Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC hűtés fordulatszám szabályzott ventilátorral
Lapozás: OK   4 / 6
(#) Chokapick válasza fongab hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
ok.akkor veszek szenzort.de azert majd meg kiprobalom ezt az utobbi leirasod is. Es koszonom szepen a sok turelmet es segitseget. Ezek utan mostmar ezt a kapcsolast is tudom ajanlani es tudok majd segiteni azoknak kik szeretnek megepiteni es kerdesuk tamad.
(#) fongab válasza Chokapick hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Idézet:
„Es koszonom szepen a sok turelmet es segitseget.”

Szívesen.

De ha én építeném, akkor a IC cserélve lenne. Én a 741,TL071, vagy valami hasonló. Ha LED -et kell meghajtani akkor BC182 vagy BC212. Esetleg kijelzőt rá. Ha tökéletesíteni akarod akkor a költségeket vidd lejjebb, olyan alkatrészeket kell használni, ami mindenhol kapható.
És könnyen és pontosan állítható. Ez itt nem teljesül.
Ha ezek is meglesznek, sokan fogják, után építeni.

Sok sikert.

(#) Chokapick válasza fongab hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
hali ujra wagyok. az ic-k amiket emlitettel nem gond wan belole itthon is.mindeg tartok tartalekban. Ha a 741-el finomabb szabalyzast tudnek elerni akkor mindenkepp erdekelne hogyan.szoval miben kell atalakitanom a kapcsot. Es a kijelzot is nagyon jo otletnek tartom.en magam is gondolkodtam mar rajta.Ha tudnal ajanlani walami konkret kijelzos megoldast akkor azt is sziwesen megepitenem.
(#) fongab válasza Chokapick hozzászólására (») Okt 31, 2007 /
 
Például itt van egy szép hőmérő:
Bővebben: Link

Ha csak hőfokot akarsz mérni ez jó. Kiegészítések:
- a 100°C beállítás szerintem nem jó mert nálunk 85°C márt forr a víz. Én alkoholos hőmérővel nézném a hőmérsékletet, úgy állítanám be.
- ha szabályozni is akarsz akkor külön táp kell. A ICL ICk nem szeretik, ha a mérés, és a kijelző, egy tápon van. Galvanikusan, el kell, választani. A linken bemutatott hőmérő, nem éri el az 1mA áram felvétel. Igy egy 555IC, porvasmag, és huzal, és ellenállás, kondi, dióda stb nagyon jó leválasztót lehet készíteni. És kaphatok is, +/-5V kimenő fesz, 50….200mA, be 5…….15V és a gyártótól függően 3000-9000Ft.
(#) D4rklord hozzászólása Dec 7, 2007 /
 
Helló!!

Szeretnék építeni egy venti szabályzót, Pc-be!! Szeretnék vele 3 ventit szabályozni, hogy lehetne ezt megoldani Pic nélkül?? Elég kezdő vagyok!
(#) aflmor válasza D4rklord hozzászólására (») Dec 7, 2007 /
 
Ventillátorokat rádugod az alaplapra, felrakod a "SpeedFan" programot, és szabályzod. Nem kell egyből, mindenáron forrasztgatni, mikor minden alkatrész (szenzor, szabályzó, stb.) megtalálható a PC-ben.
(#) PCB válasza aflmor hozzászólására (») Dec 7, 2007 /
 
Szia !

Ez a megoldás egyszerű, de alaplap függő is.
Lehet, neki nincs ilyen lehetősége.

Üdv!
(#) VrGakos hozzászólása Feb 9, 2008 /
 
Sziasztok!

Elnézést kérek hogy nem teljesen a témához kapcsolódik a kérdésem. Azért mert én nem ventillátort szeretnék vezérelni hanem a fordulatszámát megállapítani PIC -el. Ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném.
(#) Chokapick hozzászólása Okt 13, 2009 /
 
Udv urak

Lenne nekem egy cooler masters-cool drive4 (4csatornas digitalis pc venti.szabalyzo. Kb 1honapja szamomra erthettlen problemat produkal Amikor bekapcsolom a pc-t a ventil szabalyzo nem ter magahoz teljes mertekben.Tobbfele variaciot szokott csinalni: 1.a kijelzo ures marad es csak a hattervilagitas megy,a ventilatorok is allnak. 2.a kijelzon az adatok (hofok,fordulat) csak reszlegesen jelennek meg(a szamok nehany resze jelenik meg mint ha hibas kijelzo lenne) es a ventilatorok max fordulaton mennek vagy epp allnak. Ekozben ha nyomok egy resetet a PC-n a helyzetb valtozatlan,de ha szethuzom egy pillanatra a ventil szabalyzobol a tap csatlakozo kabelt es visszadugom a rendszer azonnal helyreall. Az iment kikaptam a gepbol,mert mar unalmas,hogy a pc-t 2 lepesbol kell elinditani

keszitettem rola nehany kepet hatha valaki megtudja mondani mit kellene cserelni rajta.Ezt leszamitva tokeletesen dolgozik.Uzem kozben nagyon stabil. Mivel a szabalyzonak sajat memoriaja van ahol tarolja az altalam beallitott hofokot es fordulatot azt gondoltam,hogy talalni fogok egy kis akksi feleseget ami a pc kikapcsolt allapotaban is szolgaltat anyi energiat az aramkornek,hogy az ujrainditaskor az elozoleg elmentett beallitasokkal induljon.De tevedtem,mert nem talalhato a szabalyzoban akksi.Gondolom ic-be irodik a beallitas.De akkor nallam miert felejtos?
(#) Chokapick hozzászólása Okt 13, 2009 /
 
Miutan kiszereltem a szabalyzot es szemugyre vettem az elektronikat nem talaltam semmi lathato hibat.Ezutan ujra osszeraktam majd egy kulonallo szinten pc-tappal tesztelni kezdtem. A fel delutanos teszt alatt vegig tokeletesen mukodott. Kulonbozo intervallumokban ki es bekacsoltam.Varakoztam ujrainditottam stb es minden jo.Ezutan ujra rakotottem a pc-m tapjara ahonnan kiszereltem es a problema ujbol elojott
A feszultseg es a kontaktok is rendben vannak. A tesztbol arra kovetkeztetem,hogy a tappal van a baj. Na de mi lehet az hiszen a pc tokeletesen dolgozik
pontos magyarazatott nem tudok,de a tappal van a baj ez kiderult
(#) vision61 válasza Chokapick hozzászólására (») Okt 13, 2009 /
 
Szia!

Ha jól látom, akkor egy olyan négypólusú csatlakozón keresztül kap tápot, mint a kislemez molex csatija. Biztosan nem kontakthibás a szgépben lévő csati? Vagy lehet a szabályzó panelbe ültetett csatlakozó is. Nézd át nagyítóval a négy forrasztást, lehet az is gond.
A PC-ből kiszerelve hogyan tesztelted? A hőérzékelőket is kivetted a gépből? Nincs valamelyiknek a szigetelése megsérülve és ezáltal esetleg a bemeneten test zárlatot okoz? A rákapcsolt ventilátorok jók?
(#) Chokapick válasza vision61 hozzászólására (») Okt 13, 2009 /
 
amikor kivettem a pc-bol egy masik tapegyseggel teszteltem senzorok nelkul ventilatorral.Az eredmeny tokeletes mukodes.De amikor visszakotottem a pc tapjara szinten csupasz allapotban tettem azt senzorok nelkul ventivel.Tehat a hoerzekelok es ventilatorok rendben vannak. A csatlakozo kabellel is minden rendben van.Csak a szabalyzo feloli oldalon van olyan kis molex csati a kabel masik vegen mar ugyanaz a csatlakozo van mint az optikai meghajtokon.En is ertetlenul allok a dolog elott
(#) vision61 válasza Chokapick hozzászólására (») Okt 13, 2009 /
 
Az átalakítót is használtad a PC-n kívül? Az azokban lévő érintkezők is elszoktak oxidálódni, kilazulnak. Próbáld meg anélkül is a gépben. Ettől függetlenül a panelba ültetett csatlakozó lábait én átforrasztanám.
(#) Chokapick válasza vision61 hozzászólására (») Okt 13, 2009 /
 
Igen hasznaltam.Most kicsereltem a pc-ben a tapot es eddig minden ok.Ha holnap is minden ok lesza akkor belenezek a regi tapba. Ha megallapitottam a hiba okat akkor ide megirom.
(#) pityu_18 hozzászólása Nov 15, 2009 /
 
Sziasztok.Valaki nem tudna berakni egy sima fordulatszámszabályzós nyáktervet 12V-os számítógép ventihez valót.Az oldalon leírt kapcsolás elég zavaros.Köszi.
(#) marcall hozzászólása Nov 21, 2009 /
 
Napot mindenkinek!

Olvastam de nekem csak az jött le a kapcsolásokból, hogy csak egy bizonyos hőmérsékleten kapcsolja be a ventilátort!
Nincs olyan kapcsolásotok ami a hőmérséklet növekedésének függvényében növeli a ventilátor fordulatszámát!?
Előre is köszönöm!

üdv Orosz!
(#) Kerberosz1 hozzászólása Jan 21, 2010 /
 
Üdv! A segítségeteket szeretném kérni! Van egy ASUS EAH3650 Series videókártyám ventilátor nélkül egy nagy hütőbordával. Sajnos függőségem miatt nagyon fel tud melegedni. Olvastam mások kérdéseit/válaszait, mindenki komolyabb dolgokkal foglalkozik, de én nagyon kezdő vagyok és nem tudok kihez fordulni. Szóval szeretnék rátenni valami ventilátort, csak a ventilátor áramelátásval van a baj. Olvastam hogy vannak Fan aljzatok az alaplapon. Nos lefényképeztem az enyémet (ASUS M2R-FVM). Van rajta pár szabad aljzat, és egy 3 lábú is.

Kérdésem: az az úgynevezett fan? és ha nemaz hogyan tudnám még megoldani a ventilátor áramellátását? és bár én nem értek hozá de ha túlságosan lehűti az baj? szóval ha igen lehetne valami hőmérséklet szabályzást beleszerkeszteni illetve hogyan?

Én még arra gondoltam hogy veszek egy USB dugót, és én úgy tudom azon van táp láb, szoval arra ráforasztani a ventilátor vezetékét. De én nem értek hozzá, ezért is írtam, tehát nagyon megköszönném ha valaki tudna nekem segíteni!

U.i.: elnézést ha nemjó a kép, ha kéritek csinálok másikat, nem vagyok nagy fotós, de igyekeztem.
(#) Stadi válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
A külön fényképezett csatlakozó digitális hangkimenet.

A számítógép semelyik részét nem tudod túlhűteni, leginkább azért, mert a hűtőközeg hőmérsékleténél nem tudod lejjebb vinni a hűtött alkatrészek hőmérsékletét, azaz max. szobahőmérsékletre tudod őket hűteni.

A számítógépes ventillátorok általában 12V-ról mennek, ezekhez az alaplapon is szokott lenni 1-2 csatlakozó. A mellékelt kép felső részén levő, háromlábú csatlakozót kell keresned. Ha nincs, hibás vagy foglalt, akkor a képen levő átalakítót kell beszerezni vagy megépíteni (a háromlábú csatin a szélső tüske a test). A videokártya bordájára én egy 8cm-es ventillátort rögzítenék, az kellő hűtést biztosít alacsony zaj mellett. Szabályozni lehetne, de szerintem nincs rá különösebb szükség.
(#) Kerberosz1 válasza Stadi hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Köszönöm, de nem értem pontosan.
Idézet:
„A mellékelt kép felső részén levő”

Megtudnád mondani melyik képen? és hogy hova dugjam az átalakító dugóját?
(#) baloghzoli1 válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Szia nem egy Silent pipe hütésü kártya az?
(#) Stadi válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Tessék mondani, ez nem a kandi kamera?

Nem tudom, mit nem találsz. A hozzászólás alatt van egy csík, abban egy link a ventiatalakito.jpg-re. Az átalakítót a tápegység egy szabad csatijára kell dugni.
(#) baloghzoli1 válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Amugy 19.oldal CHA_FAN1 jobb felsö sarokBővebben: Link
(#) Kerberosz1 válasza Stadi hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Ez vicces. Félre értettelek, azthittem az én képemen kell keresni a 3 lábú csatlakozót.

De az oké hogy van az átalakítónak egy 3 lábú Fan aljzata, de a dugót milyen aljzatba dugom? mi a neve? vagy hogy tudnék rákeresni?
(#) Stadi válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Először is, baloghzoli1 belinkelte az alaplapod leírását. Abban benne van, hogy hol van rajta ventillátor aljzat.

Másodszor, olvasgasd az előző hozzászólásomat, benne van a válasz erre:

Idézet:
„De az oké hogy van az átalakítónak egy 3 lábú Fan aljzata, de a dugót milyen aljzatba dugom?”
(#) Kerberosz1 válasza Stadi hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Rosszak az idegeim... még mindig nemtudom hogy mi a neve, egy kép alapján nehéz lesz megvenni.... Nemérted mit kérdezek. Kérdésem: Mi a neve a dugónak vagy aljzatnak, rá szeretnék keresni valami elektronikai bolt honlapján hogy megrendeljem!
(#) Kerberosz1 válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Kösz még nem tudom sajnos elolvasni mert a gépen nincs adoba acrobat reader, és nem az én gépem. De igyekszem minél előbb!
(#) Kerberosz1 válasza Stadi hozzászólására (») Jan 24, 2010 /
 
Köszönöm szépen! Megrendeltem a 8x8cm es ventilátort, és egy olyan dugót, mint ami a képen van. Megtudnád nekem mondani hogy melyik lábára forasszam a + és a - drótot?
(#) Kerberosz1 válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Senki?
Már megérkezett a ventilátor, de véletlen aljzatot rendeltem, de nembaj megoldottam, de még mindig nemtudom hogy melyik lábra forraszam a + és a - drótot.

Tudna nekem valaki segíteni? Nagyon megköszönném.
(#) baloghzoli1 válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
27.oldal CHA-FAN GND fekete,CHA-FAN PWR piros ,azért linkeltem be
(#) Kerberosz1 válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
De nem FAN, mivel Stadi-t hiába kérdeztem nem tudom a nevét, van róla egy kép a #612671 üzenetben. Nemsokkal feljebb ventiatalakito.jpg
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem