Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vakuból stroboszkópot - hogyan is?

Témaindító: Maffiozo, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 5
(#) Programmer válasza THT hozzászólására (») Dec 19, 2006 /

Senki tudását megkérdőjelezni nem akarom, főleg mert én se vagyok túl jártas a témában. De a fizikatanáromnak van egy ilyen cucc készen. A vaku kb. 10 villanás per mp (nem tévedés!) körül produkál. Ő a szabadesés fényképezésére haználja. Az egy elég komoly elektronika: elárulta például hogy nagyteljesítményű ellenállás helyett pár méter drót van benne mert nem talált olyat ami ne füstölt volna el. A vaku-strobi 88 óta üzemel hibátlanul. És nincs buherálva a vaku. Biztosan működik, saját szememmel láttam. Igaz hogy fényképezéshez pár másodpericg megy csak a vaku, de már 18 éves. Azér az valami!
(#) THT válasza Programmer hozzászólására (») Dec 19, 2006 /

akkor most ugye te is látod a problémát....

nem mindegy hogy lenyom egy sorozatot 1mp-ig, vagy hajtod egy éjszakán át... Esetleg ha találkozol a fizikatanároddal, kérdezd meg hogy mennyit csökkent a vaku kulcsszáma az átalakítás után, azaz menyivel rövidebb ideig zajlik 1 kisülés, mint a vaku fénykorában, illetve menyivel kisebb gyüjtőkondit használ az eredetinél, hogy fel is tudja tölteni, meg ki is tudja sütni 10HZ-en.

Ha egy studio(vagy bármilyen)vakuval semmi mást nem teszel mint meghajtod 5-10Hz-el a synkronbemenetét, akkor jóesetben nem történik semmi mert nem tud ilyen gyorsan feltölteni, illetve védi valamilyen elektronika, rosszesetben meg a cső, vagy ami először túlmelegszik benne, jobblétre szenderül nagyjából 2 percen belül.

Természetesen át lehet alakítani vakut strobinak, csak egyrészt nem ilyen egyszerű, másrészt nincs értelme, mert kapsz 9ezerért új, vezérelhető 500-as strobit.

De látom sajnos kár a gőzért, mert az ötlet háromnegyed éve született, gondolom már rég kilehelte a lelkét szegény vaku... )
(#) borvendeg hozzászólása Dec 20, 2006 /

Hello!
Lehet hogy most nagy hüjeséget mondok de a stroboszkópot nem lehetne vezérelni egyszerű relével??
Lehet h hülyeség de most ez jutott eszembe
(#) ZLED válasza Router hozzászólására (») Jan 17, 2007 /

Nem rég engem is meg csapott a 350V kondenzátor a polaroid fényképezőbe, miközben kiakartam sütni.
végül kisütöttem de nem a csavarhúzóval ha nem a kezemmel, és hirtelen hát nem volt kellemes
(#) ZLED hozzászólása Jan 20, 2007 /

Ha valaki ért a fényképezőkhöz akkor valaki írja már le hogy kell el villantani.

Ja, a fényképező szét van szedve!!!!
(#) THT válasza ZLED hozzászólására (») Jan 20, 2007 /

Ha a kondi kisütése miatt akarsz villantani, akkor egyszerűbb ha rövidrezárod a kondi két lábát valami nagyteljesítményű ellenállással, mondjuk 5-10K 5W vagy ilyesmi...
(#) Balázs válasza ZLED hozzászólására (») Jan 20, 2007 /

Hirtelen, a villanócsövön keresztül sütöd ki. Ennyi. Persze, ehhez nem elég csak egy kondi.

Biztos hogy akkor villan a vaku???

(#) Balázs válasza ZLED hozzászólására (») Jan 20, 2007 /

Az egész úgy működik, hogy egy generátor nagyfesszel feltölti a kondenzátort, és az exponálógomb megnyomásakor a kondiban felhalmozott töltés hirtelen rászabadul a csőre.

És óvatosan, mert nagyot tud ám csípni! :wilting:

A kondi 350V-os.
És nem rég hozzá is értem.
És az nem csípés volt

Te most valójában mit szeretnél elérni??

Hát hogy egy gombnyomásra villanjon

Valószínű hogy van valahol az elektronikájában egy trafó (nem a töltökör trafója!!!) annak a primerkörében kell hogy legyen valami kapcsolóeszköz, valószínüleg tirisztor. na azt a lábát kell GND re tenni a trafónak, ami a tirisztorra megy, és ha fel van töltve a kondi, villanni fog.. Ha régi mechanikus gép, akkor egyszerűbb a dolog, mert akkor van a blendezárnál valahol egy érintező, vagy kapcsoló, ami elsüti a vakut...

Képed nincs róla?

mindjárt lessz

A hátulján van 7db kivezetés abból a 6-5 a GND

Hát ezekből sajnos nem derül ki...

És ha kimérném hogy hol zárja rövidre a nyomógomb :heureka:

miért? ezt még nem tetted meg?
(#) ZLED válasza THT hozzászólására (») Jan 20, 2007 /

Hát.....
Még nem
(#) ZLED hozzászólása Jan 22, 2007 /

kimértem hogy hol zár a nyomógomb de sehogysem villan a vaku.
(#) ZLED hozzászólása Jan 23, 2007 /

Az úgy nem lenne egyszerübb ha meg mondom a fényképező típusát???
(#) THT válasza ZLED hozzászólására (») Jan 24, 2007 /

megmondhatod, de én nem ismerek minden gépet fejből

Ahoz hogy villanjon az kell, hogy a nagykondi fel legyen töltve, ez a feszültség megjelenjen a cső két végpontján, és ha ez megvan, kapjon egy gyujtóimpulzust, ami a cső harmadik kivezetésére árkezik általában. Tehát ezeket ellenőrizd, hogy rajta van e a csövön a 3xxV, és hogy hová csatlakozik a cső harmadik kivezetése. Ez valoszínűleg az elsütőszerkezethez fog vezetni, na erre kell valahogy egy nagyfesz impulzust varázsolni, de a kapcsolás ismerete nélkül nem tudom megmondani hogy mit hova köss!
(#) THT válasza ZLED hozzászólására (») Jan 24, 2007 /

Most valszeg azért nem villan el, mert valami többfunkciós vaku, és van még engedélyező lába, vagy fényerőszabályzója, vagy nemtudommi, amit szintén be kéne kötögetned hogy elvillantsa a gép.
(#) ZLED hozzászólása Jan 24, 2007 /

Szét néztem a nyákon, és találtam egy tranyót aminek az emitere a cső harmadik kivezetésére van kötve. NA én megfigyeltem hogy a tranyó kollektora egy másik tranyó emiterére van kötve, na annak a tranyónak a kollektora a 7-es kivezetésre van kötve. a bázisa a 3-ra. vagyis az 5, 6, 7-es kivezetést összekell kötnöm és ha a kondi feltöltött akkor a GND-t hozzá teszem a 3-ashoz és val villanni fog. ha nem akkor vagy pukk vagy
(#) ZLED hozzászólása Jan 25, 2007 /

A cső 3. kivezetése az ami az oldalához van kötve???
(#) THT válasza ZLED hozzászólására (») Jan 25, 2007 /

van a két végén 1-1 kivezetés, aminek a vége bemegy a csőbe, és van a harmadik, ami általában az üvegre van rátekerve kívülről, ez az elsütő kivezetés.
(#) ZLED hozzászólása Feb 8, 2007 /

Ha a az elem (-) részét az 5-ösre rakom a akkor töltődik,
ha a 7-esre akkor egy egyenletes nagyon magas(olyan magas hogy alig hallom) hangot ad. Lehet hogy egy tranzisztor :kerdes:
(#) Balázs válasza ZLED hozzászólására (») Feb 8, 2007 /

Az a magas hang jót jelent! Akkor jár az oszcillátor, tehát ha minden igaz, tölti a kondit!
(#) ZLED válasza Balázs hozzászólására (») Feb 8, 2007 /

De meik jó???
az ameik mélyről- jó magasra vagy ameik csak magas
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem