Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   359 / 1385
(#) watt hozzászólása Jan 22, 2010 /
 
Van egy felfedezésem a rugóerő kérdésben.
Ez pedig az, hogy a Tesco laminátorok (merthogy ez a neve és nem a forgalmazót kívánom reklámozni), görgői közé nem fér be a 1,5mm-es nyák, magyarul nem a rugók, hanem a gumihenger nyomja össze, ahogy tudja. Ezügyben értelmetlen a rugók gyengítése, amíg nincs meg a tengely útja. Már szétszedtem és reszelem...
(#) pici válasza watt hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Hogy néz ki a Tlaminátor hőérzékelője? Hol van?
(#) (Felhasználó 4577) válasza pici hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Így néz ki.
A két fém melegítő közül az alsóra van rácsavarozva.

PIC_0003.JPG
    
(#) gulasoft hozzászólása Jan 22, 2010 /
 
Felszigszalagoztam a fólát, 1 órát volt az ablak előtt a fólia maszkokkal, zéró nyom. Holnap még egy délidős tesztet végzek.
(#) watt válasza pici hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Az egy termosztát, ami benne van egy műanyagszerű kerek dobozkában két csavarral felfogatva a fémváz közepe tályára alul.
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Patexati és többiek!
Neked van igazad, hogy nem kell túl meleg. Még 160°C hőmérsékleten is kicsit szétnyomódnak a vékony vonalak, így most még kissebb hőfokon fogom próbálni, most csak gondoltam bejelentkezem, hogy hol tartok.
A henger útját meghosszabítottam, mert mint írtam felütközött a tartójára, így nem a rugó határozta meg az erőt. Most jónak tűnik.
Az is elképzelhető, hogy nem is kell lassítani a fordulatot, csak vastag papírnál, vagy széles nagy nyáknál, ha túl sok hőt vonna el. Túl sok próbát kéne elvégezni, nem győzöm...

Ha kiderül, hogy nem kell még 160°C sem, akkor még egy előnyt nyerünk, nem kell a 300 °C-ot bíró KTY84, elég egy sima mezei dióda, vagy egy BD139, mert azt könnyű felrögzíteni is! Meglátjuk!
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Kíváncsian várom az eredményeket! Meg azt is mikor tudom megvenni az enyémet sajna nálunk csak kis Tesco van ott nincs de megnézem majd egy nagyban is!
(#) waterbear válasza patexati hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Köszi a tanácsokat, megpróbálom, a képen nem látszik, de a portól elég "koszosnak" néz ki a zöldes felület.
(#) patexati válasza waterbear hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Annak aztán nem lenne szabad semennyire koszosnak lenni mert nem tapad jól akkor! Sima alkohollal töröld át és szárazra csak ne papírzsepivel vagy olyan anyaggal mi hagy maga után szöszt!
(#) waterbear válasza pici hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Nem számoltam így ki, a HP 6L-el 600DPI-s a felbontásom, ennél nem is tud többet.

De ki a fene használ ilyen vékony huzalozást amatőr gyakorlatban nyákon?

1200DPI-vel nem igen lehet szitázni, de vasalós technikát azért lekörözi egy rendes szita
Más kérdés az, hogy nem érdemes, mert a hozzávalókat mire beszerzed, egy fél autó ára, és ha nem használod el egy fél év alatt, rádköt a cucc
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Megint egy érdekes adat. Volt régről sok kinyomtatott panelem, amit még HP nyomtatóval nyomtattam. 160°C állítva, a HP festéke kicsit ellapult.
Most beizzítottam az új OKI-mat, és ugyanez a nyomat ugyanazon a hőfokon egy kicsit sem folyt meg. Ennek oka nem csak a festékek közötti hőfokeltérés lehet, hanem a festék vastagsága is, bár az OKI nyomat szemre(nagyítóval) jobban fed a nagy felületeken.

Ebből szerintem az a lényeg, hogy mindenkinek a saját nyomtatójához kell majd a hőfokokat belőnie.

Most áztatom a 150°C-os OKI-s nyomatot, ha jó lesz felteszem a képét(ha nem, akkor szégyenkezem! )
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Tedd fel nem szégyen ez lehet,hogy abból lát meg más valami lényeges dolgot! A tonerek közt van eltérés hőmérsékletben ezért is nem jó ha nem a gépbe valót tölt az ember bele mert lehet meg sem olvad vagy esetleg ráég a teflonra!!
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Az áztatásról: Én nem szoktam vele tökölni amilyen forró víz folyik olyannal áztatom egy tálban és mozgatom,hogy hullámozzon bent a víz kb két percenként cserélem a vizet mert hűl lejön magától utána fogkefe vagy nekem jobban bejött egy hajnyíró vagy villanyborotva kis tisztító ecsete azzal tisztítom ami rajt marad erős halogén alatt a vizet használva nagyítónak nagyon jól látszik bent a legkisebb hiba is! Nem utána kell vele kínlódni,hogy összeér valami!
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Én beledobom a pohárba(ha belefér! ) és 5 perc múlva letolom az újjammal a nagyját, alig marad valami rajta, amit egy olyan ecsettel tisztítok le, aminek a sörtéit szigetelő szalaggal összefogtam és a végét egyenesre vágtam, kb. 3mm áll ki a sörtékből. Nagyon finoman lehet vele dolgozni és hatékony.

A 150°C-os OKI nem lett jó, mert nem tapadt meg rendesen. Vissza a 160°C-ra...

(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
A jó minőségű nehezen fog feltapadni sokkal több idő kell neki de megéri hidd el! Persze kell próbálni! Azért írtam a nagyon lassú sebességet is! Lehet ,hogy nem lesz igazam mert nem tudja olyan erővel nyomni,hogy jól rátapadjon de amiket csinálok a dörgölős megoldással teljesen látszanak a vezetősávok a papír felületén és dombornyomott lesz! Nem tud folyni mert nem olyan meleg én ezt fogom szem előtt tartani ha lesz nekem is kísérleti donorom de lehet,hogy egy más beállítás lesz a jó bár nem hiszem,hogy ha felolvad a festék akkor nem folyik meg!
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Igazad van, lassan kell mennie, megfelelő hőfokon, ami ráadásul nyomtatófesték függő.
Linkelem a két nyomatot, azonos hőfokon készültek(160°C), azonos sebességgel (40mm/perc).
HP_Nyomat
OKI_B2200 nyomat

Sajnos a HP típusát most nem tudom megadni, mert elfelejtettem. Ha érdekel valakit, hétfőn megmondom.

Következtetés: Nem lehet megmondani előre milyen hőfok és sebesség kell, ezért szükséges mindkettő állíthatósága. Az viszont biztos, hogy mindegyikhez létezik egy jó értékpár.

Neki állok tervezni a nyákot...
(#) pici válasza patexati hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
A meleg panelt egyből hideg vízbe dobom, had hüljön le. A víznek nem kell melegnek lennie, hogy leázzon. Nem is nagyon melengetném, hátha megolvad
Meg szoktam körömmel kapargatni óvatossan a papír tetejét és így gyorsabban ázik át. Folyó csapvíznél ujjal dörzsölöm a nagyját, majd fogkefével a kényes részeket...
(#) SZISZI86 hozzászólása Jan 22, 2010 /
 
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem,a mellékelt pdf-ben 13-14. oldalon szereplő kétoldalú nyákrajzot vasalással szeretném elkészíteni.Kérdéseim:Kell e tükrözni?Hogyan lehet a mintát feketére varázsolni vagy egyáltalán kell e a
színét változtatni?Van e valami program erre vagy valami egyszerő megoldás?Mindezeket úgy hogy a méretarány ne vesszen el.Ez lessz az első nyákom és nem szeretném elrontani.
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) pici válasza watt hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Egyszer toltad át?
Mert ha többszőr nyomod bele, akkor az elsőnél az egész átmelegszik és így már másodszor kevesebb lesz a hőveszteség.

Arra gondoltam, hogy többször áttolva emelkedik a teljes panel hőmérséklete, így fokozatossan az egész megfelelő hőmérsékletre hozható.
Ha lassan teker a motor, akkor helyi hőcsúcs van és az magasabbnak kell lennie, ezért meg is folyhat...
Nem?
(#) watt válasza pici hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Egyszer áttoltam gyorsan, hogy rátapadjon valamennyire, de ilyenkor még le lehet húzni a festéket a panelról. Utána a leírt sebességgel de csak egyszer.
Mértem a panel mellett a hőfokot, 145°C volt.

Patexati jól érzékeli a dolgot, mert szerintem is meg kell keresni azt a hőfokot, amikor a festék már tapad, de nem folyik. Ezt az OKI-s nyomtatónál sikerült megtalálni, a HP-s-nek meg magas volt ugyanaz. Ez látható a nyomaton egyértelműen. Ha megvan a hőfok, akkor lehet időzni és várni, hogy lenyomódjon, áttapadjon rendesen. Jó lesz ez, nem is kicsit!
(#) watt válasza SZISZI86 hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Nem kell tükrözni, szép is lenne, ha úgy publikálnának egy nyomtatást, hogy tükrözni kelljen még.
A nyomtatás fekete lesz, próbáld ki sima papíron!
Elvileg csak nyomtatni kell, de ellenőrizd le, hogy méretarányos-e!
Nem nagyon tudod eltolni, ha maratás előtt mindent összevetsz az alkatrészek méreteivel.
(#) watt válasza pici hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Közben rájöttem, hogy nem a legutolsó hozzászólásomra reagáltál. Nézz vissza ha véletlenül a lapváltás miatt elcsúszott a szemed elől!
(#) (Felhasználó 4577) válasza watt hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Az OKI lenyomata elég jól néz ki. A HP-k szerintem nyomtatóban mindig is gyengék voltak. Nem vennék többet HP nyomtatót. A mostani tintasugaras is HP, a lézer pedig Samsung.

Pici:
A műnyomó papír langyos vízben sokkal hamarabb leázik.
Ha a kezedet benne tudod tartani a vízben, akkor biztos nem lesz olyan forró, hogy megolvadjon a tinta. Én mindig kézmeleg vízbe teszem bele. Először hagyom ázni kb. 5 percig, majd lehúzom a maradékot pedig az ujjaimmal ledörzsölöm, ami nem jött le, azt körömkefével szoktam.
(#) SZISZI86 válasza watt hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Köszönöm szépen a segítséget!
(#) watt válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
A HP is nagyon szépen nyomtat, nem a nyomtató tehet róla, hanem a magas hőfok. Sajnos az összes HP nyomatom elfogyott, így nem tudom megkeresni a megfelelő hőfokot, amit 140-150°C körülire saccolom(Bár itt fontos megjegyezni, hogy a hengeren a panelnél hidegebb van, de hát a fémre szabályozok. A panelre nem lehet, esetleg a hengerre, de az sem egyszerű, mert ha a panel elvonja a hőt, a fűtés bekapcsolna. Persze lehet, hogy erre is lenne szükség, csak félő, hogy így meg túlfútene, ha nagy panelt vasalnánk. Szóval egyelőre marad így, aztán még alakul)

Azt hiszem mindegy, hogy hideg, vagy meleg a víz, nekem uganúgy lejön, alig marad rajta, igaz ez elég vékony műnyomó. A nyomtató be is gyűri, ezért kell mellé fognom egy sima papírt, és együtt etetni őket be...
(#) Attila86 hozzászólása Jan 22, 2010 /
 
Watt!

Hogyan kísérletezed ki, hogy mi az a hőmérséklet ahol már épphogy megolvad a festék de még nem folyik?

-------------------------------------------------

Holnap megmérem a fűtőszálak ellenállását szobahőmérsékleten, majd hagyom felfűteni, lekapcsolom a 230-at és rámérek megint Ohm-mérővel. Nagyon remélem hogy határozottan más eredményt kapok.
(#) (Felhasználó 4577) válasza watt hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Nekem eddig két HP nyomtatóm volt/van, mindkettő tintasugaras és egyik se nyomtatott olyan szépen, ha nem nyomtattam vele 2-3 hétig akkor be is száradtak a patronok. Elég gyakran teljesen összezavarodtak, nem tudták hogy mit kellene csinálni. Rámentem a gépen hogy nyomtat de nem nyomtat, a feladatot kitörölni nem tudtam, és néha egyszercsak ha újra bekapcsoltam elkezdett nyomtatni. 30-40 oldalas pdf-eket pedig csak 10 oldalanként lehetett kinyomtatni, hogy ne zavarodjon össze. Ha a Samsung ML1640-nek azt mondom hogy nyomtat, akkor az nyomtat, ha azt mondom állj, akkor megáll.

Arra gondoltam, hogy "vasalás" előtt, amíg a motor gyorsan forog egyszer-kétszer át lehetne rajta engedni a NyÁK-ot, hogy egy kicsit felmelegedjen.
(#) edison14 hozzászólása Jan 22, 2010 /
 
Elkészítettem azt a kapcsolást amely a motort nem kapcsolgatja csak a fűtést mivel nekem a motor elég lassú ahhoz hogy átmelegítse a nyákot, mielőtt egy nagyobb nyákot laminálok általában kölcsönveszem az édesanyám villanysütőjét és felmelegítettem egy kicsit a nyákot utána meg irány laminálni de jó a hőlégfúvós módszer is. Egy 555-ös időzítő a lelke a többi az előző kapcsolási rajzokból már ismert. Én KTY81-es hőszenzort fogok használni mert nálunk a KTY84-es nem kapható. Remélem sok újonc és tapasztalt kolléga örül ennek az 'új technikának' és elgondolkodnak egy nyák laminátor készítésén. Mindenkinek sok sikert és további sikeres kísérletezgetést kívánok. Amúgy nagyon jók lettek az előző oldalakon levő laminált nyákok szerintem ilyen vékony vezetősávokat nem lehetett volna vasalóval elkészíteni. De hát új kor új technika.
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Na ilyenre gondoltam mint az OKI-s ilyet szokok csinálni a dörgöléssel is! Jó lesz ez főleg ha még lesz rajt finomítva!

Pici: Az áztatás meleg vízzel hamarabb és szebben jön le próbáld ki egyszer! Ha lejön valami vezetősáv a 60 fokos vízben akkor megkímélted magad egy selejtes nyáktól! Ha jól van felvasalva szinte nehéz bent kárt tenni!
(#) patexati válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Ha lesz laminálóm és megcsinálom a szabályzását majd megmutatom mit tud az a szar 600DPI-s HP nyomtaó nem a nyomtatón múlik hanem a technológiai beállításokon! Ha tud a nyomtató egy jó fekete lapot kinyomtatni azzal baj nem lehet! Baj akkor van ha rossz a toner vagy a festékpor mert akkor szürkés egyenletlen a felvitel! 600DPI elég ahhoz,hogy akár 0.1 mm-es sávokat nyomjak mit csak elkerülhetetlen esetben használnák mert szeretem a lehető legvastagabbra tervezni a nyákokat ha már 1%-os ellenállást használok ne a nyák rontson a stabilitáson főleg műveleti erősítőnél! Azért erőlködök most ebben a topicban mert hiába próbáltam publikálni az eddigi eredményeimet senki nem vett komolyan pedig mint watt is leírta az alacsony hőmérséklet a kulcsa! Én így csinálom már jó ideje rengeteget vesződtem a vasalós technikával mire rájöttem nem szabad megolvasztani a festéket! Ha ez sikerül a beállításban és megfelelő erővel tudjuk rápréselni a nyákra a nyomtatványt akkor a minősége nem,hogy megközelíti a fotokémiai eljárás minőségét hanem el is éri azt jóval olcsóbb és jóval rövidebb idő alatt! Szerintem ez egy áttörés lenne a vasalásos vagy laminálós vagy akárhogy is nevezett eljárásban! Sok sikert mindenkinek ki próbálkozik! Ki nem fogja kipróbálni és nem kísérletezik vele az meg kíméljen meg az okoskodásaival mert nem most kezdtem ezt a dolgot feszegetni és órában több hetes (nem túlzok) tapasztalatok vannak a vasalásokkal kapcsolatban kipróbáltam szinte minden fajata megoldást mit leírtam azokat szinte már szentnek tartom mert tökéletesen beváltak ha vegyítjük és más is tesz a projectbe tapasztalatot tudást akkor nem fogjuk megbánni a végeredményt szerintem!
Következő: »»   359 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem