Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Jó lesz ez még valamire (újrahasznosítás)
Lapozás: OK   11 / 27
(#) Doncso válasza nagy hoho hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
Óóó, mester, én ráérek, most pihentetem egyenlőre amig nem tudom mi ez. Köszi hogy foglalkozol vele.
(#) Doncso válasza Lacika hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
Nem, ez biztosan nem ez lesz, valami színmérő labormól érkezett, ahol felületeket vizsgáltak, meg színeket, illetve ilyeneket, azt nem tudom ez mi, de onnan jött. Biztos nem repülős cucc.
Azért köszi. Üdv.
(#) Doncso hozzászólása Dec 21, 2009 /
 
Helló urak, egy olyan kérdésem lenne, hogy a TV sorkimenő trafó, esetleg csak a magja jó lehet valamire? Sima 50Hz es trafót lehet tekerni belőle? Mit kell ezekről tudni?
Üdv.
(#) moltam válasza Doncso hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
50Hz re szerintem nem jó. 15625Hz re van méretezve.
(#) kadarist válasza moltam hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Szia!

50 hertzre is lehet használni, csak kisebb teljesítménnyel. Kisfrekin kevesebb erővonal fér el ugyanakkora keresztmetszetben.
(#) gustaw hozzászólása Dec 21, 2009 /
 
Munkahelyemen van egy csomó leselejtezett lézernyomtató. Általában szétszakad a beégetőművük, de azon kívül minden működik tökéletesen.
Kérdésem: mire lehetne használni őket.
- Elsőnek egy Samsung lézeregységen akadt meg a szemem. Ezek 24V-ot esznek életre lehet ezeket a lézereket valahogyan kelteni? A lézerdióda egy kisebb áramkörre van szerelve. Ennek a lábleosztását nem találtam neten. Ezek a lézerdiódák érdekelnének nagyon. Ha látszik a fényük akkor azért, ha nem, csak égetnek akkor meg azért.
- A tápjukat is lehetne használni.
(#) Doncso válasza moltam hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Oké, csak egy kérdés volt, nem ismerem ezeket a trafókat. Kapcsiüzemre talán?
(#) mark.budai válasza Doncso hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Idézet:
„Kapcsiüzemre talán?”

A TV-ben is azon ment! Egy teljesítménytranyó kapcsolgatta, de nem aktív elem adta a frekit, hanem a visszacsatoló (feedback) tekerccsel csináltak pozitív visszacsatolást, ami 15625Hz-re gerjedt be.. Nem tudom ezeknek a teljesítményét, de ha lehet vele kapcsitápot építeni, de nem 10-20W-ra, hanem legalább 50, lehet, hogy engem is érdekelne. Ezt az elvet lehetne hálózati kapcsitápban is követni, vagy ott felejtős a pozitív visszacsatolással előállított freki?
(#) Doncso válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Hát, fene tudja, 50W ra érdemes e szenvedni vele, ekkora teljesítményre inkább tekerek egy kis hálózatit.
Azt hittem többet ki lehetne húzni belőle.
Köszi az infót
Üdv.
(#) mark.budai válasza Doncso hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Jó, csak mondtam egy teljesítményt, de most hogy mondod, ekkora teljesítményen nem érné meg szenvedni vele, akkor már tekerek egy 50Hz-es trafót.. Láttam már 6 ilyen vasból tervet inverteres hegesztőnek. Szóval csak nem olyan pici teljesítményű.
(#) Action2K válasza gustaw hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
A lézer nem látszik, és nagyon veszélyes! Gravírozó fához talán épírhető belőle. Tápja is biztos használható. Ezek mellet sokaknak értékes kincs bennük a kis léptetőmotorok, amikkel a gravírozógép megépíthető.
(#) Doncso válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Mondjuk igen, az már nem rossz.
Üdv.
(#) mark.budai válasza Doncso hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
De ha 20kV-ot számolok 1mA-rel, akkor ugye 20000/0,01=200. Ezek szerint 200W-ot lehetne kiszedni belőle.. Ez már egész szép teljesítmény. (Nekem.) De ha a hegesztőt nézem, akkor többre jön ki egy mag teljesítménye. Vagy nem 1mA-t esznek ezek a képcsövek? Mondjuk 200W-ot nem eszk egy monitor, akkor most hogyan is van? Most tartok ott, hogy inkább megnézem az adatlapot, de nem tudom, hogy mi ezeknek a magoknak a típusa.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Pontosan nem tudom, de olyanra emlékszem, hogy nem a látható tartományba esik.
(#) gustaw válasza Action2K hozzászólására (») Dec 22, 2009 /
 
Gravizásra gondoltam volna én is, csak nem tudom beröffenteni a diódát...még. Neten már találtam lézerdrivereket, csak nem tudom ehhez jók lennének-e.
Az, hogy nem látható, nem kifejezetten zavarna, ha lehet vele mintákat égetni.
Class3B lézer van benne, ami állítólag 5-50mW lehet.
24V-os a tápja, meg a léptetőmocik is benne, már csak egy jó stepper driver kellene.
(#) Action2K válasza gustaw hozzászólására (») Dec 22, 2009 /
 
No ez a Class 3B besorolású elég veszélyes, láthatatlan. Nincs a diódán valami típusjelzés?
(#) Action2K hozzászólása Dec 28, 2009 /
 
Sziasztok! Találtam a padláson egy kb negyed kiló selyemszál-zománc borítású, 0,75-ös átmérőjű tekercselőhuzalt. Új, nem bontott. Szerintetek használható lenne egy 24V/2,5A-es szekunder megtekerésére? Valószínűleg toroidra menne elsőként, ha ráfér.
(#) Doncso válasza Action2K hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Szia Laci, ha a 0.75 az mm2 akkor jó lesz, ha bruttó mm átmérő akkor nem.
Trafóméretező progi azt mondja : 1.6Tesla, 4.6mm2 mag, 156 menet, 0.71mm2 -es azaz 0.95mm átmérőjű rézhuzalból.
Üdv.
(#) Action2K válasza Doncso hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Köszi. Sajna nyers átmérő, nem kvadrát.
(#) Action2K hozzászólása Jan 6, 2010 /
 
Most már értem, hogy miért olyan drága egy léptetőmotor. Mert nagyon időigényes, nehéz fizikai munka, és szinte gépesíthetetlen az előállítása. Nekem, tegnap este 2 órámba telt mire előállítottam egy ilyen morort. Ha nézzük az anyag, szállítás, szerszámigény és bér költségeket, simán ér ez a motor 10000Ft-ot. A szerszámok hozzá kb 2000, az anyag jelenleg ingyen volt (leselejtezésből), a munkadíj 7600 (3800/óra, benne a világítás/fűtés is), a szállítás meg 400Ft-ból megvolt. A motor előállításánál rengeted melléktermék keletkezett. Sok-sok műanyag és fém hulladék, egy része (még hasznosítható) csavar formájában. Emelett értékes elektronikai alkatrészek, 4*20-as LCD modul, lézeregység is kihullott ebből a nyomtatóból. Van még két ilyen nyomtató is, azok is erre a sorsra jutnak. Persze mindez egy nemes cél érdekében, hogy egy CNC maró képében újjászülessenek. Este teszek fel pár képet a "rombolásról".
(#) Stadi válasza Action2K hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
A képeket azóta is várjuk ám...
(#) nagy hoho válasza Action2K hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Az idén valamelyik este? Vagy jövőre.
(#) Action2K válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Ajjaj, tudtam, hogy ez lesz belőle, ha elgurul a kék kis pirulám.

Na szóval akkor ehun vannak e a pikcsörök:
(#) Action2K válasza Action2K hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
További sokkoló képek:
(#) Action2K válasza Action2K hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
És amiért ez az egész harc elindult, maga a bipoláris léptetőmotor. No meg két kép, hogy megpukkadjatok. Kilóra vettem egy karton forrlécet, mindenféle csöveshez való ellenállással.
(#) Doncso válasza Action2K hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
igen, szóvalakkor kérném a forrléceket és az LCD-t.

Jó sok cucc, baró.
(#) Action2K válasza Doncso hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Szép termés, az biztos, s ezt szorozd meg hárommal, mert ugyebár, van még két darab bontásra váró a pincében. No és minden elektronikai alkatrész hibátlan, mert a kikopott mechanikák/papírtovábbítók, elrevűlt gumik miatt lettek leselejtezve.
(#) Stadi válasza Action2K hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Én eddig két 50 kilós példányt szedtem atomjaira. Sajnos szétszedett állapotban sokkal több helyet foglalnak, mint összerakva. Viszont a műanyag ház egy részének kreatív felhasználását megoldottam: biztosító alátét lett a kocsi bal hátsó sarokvédő műanyagjának prizmája számára... A másik képen pedig az látható, hogy manapság már a gyíkok sem idegenkednek a technika vívmányaitól.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Igen. 4*20 karakter, 5*7 pixel/char. OPTIREX gyártmány, típusa: DMC-50215N. Soros kommunikáció. Adatlapot nem találtam még rá, csak a hozzá hasonlóét. Jó lenne életre kelteni, mert praktikus kis házacskája van.

P1010020.JPG
    
(#) tatabike válasza Action2K hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Én is szoktam guberálni, egészen tavaly nyár elejéig így volt, de munkahelyet váltottam, így nem férek hozzá az "aranybányához". Képzeljetek el egy nem túl nagy telepet, néhány száz nm, tele lomtalanított cuccokkal hegyekben. Egy lakásfelújító cégnél melóztam még akkor, és oda hordtuk a sittet. A telep tulaja meg vállalt lomtalanításokat is. Engedett nekem guberálni, sőt, kulcsom is volt a telephez. Ismerte az érdeklődési körömet, és amiről úgy gondolta, hogy érdekelhet, azt félrerakta nekem.
A teljesség igénye nélkül az elmúlt három év legnagyobb fogásai: Tesla B100 orsós magnó gyári állapotban, talán csak kipróbálták kétszer, dobozában!, Super8-as Eumig Mark 610D filmvetítő karcmentesen, dobozában, még a hungarocell-bélésen se látszik, hogy kivették-e valaha, hibátlan, szinte új Unitra-hangdobozok szélessávú 20 centis sugárzókkal párban, Egy Sony mini-hifi hangfalaival, csak a kazetta-deck része rossz, ami külön házban van, amúgy hibátlan, CD-s, rádiós, simán betettem a nappaliba, mert még csak karc sincs rajta, Unitra szereo rádiós-erősítő, Tesla Moderato lemezjátszós-rádiós-erősítő, és ezek is min szép, megkímélt állapotban.
Amiket ott találtam, egy részét elajándékoztam rokonoknak. Apám majdnem sírt, amikor elvittem Neki a majdnem vadonatúj Tesla B100-ast, fiatal korában egy ugyanilyen volt az első komolyabb audio-cucca, és teljesen tropára hallgatta. Megvan még, de nyávog és brummos, meg persze minden fedele hiányzik vagy törött.
Ott aztán minden van, találtam Orion HS-500 hangfaldobozokat is, meg egy rakás egyéb hangfalat, kicsit-nagyot, szép régi Videoton rádiókat, Beag 100 voltos csöves erősítőt, stb.
Következő: »»   11 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem