Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   37 / 254
(#) rockersrac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Márk! Nem Máté! Egyébként tudom hogy azok a jelzők arra vannak,csak hogy máshol nem villognak 1 Hz-s ütemmel,hanem világítanak folyamatosan! Ebből gondoltam hogy az DCF77 átjátszó!
(#) pucuka válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Jól látod.
A begyújtott csőnél kell a csövön mérni a feszültségeket. Vagy tápfesz - az előtétell fesz.
(#) pucuka válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Amit láttál az csak akadályfény, kb 1 Hz el villognak az ICAO előírásai szerint, de ma már fehér.
A hiteles frekvenciák adóit nem lehet átjátszani, egy frekvencián az egész világon csak egy adó működik, a zavartatás miatt.
(#) Sanyesz5 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Nem akarok senkit sírba vinni,de a képen mértem én már a test,és a 15K ellenálás végén is,akkor mértem a 15K ellenálás és valamelyik szám lábánál,de érdekes számok jönnek ki,most akor hol is mérjek?

Bővebben: Link
(#) t-dani válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Hegytetőkön lévő átjátszó-állomások esetén is kb. 1 Hz-es villogást látni! Repülő eszközök számára fenntartott dolog, hogy ne menjenek neki, tartsák bizonyos magasság fölött a gépet mindenképpen. Egy adott területre nézve, a legmagasabb építmény tetejére szokták ezt az "útmutató" fényt felszerelni, mely elvileg minden irányból látható.
(#) pucuka válasza t-dani hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Ha mux közben akarsz mérni, akkor az nem egyszerű, esetleg szkóppal, szinkronozva.
Állítsd meg a mux -ot, úgy hogy egy digit be legyen kapcsolva, mérd meg azon a csövön, a többi úgy is hasonló lesz, ha a minimumnál több akkor már jó.
(#) Sanyesz5 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Szia!
Bővebben: Link

A mellékelt képen beírtam hol mértem és mennyit,ugyanezt építettem meg,csak nekem lehúzható szalagkábeles verzió van,le tudom húzni a csöveket.
jelenleg 12:34 volt rajta,az egyes számot akartam kimérni,és ennyi jött ki,ezt végképp nem értem
(#) pucuka válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Ahol a 200 V -ot látod, ott 200 V -t kell mérned. Ez a tápfesz, ha ez kevesebb. akkor gyenge a táp.
A többit csak ezután mérjed.
(#) Sanyesz5 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
A 200 voltot üresben,terhelés nélkül mérjem,vagy menet közben,úgy hogy minden rajt legyen!?
(#) sooty válasza vicsys hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Idézet:
„Azt csak egy felhasználó rajzolta rá a kapcsolási rajzomra utólag. Szoftver nem készült hozzá, mert senki sem foglalkozott vele.
Ez így ebben a formában nem igaz Én foglalkoztam vele, de csak egy gombot raktam rá, hogy a dcf beállása előtt nagyjából be lehessen állítani az órát. Ha a dcf láb helyére beteszem ezt a rutint be lehet állítani az órádat, max kicsit türelmesnek kell lenni, mert lassúra állítom a tekerés sebességét. Mivel csak perc kijelzésed van, így is kicsit macerás lesz "pontosan"beállítani. (Uwe Nagel respect) Sajnos azokon a lábakon ahova a gombok vannak rajzolva valami jelek jönnek ki és nem tudom Uwe mire használta ezeket.
(#) pucuka válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Elvileg, ha jó a tápod, akkor mindegynek kellene lennie.
Ha a tápodnak nagy a belső ellenállása, akkor ezen a terhelés arányában változhat a feszültség, de nem sokat, max 5 - 10 V -ot, ha ennél több, akkor a változó terhelés miatt a fényerők is változnak a különböző digiteknél.
Ha túl nagy a táp belső ellenállása, akkor megeshet hogy a nyobb terhelés hatására 140 V alá esik a feszültség a csövön, és kialszik. Valamennyi fesz esik a MUX tranzisztorokon, és a meghajtó IC -n is, ezt is számításba kell venni.
(#) MrBrown hozzászólása Jan 28, 2010 /
 
Sziasztok,
DCF vétel szempontjából melyik a rosszabb a panel vagy a tégla dryvit-al?
Amúgy meg Budapest III. kerület, 2-3 szintes házak, nincs nagyfesz vezeték a levegőben a környéken és lift sincs.
(#) kocsgab002 válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Szia.
A panel szerintem rosszabb, mert tele van vassal. A DCF ellensége a sok fémfelület és a szórt elektromágnesen terek. (TV, crt monitor, lift, nagyáramú kábelek) Bár a domborzat is igen befolyásoló tud lenni. Na meg a ferrit antenna helyzete (merőlegesen Frankfurt irányába)
üdv.
(#) MrBrown válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 

Köszönöm, nekem ezek nagyjából bíztató hírek.
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Szia Zoli,
Atya ég, négy ferrit...
Ennyit az egész nem ér. Arra gondoltam hogy ha nagy gáz van a vétellel akkor havonta-kéthavonta egyszer kiviszem hosszabbítóval a kertbe, majd ha szinkronizált visszaviszem a szobába és "magárahagyom" a saját kis oszcillátorával. Azt mondják azzal sem túl pontatlan
Apropó, szemrevételezted már a cuccot amit adtam?
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Mellesleg azért is tervezem trafósra kapcsolózemű helyett, mert azt remélem hogy így kevesebb lesz a zavaró tényező!
(#) sooty válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Üdv Mr Brown! Nekem itt Miskolcon is megy a dcf, a panel biztos, hogy jobban lefogja a jelet. Figyelmedbe ajánlom a Hp41C (#528206) és(#525281)hozzászólását, ahol a Conr*d-os modul megtáplálásáról ír, én is ezt használom sikerrel.
(#) MrBrown válasza sooty hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Áttanulmányozom, köszönöm!
(#) sooty válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Ja egyébként ha megveszed a modult, adsz neki tápot, a kimenetére felraksz egy ledet (mert elbírja) és addig forgatod, amíg a ferritrúdra állított képzeletbeli merőleges frankfurt felé nem mutat. Ha nem tudod megbecsülni az irányt a GoogleEarth segít. A led elkezd kb 1 mp-ként villogni, ha villogás egyenletes az óra is menni fog, ha összevissza pislákol, nem jó a vétel. Mivel minden másodpercben (kivéve az 59.) van moduláció ezért jól be lehet állítani a helyét az órának akkor is, ha még nincs a glim és a meghajtása a helyén a Vicsys kapcsolásában. Állítólag éjszaka növelik a teljesítményt és akkor beszinkronizálnak az órák. Nekem van két olcsó dcf-es órám lásd.(#606577) szinkronizálnak mint a kisangyal. :yes:
(#) MrBrown válasza sooty hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Holnap megyek is Conrad nagybácsikámhoz :yes:
(#) Gery78 válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Szia Barna!

Ne aggódj a vétel miatt, egyik Barátomnak van két DCF-es órája, mindkettő gyári, de simán veszik a jelet bárhol a szobában. Ha jól emlékszem (régebben olvastam itt) a Conrad-os modul tápjára, de közvetlenül a modulra kell tenni szűrőkondit, és akkor tiszta lesz a vétel.
(#) sooty válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
A modult egy műanyag dobozba szereltem mielőtt nekiláttam keresgélni a vételt és rögzítettem a ferritet és a panelt, nehogy leszakadjon. Leköpött ic van rajta ezért nem árt ha fixen tartja valami a panelt és a csokit, amibe a vezetékek mennek. Ezt a doksit adják hozzá, ami meg a vicsys kapcsolásán lenne + a ledet bele lehet rakni közvetlenül a csokiba
(#) rockersrac hozzászólása Jan 28, 2010 /
 
Bár kicsit/nagyon/ OFF, de megkérdezem,hogy ehelyett az ic helyett használhatom-e ezt az ic-t vfd csövek meghajtására? Előre is köszönöm a választ! Másik kérdésem,hogy az IV-6 és az IV-11 vfd csövek között mi a különbség? Elsősorban arra vagyok kiváncsi,hogy üzemi paraméterek,és lábkiosztás terén mi a különbség bennük?
(#) Honki válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Szia!

Az adatlapokon minden kiderül.
IV-6
IV-11 /1
IV-11 /2

Oroszul sajnos nem tudok
(#) sooty válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Ha véletlenül te tudsz oroszul :eljen: Adatlapok oroszul
(#) MrBrown válasza sooty hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
És mi van akkor ha külső táplálás helyett a DCF vevő kap a dobozkájába sorba kötve négy darab böhöm 2700mA-es (vagy amelyik a legnagyobb) akkut?
Ha tényleg 3mA-t eszik akkor sokáig működhet egy feltöltéssel és a zavarszűrés is felesleges lehet...
(#) sooty válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Nem tudom ilyenkor mihezképest rángatja a dcf modul a pic bemenetét, gondolom a gnd-ket össze kell kötni, mivan ha merül az aksi , mi lesz a szintekkel stb. kell-e védelem stb. :nemtudom:
(#) Hp41C válasza sooty hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Szia!

Nekem így még kiértékelhetetlen jelet adott. A modul táp és föld csatlakozója közé 100nF kerámiával párhuzamosan 47µF tantál, a +5V és a modul táp csatlakozója közé 100 ohm. A kimenetet a pic-es panelon húztam fel a +5V-ra 10k -val.

Szia
(#) sooty válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Tudom, a multkor beszéltünk róla. Ezért is írtam MrBrownnak, hogy nézze meg amit írtál nekem itt. Mivel még nincs kész a kapcsolása, csak a vétel helyét keresi, azért írtam neki, ezt a módszert. Egyébként amit Mr Brown szeretne, aksiról hajtani a modult(csak a modult), az lehetséges,érdemes vele próbálkozni?
(#) Hp41C válasza sooty hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Szia!

A szűréssel nekem összejött. Az akkumulátor drága, a töltése gond, a modul csak keveset terhel - az önkisülés lesz a meghatározó. Vigyázni kell, mert a modul akár mélykisülésbe is viheti... Szóval több gond lesz vele, mint amennyi az előnye...

Szia
Következő: »»   37 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem