Fórum témák
» Több friss téma |
Senki tudását megkérdőjelezni nem akarom, főleg mert én se vagyok túl jártas a témában. De a fizikatanáromnak van egy ilyen cucc készen. A vaku kb. 10 villanás per mp (nem tévedés!) körül produkál. Ő a szabadesés fényképezésére haználja. Az egy elég komoly elektronika: elárulta például hogy nagyteljesítményű ellenállás helyett pár méter drót van benne mert nem talált olyat ami ne füstölt volna el. A vaku-strobi 88 óta üzemel hibátlanul. És nincs buherálva a vaku. Biztosan működik, saját szememmel láttam. Igaz hogy fényképezéshez pár másodpericg megy csak a vaku, de már 18 éves. Azér az valami!
akkor most ugye te is látod a problémát....
nem mindegy hogy lenyom egy sorozatot 1mp-ig, vagy hajtod egy éjszakán át... Esetleg ha találkozol a fizikatanároddal, kérdezd meg hogy mennyit csökkent a vaku kulcsszáma az átalakítás után, azaz menyivel rövidebb ideig zajlik 1 kisülés, mint a vaku fénykorában, illetve menyivel kisebb gyüjtőkondit használ az eredetinél, hogy fel is tudja tölteni, meg ki is tudja sütni 10HZ-en. Ha egy studio(vagy bármilyen)vakuval semmi mást nem teszel mint meghajtod 5-10Hz-el a synkronbemenetét, akkor jóesetben nem történik semmi mert nem tud ilyen gyorsan feltölteni, illetve védi valamilyen elektronika, rosszesetben meg a cső, vagy ami először túlmelegszik benne, jobblétre szenderül nagyjából 2 percen belül. Természetesen át lehet alakítani vakut strobinak, csak egyrészt nem ilyen egyszerű, másrészt nincs értelme, mert kapsz 9ezerért új, vezérelhető 500-as strobit. De látom sajnos kár a gőzért, mert az ötlet háromnegyed éve született, gondolom már rég kilehelte a lelkét szegény vaku... )
Hello!
Lehet hogy most nagy hüjeséget mondok de a stroboszkópot nem lehetne vezérelni egyszerű relével?? Lehet h hülyeség de most ez jutott eszembe
Nem rég engem is meg csapott a 350V kondenzátor a polaroid fényképezőbe, miközben kiakartam sütni.
végül kisütöttem de nem a csavarhúzóval ha nem a kezemmel, és hirtelen hát nem volt kellemes
Ha valaki ért a fényképezőkhöz akkor valaki írja már le hogy kell el villantani.
Ha a kondi kisütése miatt akarsz villantani, akkor egyszerűbb ha rövidrezárod a kondi két lábát valami nagyteljesítményű ellenállással, mondjuk 5-10K 5W vagy ilyesmi...
Hirtelen, a villanócsövön keresztül sütöd ki. Ennyi. Persze, ehhez nem elég csak egy kondi.
Az egész úgy működik, hogy egy generátor nagyfesszel feltölti a kondenzátort, és az exponálógomb megnyomásakor a kondiban felhalmozott töltés hirtelen rászabadul a csőre.
És óvatosan, mert nagyot tud ám csípni! :wilting:
A kondi 350V-os.
És nem rég hozzá is értem. És az nem csípés volt
Valószínű hogy van valahol az elektronikájában egy trafó (nem a töltökör trafója!!!) annak a primerkörében kell hogy legyen valami kapcsolóeszköz, valószínüleg tirisztor. na azt a lábát kell GND re tenni a trafónak, ami a tirisztorra megy, és ha fel van töltve a kondi, villanni fog.. Ha régi mechanikus gép, akkor egyszerűbb a dolog, mert akkor van a blendezárnál valahol egy érintező, vagy kapcsoló, ami elsüti a vakut...
Képed nincs róla?
A hátulján van 7db kivezetés abból a 6-5 a GND
Az úgy nem lenne egyszerübb ha meg mondom a fényképező típusát???
megmondhatod, de én nem ismerek minden gépet fejből
Ahoz hogy villanjon az kell, hogy a nagykondi fel legyen töltve, ez a feszültség megjelenjen a cső két végpontján, és ha ez megvan, kapjon egy gyujtóimpulzust, ami a cső harmadik kivezetésére árkezik általában. Tehát ezeket ellenőrizd, hogy rajta van e a csövön a 3xxV, és hogy hová csatlakozik a cső harmadik kivezetése. Ez valoszínűleg az elsütőszerkezethez fog vezetni, na erre kell valahogy egy nagyfesz impulzust varázsolni, de a kapcsolás ismerete nélkül nem tudom megmondani hogy mit hova köss!
Most valszeg azért nem villan el, mert valami többfunkciós vaku, és van még engedélyező lába, vagy fényerőszabályzója, vagy nemtudommi, amit szintén be kéne kötögetned hogy elvillantsa a gép.
Szét néztem a nyákon, és találtam egy tranyót aminek az emitere a cső harmadik kivezetésére van kötve. NA én megfigyeltem hogy a tranyó kollektora egy másik tranyó emiterére van kötve, na annak a tranyónak a kollektora a 7-es kivezetésre van kötve. a bázisa a 3-ra. vagyis az 5, 6, 7-es kivezetést összekell kötnöm és ha a kondi feltöltött akkor a GND-t hozzá teszem a 3-ashoz és val villanni fog. ha nem akkor vagy pukk vagy
van a két végén 1-1 kivezetés, aminek a vége bemegy a csőbe, és van a harmadik, ami általában az üvegre van rátekerve kívülről, ez az elsütő kivezetés.
Ha a az elem (-) részét az 5-ösre rakom a akkor töltődik,
ha a 7-esre akkor egy egyenletes nagyon magas(olyan magas hogy alig hallom) hangot ad. Lehet hogy egy tranzisztor :kerdes:
Az a magas hang jót jelent! Akkor jár az oszcillátor, tehát ha minden igaz, tölti a kondit!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |