Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Emberek gatyát felkötni megint baj van az erősítőmmel .Szóval múltkor bekapcsoltam kb negyed órát ment ahogy kell és egyszer csak el kezdett újból búgni.Egy 5 w-os hangszórónak kámpec.Mi lehet már megint vala.Ja és egy végtranyó melegszik de annak már kicseréltem a vezérlőjét de semmi változás:S
Szerintem meg a Te gatyád laza! Miért erőlteted, ha ennyire nincs rálátásod a megépítés mikéntjére. Persze, én nem mondhatom meg Neked, hogy mit, vagy mit ne csinálj, de azért nem hiszem, hogy pontosan így tervezted ezt a tevékenységet.
Véleményem szerint a megépítés mikéntjével van elsősorban probléma, nem érted, mit, miért, és hogyan kéne csinálni. Le kéne állni ezzel az: "Építek egy erősítőt, miközben fogalmam nincs, hogy működik, meg hogy kell megcsinálni, mire kell figyelni, de nem baj, mert majd mások megmondják 200km-ről, hogy mi a baja". Hát, nem ez a sorrend. Először tanuld meg, hogy működik a tranzisztor, a további alkatrészeknek mi a szerepe, és utána kezdjél újra bele. Akkor majd fog menni, és vége lesz a kudarc-sorozatnak.
Erősen hobbi jellegűen űzöm az elektrotechnikát, olyan kb 15éve. Bátran állíthatom, még mindig nem vagyok tisztába alapvető fogalmakkal. Úgyhogy fel a fejjel, és olvasni, tanulni, ha érdekel a téma! Iminek nagyon igaza van, most már belátom én is. Nem véletlen van első helyen az iskolákban az 1. osztály, és a végén a 8.
Persze én is úgy a 6-7.osztály környékén kezdtem, meraztúgykell gondoltam...pedig tényleg nem.
Készülőben a PA300!
Szia!
Nagyon szép munka! Kíváncsi leszek a véleményedre a hangjáról. T vasat hol vettél?
Nem boltban vettem egy elektronikai műhelt felszámoltak a környéken s onnan kemény 500ft volt a két darad.
Az mj15003/15004 -et is onnan vettem 250ft/db áron.
Szép munka! Gratulálok.
Ahogy írtam is, csak az emitter ellenállások elegek lettek volna 5W-osnak, a többi meg 2W, de így legalább 0 melegedése lesz a többi teljesítmény ellenállásnak. Szerintem elég jó hangú végfok egyébként. Valami jó izmos tápot tegyél hozzá, a két oldalhoz legalább 700-1000W-os trafót, és oldalanként legalább 30-40.000µF puffert. Így biztonsággal ki tudod venni belőle mindig a max teljesítményt.
Heló
Jól néz ki, hővezető paszta van a tranzisztorok alatt? Nem nagyon látszik a képeken, hogy lenne.
Persze hogy van csak letöröltem a felesleget!
Talán ez a trafó és kondik jók lesznek.
Az stk 4050 végfokomba jól megyeget!
Szerintem ippeg elmegy. Kondiból mindenesetre jóval többet tennék a helyedben, ha már (azt hiszem ez) 600W-os csak a trafó a 2X300W-hoz. viszont így elég olcsóba fog kerülni a táp, ha ezt használod föl.
Kiböffent az 750-et is. :yes:
A BEAG hídkapcsolásúnak a 220/4x23V-osa. A kondik értéke pedig épp az ökölszabály szerinti 100W-onkénti, 10000uF. /Az adatai szerint ha 4Ohm-os hangsugárzóval terheli , az pont 273W/0,1% THD mellett/
Üdv mindenkinek!
Épitettem egy erősitőt és egy szinte 100%-os aluminium dobozba lesz berakva és a végtranyók pedig fel lesznek fogatva a doboz oldalára (természetesen szigetelve). És az volna a kérdésem hogy azt lehet-e úgy hogy a hálózatból jövő földelést rákötöm a dobozra? Hogy nem-e fog semmit zavarni az erősitőn mivel az erősitő végtranyói is a doboz oldalán lesznek. Mivel ez aluminium dobozt muszáj vagyok leföldelni a biztonság miatt! A segitséget előre is köszönöm. (és elnézést kérek ha netalán rossz helyre irtam ezt a hozzászólást, de én ezt a helyet tartottam a legmegfelelőbbnek) demcar
Szia!
Én a helyedben nem kötném rá a hálózati védőföldre a dobozt. Hangtechnikai eszközöket kettős szigetelésűnek szokták tekinteni. Kettős szigetelésű eszközt pedig érintésvédelmileg tilos leföldelni! 40W(VA) felett a fémdobozra megfelelő hűtőbordát is tanácsos kívülről felfogatni. Valami nincs rendben az erősítővel? Zúg? Én a helyedben a trafó primerével párhuzamosan kötnék egy 10nF/1000V-s kondenzátort. A szekunder oldalon az egyenirányító diódákkal pedig 47nF/100V-s kondenzátorokat kötnék szintén párhuzamosan. Ez Greatz egyenirányítónál is megoldható. A puffer elkókkal is köss párhuzamosan egy 100-200nF-s jó minőségű 100V-s kondit. Ha ezután is brummogna, akkor nézd át az egész erősítőt - csillagpontos földelésűnek kell lennie. A hangszóró földpontja a tápegység földpontja legyen, ne a végfokpanel földje! Az utolsó két szabály megszegésekor keletkezik a földhurok. Ahol nagyobb áramok folynak szokás azt a rész forrasztóónnal "meghízlalni".
Szia!
Szereld fel a hálózati trafót szigetelten, műanyag köztartókkal a házra, és akkor biztosan nem kell földelés. De ha simán rákötöd a házra a földelést, akkor sem lesz semmi baj.
Köszönöm válaszod erről a lényeges dologról megfeledkeztem, de szerencsére több szem többet lát.
Szia!
Természetesen kettős szigetelésnél nem kell földelés, sőt! Egyébként a trafókat kettős szigeteléssel készítik.
Utolsó lehetőség még a trafó dobozfüggetlen leárnyékolása, melyet a tápegység földpontjával kell összekötni. Árnyékolásnál is figyelni kell az érintésvédelemre! Jó minőségű trafót használj!
Elolvastam a hozzászólásokat és ebből is tanultam. Tehát akkor nem fogom rákötni a hálózat földjét a dobozra hanem az erősitő tápjának a földpontját fogom rákötni a dobozra. A trafóm pedig toroid.
Köszönöm a segitséget!
Üdvözlök minden Fórumozót!
Biztosan sokan ismeritek az alábbi linket, de aki nem annak érdemes keresgélnie a közel és távolabbi múlt kapcsolásai között. Találhatók itt egyszerű és bonyolultabb kapcsolások. Limitálva van a napi letöltés mennyisége. Érdemes fordítóval célirányosan böngészni. http://www.schematicsforfree.com/archive/dir/Audio/CIRCUITS/POWER%2...LINEAR
Szia.
Köszike. Én nem ismertem!
Az lenne a kérdésem, hogy melyik konfig szól hangosabban, illetve melyiknek mi az előnye, hátránya.
1-es versenyző: 4 darab 10 Wattos erősítő 4 darab egyenként (mondok egy számot) 200 Wattos egyforma hangszóróval. 2-es versenyző: 1 darab 40 Wattos erősítő, 1 darab (ugyan olyan mint az 1-es példában) 200 Wattos hangszóróval. A hangszórók egyforma tipusúak, hogy kizárhassuk a hatásfokot meg minden mást. Melyiknek mi az előnye, hátránya?
Szia!
Azt szeretném kérdezni ,hogy a"clip" pontra hogy tudnék ledet csatlakoztatni.
Kell egy külső áramkör (komparátor) amit innen hajtol meg.
Tudsz valami rajzot nekem ajánlani ami megfelelne erre a célra.
Ez a Clip jelző a kimenetre csatlakozik. Bővebben: Link
Minden infót megtalálsz hozzá az oldalon. |
Bejelentkezés
Hirdetés |