Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Srácok ki lehet az az emberke akire szegény jó Kócos ennyire berágott?
Az nem igazán jó. Azt írja egy könyv, hogy olyan vas kell hozzá amiből a kimenő vasa is van, annak már van hatása a hangra. Nem elég hogy szűr, de hozzá is kell tegyen a hanghoz, és erre csak egy jó fojtó képes, aminek nagy az induktivitása és jó vas van benne.
Majd az El84 integrálttal visszatérek, addig higgadok ... :kalap:
Csak hogy kötekedjek kicsit, szerintem is elég egy SM 74-es kimenőtrafó a GU 50-nek, ha nincs előmágnesezve (pl. kondis kicsatolás, ugymint fojtós munkaellenállás, SRPP stb.), az 50 Hz-en nyujtott teljesítmény negyedének 70-80 %-áig.
Már nagyon várjuk. Nagyon sok építő munkád van ebben a fórumban.
Visszavonom, hogy "azonnal vond vissza", tényleg PP csak engem megzavart a kimenő bekötése nagy figyelmetlenségemben. Érdekes kapcsolás (inkább félhídnak nevezném. )
Bár én nem vagyok valami nagy szaki, de ezekből minden bizonnyal lehet gitárerősítőt építeni...
Csak a saját példámból, és kevés ismeretből kiindulva pl.: EBF80+PCL82 vagy csak a PCL82. De ahogy az arzenált elnézem egy komolyabb segítővel (mondjuk műszerek stb.) egészen izmos (mondjuk PP) erősítőt is tudsz készíteni ha szeretnél. Minden a lehetőségeidtől függ, meg pl. vannak-e trafóid (táp, kimenő)
Használhatóak bizony. A PCL 82 trióda+pentóda egymagában kisebb teljesítményű (2 W) SE-hez jó, két db. PP-ben kb. 8 W-ot tud. Az ECC 88 előerősítőnek, meghajtásnak jó, kettőstrióda (ha PCC88, nem tudom hirtelen ugyanaz-e csak más fűtőfeszel, vagy változó meredekségű-e, azt hiszem ugyanaz csak 7 V (300 mA) fűtéssel). Az EF 80-ak pentódák, éppenséggel használhatók előerősítő fokozatban, a PL 82 szintén pentóda végerősítő (tehát külön búrájú csővel még meg kell hajtani, a PL36-ok úgyszintén, csak nagyobb telejesítményűek, főleg PP-be valók. A PY 82 egyenirányító dióda, jó egyenirányításra elég komoly árammal, két db.-al kétutasan. A PABC 80 dióda+kettősdióda+trióda egy búrában, nem tudom a triódáját lehet-e normálisan használni, nem kizárt, a diódái jelszintűek.
Idézet: „A PABC 80 dióda+kettősdióda+trióda egy búrában, nem tudom a triódáját lehet-e normálisan használni, nem kizárt, a diódái jelszintűek.” Persze, hogy lehet. A rádióban is használták (ott - persze - az EABC80-at), a diódái úgy vannak belül "elkötve" (a korlátozott lábszám miatt nem lehetett mindegyiket egyenként kivezetni), hogy egy AM-FM vevő teljes demodulációját meg lehessen vele oldani (1 dióda az AM-re, 2 pedig az FM aránydetektorba). TV-ben ugyanígy alkalmazást nyert, éppen a PL82 mellett. A katódot földelve egy 10M-s ellenállással beállítható a munkapont, jellemzően 220k körüli munkaellenállással. Idézet: „A katódot földelve egy 10M-s ellenállással beállítható a munkapont, jellemzően 220k körüli munkaellenállással.” Ez a mondat így helyes: A katódot földelve, egy 10M Ohm -os rácslevezető ellenállással beállítható a munkapont, jellemzően 220k körüli munkaellenállással.
"A királynőt megölni nem kell félni....", mondjuk én értettem azért
Köszönöm, és 36m3 nak is. Van trafó hozzá, meg egy csomóminden. Találtam még 3 régi csöves tévét, az egyikben még benne vannak a csövek is.
Még csöves erősitőt nem épitettem, csak tranzisztorosat. Valami jó kapcsolás kellene.
[OFF]Szia Kócos!
Nálad aztán jól kiverték a biztosítót, mindazonáltal nem kis mértékben igazad van. Valóban "visszafogottabban" irkálok én is - és szerintem mások is (nézd vissza, mikor írt ide pl. Köbzoli), az általad ismertetett okok miatt. De Te ennek a topiknak a magjához tartozol, tehát személy szerint semmiképpen nem szeretném, ha a továbbiakban nem szólnál hozzá építő jelleggel (Neked ez legalább megy is, nemcsak a karakterek számát növeled a szerveren). Arra kérlek tehát, hogy ne hozz elhamarkodott döntéseket, és továbbra is légy a topik aktív tagja.
Hm, nem tudom pontosan milyenek... Csak láttam őket egy dobozba pakolva és kérdeztem hogy mennyibe kerülnek (nem tudom hogy a hangfrekvenciás csövek meg a többi között van-e külsőre nagy különbség, de kinézetre hangfrekisnek tűntek ). A trafóhanyagolást azért gondoltam, mert a tranzisztoros erősítőkhöz nem mindig kell (a kisebbekhez legalábbis). A hálózati feszt pedig azért el lehet kerülni... Ezekhez például elég 12V. De trafó ide is kell
386-ost most nem akarok építeni, már csináltam régebben egy Little Gemet, nem volt túl jó hangja... Egyébként nem nekem kéne, hanem tesómnak akarok csinálni egyet névnapjára, mert most folyton a Line 6 Spideremen lóg
[OFF]Mikor írtam, még én is értettem. De utána elolvasva, teljesen félreérthető lett. Nyilván senki nem olyan bolond, hogy 10M-s katódellenállást épít be, de akkor is rosszul volt leírva. :hide:
Hopsz, az utolsó kérdésre nem válaszoltam Egy 30 wattos régi ruszki Hifi hangfalra kötné szerintem (S-30 10AC 222, 8 ohm, 50-18000 Hz, 30 watt)
Ha keresgélsz értő fórumtársaink korábbi hozzászólásaiban, akkor láthatod, hogy csöves erősítőnél a kimenő(k)höz illeszteni kellene a hangsugárzó ellenállását. Olvastam már olyan hangszórókról (több 100 ohm), ami alapból megoldja ezt a problémát, de egy általános hangszóró 4,8,16 ohmos, ezt a feladatot oldja meg a kimenő... A táptrafó használatával kapcsolatban nem elhanyagolható, hogy galvanikusan leválasztja a földet, így a gitárodban nem a hálózati váltóáram 0-ja szaladgál majd... A kapcsolás amit találtál jó, de attól tarok, amilyen szerencséd van az "akciós" csövek inkább olyan 100-600 V-ot szeretnek
Szerintem kérdezd meg a boltost, mifán teremnek. A hangszóró talán megfelelhet a célnak. Mivel 2 utas a hangfal én megpróbálnám kikötni a magasat, sőt később esetleg ládát is építenék a mélyközép sugárzónak, a hangzás javítás céljából.... Ha megépíted a csöveset, nehogy majd inkább lemondanál a spider-ról, csakhogy gyönyörködj a csöves hangban
Sziasztok!
Lenne egy olyan problémám, hogy ráakadtam egy gyönyörű kis csöves erősítőre. 1db ecc83 és 1db el84-es csővel. Nagyon régi de szerinten 5 percet sem volt használva a dobozában pihent a szekrényben még csak por sem volt rajta. A a trafók papírja a vasmag lemezei mind olyan mint ha most jött volna ki a gyárból. A kondenzátorokat a kora miatt kicseréltem benne. A hangja nagyon jó csak egy gondom van hogy a trafója zúg, terheletlenül is, és az 50Hz-es brumm benne van a hangjában. Hogyan lehetne ezt eltünteni?
Az "ép" csöves TV-ben majdnem ott a komplett kapcsolás ami neked kell, +az esetlegesen használható saszi....
A helyedben: 1. megnézném abban milyen csövek vannak benne 2. épek-e a trafók (pl. egy egyszerű multiméterrel mondjuk kimérhetők a tekercsek) 3. érdemes megkeresni, letölteni a netről a kapcsolási rajzot, vagy megnézni a könyvtárban Kádár Géza könyvében. Ezek után lehet agyalni, sokat szerelni, és szerencsés esetben élvezni a munka gyümölcseit
Azt mondod keressek rá a TV kapcsolási rajzára, és abból alakitsak ki egy erősitőt?
Gondoltam keresek egy egyszerű de nagyszerű kapcsolást és utánépitem a rendelkezésre álló csövekből. Az a baj hogy ami jónak tűnik abban pont nem ilyen csövek vannak. Gondolom azért ezek is valamennyire "kompatibilisek" egymással. Csak le kell szednem valahonnan a csövek adatlapját, hogy melyik láb melyik, milyen fűtés kell neki stb... Egy kezdő egyszerű kapcsolást nem tudsz?
Azt hiszem, hogy utoljára fogom leírni, hogy ott van az 1000X belinkelt Djhans kapcsolása. Az minden csőtípusra "ráhúzható" az alkatrészek némi változtatásával. Ne kezdjük már mindig előröl ezt a "Vak vezet világtalant" című nótát. Miért kéne a TV rajzát újra "előadni"? Annak a tápegysége egyszerűen életveszélyes.
Azt hiszem, a szakembert az különbözteti meg a tudatlantól, hogy az tisztába van vele, mi az, amit tud, és mi az, amit nem. A tudatlan meg azt hiszi, hogy mindent tud. Azt gondolom, ez a fő baja Kócosnak is mostanában a topikkal.
Ahogy elnézem a hozzászólásokat, nem csak kocosnak van baja a topikkal. Sokan , hozzám hasonló módon csak olvasgassa topikot, de már nincs kedve írni. [OFF]
Előbb olvasd el ezt: Link Ezt még kezdő "csöves"-ként írtam, de van azért mögöttem egy erősáramú berendezésszerelői szakma is.
kezdő "csöves"-ként írtam
Aláírás: Öreg csöves
Nem vagyok James, nem vagyok Bond,
mégis nagy szám vagyok, talán majd rólam írnak legközelebb dalt a Bonbonok. Üdv: Öreg csöves Ja és már megtudom különböztetni az uborkás üveget az elektroncsőtől. Feltéve, ha van benne uborka. :hide:
Nem az a baj, Lacik, hogy valaki nem tud valamit, hanem az, ha ebben az állapotában osztogat tanácsot.
Persze, legalábbis én, s ahogy a másik Lacit is ismerem, Ő is így gondolta, csak valahogy ez nem jött le az írásunkból.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |