Fórum témák
» Több friss téma |
A csatolmány lemaradt. :hide:
Egyébként én meg 4 félt használtam eddig és a 628 volt a legkisebb . De a microchip oldalán minden pic adatlapját megtalálod üdv
Azóta is próbálkozok különböző megoldásokkal, de egy uart base-n keresztül nem akar menni Rx és Tx egyszerre... :no:
Hello,
Ceruzaakku töltőt szeretnék csinálni 16f873-al. Hogy lehetne megoldani azt, hogy az egyik analóg bemeneten méri az aktuális töltőáramot, egy másik analóg kimeneten szabályozza azt. Ha a picben nyomógombokkal beállítok 300mA töltőáramot, akkor azt tartsa. Ez a szabályzó rész nem világos. Üdv!
Mennyire akarod egyszerre...?
teljesen egyszerre, ns pontosan sosem fog menni. De ha megelégszel mondjuk 10-20ms- al, akkor a rendelkezésre álló modulokból simán meg tudod oldani. A topic elején tettem fel több példát Uart használatára, kb 30-as oldalig... Teszteléshez használd az RS-check exe progit. feltettem a topicra az említett területre. A PIC kommunikációban résztvevő byte-ok száma meg kell egyezzen a RS-check ablakában beirt byte-ok számával. Ezzel meg tudod csinálni, a Pc-ről elküldesz mondjuk 3db byte-ot a pic-re vételi ablakban meg megjelenik a pc-n, amit a pic válaszol. Variálhatod, adjál hozzá mondjul 5-öt és azt küldjed vissza, nehogy az a benyomásod legyen, hogy a PC tréfálkozik.
Sziasztok!
PIC téren abszolult kezdőként összeraktam ezt a kapcsolást. A Parsicban tökéletesen működik de ha le akarom fordítani hex-be egy hibaüzenetet dob ki. Azt kérem a nálam okosabbaktól, hogy vessenek egy pillantást rá hogy mi lehet a nyűgje. Ez a kapcsolás 3db hőérzékelő jelét írja ki az LCD-re, mindig a legmagasabb értéket mutatva és kiírja a mutatott hőézekelő sorszámát is. Kösz a segítséget.
Az AF2,IF1,IF2,If3-at állítsd át 16 bitesre!
Üdv
Minden modult álíts 16 bitre.
Csak akkor lehet 8és 16 bites modulokat használni egy projekten belül ha nincsenek egymáshoz kötve.Ha egymáshoz kötöd öket csak mind 8 vagy 16bites lehet.Az ADC1 végén lévö keretes sárga négyszögekre figyelj mert bizonytalan összekötést csinál
Szia!
Lehet megpróbálom majd pc rs232-vel, de amin most programozok, nincs rs232-m... Két pic között próbálkozok. Ha csak irányú a komunikáció (vagy ide, vagy oda) akkor minden oké. De ha már mindkettő kellene, akkor nem akar menni. Megnéztem az összes példát még mikor belefogtam, de nem találtam megoldást. 10-20ms bőven elég lenne. Egy egyszerű példát tudnál feldobni ha ráérsz, ahol két pic között folyik oda-vissza komunikáció? Nagyon megköszönném. Üdv: Kev.
Mielőtt tovább lépnél, néhány fontos dolog...
A két pic-nek egyforma frekin kell járni, és quartz oszcillátorról. Ha nem egy panelon van akkor legalább a testeket összekötni. Az egyik PIC Tx lába a másik PIC rx lábbal kötendő össze, és fordítva is u.i. ... Feltételezem az egyik pic a mester ami kezdeményezi a kommunikációt és várja a választ, vagy hasonló, vagy mindkettő vaktában adogat is meg veszeget is? Valami szisztémának kell lennie. Alapban nyilván mindkettő vételen van a program szerint. A próbához célszerű mindkét pic-hez lcd kijelzőt is tenni. Próbáld megírni a következőt: Analóg bemenet értékét elküldöd a másik pic-nek (de nem folyamatosan, hanem pl nyomógomb lenyomással, one shot modul segítségével) a másiknál pl: a vétel nyugtázó bitje indítja vissza az adást, amit lehet variálni azzal, hogy a vett értékhez hozzáadunk egy konstanst mondjuk 1-et. Az első pic meg ezt veszi...stb Most nem Parsicos gépnél vagyok, és nincs is összerakva két ilyen panelem. Olyant nem teszek fel amit nem próbálok ki.
Köszi a választ ezekre nem figyeltem.Átállítottam őket,de ezután is problémázott.Na de sikerült megtalálni a hibát.Az AF2-est 8 biten kell hagyni.
Kösz a választ, de a car1-nek küldött válaszban írtam hogy itt speciel nem kell mindent 16 bit-re átállítani.
Kösz a választ.Az ADC1 végén én nem láttam keretes sárga négyszöget,így minden csatlakozási pont jó.Egyébként itt az élő péda hogy egy projekten belül mégis csak lehet és kell keverni a 8 és a 16 bites modulokat.
A két pic egyforma frekin jár, külső quartz oszcillátorról. Egy panelon vannak éppen. Megfelelő lábak összekötve.
A probléma, hogy az uart data modul működését nem értem tisztán. EN és ACT pontja közül az ACT ha jól gondolom a nyugtázó. De ha vételre van állítva nem tiszta hogy az EN pontján keresztül hogyan is kellene vételre bírni.
Azthiszem kezdem kapizsgálni....
Megy az oda-vissza komunikáció. Kipróbálom az eredeti feladatban, aztán majd jelentkezem.
Sziasztok!
Egy laikus kérdés: jól látom-e, hogy a Parsic nem ismeri a JK triggereket? Le kellene modelleznem (egy meglévő kapcsolásból) az SN7473-at, azonban elakadtam ott, hogy az adatlapján lévő logikai ábrája 2 db kapcsolótranzisztort is tartalmaz. Hálás lennék egy Parsic-barát megoldásért.
Sziasztok!
Na megoldódott a komunikáció, de közben felvetődött egy kérdés. Használt-e már valaki valamiféle memória modult a pic rom-jának bővítésére, és esetleg parsic-al kivetelezhető-e? Mert ugye ha belefért volna a programom a pic-be, akkor nem kellett volna komunikáltatnom őket, és 1 is elég lett volna.
Hali
Altalaban A PIC-ek belso programtarolosak es nem lehet boviteni sehogy sem. Volt (van?) a 18-as sorozatban romless tipus a 18C601-801. Ezekhez kell kulso EPROM. De gondolom nem akarsz 64 labas joszaggal veszodni. Szerintem ezt a parsic fele jatekot el kell felejteni. Jo lehet led villogtatasra de rendes programot nem lehet vele csinalni. Arra ott vannak az ASM es C forditok. Ezekkel sokkal kisebb HEX-et lehet generalni es mar bele is fersz a PIC-be. Csak egy kicsit tanulni kell. A neten lehet talalni millio peldaprogit, amit azutan tudsz alakitani a sajat szajized szerint. Vannak jo oldalkak (magyarul is) ahol eleg szajbaragosan elmagyarazzak a PIC mukodeset, programozasat. Inkabb ezeket kene olvasgatni. Esetleg venni 1-2 konyvet. Es nem kell keresni nagyobb procit. Ezek a grafikus programozasi kornyezetek arra jok hogy az ember idegesitse magat mert nem lehet vele hasznani mindenfele procit, a leforditott kod nem fer bele a prociba, es egyeb nyugok. Neki kell kezdeni ASM-et tanulni. Az MPLAB mindig naprakesz, es tudsz vele forditani minden tipusra. Csak ennyi. Udv Vili
A grafikus programozás azért nem olyan rossz,max pic-eknél eddig nem lett nagy figyelem ráforditva.Siemens s5 Plc-ét is lehet grafikusan programozni pedig több,mint 20 éves jószág és probléma nélkül fut.
Midenféle külön program nyelv lett már kitalálva ,de valjuk be egyik sem könnyen átlátható és pont ezért van annyi fajtája is ki erre ki arra szavaz.Általában angol röviditések a lépések amit ha nem használsz mindennap belekeveredsz. De a "nagy programozok " is ha uj projektet irnak miért a régi bevállt grafikus" igen "nem" ha "és "és szimbolumokkal irják le a folyamatot és csak később forditják le-mert könnyen átlátható!És ez nagyon fontos sok embernek,ha hibát keres.
Led villogtatásra? . Most csak ugye viccelsz.. Szerintem böngészd át a topict, milyen szintű/bonyolultságú programok születnek itt hetente..
Én tanulok/tam asm-et. Amit abba összehozok 1 hét alatt, azt Parsicban nevetve megcsinálom PROFIBB minőségben, kb: 1óra alatt.. üdv: Dávid
Sziasztok!
Nekem is egy hétig tartott átolvasni a topikot, és szeretném megköszönni minden segítőkész forumtársnak, hogy tudtán kívül ugyan, de sokat tanított. Most olyan dolog megvalósításán töröm a fejem, hogy az autóm röpsúlyos előgyújtásszabályozóját kiváltani egy PIC-es áramkörrel. Próbáltam kiindulni egy fordulatszámmérőből és azt finomítani de nem vagyok biztos benne, hogy jó irányba haladok. Jó lenne ha egy folyamatábrát feltudnánk vázolni a segítségetekkel és azt próbálnám megrajzolni. Köszi.
Szia Csabi tegnap kísérletezgettem a 4 digites
hétszegmenses kijelzővel , és ez a meghajtás tökéletesnek bizonyult . A múltkorában említetted , hogy minél jobban telik a pic annál inkább romlik a kijelzés kipróbálnád ezt a részt egy nagyobb programban , hogy lássuk ott is megállja e a helyét ?
Nem tudom pontosan mit akarsz ezzel a jk flip-flop-al megoldani...
Én az "informácifeldolgozás" alapelvét tartom mindig szem előtt, a bemeneti adatok vagy "jelek"-ből egy kimeneti információt előállítani. A PIC is valójában egy ilyen eszkoz. A Parsic egy modulja is ez kicsiben... Amire neked szükséged van, az szerintem az RS-modul, néhány kapu és a bemeneteken one-shot modulokkal...ezek kombinációja "csodákra képes"... -használd esetleg az invertálás lehetőségét is. tettem fel jónéhány nagyobb, máig is müködő programot, van 8-10 oldalon "rajzolt "- ezekben rengeteg rögtönzött alkalmi logikai megoldás van, nézz körül ezekben is...
Köszi...
Most nincs kéznél ilyen készen lévő áramköröm amivel kipróbálnám. Egyébként amit feltettél, lehet nem teljesen kiérlelt az MX része... Én a 13 oldalon alul lévő progival zavartam össze a kijelzésképet. Ezért a kijelzésre szánt értékeket átküldtem uarton egy másik pic-nek ami csak a 4 digitet hajtotta.
Hali
En nezem regota ezt a topicot. Ki is probaltam egy parszor ezt a ugymond programozast. Koszonom de nem valo komoly munkara. Amit itt a kollegak osszekinlodnak program cimen azt egy C-ben ossze lehet utni fel ora alatt, ASM-ben 2-3 ora alatt es nem eszi a memoriat. Es ha a forrasomat a multheten kiadott uj PIC-re akarom attenni hat megvaltoztatok egy par sort ujraforditom es elfelejtem. Vegulis nem akarok vitat inditani, de ha a kollegak ezt az erot es idot tanulasra forditanak a kesobbiekben 100-szor megterulne. En a kezdetektol foglalkozom PIC-el, azelott 8051 felekkel, de mar regen rajottem hogy az eredeti, vagy a gyarto altal ajanlott forditok hosszu tavon meghozzak a gyumolcsuket. Mindig friss, jol optimalizal, es konnyu vele dolgozni. A kezdetektol fogva voltak ilyen-olyan grafikus, folyamatabras probalkozasok, de hamarosan kikopott mind. Maradt a MPLAB, HITECH-C es meg 1-2 masik C a tobbiek mentek a sullyesztobe, mert nem vol tobb support. Errol ennyit. Udv Vili
Azt nem értem :hogy miért nézed ezt a témát ??
Más nincs amit fikázhatnál ? Én nem okoskodok a többi pices témában hogy ez igy jó az úgy szar ! HA NEM TETSZIK A PARSIC OSZD AZ ÉSZT MÁSHOL ! Ha te c ben akarsz programozni tedd azt és pont !
Jó ez amit irsz végülis igazad van ,csak itt sok olyan emberke van aki az iskolában nem tanulta ezt pic progizást (mert hogy még nem volt )de ezzel a programmal még nekem is ment egy kis probálgatás után.De megnézed a PLC-ket sem assembly-ben vagy C-ben programozzák pedig az alap ott is valamilyen proci de nem egyetemi tanároknak találták ki,nem ök a cél közönség . Egyébként a Microchip is többet tudna eladni a cuccaiból ha valami érthetöbb formában lehetne ezeket a piceket programozni.Azért egy 8000-10000 soros asm-et kiváncsi lennék milyen rendszer szerint lehet átlátni
Bocs en nem fikazok es nem utottem meg ilyen hangot senkivel kisfiam! En csak probalok segiteni az itt levo fiataloknak es a helyes iranyba terelgetni oket. Itt pont az a baj hogy ilyenek mint Te probaljak osztani az eszt, es ez nem segitseg hanem joreszt felretajekoztatas. Majd ha annyi ideje csinalod az elektronikat es a mikropocesszorokat mint en, majd akkor probalj meg igy beszelni velem. A kisfiuknak lehet hogy nagynak tunsz de itt vannak felnottek is.
De hogy konkret is legyen a dologban : nezz mar at egy par ASM listat amit a parsic csinal. Ha ertesz hozza lathatod hogy ez minden de nem programozas. Ha nem akkor tanuljal meg sokat. Udv Vili
Hali
Sajnos amikor en tanultam a nyero alkatresz a P13A tranzisztor volt. Kicsit kesobb az inas iskola idejen jott be az "integralt aramkor" : TERTA kocka. De meg internet es MSN sem letezett. Megis vegigjartunk minden lepcsot. Ez az ASM programozas nem egy nagy ordongosseg de ismerni kell a uC lelkivilagat hozza. Amit Te irsz PLC, ez egy mas vilag. Ezek feladatorientalt eszkozok es minden ceg csinal hozza es arul (sok penzet) valami programozasi eszkozt ami talan egyszeru embereknek keszul. Itt a uC programozasrol beszelunk. Sajnos pl ebben a temaban (parsic) sok ember nem tudja mi fan term a TMR1 vagy az interrupt. Pedig a uC felepitesenek a megismerese a programozas alapja. Jo igaz lehet elerni sikereket, de mint elobb is leirtam, ha tovabb akarsz lepni ezekkel az ugymond "programozasi nyelvekkel" csak meggyulik a bajod. Nem ismered meg a belso felepitest, a program csak 3 PIC-re keszult el, egy egyszeru program teliirja a 16F877-tet, es egyeb nyugok. Ra kellene jonni, hogy a 16F84, a 16F628 mar reg a multe. Olcsobban kapsz sokkal jobb tulajdonsagu, sokkal osszetetteb uC-ket. De hogy tudod majd programozni ezeket, ha csak a parsic-ban vagy jartas. A valasz sehogy. Akkor ujra kezdheted a tanulast. A masik: A Microchip es mas gyartok is nem veletlen adjak ingyen vagy olcson az ASM forditokat. Ezzel jol meg lehet ismerni az eszkozok lelkivilagat, es ha tobbre vagysz (dolgozni akarsz komoly projekteken) akkor megveheted a penzes fejlesztorendszereket. (Szerintem nem kell felteni oket mert azer az elsok kozott vannak az eladasban uC teren). Nem mindenki amator PIC-es. Ja a kovetkezo : ASM. Ha egy modulba irsz mindent termeszetesen atlathatatlan. De semmi sem akadalyoz meg hogy kulon filekbe ird a klf. reszfeladatokat es utana a linker majd osszeszabja. Irtam en mar teli '877-et ASM-ben, es nem volt atlathatatlan. Igaz volt 6-7 include file, de ha egyet jol megirsz tobbet nem kell piszkalni, es meg mashol is hasznalhatod. Na ennyi. Udv Vili |
Bejelentkezés
Hirdetés |