Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107
 
Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   19 / 93
(#) sany hozzászólása Jan 16, 2010 /
 
Sziasztok!


Rendeltem egy hőmérséklet mérő modult a baji elektronikától. Az IC benne ICL7107. A problémám az áramkörrel, hogy a csatolt képben látható kijelzés van a kijelzőn. A - 5 V és + 5V feszültségek rendben vannak. A panelon nincs zárlat, vagy szakadás, már többször átvizsgáltam.

Van valamilyen ötletetek, hogy mi lehet a probléma?
Vagy az IC hibája okozhatja ezt?

kijelző.gif
    
(#) Sebi válasza sany hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Nem nyitott a bemenet? A bal egyes az túlcsordulást jelent...mondjuk a mínuszt nem teszi ki olyankor.
(#) Rumcájsz válasza sany hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Pár hozzászólással ezelőtt olvashatod hogy nekem is hasonló problémám volt (#599812-Rumcájsz). -1666 volt a kijelzőn mereven.
Nálam a megoldás az volt hogy az oszcillátor nem ment, 38,39,40 -es lábakon lévő 100pF - 100K tagokból a 100pF kondi volt gyárilag zárlatos. Csere után egyből pontosan működött.
Másik megoldás valóban a túlcsordulás negativ irányban.
A 31. láb a bemenete, próbáld meg hogy ezen csak egy 10nf kondi legyen a GND fele párhuzamosan. Akkor mit csinál? Ha más az érték (esetleg 000) akkor a bemeneten van a kutya elásva.
A tápfesz megfelelően van szűrve?
(#) Doncso válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Nem, nálad más volt, az övé túl van csordulva! Az más tészta.
Üdv.
(#) Travolta válasza sany hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Nekem is volt ilyen problémám. Nálam az volt a megoldás, hogy pengével átkapartam az IC lábait.
(#) sany válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
A táp szerintem jól van szűrve , mert egy 7805 -ös IC stabilizálja a tápfeszültséget, ha rámérek stabilan 5.03 V van az IC kimenetén. A -5 V is rendben van, ezt a feszültséget a kapcsolásban egy CD4009 invertereket tartalmazó IC állítja elő . Először erre gondoltam , hogy ez IC okozza a hibát.Az IC-t kicseréltem , de hiába. Ha egy 10 nF -os kondit teszek 31. lábra, akkor semmi sem változik , ugyaz a probléma.


Travolta: ki fogom próbálni.
(#) sany válasza Travolta hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Átkapartam én is az IC lábait , és most már jól működik. Lehet valami érintkezési hiba volt.

Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) raiman hozzászólása Jan 18, 2010 /
 
Sziasztok
Hosszas keresgetés után (köszönet érte Travoltának ) találtunk egy kapcsolást. Lehet hogy ez jó lenne? Sajnos sokat nem tudok angolúl de biztos vannak itt nálam okosabb emberek
Szóval mit szólnátok ehhez a kapcsoláshoz?
Ötleteket, észrevételeket várnék.
(#) roland0327 hozzászólása Jan 19, 2010 /
 
Megcsináltam az alkotó féle Fesz. merőt. és azt olvasom hogy 200mV a bemenetre. ez mit jelent? nem lehet egyből rákötni pl 12voltot?
(#) proli007 válasza roland0327 hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Hello!
A 7106-nak a bemeneti feszültsége végértéken a +-200mV. Ha előtte feszültség osztó van, akkor lehet rá kötni annak osztásarányól függően bármekkora feszültséget.
üdv! proli007
(#) Alkotó válasza roland0327 hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Nem mindegy melyik feszültségmérőt építetted meg. Van ami "csak" 200mV-ot tud mérni
(Ez), azaz külső feszültségosztó kell hozzá (pl. a tápegységpanelra eleve ráterveztem az osztóláncot is). És van olyan, terv is (Ez), ahol van osztótag a műszer panelján.
Valahol találsz tőlem egy kis leírást, milyen módokon lehet/célszerű áramot és feszültséget mérni pl. a labortápok kimenetén. Ezt a leírást nagyon tágan lehet értelmezni, szinte bármire adoptálható.
(#) roland0327 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Sziasztok!

Kész lettem a kapcsolással. Elsőnek bekapcsoltam -000 ezt mutatta adja rá feszt (5 voltot) 2.4-et mutatott. Elkezdtem terkerni a potit jól beállitottam. Levettem róla a tápot, és újból visszaraktam és most ugrál. És a 7805-ös melegszik keményen, meg a 390ohmos ellenállás tűzforró.
mit rontottam el?
(#) Alkotó válasza roland0327 hozzászólására (») Jan 20, 2010 / 1
 
jó lenne tudni melyik kapcsolást csináltad meg (az egyiken van osztó, a másikon nincs).
1. Sem a 7805-nek, sem a 390 ohmnak nem kell melegedni. A 7805-ből több féle áramú típus is van (no meg eleve terveztem rá egy minimális kis hűtést is), esetleg lehet hogy a tiéd a kisebbek közül való, azért melegszik némiképp. A -5V-os ágban szinte nem is folyik áram, ott semmi nem melegedhet (azért ne 0,25W-os szénréteg ellenállást használj, hanem a fotón is lévő 0,6W-os fémréteget., hisz a többletfeszkót azért el kell disszipálni) Ha jól emlékszem az elmegy a 26-os lábra, és semmi több terhelése nincs.
Első dolgodlegyen a +5V és a -5V meglétének ellenőrzése. (hátha zárlatos a zéner vagy a kondi, vagy fordítva raktad be, vagy bármi más.
2. A referenciaállító potit nem illik összevissza tekergetni. Itt is ajánlják sokan, hogy egy ismert feszültséget a bemenetre kapcsolva, addig tekerje az amatőr, még a jó érték nem lesz a kijelzőn, de ez butaság!!. A referenciát 100mV-ra kell beállítani, és elvileg ott kell neki éppen jól mérnie. A valóság azért annyival másabb, hogy én eddig akárhányszor is beállítottam pontosan 100mV-ra, még ettől nem mért teljesen pontosan, mert egy pici hibája még volt. Ekkor lehet a helipoton egy kicsit még tekerni, de ez annyit jelent, hogy valahol 98-102mv körül lesz a referencia. Ennek a pontosa okát nem tudom, de akkor is ez a hivatalos, és főleg helyes módszer.
3. A másik ami fontos. Az alapműszert mindig előtétek nélkül kell beállítani. Tehát 0-200mV ismert értékű feszültséget kell neki jól mérni. Ha ez már megvan, utána lehet az osztót hozzá tenni, és ha kell, akkor már csak azon finomítani.
4. Ha egy minimális mértékben mozog az utolsó számjegy, az még belefér a specifikációba. Általában a rossz nyákkialakítás szokta okozni, ha nagyobb arányban mozog a kijelzés. Ha az én nyákomat használod, azokkal nincs ilyen gond, mert hangsúlyozottan figyeltem a csillagpontok megfelelő kialakítására. Nekem is van több példány mindegyik kijelzőmből, és egyáltalán nem imbolyog azok kijelzése.
(#) roland0327 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Köszi az olvasmányt Okosabb lettem sok mindennel. A táprésze volt a baj forrása szerintem a zéner rossz de mivel csak ez az egy volt itthon bukó.(miből lehetne kivenni?PC-ban régen találtam majd megnézem) Csináltam rendes szimetrikus tápot azzal most tökéletes.Majd a kalibrálással és egy két kérdesem lenne de nem most mert elkell mennem, olyan este 9 fele leszek megint és felteszem kérdéseim.
(#) Mucu hozzászólása Jan 21, 2010 /
 
Sziasztok! Az Alkotó féle két paneles "2000" voltig állítható, nyáktervel szimpatizálok. Említés van arról hogy 9 voltos elemről is sokáig üzemelhetne, de a kapcsoláson 8 volt váltóról van megoldva. Hogyan lehet 9 voltos elemre megépíteni, vagy rákötni? Mit kell módosítani ha kell egyáltalán? Az ICL7107 es helyett ICL7136 os egy az egyben behelyzehető (Természetesen LCD kijelző esetében.)? Még ismerkedem a témával, ne haragudjatok ha a kérdésem amatőr! 2 szer, 3 szor átolvastam a topicot, sok mindent tanultam, megértettem. Üdv!
(#) Mucu válasza Mucu hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Kifelejtettem hogy ICL7136 ost azért részesíteném előnyben elem esetében, mert jóval energiatakarékosabb.
Bővebben: ICL7136 Link
Üdv!
(#) Alkotó válasza Mucu hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Ha nincs AC8V, akkor nem tudsz +-5V-ot nyerni. Ha IC-t cserélsz, és egyenről akarod járatni, akkor bele kell nyúlni a tervbe, a felhasznált alkatrészektől függő mértékben. Akkor viszont már egy másik kapcsolásról beszélünk.
Ezek a kijelzők, általában részei valamilyen másik berendezésnek, amik szinte mindig hálózati feszültségről mennek, tehát van trafójuk, így az elem belekeverése kicsit szokatlan megközelítés. Az inkább a kézi műszerek kategóriája.
Természetesen működhet a te elképzelésed is, csak az adatlap ajánlása szerinti átalakításokat el kell végezni, és ami elég fontos, az LCD kijelzők nem olyan alakúak mint a ledesek, tehát azt a részt is alapvetően újra kell gondolni.
(#) Mucu válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Értelek, akkor IC csere kilőve, és az elemről való használat is. A 8 volt váltónak menyire kell stabilnak lennie? Paneltrafó jó erre a célra? Bár abból cask 9 voltosat találtam.
(#) Alkotó válasza Mucu hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Az AC8V csak egy tájékoztató adat. Simán jó a 9V-is. Egyáltalán nem kell stabilnak lennie. Épp ez a lényeg, hogy csak egy külön tekercs a trafón, és a panel a többit megoldja ebből.
Ha több műszert használsz, mindegyiknek külön tekercs kell! Ledes kijlezővel kb.300mA a max áramfelvétel (már mértem, de most nem emlékszem pontosan). Tehát egy 0,5A-es tekercs bőven elég neki.
(#) Mucu válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Oké megértettem a műkődését. Az elemről való használatot azért kérdeztem mert a linken levő kapcsolás ICL7136 al 9 Voltos elemről megy, nézd meg, mit gondolsz? (Szeretem a kézi műszereket )

Bővebben: Link
(#) Doncso válasza Mucu hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Na a linken szereplő vastag betűs részhez csak gratulálni tudok a honlap üzemeltetőjének, ezaz, lejmolásra fel. Minek kell reklámozni?
(#) Mucu válasza Doncso hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Akkor elnézést hogy belinkeltem az oldalt. Ne érts félre nem ellenségeskedem, de aki keres az talál, nyilván te is megtudtad valahonnan. Ha rászán valaki pár órát és olvasgat a témában gyorsan rábukkan a lehetőségekre. Azért még nem fog mindenki rendelgetni. Nem tudtam hogy ez akkora titok :S
(#) Doncso válasza Mucu hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Nem nem, te értesz félre. Semmi baj, nem veled van a gond, te csak a kapcsolást linkelted be. Nem ez a baj.
Hanem aki az oldalt készítette. Az minek reklámozza.
(#) Mucu válasza Doncso hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Oké. Visszakanyarodva a kapcsoláshoz, nem mond rá senki semmit? Nekem nagyon szimpatikus az LCD, az elmes táplálás és a kis áramfelvétel miatt. Persze ha mindez működik is. Alkotó mondhatnál rá valamit, te otthon vagy a témában.
(#) proli007 válasza Mucu hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Hello!
Azért nem mondanak semmit szerintem, mert nem értik mit szeretnél..
Alkotó kapcsolása ICL7107-el és Led kijelzővel megy. Amit Te szeretnél, az ICL7106 és LCD-t hajt meg. Ezért gyártja a cég a két külön típust. A 7106 az LCD-vel, simán megy egy elemről. A 7136 kis fogyasztású, de csak az LCD-vel működik együtt.
Mert az IC fogyasztása, a Led kijelző mellett szinte elhanyagolható.
üdv! proli007
(#) Mucu válasza proli007 hozzászólására (») Jan 21, 2010 1 /
 
A táplálásával nem vagyok tisztában. Egyszer aztmondjátok váltó fesz kell neki, egyszer meg azt hogy elemről is megy. Értem hogy te 7106 ra mondtad hogy megy elemről. Miben különbözik a két IC akkor táplálás terén?
(#) proli007 válasza Mucu hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Hello!
- Az ICk-nek mindenképpen egyenfeszültség kell. A többi csak sakkozás..
- A 7107 +-5V-ról jár. A Led-ek a +5V-os részt terhelik, a -5V-nak kicsi a terhelése. Ha trafó van, akkor egyszerű egyenirányítással képezhető a két feszültség. Mint ahogy Alkotó rajzán is látszik. A +5V egy stabilizátorral van megoldva, a -5V a kis terhelés miatt, csak egy zénerrel.
A váltófeszültség minimumát az adja, hogy annak csúcsértékének minimum, 5+3V-ot kell kiadnia. Ha nagyobb nincs gond, csak fűt a stabilizátor.
A mérőfeszültség InLo negatív pontja, viszont közös a GND (a +-5V közös pontjával) ponttal.
- A 7106-nak, csak egyetlen 8..9V feszültségre van szüksége. Az LCD-nek olyan kicsi a fogyasztása, hogy nem is érdekes. Viszont itt a mérés InLo (GND) pontja az IC-ben lévő belső referencia feszültség negatív pontjával közös. Ez a feszültség a tápfeszültség +9V-jához képest, kb. 2,8V-al alacsonyabban van. Tehát a 9V-nak illik "lebegni", azaz galvanikusan elválasztottnak lenni. Mert a mérendő feszültség pontja közösítve van a belső referencia negatív pontjával. (Ez nem egészen szükségszerű de az esetek többségében ezt a módszert választják.)
Tehát így lehet egy 9V-os elem a tápfeszültség, ahol az elem pontjai sehova nincsenek kötve, csak az IC tápjára. De lehet egy trafóból és egyenirányítóból származó egyenfeszültség is, hiszen a trafó szekunder tekercse is galvanikusan elválasztottnak (lebegőnek) tekinthető.
üdv! proli007
(#) ToXeN hozzászólása Jan 30, 2010 /
 
Hello!
Nekem egy olyan problémám lenne az áramkörrel hogy bekapcsoláskor "mást" mutat mint 5 perc múlva amikor már "bemelegedett". Az eltérés nem sok, az utolsó digit 2-vel lejjebb van, ami aztán szépen lassan visszaáll! Ha jól sejtem a 7805-ös IC miatt van, mert az eléggé melegszik és egy nagyon picit elmászik, és vele együtt a referencia is... Azt már próbáltam hogy a kijelzőknek külön 7805 szolgáltatta a feszt, talán valamivel jobb lett, de nem az igazi! Milyen megoldás lehetne erre a problémára?
(#) mex válasza ToXeN hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Külön TL431-el oldottam meg a referenciát, nincs is elmászás.
Következő: »»   19 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem