Fórum témák
» Több friss téma |
Hello.
Szeretnék építeni egy olyan mérőt ami 0-50 Kv-ig mér. Ha valaki tud kapcsot, vagy valami mást, írjon
hy
nem lehetetlen sőt nem is nehéz. De azt nem várd el hogy 1V is megmérsz majd 50kV ig. De pontosan azért lehet mérni. Végy egy nagykupac 1Mohm es ellenállást és építsd fesz osztót. Csak tudni kell mennyi a műszer belső ellenállása.
Egyenfesz, vagy impulzus(valto) jellegu...?
Szia !
Készits egy ellenállásosztót. Mondjuk 1Mohm+999 Mohm. Ez 1Gohm lesz, a kört nem terheli meg számottevően. A 999 Mohm megy a nagyfesz melegpontra, az 1Mohm testre. A közös ponton kb: 1/1000-red részét méred a nagyfesznek.(Itt simán lehet mérni már DVM-mel, értelemszerűen : 1V a multiméteren=1000V a nagyfesz kapcsokon) Nekem egy gyári osztóm van, szépen üzemel.(Fotó) Az ellenállások lehetőleg spec, nagyfesz tipusok legyenek. (spec. kerámia kivitelek: www.caddock.com) Üdv ! Luki
nah jah ha nem normális egyen vagy szép sinus jel megy akor a sima multi mér elég érdekes dolgokat. Én rátettem egy multit a fögvénygenerátorra és ha a sinus nem 50Hz akor más nem igazán pontos bár nem sokat csal. De ha 4szög vagy fűtész akor vége a pontosságnak...
Érdekes nekem ez a gyári osztód fényképe.
Nem lennék nagyon nyugodt a környezetében, mivel nem látszik hogyan csatkoztatod a mérendő pontra. Biztonságosabb nagyfeszmérők azok inkább botok / (nagy feszmérő mérőszuronynak hívják pontosabban 1-2 m hosszú jól szigetelő rúd, benne az osztó ellenállásaival) amikkel jól ellehet távolodni a mérendő ponttól/készüléktől . Biztonságos mérés érdekében nagyfesz méréskor legyünk távolban tartózkodóbbak a mérendő rendszertől.
Szia !
A fotón nem látni jól, de a nagyfesz kimeneten egy gumiharang van.(TV-knél szoktam általában ellenőrizni a nagyfeszt) A töbi madzagot még bekapcsolás előtt forrasztással szoktam bekötni a mérendő körbe. Jó pár éve használom, eddig nem állt még égnek a hajam a nagyfesztől. Amit te irsz,(több méteres szigetelőrúd, stb, azt az EON-nál használják fesz alatti szereléshez,méréshez stb. "FAM")
Nekem olyan kell ami a váltó feszt. is méri
Már céloztak, rá, hogy nem mindegy, miféle "váltót" akarsz mérni.... szinuszost vagy mifélét?
Igyekezz pontosan fogalmazni és leírni a körülményeket, mert főleg 50 kV-nál nem mindegy... A terhelhetőség milyen?
Szia !
Azért különítsd el a két dolgot, nem mindegy, hogy egy 35kV -os primer kapcsolótérben akarsz 16cm széles alusineken mérni, vagy olyan készülékeket amelyik használ nagyfeszt. Ezzel az osztóval szerintem a Luki sem mászik fel a mezőn egy oszlopra, hogy méregessen Üdv!
A kilovoltot így rövidítjük: kV és nem fordítva...
ZLED.... mintha féltenéd a "projectet"... mindent úgy kell kihúzni belőled? ...
Még egy-két dolgot árulj el...
6-7 kHz, nehany tucat kV ...??! Csak nem egy Tesla trafo keszul ??
Alapjaban ketfelekeppen lehet megoldani: 1 Veszel erre a celra egy alapmuszert. Megmered a bemenoellenallasat(impedanciajat) 6.5kHz-en, majd a mert erteknel annyiszor nagyobb ellenallas-lancot raksz ossze labas 0.5W-os ellenallasokbol, ahanyszor meg kellene novelni a mereshatart. Az egyes ellenallasok erteket olyanra kell valasztani, hogy legalabb 150(!)db kelljen hozza. Ez az atutesi fesz miatt kell. Megmered a muszer bemeneti kapacitasat is, majd szerzel valahol nagyfesz kondikat. Annyi db kell belole, hogy a feszultseguk osszege kiadjon legalabb 50kV-ot, soros kapacitasuk pedig a muszer kapacitasanak az uj mereshatar szerinti hanyadosat adja. Ezt a kondi-lancot parhuzamosan kotod az ellenallas-laccal. Az egeszet belehelyezed valami hosszu muanyag csobe, majd kiontod mugyantaval. Ennek a csonek az egyik vege magy a nagyfeszre, masik a muszerre... 2 Kb olyan mint az elozo, minden igaz erre is, azzal a kulonbseggel, ha a muszer igen nagy bemeno impedanciaval bir, akkor a fenti el ugy modosul, hogy a muszer kapcsaival parhuzamosan kotodik egy ellenallas es egy kondenzator. Mindketto kozonseges, a muszer adott mereshatara szerinti feszt kell kibirjon csak. Ekkor a fentebbi elv szamitasai ebbol a kondi+ellenallas ertekbol indulnak ki... Egyszoval nem tul egyszeru, de megoldhato... Azonban 50kV 7kHz mar csunya dolgokat tud muvelni, nem tudom mire kell, de ovatosan ha lehet... Ja igen, a muszernek alapban tudnia kell merni 7kHz-en, azt a jelformat, amit meg nem irtal le(de gondolom szinusz lesz az)
na akkor.
frekvencia 6-7 KHz nényszög jel. Analog műszert akarok, vagy mindegy mérni úgy akarok, hogy van két kroki csipesz, rá csípem a két vezetékre és bekapcsolom úgy 2m-ről. 50kV max mérést csak biztonságból akarok, úgysem fogok 50kV-ot mérni. ha valamit kihagytam szóljatok, és ha valamit rosszúl csinálnék akkor is szóljatok.
Mekkora teljesítményről van szó ? ( csak a 2 méter miatt kérdezem... a színes TV-ben is van 25.... kV vagy mennyi... kb. )
Igazi négyszögjelet kell mérned vagy változik a kitöltési tényező ( nem 50% ) ? Ez azért lényeges, hogy kalibrálható-e valamennyire jelformára. Ha analóg műszerrel akarsz mérni, még ezeket is meséld el.
A szigeteléssel kapcsolatban:
Nézzétek meg a motornál a kábelt a gyertyára. A szála vékony, de a szigetelése nem, ~0,5 cm. Pedig ott 20kV alatt van. Azért írom, mert ha csipeszekkel akarod rögzíteni, akkor se jó egyszerű mérőzsinór, valami direkt nagyfeszre kitalált kábel kell. Az 50kV nagyot képes ugrani!
Szia !
Szigetelés nem a vastagságtól, hanem az anyag átütési szilárdságától függ. Természetesen létezik direkt erre a célra kábel. lásd TV........stb Üdv!
Nem nagy teljesítmény, azt nem tudom mennyi, mert a vezeték nem olyan vastag mint amilyen a tvbe van.
Szia !
Ha megcsináltad az osztót, azt mindenképp nagyfesz kábellel csatlakoztasd a mérendő áramkörhöz. (A levegő átütési "sziládsága" kb: 10kV/cm, a műanyag, stb dielektrikumú kábeleké sokkal jobb.) A már leosztott feszültséget is érdemes nagyfesz kábelen elvezetni, biztonsági okok miatt. Tv roncsok nagyfesz trafóiról bontani tudsz ilyen vezetékeket,általában 30-40 kV-os határfeszre vannak gyártva. A leosztott feszt már digitműszerrel/szkóppal is mérheted. A biztonsági,érintésvédelmi szabályokat azért tartsd be.
a szabályokat betartom
De még nem voltam alkatrész boltan ezért még nincs osztó.
Használt már valaki üvegcsőbe vákumozott Gohmos ellenállást nagyfeszosztónak? Mennyit bírhat ki?
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy nem tud-e valaki olyan áramkört, ami 5-230V (egyen és váltó) között tud fogadni feszültséget, és a kimeneten valamilyen 5-12V vagy nyitott kollektorral, jelzi, hogy van-e feszültség vagy nincs. Ötleteket is szívesen fogadok, hogy hogyan lehetne megoldani. Köszönöm
hello! Ilyesmire gondoltam, köszönöm. üdv
Sziasztok!
Egy Tesla tekercs feszültségét szeretném megmérni egy lágyvasas műszerrel (50Hz-re van hitelesítve). A feszültség hozzávetőlegesen 30 és 50kV között van, a frekvencia kb 200kHz lehet, a jelalak valószínűleg igen torz. A terv szerint építek egy ellenállásosztót a műszer elé, és így mérném a feszültséget. A probléma ott kezdődik, hogy a lágyvasas műszer ugyan effektív értéket mér (ez eddig még jó), de a benne lévő tekercs reaktanciája ezen a frekvencián már három nagyságrenddel nagyobb lesz, ami igencsak beleszól a mérési eredménybe. Maga a kérdés pedig az lenne, hogy ti ezt hogyan oldanátok meg? Nekem csak egy tippem van, miszerint egyenirányítom a leosztott feszültséget, majd a még mindig erősen hullámos egyenfeszt pufferelném egy pármikrós kondival. Szerintetek működhet?
Először készíts 1Gigaohmos előtétet osztót,azután rákötsz 1olcsóbb multimétert,ezzel párhuzamosan 10Mohm 2Wos R-st és kész.A multi Rbe=10Mohm szokott lenni.
A lágyvasas műszer nem ide való túl kicsi az ellenállása. Felejtsd el,pontatlan lesz. Az előtétet/söntöt több fókusz potiból rakhatod össze pl.10db 100Mohm/2w sorba kötve.Az egész cuccot vastag bakelit lapra kell szerelni,a bemeneti nf.kimeneti pontoktól távol legyen kb.8cm. Beszerezni összegyűjteni már nem ilyen egyszerű.
Először is köszönöm a válaszod!
Az osztót valahogy én is így képzeltem el, azonban a multiméteres dologban látok bizonyos problémákat. Először is azt, hogy a fentebb említett olcsóbb multik csak 50Hz-en mérnek megbízhatóan (és csak szinuszos jelet), ez pedig 200kHz környéke lesz. Másodszor pedig azt, hogy ott van még a jelalak is, na azzal aztán lőttek is a maradék pontosságnak. Majd ha elkészülök az osztóval, akkor szkóppal megnézem a jelalakot is, de valószínűleg minden lesz ott csak szinusz nem. Illetve lehetne még esetleg a műszer előtt egyenirányítani és szűrni egy kondenzátorral, bár nem biztos hogy van értelme, mert lehet hogy nem találok hozzá kellően gyors diódákat. Így tehát digitális műszert nem hiszem hogy fogok tudni használni.. És ha már választani kell, hogy Deprez vagy lágyvasas, akkor ebben az alkalmazásban inkább az utóbbi felé hajlom. Mégiscsak effektív értéket mér, és ha sikerült nagyjából megtudnom a működési frekvenciát, akkor az alapján már belekalkulálhatom az osztóba a reaktancianövekedést. Az meg hogy kicsi a műszer belsőellenállása, miért lenne baj? Szerintem be lehet úgy lőni az osztót, hogy még a műszeren is maradjon kellő teljesítmény a pontos kijelzéshez.
Ez nem kv, de azért talán ide illik: Kompakt fénycső elektronikájának kimenetén kéne mérni többekközött a frekvenciát.
A multiméter max 700/1000V-ot bír. Hogyan lehetne a kimenet 2000V körüli feszültségét mérhetőre szelídíteni?
1 oldalt visszalapozol, és ott a válasz. Meg itt is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |