Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   36 / 254
(#) sooty válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
A 6 csöves dcf-mentes órámhoz először én is felemás csöveket terveztem z573m ó,p és z590m a másodpercnek, de az alávilágításnál megbukott a dolog, a z590m-nek tejfehér az alja és máshogy töri a fényt (téglalap alakban jönnek ki a lábai, meg kicsi is tudjátok nemjó a csipa miatt ), ha valakinek kell megvan tom025 órájához az így áttervezett kijelzős panel nyák sprintben (nem teszteltem le )
(#) MrBrown válasza sooty hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Ez az egész felemás csövezés onnan jött, hogy csak négy darab Z566M-em van és ezekhez tökéletesen passzol a kistestvérük a Z573M amiböl van is bőven. Ugyanakkor direkt négy csöves kapcsolást talán még nehezebb is találni mint hatost.
Az alávilágításnak én speciel sem a nixie-knél sem pedig az elektroncsöveknél nem vagyok a híve, de ez egy abszolút szubjektív dolog.
(#) sooty válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Az biztos, hogy szép lesz a "testes" csövekkel. Szerintem a nixis órában pont a másodperc kijelzés a buli, ahogy vándorolnak a számok előre hátra... tiszta hipnózis. Ezért csinálom a dcf-est is 6 csővel.
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Nem tudom ezt a hozzászólást láttad-e, itt találsz mindenféle kapcsolást nixie óra ügyben.
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Köszönöm, ez sokat segít!
Amelyik a hálózati 50Hz-ből veszi az órajelet az gondolom rettenet pontatlan
Én havi +- 1 perces pontatlansággal már kiegyeznék...
(#) kocsgab002 válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Én Tom025 nixie óráját teszteltem most. Egy héttel ezelőtt belőttem pontosan az egyik DCF-es órámhoz, és ma is teljesen szinkronban járnak (ahogy meg tudom így szemre állapítani, néhány tized másodperc lehet az eltérés...Még a TTL IC-kből felépített led kijelzős órám sem jár ilyen pontosan, pedig annak 32,768kHz-es időalapja van...
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Ma már nem feltétlenül rettenet pontatlan, mint régen. Amióta a villamos energaellátó rendszerünk összeköttetésbe került az európai rendszerrel (hogy szükség esetén áramot venni ill. eladni lehessen) azóta az 50Hz-et pontosan szinkronizálni kell az összes hálózatban. Vagyis tartani kell a pontos fázist és a frekvenciát. Nem tudom hogy hol lehet utánanézni, hogy mennyire tartható pontosan a freki, de láttam már külföldi grafikont is ami erről szól, nem volt nagy ingadozás. Átlagban megvolt az 50Hz. Igazából pontosnak mondható, bár nyilván atomóra pontosságot ne várjon senki. Majd ezt is letesztelem valamikor

szerk.: lap alja
(#) MrBrown válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Közben átnéztem vicsys DCF-es nixie cikkét és úgy döntöttem azt fogom megcsinálni az autómata fényerőszabályzás és pláne az alávilágítás nélkül külön erre a projectre gyártott trafóval mint a meglévő három projectemnél.
Azért építem ezt mert:
-a négy cső és foglalat adott
-így hogy nem hat csöves nem kell bajlódnom a Z573M-ek felfogatásával
-DCF-el még úgysem volt dolgom és ami a cikkben van az a Conrad-os szerintem megfizethető
-ez a kapcsolás már bizonyított és nem a netről szedem ismeretlen szerzőtől
-Az elektronikája ennél egyszerűbb talán már nem is lehetne
Pusztán kíváncsiságból jó lenne tudni hogy ha huzamosabb ideig mondjuk egy napig nem kap jelet a DCF (mondjuk a gyerek lába beleakad a kábelbe és isteni szerencsével nem az órát hanem a vevőt rántja le), akkor mennyire marad pontos a saját kis oszcillátorával. Vagy ez nem úgy működik, hogy ketyeg valahogy a saját quarcával, de a DCF ha van vétel akkor "rászól felülről" hogy ennyi meg annyi a pontos idő?
(#) kocsgab002 válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Idézet:
„Vagy ez nem úgy működik, hogy ketyeg valahogy a saját quarcával, de a DCF ha van vétel akkor "rászól felülről" hogy ennyi meg annyi a pontos idő?”

De pontosan így működik. Szerintem szinronizáció nélkül is tizedmásodperc ponos tud maradni pár napig.
(#) vicsys válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Lehetőségem nem volt tesztelni hosszú távú jelkimaradással, mert rossz vételi körülmények mellett is, naponta szinkronizálta magát, általában hajnalban.
Maga a szoftver rém egyszerű: Ha van szinkron (és feldolgozható, nem csonka), akkor elvégzi a pontos idő beállítását.
(#) MrBrown válasza vicsys hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Egyébként lassan kitisztúl a kép... vagy mégsem.
Kétféle kapcsolás kering a fórumban. Az egyik a DCF-es a másik amit én is belinkeltem a Beta verzió, ott viszont H és M nyomógombok vannak a DCF helyén. Viszont te ehez a nem DCF-es verzióhoz is ugyanazt a pic programot linkelted be nekem mint ami a cikkedben van ami ugyebár DCF-es
A kérdésem egy újabb tanúbizonysága a hozzá-nem értésemnek, de a két programnak nem kéne különböznie egymástól valahol?
Valamint, gondolom a DCF szinkron az 1 Hz-en kívül tartalmaz még néhány kis csomagot mint idő és ha jol tudom dátum is? Mit csinál a glimm amikor ezek a kis csomagok érkeznek a CLK vezetéken?
(#) Sanyesz5 válasza vicsys hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Sziasztok,a kérdésem az lenne a szerzőhöz,hogy miért van az hogy nekem az alap kapcsolással az óra tápja,a maximumon 152 voltot tud produkálni? Azóta beszéltem több emberrel,és azt mondták,ezeknek a csöveknek az kevés,ami látszik is rajtuk,így ki cseréltem a foto ellenálás elötti ellenálást,most már feljebb tudom tekerni.
Én ronthattam el,vagy alapból erre a fesz re van tervezve?
Hangsúlyozom amatőr vagyok
(#) vicsys válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Szia
Értsd meg kérlek, hogy a nyomógombos változat nem létezik. Azt csak egy felhasználó rajzolta rá a kapcsolási rajzomra utólag. Szoftver nem készült hozzá, mert senki sem foglalkozott vele.
A glim 1Hz-el villog. Ezt írtam is:
Idézet:
„A vevő jele egy tranzisztoron keresztül még egy glimm lámpát is meghajt. Ha van vétel, ez a kis glimm ütemes 1Hz-el villog. Ezáltal könnyű a vevőt Mainflingen (Németország) irányába állítani.”
(#) MrBrown válasza vicsys hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Vettem az adást. Nincs több kérdés, köszönöm. :yes:
(#) pbalazs válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Csak így a partszélről: nincs semmi baj a hálózati 50Hz-cel, használd nyugodtan.
Kb. egy éve megy a cégben egy általam készített Deprez-óra (itt találod, , meg itt), nem pontatlan semennyire, pedig egy nagy irodaházról van szó tele számítógéppel meg műszerekkel, ráadásul személy-és teherliftek is mennek gyakran a közelben.
(#) MrBrown válasza pbalazs hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Köszönöm, az órád igen ötletes amolyan ipari jellegű.
Hasonlóan agyafúrt mint amikor ugyanezt plazma bargraph-al oldják meg.
üdv.
(#) pucuka válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Üdv!
A DCF 77 egy hiteles frekvenciát, és pontos időt sugárzó hosszúhullámú rádióállomás, lásd a linket. Ahhoz hogy órát építs ismerd meg, a sugárzás rendszerét.
Hasznosíthatod az adó vivőfrekvenciáját egyszerűen mint másodrendű frekvenciaetalont, a pontossága nagyobb, mint 10^-12 ppm, ami egy otthoni órának több mint elég, az órakvarc 10^-6 ppm körüli pontosságahoz képest.
Hasznosíthatod az adó által kisugárzott pontos időt, a linken látható időrendnek megfelelően, egyszerűen dekódolva az idő információt.
Hasznosíthatod, az ún másodperc jeleket, amivel egy számlálót léptethetsz és azt dekódolod, egyszerűen.
Hasznosíthatod úgy is, hogy egy kristályoszcillátort szinkronozol, a DCF jelével és a kijelzőt módosítod az adott pillanatban, (pl. kerek órakor) a levett idő bélyeggel.
Ehhez azért már mikrovezérlőre lesz szükséged.
A hálózati 50 Hz is elég pontos manapság, mert ha nem lenne pontos, akkor szaladgálnának a MW -ok a hálózatban ide-oda, a pontossága közelíti az egyszerű órakvarcét.
(#) kocsgab002 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Idézet:
„Hasznosíthatod az adó vivőfrekvenciáját egyszerűen mint másodrendű frekvenciaetalont, a pontossága nagyobb, mint 10^-12 ppm”


Ennek a megvalósításáról írnál bővebben egy-két mondatot?
köszi.
(#) pucuka válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Üdv!
Kell készíteni a 77.5 kHz -re egy nagy erősítésű egyenes vevőt, melynek a kimenetén rendelkezésedre áll az adó vivőfrekvenciája amivel szinkronozhatsz, (harmadrendű etalon), jelformálás után használhatod időalapnak, stb. A gond, a megfelelően érzékeny, keskenysávú (általában kvarcszűrős), kiszajú (jitter) egyenes vevő megépítése.
A sznkronozást többnyire PLL áramkörrel lehet megvalósítani.
Az ilyen vevőknek tisztességes (méretű) antennája van nem egyszerű "kon***"-os ferrit.
(#) vicsys válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Ugyérted, Conrad-os? Mert akkor már értem, hogy miért nem írtad ki azt, hogy Conrad.
(#) pucuka válasza vicsys hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Igen, úgy értem.
Azok nem rosszak, elég egyszerűek is, de csak az adótól "20 cm -re" működnek jól, nálunk már megesik, hogy ki - kihagynak, komolyabb felhasználásokhoz nemigen jók.
Sajna meg kell építeni egy komoly vevőt, jó antennával.
(#) Hp41C válasza pucuka hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Sziasztok!

Biztos az a 10^6 , 10^12 ppm. Az már 10^-12 és 10^-18 pontosság lenne (a ppm = 1/1000000)???

C*n*a* -os modul több, mint 90% százalékos szinkronizációt ad Pesten - ugyan nem irodaház, és lift sincs a környéken, de sok a TV. Egerben - nincs % adatom, de sikeres a szinkronizáció - panelház és lift is van.
A tápját a modul csatlakozójánál (is) megszűrtem (100 ohm soros ellenállás, 47µF tantál és 100nF kerámia), a programban egy digitális szűrő van (0x80- ról indul, ha a bejövő jel 1 felfelé, ha 0 lefelé számol, 20 ms időnként mintát kiértékeli az eredményt és ujrakezdi a számlálást.) A pic-es órától kb. 2m-re van elhelyezve. Amíg a szűrések nem voltak beépítve, kiértékelhetetlen volt a jel. A digitális szűrés először 10 ms idővel működött, Egerben nem tudott szinkronizálni. A 20 ms a hálózati zavarok hatását is csökkenti.

Sziasztok
(#) rockersrac válasza vicsys hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Jól tudom hogy Budapesten is van egy DCF77 átjátszó adó? Mert Újpesten mikor még ott laktunk akkor az erkélyünkön jobbra ki nézve látni lehetett egy adót,aminek a tetején egy piros lámpé(olyan mint amit pl magas épületeknél/kéményeknél stb használnak jelzőként) 1HZ-en villogott! És GG komával azon tanakodtunk hogy az ott vajon egy DCF77 átjátszó adó-e,vagy valami más?! Ha nem így van bátran javítsatok ki!
(#) Sanyesz5 hozzászólása Jan 27, 2010 /
 
#619324 Erre nem tudja senki a választ? vagy cask akkora hülyeséget kérdeztem?
(#) pucuka válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Üdv!
Nem tudom milyen csöveid vannak, de a ZM560, -570
adatlapjáról idézek:
Gyújtásfeszültség:145 - 150 V
Égésfeszültség: 135 -140 V
kiolt feszültség: 120 V
katódáram min/max: 1 -7 mA
Katód csúcsáram:10 -20 mA
Ehhez képest?
(#) Sanyesz5 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Z573M van nekem
(#) Sanyesz5 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Bővebben: Link

A linken belül, ez hogy "Minimum supply voltage Vsupply 170" mit takar akkor?
(#) Sanyesz5 hozzászólása Jan 27, 2010 /
 
Sajna már nem tudom az előzőt szerkeszteni,
de ebben a hozzászólásban :
#615218
Akkor miért javasolnak 170-180 voltot?
Tudom,lehet kicsit kuszának tűnök,de mindenki mást mond, azért vagyok bekavarodva.
(#) pucuka válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Üdv!
Az azt jelenti, hogy az előtétellenállás ami az átfolyó áramot korlátozza, 1 - 7 mA -re, tápfelőli végét min 170 V -ra kell kötni, hasonlóan mint a LED -eknél, csak ott nincs gyújtó, meg égő feszültség.
(#) Sanyesz5 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Ha jól értem akkor eddig rosszul mértem,mert mindíg a nagyfesz kimenetet mértem,magyarul azt a feszt amit kiad a táp,és az előtét ellenálások elött van.Ha ott 150volt,akkor az tényleg kevés.
Következő: »»   36 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem