Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Márk! Nem Máté! Egyébként tudom hogy azok a jelzők arra vannak,csak hogy máshol nem villognak 1 Hz-s ütemmel,hanem világítanak folyamatosan! Ebből gondoltam hogy az DCF77 átjátszó!
Jól látod.
A begyújtott csőnél kell a csövön mérni a feszültségeket. Vagy tápfesz - az előtétell fesz.
Amit láttál az csak akadályfény, kb 1 Hz el villognak az ICAO előírásai szerint, de ma már fehér.
A hiteles frekvenciák adóit nem lehet átjátszani, egy frekvencián az egész világon csak egy adó működik, a zavartatás miatt.
Nem akarok senkit sírba vinni,de a képen mértem én már a test,és a 15K ellenálás végén is,akkor mértem a 15K ellenálás és valamelyik szám lábánál,de érdekes számok jönnek ki,most akor hol is mérjek?
Bővebben: Link
Hegytetőkön lévő átjátszó-állomások esetén is kb. 1 Hz-es villogást látni! Repülő eszközök számára fenntartott dolog, hogy ne menjenek neki, tartsák bizonyos magasság fölött a gépet mindenképpen. Egy adott területre nézve, a legmagasabb építmény tetejére szokták ezt az "útmutató" fényt felszerelni, mely elvileg minden irányból látható.
Ha mux közben akarsz mérni, akkor az nem egyszerű, esetleg szkóppal, szinkronozva.
Állítsd meg a mux -ot, úgy hogy egy digit be legyen kapcsolva, mérd meg azon a csövön, a többi úgy is hasonló lesz, ha a minimumnál több akkor már jó.
Szia!
Bővebben: Link A mellékelt képen beírtam hol mértem és mennyit,ugyanezt építettem meg,csak nekem lehúzható szalagkábeles verzió van,le tudom húzni a csöveket. jelenleg 12:34 volt rajta,az egyes számot akartam kimérni,és ennyi jött ki,ezt végképp nem értem
Ahol a 200 V -ot látod, ott 200 V -t kell mérned. Ez a tápfesz, ha ez kevesebb. akkor gyenge a táp.
A többit csak ezután mérjed.
A 200 voltot üresben,terhelés nélkül mérjem,vagy menet közben,úgy hogy minden rajt legyen!?
Idézet: Ez így ebben a formában nem igaz Én foglalkoztam vele, de csak egy gombot raktam rá, hogy a dcf beállása előtt nagyjából be lehessen állítani az órát. Ha a dcf láb helyére beteszem ezt a rutint be lehet állítani az órádat, max kicsit türelmesnek kell lenni, mert lassúra állítom a tekerés sebességét. Mivel csak perc kijelzésed van, így is kicsit macerás lesz "pontosan"beállítani. (Uwe Nagel respect) Sajnos azokon a lábakon ahova a gombok vannak rajzolva valami jelek jönnek ki és nem tudom Uwe mire használta ezeket. „Azt csak egy felhasználó rajzolta rá a kapcsolási rajzomra utólag. Szoftver nem készült hozzá, mert senki sem foglalkozott vele. ”
Elvileg, ha jó a tápod, akkor mindegynek kellene lennie.
Ha a tápodnak nagy a belső ellenállása, akkor ezen a terhelés arányában változhat a feszültség, de nem sokat, max 5 - 10 V -ot, ha ennél több, akkor a változó terhelés miatt a fényerők is változnak a különböző digiteknél. Ha túl nagy a táp belső ellenállása, akkor megeshet hogy a nyobb terhelés hatására 140 V alá esik a feszültség a csövön, és kialszik. Valamennyi fesz esik a MUX tranzisztorokon, és a meghajtó IC -n is, ezt is számításba kell venni.
Sziasztok,
DCF vétel szempontjából melyik a rosszabb a panel vagy a tégla dryvit-al? Amúgy meg Budapest III. kerület, 2-3 szintes házak, nincs nagyfesz vezeték a levegőben a környéken és lift sincs.
Szia.
A panel szerintem rosszabb, mert tele van vassal. A DCF ellensége a sok fémfelület és a szórt elektromágnesen terek. (TV, crt monitor, lift, nagyáramú kábelek) Bár a domborzat is igen befolyásoló tud lenni. Na meg a ferrit antenna helyzete (merőlegesen Frankfurt irányába) üdv.
Köszönöm, nekem ezek nagyjából bíztató hírek.
Szia Zoli,
Atya ég, négy ferrit... Ennyit az egész nem ér. Arra gondoltam hogy ha nagy gáz van a vétellel akkor havonta-kéthavonta egyszer kiviszem hosszabbítóval a kertbe, majd ha szinkronizált visszaviszem a szobába és "magárahagyom" a saját kis oszcillátorával. Azt mondják azzal sem túl pontatlan Apropó, szemrevételezted már a cuccot amit adtam?
Mellesleg azért is tervezem trafósra kapcsolózemű helyett, mert azt remélem hogy így kevesebb lesz a zavaró tényező!
Üdv Mr Brown! Nekem itt Miskolcon is megy a dcf, a panel biztos, hogy jobban lefogja a jelet. Figyelmedbe ajánlom a Hp41C (#528206) és(#525281)hozzászólását, ahol a Conr*d-os modul megtáplálásáról ír, én is ezt használom sikerrel.
Ja egyébként ha megveszed a modult, adsz neki tápot, a kimenetére felraksz egy ledet (mert elbírja) és addig forgatod, amíg a ferritrúdra állított képzeletbeli merőleges frankfurt felé nem mutat. Ha nem tudod megbecsülni az irányt a GoogleEarth segít. A led elkezd kb 1 mp-ként villogni, ha villogás egyenletes az óra is menni fog, ha összevissza pislákol, nem jó a vétel. Mivel minden másodpercben (kivéve az 59.) van moduláció ezért jól be lehet állítani a helyét az órának akkor is, ha még nincs a glim és a meghajtása a helyén a Vicsys kapcsolásában. Állítólag éjszaka növelik a teljesítményt és akkor beszinkronizálnak az órák. Nekem van két olcsó dcf-es órám lásd.(#606577) szinkronizálnak mint a kisangyal. :yes:
Holnap megyek is Conrad nagybácsikámhoz :yes:
Szia Barna!
Ne aggódj a vétel miatt, egyik Barátomnak van két DCF-es órája, mindkettő gyári, de simán veszik a jelet bárhol a szobában. Ha jól emlékszem (régebben olvastam itt) a Conrad-os modul tápjára, de közvetlenül a modulra kell tenni szűrőkondit, és akkor tiszta lesz a vétel.
A modult egy műanyag dobozba szereltem mielőtt nekiláttam keresgélni a vételt és rögzítettem a ferritet és a panelt, nehogy leszakadjon. Leköpött ic van rajta ezért nem árt ha fixen tartja valami a panelt és a csokit, amibe a vezetékek mennek. Ezt a doksit adják hozzá, ami meg a vicsys kapcsolásán lenne + a ledet bele lehet rakni közvetlenül a csokiba
Bár kicsit/nagyon/ OFF, de megkérdezem,hogy ehelyett az ic helyett használhatom-e ezt az ic-t vfd csövek meghajtására? Előre is köszönöm a választ! Másik kérdésem,hogy az IV-6 és az IV-11 vfd csövek között mi a különbség? Elsősorban arra vagyok kiváncsi,hogy üzemi paraméterek,és lábkiosztás terén mi a különbség bennük?
Ha véletlenül te tudsz oroszul :eljen: Adatlapok oroszul
És mi van akkor ha külső táplálás helyett a DCF vevő kap a dobozkájába sorba kötve négy darab böhöm 2700mA-es (vagy amelyik a legnagyobb) akkut?
Ha tényleg 3mA-t eszik akkor sokáig működhet egy feltöltéssel és a zavarszűrés is felesleges lehet...
Nem tudom ilyenkor mihezképest rángatja a dcf modul a pic bemenetét, gondolom a gnd-ket össze kell kötni, mivan ha merül az aksi , mi lesz a szintekkel stb. kell-e védelem stb. :nemtudom:
Szia!
Nekem így még kiértékelhetetlen jelet adott. A modul táp és föld csatlakozója közé 100nF kerámiával párhuzamosan 47µF tantál, a +5V és a modul táp csatlakozója közé 100 ohm. A kimenetet a pic-es panelon húztam fel a +5V-ra 10k -val. Szia
Tudom, a multkor beszéltünk róla. Ezért is írtam MrBrownnak, hogy nézze meg amit írtál nekem itt. Mivel még nincs kész a kapcsolása, csak a vétel helyét keresi, azért írtam neki, ezt a módszert. Egyébként amit Mr Brown szeretne, aksiról hajtani a modult(csak a modult), az lehetséges,érdemes vele próbálkozni?
Szia!
A szűréssel nekem összejött. Az akkumulátor drága, a töltése gond, a modul csak keveset terhel - az önkisülés lesz a meghatározó. Vigyázni kell, mert a modul akár mélykisülésbe is viheti... Szóval több gond lesz vele, mint amennyi az előnye... Szia |
Bejelentkezés
Hirdetés |