Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   228 / 731
(#) Zupp87 válasza Baxi hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Ez az erősítő úgy 2x25W körül lehet kábé, amit mutattál. Hasonlít egy kicsit a marantz-ra, amit anno egyszer szétszedtem.. de kevesebb benne a cucc.. de a meghajtó IC szerintem ugyanaz.
(#) Erik93 hozzászólása Dec 20, 2009 /

Sziasztok!
A következőben kérnék segítséget:
Zenekari subláda és/vagy magassugárzó építése
kb 100-120 watt kellene,ha nem túl drága akkor lehet nagyobb teljesítményű is.
Ha esetleg van valakinek terve az előbb elmondottakhoz,akkor az tökéletesen megfelel.
Annyiban biztos vagyok h reflex hangfal kellene,ha jól tudom ez a pontos neve.

Nincs még alkatrészem hozzá,nemtudok más adatokat mondani.

A segítséget előre is köszi!
(#) Erik93 válasza Erik93 hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

ja és még anyit hozzá hogya hangváltó stb azt készen megveszem oylat amilyet írtok hogy kell bele,szval én cska az összeállítással szeretnék foglalkozni az ellenállás számítással,toboz térfogatának számításával...stb nem
(#) Bassmester válasza Erik93 hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

A zenekari szubládákat, egy meglévő rendszer támogatására érdemes használni, 2.1 vagy 2.2 felállásban. Legalább 95dB-es, 15-18"-os, fs<40Hz -es mélynyomó kell hozzá és egy különálló végfok, aktív szubszűrővel, ami legalább 200W-ot le tud adni.
Mennyi pénzt tervezel rákölteni?>
(#) ptesza válasza wtc hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Alul áteresztő szűrő kell neked. Szerintem egy tekercs sorosan a Hsz elött .
(#) wtc válasza ptesza hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Szia!
Ezt hogy érted? Mekkora tekercs, légmagos?
És esetleg ehhez kapcsolást hol találok?
köszi!
(#) ptesza válasza wtc hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Nem kell hozzá kapcsolás.
1 db tekercs a hangszóró előtt sorosan. Légmagos , de ha túl nagy érték meglehet tekerni egy ferrit rúd-ra is.

Mérjed le a hsz ellenállását , egy digimultival.
(#) bobz hozzászólása Dec 20, 2009 /

Sziasztok. Nagyon nagy szuksegem lenne a segitsegetekre. Eletbevagoan fontos. Nyakunkon az uj ev es meg nincs kesz a hangfalunk.
http://www.hestore.hu/termek_10020238.html
Ezt a piezot hogyan kel bekotni? Mar kiegettunk vele egy 2x100W-os erositot. Nagyon surgos a dolog.
Elore is kosz!
(#) Erik93 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

hát hangfalanként kb 20-25(+/- 1-2 ezer)
(#) ImiDj válasza bobz hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

En ugy szoktam bekotni egy 2.2-4.7µF kondit sorosan a piezoval ha nincs hangvalto Probalkozhatsz hogy jobb milyen ertekel.Ha nincs nepolarizalt kondid akkor tegy ket 10uf-ost azonos polaritasal oszekotve es mar meg is van 5uf nepolarizalt
(#) ptesza válasza bobz hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Amit ImiDj írt az nem igazán alkalmas. Ennek a piezzónak az impedanciája nagyobb mint 1000 ohm. Ezt nem vette figyelembe.

10 µF kondi sorosan , utána 4 ohm ellenállás párhuzamossan.Ebből indulnék ki .

Azt ,hogy az erősítőt mi viselte meg?
(#) aflmor válasza bobz hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Nekem ilyen volt sorba vele pozitív ágon:
470 nF/400V (piezo kicsit más mint a hagyományos dómok)
220n, 330n, 470n, többnyire bármely jó.
(#) wtc válasza ptesza hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Szia!
A hangszóró az 4ohm-os, és ehhez hogy számítom ki, a tekercs adatait (keresztmetszet, hosszúság, menetszám, vastagság)
köszi!
(#) Bassmester válasza Erik93 hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

A zenekari (PA) szub hangszórók, kb 25-30 ezernél kezdődnek és az még csak belépőszint. Nézd át a DJ börzét, hátha találsz valami megfelelő cuccot elfogadható árban.
(#) Erik93 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

ok kösz
(#) bobz válasza aflmor hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Koszonom a segitseget!!!
(#) szergey válasza ptesza hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

150Hz-re merész dolog tekerccsel elindulni, szerintem egészségesebb ha már az ereősítő szűrt jelet kap.
(#) Zupp87 válasza V L hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Kipróbált megoldás igazából nincs.. Maximum ha valaki megépített egy kiváló hangdobozt, és te ugyanazokból a hangszórókból építkezel (amik paraméterre megegyeznek, nincs, vagy csak minimális a szórás), és pontra ugyanolyan dobozt készítessz hozzá, és ugyanazokkal a váltóalkatrészekkel dolgozol. De ilyet nehezen találsz.. ha mondjuk engem kérdeznél, azt mondanám: nem ajánlom megépítésre, mert még nem tökéletes. Munkám kb. 3-4 éve fejlődik, hol a hangszórók változtak, hol új kuckót kaptak, hol pedig a váltót piszkáltam. Nagyot lépett előre a két hangdoboz az évek alatt, de még tuti most is van pár hibája, amit hallok is.
Egyébként váltó téren ma megint számolgattam, és az egyikben kipróbáltam egy másodfokút, a mérőmikrofon (mint ahogy azt párszor vava is csinálta) egy leányzó volt Igazolta sejtésem: győzött az elsőfokú Én nagyon tétováztam, de ő kerek perec megmondta: "ennek szebb hangja van". (Elfogadott tény, hogy nekik jobb a hallásuk). Lehet, ha gondosabban járok el (mérek, mutatok, tanácsot kérek) sokkal jobb lesz egy másod vagy egy harmadfokúval, de egyelőre ez marad, míg nem lesz alkalmam mérni.
(#) Zupp87 válasza szergey hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Megelőztél Pont ezt akartam mondani én is: ilyenkor jobb az aktív.
(#) szergey válasza aflmor hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Nem jó. Pont az erősítőnek nem. Istenem, mikor értem már meg, hogy teljesen hiába irkálok a fórumokba...
nemrégen írtam le sokadjára
(#) aflmor válasza szergey hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Hát ha nem, hát nem. Van olyan erőlködő aminek már kb. 10 éve "ilyen nem jó". ...mégsem szólt egy rossz szót sem. Én mindíg rakok ilyen soros-fóliakondit a piezo elé. ... és pont.
(#) szergey válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Hja, mindeg csak attól függ, miylen szinten tervezzük a hangsugárzóépítést,
az alap amikor viszonylag pontos adatlapból kiindulva pár órás számolgatás (és sok órás famunka) után lesz egy dobozunk meg egy hangváltónk.

középszint, mikor elkezdünk méregetni, és pár óra alatt a kiszámolt változatot lineárissá tesszük

aztán innen már kb. bármeddig fokozható, mert egy normális váltóhangolás hosszú idő, úgy, hogy együtt élsz a hangsugárzókkal, hallod-érzékeled a módosítások hatását, ez hónapokig ismételhető, főleg, ha belefutsz közben egy-két zsákutcába. És nem beszéltünk még a hangszóró-csillapítóanyag elhelyezéséről, a dobozmerevítésekről, ezekkel is szokás játszani, ha rendszerben gondolkodsz, a többi elem, erősítő-forrás is lényeges.. áh, tényleg hosszú.
(#) szergey válasza aflmor hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Különbség. Egyiknek sem jó, de van olyan amelyik elviseli.

Utoljára. A Piezó közép és magastartományban olyan magas impedanciával bír, ami a mélyközép 4 -8 ohm névelgeséhez képest kb.észrevehetetlen. Ha ezzel terheljük meg egy elektrodinamikus magashoz készült pl. másodrendű szűrő kimenetét, akkor az LC elemek által meghatározott frekvencián lesz egy szép lyuk a hangsugárzó impedanciamenetében, 1ohm alá esik az érték, ami egyelőre egyik félvezetős erősítőnek sem kedvelt. Szerintem.
Ha csak simán kis értékű soros kondival válaszjuk le, akkor egyrészt az ávtiele nem lesz igazán használható, másrészt az impedancia gondot még miondig nem oldottuk meg, mert így meg túl magas lesz (lásd csatolt kép 1.) szóval a megoldás, hogy előszöris, mielőtt bármit tennénk, névleges közeli értékre hozzuk a piezó impedanciáját egy vele párhuzamos ellenállással, majd az ellenállásnak megfelelő szűrővel kedvünk szerint vágjuk, és illesztjük a mélyközéphez. Ennyi volna úgy dióhéjban.
(#) ImiDj válasza ImiDj hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

A sracnak gyorsan kellet valami megoldas es en leirtam hogy kotottem be ha nincs hangvalto.Hangvaltoval a legjobb de hat ha nincs kiszamitva rendesen egy hangvalto magyon tonkre vagja a hangzast(tompa melyek,visitos eles,keves kozep).Az erositot nem a piezo olte meg(plane nem 100W-os).Szerintem valami rovidzar vagy valami hasonlo
(#) szergey válasza ImiDj hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Gyorsan? Mihez képest gyors, egy plusz ellenállás beforrasztásához képest? Ok, te így csinálod, de amit írtál baromság. Ez is. Az is.

(Az még a baj, hogy nincs olyan szmájli, ami kifejezné ilyenkor az érzéseimet, valahol a téé-boy és a földön fetrengve röhögés között...)
(#) ImiDj válasza szergey hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

O irta hogy gyorsan gyorsan.Te hogy csinalnad? Az en tudasom keves ehez szoval nem vagyok egy nagy szaki a temaban de en igy szoktam bekotni az elest ha nincs hangvalto .Ja szep rohogni egy tudatlan sracon gondolvan milyen okos vagyok en minthogy tanitanad.Szep
(#) szergey válasza ImiDj hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

...szerinted... három hozzászólással ezelőtt mi az amit lekörmöltem?...

Adatlapozok, esetleg impmenetet nézek, számolgatok, kipróbálok, zsákutcába futok.. szóval még én sem értem el a középszintet Mindössze annyi az előnyöm, hogy két, meglehetősen jó tulajdonságú hangsugárzóval dolgozok mostmár.. kinőttem az MNC+SAL párosítás szintjét. De még ígyis messze a tökéletestől a dolog.
Egyébként ha valakinek nincs kedve vagy lehetősége méregetni, és jó hangszórókkal dolgozik, elsőfokú váltókat ajánlom. Tapasztalatból mondom, hogy ha csak számolgatásra, szimulációra alapozunk, nehezebb elrontani, mint egy másod vagy harmadfokút. Igaz, merülnek fel ebben az esetben is problémák.. Speciel nálam az, hogy nagyobb hangerőn (megbőgetős hangerő) sokat enged meg a magasnak 1k környékén illetve az alatt is.. és azt a dóm nagy hangerőn nem túl szépen adja vissza. Valamint 6-7k körül, vagy még felette is (lásd mondjuk az 582-t) is él a mélyközép, ahol meglehetősen irányított, valamint rezonanciákkal tűzdelt. Mindezek ellenére nekem a mostani, elsőfokú verzió adta eddig a legegyenletesebb, leglágyabb, legélethűbb hangot. Akárhány másodfokúval próbálkoztam.. kicsit mind olyan mű, kemény hangzású volt. Persze ezek a tapasztalatok közép szinten, mikor már mér és gondolkodik is az ember, merőben másak lehetnek.

Apropo szintek: az alap alatt van még egy szint: kinézzük a boltban a legolcsóbb mélyközepet, hozzá a legolcsóbb magasat, és veszünk uni váltót, és ácsolunk neki dobozt.. és beletesszük az első boltban kapható reflexcsövet
(Vagy ahogy én kezdtem, 6 éve, 16 évesen: kinéztem a legolcsóbb 16 centist (pirosszélü MNC), eszkábáltam neki kb. 20 literes dobozt Videoton csöves TV-ből, magasnak belefaragtam egy 8 centis szélesszájút, rá meg egy 4 mikrós kerámiakondit. És vigyorogtam, h dejó.. Ez ilyen low-cost projekt volt.. ennyire volt zsebpénzem.. manapság meg a 16 évesek 20-30 ezres autós nyomókat vesznek.. oszt' aszongya a TV, hogy válság van )
(#) szergey válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Igen, próbáld összekötni az okokkal.

Ez a mostani dómod azért a nagy átlaghoz képest meglehetősen jó alacsony frekvenciákon, szóval egy 2k körüli keresztezés még talán nem hozza zavarba, de a mélyközép miatt erre valószínűleg nem lesz szükség.

No mondom mi van most benne:
Mélyközép: soros 680uH
Magas: soros 4,3uF+5,6ohm, a magassal párhuzamosan pedig 10ohm
Minden próbálkozásom közül ez a legjobb.. Igérem, egy hét múlva, amikor visszajövök majd a koliba, mérek.. Van egy nagyjából használható mikim.. felül nem bíznék meg azért benne, de 10k-ig tapasztalataim szerint használható, váltásnál meg lehet vele nézni a dolgokat. Fülre most egész kellemes.. bár mérve lehet katasztrófa lesz Bár épp Patricia Barber énekel rajtuk ilyen nyugis hajnali hangulatban.. a konga és a zongora is szép.. meg az egész valahogy olyan az ágyamon ülve, mintha egy puccos bárban lennék, és minden itt lenne körülöttem.
Következő: »»   228 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem