú resosant tank. Az is számít h mennyi a rés a menetek között. A legkisebbre kell törekedni. 200-300 V 40kHz AC-vel egyész nap megy és a kondik csak kicsit melegszenek.
Mit szóltok ehhez a felépítéshez?
Az kapcsolás nagy előnye az , hogy lehet a teljesítményt szabályozni a freki elhangolásával, az inverter kölünösebb reaktív terhélse nélkül. Nekem sokszor azért szállt el a cucc, mert a tankfesz túlszaladt vagy a tank a freewheel diódákon keresztül megnövelte az inverter tápfeszét. A trafó leválasztást is biztosít, valamint akár kisfeszültségű nagy áramú táppal is megy a tekercseléstől függően.
Hát.. mivel a szekunder oldal egy soros rezgőkör, aminek döntően befolyásolhatja a rezonanciáját (és jóságát is) a munkatekercs, önmagától is elhangolódik, amikor beleraksz valami ferromágneses anyagot. Mondjuk nem hinném, hogy sokáig képes megőrizni a mágneses tulajdonságait a hő, és a nagy freki miatt, de biztos, hogy ingadozik a teljesítmény (és a hatásfok is ezzel együtt, ahogy azzal is, ha a frekit változtatod).
Nagyobb hevítőkhöz szinte kizárólag vízhűtéses kondikat használnak, miért ne lenne lehetséges?
Az, hogy a kondi értéke soknak tűnik, de 0,1-1µF egy általános érték.
Kipróbáltam a kapcsolást, ez a lehető legegyszerűbb és legkisebb megoldás.
Amúgy a párhuzamos és ez a kapcsolás esetén a fojtók induktivitása is része a rezgőkörnek, mert ha nagyobbak a fojtók csökken a rezonancia frekvencia. Felteszek néhány képet, bár itt az inverter előtt van három leválasztott forward konverter, de nem lenne rá szükség, mert a meghajtó mag galvanikusan leválaszt. Elég lesz egy sima forward DC-DC a tápnak.
Azok akár 100 kW nagyságrendű hevítők.
Tavaly kértem ajánlatot celem gyártmányra, de 1 µF 1600V kb nettó 25e Ft volt átszámítva. Egy MKP 10 kb 500 Ft.
Ezzel a ketyerével 5A 30V labortáppal is tudtam izzítani, persze nem gyorsan.
Növelve a fazékmag primerének menetszámát és/vagy fojtókkal illesztve az invertert elmehet akár hálózatról is.
A tápegyegységbe hány ezer mikroFarad kell ?
Hogy a csudába hűtsem a rézhuzalt vízzel ? Csavarozással érdemes e rögzíteni a munkatekercshez az odavezető kábelocskát ? Több kérdésem egyenlőre nincs. Üdv.
Ne rézhuzalt használj, hanem csövet. A gyári hevitők is csöves, vizhűtésű kivitelek.
Idézet: „A tápegyegységbe hány ezer mikroFarad kell ?” 0,01F elég, tökéletesen úgysem fog szűrni semekkora sem, ha közvetlen graetzről megy. Idézet: „Hogy a csudába hűtsem a rézhuzalt vízzel ?” A munkatekercset kell vízzel hűteni, ezt meg kell oldani valahogy, pl. az egész munkatekercset egy kis üveg, vagy kerámia hengerbe rakod, aminek van lyuk a közepén, ahová a munkadarab megy. Idézet: „Csavarozással érdemes e rögzíteni a munkatekercshez az odavezető kábelocskát ?” Lehetőleg vascsavart ne használj sehol a nagyfrekis rész közelében, amúgy akárhogy rögzítheted.
Igen, csakhogy itt néhány száz W-ról van szó (az alaprajz alapján), és 4-esnél nincs vékonyabb rézcső, márpedig, ha a tekercs túl széles, akkor a melegítés is eloszlik, és nem lesz képes felfűteni pár száz foknál jobban, míg 2,2-es, vagy hasonló vastagságú huzal nagyon koncentráltan melegít (10 menettel számolva).
IGBT-vel működik a kapcsolás ?
Úgy rémlik valahol láttam négyesnél vékonyabb csőspirált. Talán hűtőgépekben, vagy konvektornál, már nem emlékszem.
Igen, azt kapillárisnak hívják, de ahhoz, hogy ott átnyomj hűtőfolyadékot, nagyon nagy nyomásra van szükség. De tulajdonképpen hűtés nélkül is előnyösebb, mint a huzal, mivel könnyebben hajlítható, és a felülete is nagyobb lehet akár.
1., IGBT-vel is működik ?
2., Az a kondi amit a múltkor kérdeztem nem biztos, hogy olajpapír, itt az aprók közt csillámkondenzátorként hirdet hasonlót valaki. Igazából gondolom az ESR a lényeg. Ahhoz pedig meg kell csinálnom az LCM-3 műszert. Vagy próba 1-2-bumm. 3., Fojtónak nem akarok rudat, tartok tőle szórni fog. Tehát a PC-tápban található gyűrű használható, nem megy telítésbe ?
Valahogy biztosan működik igbt-vel is.
Fojtónak jó a ferrit gyűrű is, de nálam 120 fokos volt néhány perc után, szóval azt sem árt hűteni.
Helló!
Egy kérdésem lenne: érdemes-e megpróbálni Tesla-tekercs nagyfeszültségű primer körben az indukciós hevítést? Úgy tudom ott is pár száz KHz a frekvencia.
Szia!
Nem fog működni. :no: Bár a frekvencia magas, az átvitt teljesítmény magas feszültség mellett viszonylag alacsony áram mellett párosul. Kis áram nem tud megfelelő örvényáramú veszteséget létrehozni a melegítendő fémben, ehhez n*-szer 10, 100A szükséges, mindemellett a tesla- tekercs nagy keresztmetszetű, így az energiasűrűség is jelentősen lecsökken!
Tévedsz. Az áram a rezgőkörben 800A is lehet, és működik, mint hevítő, azonban elég rossz hatásfokkal a szaggatás miatt. A primer tekercset szűkre kell tekerni, a primer kondit pedig lehetőleg jó nagyra kell méretezni, így a frekvencia nem fog MHz fölé menni.
Ki lehet próbálni, működik, de túl sok lehetőség nem rejlik benne, a rossz hatásfok miatt.
Szia!
Nem gondoltam volna, hogy ekkor áram is kialakulhat. Lehet, hogy a szekunder tekercs paramétereit mondtam a primernek, tévedtem. Egyébként ez a 800A-es adat gondolom azokon a teljesítményeken jön létre, amivel Te is foglalkozol a tesla tekercsek kapcsán, nem az ilyen mini- Tesla tekercseknél?!
Kis tekercseknél sem mA-ek folynak ám a primerben. Ott is megvannak az 50-100A-es impulzusok.
Akkor több egyforma ferritgyűrű kell. Szép sorban, mint a karácsonyfaizzófüzér. Vagy nem jól gondolom ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |