Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Adatlap szerint az én 5 mm-es 5 chipes ledjeim 100.000 mCd-ásak,elég jó fényük van.Amit találtam,255.000 mCd-ás ledek azok 10 mm-esek. Kíváncsian várom a teszteket! Üdv Kicsa
Hello!
MP2481-el felépített áramkört vásároltam a Chipcad-től. Ez gyárilag 350mA-ra van tervezve. Az átlagos ledekkel jól is működik, de nekem most 1A áramú ledet kellene meghajtani. Vettem is egy új panelt, figyelőellenállást cseréltem benne, de nem működik. Lehet, hogy az smd alaktrészek házi barkácsolása okozza a hibát, de az is lehet, hogy az áramkörben mást is kellene módosítani. Tudna valaki segíteni egy olyan kapcsolással, amit házilag is meg lehetne építeni? Valamilyen kezelhetőbb tokozású IC-vel felépített kapcsolás kellene az MP2481 helyett! Másik kérdésem lenne, hogy van-e valakinek tapasztalata 12V akkumlátorról történő üzemeltetéssel kapcsolatban. Olyan áramkörre lenne szükségem, ami 12V-ról állít elő 350mA áramot! Az MP2481 elvileg tudja ezt az üzemmódot is, de a fenti problémák miatt nem nagyon tudok vele kisérletezgetni! Legalább 8-10 ledet akarok sorba kapcsolva üzemeltetni! Köszönettel Bagi
Ma leültem az SprintLayout5 elég és elkezdtem tervezni a ledes panelt.
5mm-es ledekből sikerült 59db-ot beletennem de közbe jött a megvilágosodás, hogy van nekem 3mm-es is. Azokból 102db férne el a panelon. Röpke fejszámolás: 59db x 20.000mCd = 1180.000mCd. (tehát 1180Cd) 102db x 20.000mCd = 2040.000mCd. (tehát 2040Cd) Kb 2x akkora fényerőt lehetne elérni a 3mm-es ledekkel. Igaz árba is több de ez egy megtérülő befektetés szerintem. Továbbá egy oldalon találtam egy átváltót és ott ~650Lm jött ki ami azt jelenti, hogy Közel olyan erős lenne mint egy 60W-os izző. Persze ezek az utóbbi számítások, kalkulációk nem fedik teljesen a valóságot de jó közelítéssel helytállnak. Mivel most nincs itthon ennyi 3mm-es ledem így nem tudom kipróbálni, tehát csúszik a teszt sajnos de ez nem jelenti azt, hogy nem fogom elvégezni valamint publikálni. Addig is várom az ötleteiteket!
Ha beleszámolod a sok melót a forrasztgatással, meg azt hogy ezeknek a ledeknek hidegfehér fényük lesz, akkor megérné inkább egy természetes vagy melegfehér powerleddel megcsinálni az egészet.
De annak nagyobb is lenne a disszipációja nem? Valamint elsősorban GU10-es izzók kiváltását tervezem. Abba elég nehéz lenne beletenni a 10W-os ledet.
Üdv
Nem akarlak elkeseríteni de a tervezett lámpád nagyon gyengécske lessz. Itt van egy kiszámító progi: http://led.linear1.org/lumen.wiz Itt kitudod számolni hogy a 20000mcd 5mm es led 20fok nyíllásszöggel (ami jónak számít mert általában kevesebb szokott lenni),1,9lm fényáramot tud de csak abban az 5mm es körben amekkora a led,ahogy növeljük a nyíllásszöget a fényáram négyzetesen csökken. Az 59db led az 112,9lm fényáramot produkál kb 5cm es körben a fogyasztása pedig 59x20mA=1,18Ax3,6v=4,25w A lámpa hatásfoka ideális esetben 112,9lm/4,25w=26,6lm/w ez kb 5-6 éve még egész jó volt ma egy átlagos hidegfehér led hatásfoka 100lm/w és ezt 120fok nyíllásszöggel tudja. Ezekután döncsd el te hogy megéri e foglalkozni vele már csak azért is mert a 60ledes spotot kb 2000ft ért adják készen csak bekel rakni a lámpába. És végül még egy nagy probléma a sok ledes lámpákkal hogy akár sorba akár párhuzamosan kötöd a ledeket az áram eloszlás soha nem lesz egyenletes a ledek gyártási szórása miatt így a leg gyengébb led megpusztul és soros módban már nem is világít párhuzamosnál pedig a többi led nagyobb áramot kap és így pusztulnak sorba a ledek míg az összes ki nem ég.
Bocsi kifeledtem hogy mindezt mondom kb 5 éves ledes tapasztalattal és párszáz elfüstölt led után.
A boltban jelenleg nem kapsz olyan ledes lámpát ami elég fényt ad a gyártóknak nem érdeke a legjobb ledeket belerakni a lámpákba mert a raktáronlevő sok milió régi ledet kikell szórni. Ha érdekel én csinálok eladásra olyan ledes lámpát amit a boltban lehet venni és én átrakom bele a legjobb ledeket. De ezeknek az ára nem a tescos 990ft lámpa ár. Már csak azért is mert jelenleg 1db 1w os 110lm es márkás led kb1100+áfa ár körül van. A 3w os lámpát 120fok nyillásszöggel neutral fehér tehát kellemes nem kemény fehér és nem is izzólámpa sárga kivitelben E27 vagy gu10 foglalatban 7000ft/db ár körül adom.
Ugyan azt a 3w-os lámpákat én 3000Ft/db áron tudom beszerezni.
Megnézném, hogy melyik bolti ledes lámpába van 20Cd-ás led. Én ezzel tisztába vagyok nagyon jól, hogy nem rakják bele a legjobbat. Egyébként mért vegyek mástól lámpát ha saját magam is betudom szerezni hozzá az alapanyagot?
Ráadásul sokkal olcsóbban. E27 fém csavaros foglalat direkt erre a célra hűtő felülettel 1500Ft, áramgenerátoros meghajtó 500Ft, 100lm-es led 600Ft. Egyik sem gagyi mégis olcsó, olcsóbb mint 7k...
Nem hiába mondtam, hogy nagyon drágán adja fotomen32. Valamint miért fizessek olyan munkáért amit én is megtudok csinálni.
Sziasztok!
Amik nekem vannak ledek,5 mm-esek 90.000 mCd-val. (Hideg - 100.000 ; melegfehér 80.000 - én vegyes izzóban gondolkozom.)Ehhez jön 60 Fokos szög,a linkelt progival ez 75 Lumen körüli. Példának egy 10 W-os power ledre 650 Lument írnak. Ez azt jelenti hogy ha 10 db 5 mm-es ledet beraksz egy tokba,már több a fényáram.Márpedig 25-30 db led simán belefér,a legkisebb foglalatba is. A bekötés tényleg érdekes,sorba vagy párhuzamosan érdemes-e...nemtudom. Árban pedig a 10 db 5mm-es led kb 2000 Ft,míg a power led 2600 Ft. Üdv Kicsa
Hello!
Köszönöm a tanácsokat, tovább próbálkozom! Bagi
Hello!
Még egy kérdés! Szeretném, ha a jelenleg már működő LED-es lámpáim a villany felkapcsolásakor szép lassan emelnék a fényerőt a max-ra, és lekapcsoláskor fokozatosan halványulnának el! Az említett Chipcad áramkör (illetve az LM2481) analóg jellel és kitöltési tényezővel is szabályozható. Azonban az analóg módszer nem vált be. Egy kondi feszültségével vezérelném, de furcsán, akadozva növeli a fényerőt. Ha egy potival vezérlem, ugyanezt tapasztaltam. Gondolom itt valami más baj van, ezért nem kisérleteztem tovább. Most arra készülök, hogy kitöltési tényezővel vezéreljem. Kellene azonban ehhez egy kapcsolás! Tud esetleg valaki ehhez megfelelőt? Egy astabil és egy változtatható monostabilból gondoltam megépíteni, de nem vagyok biztos abban, hogy nem létezik erre már kész megoldás! Köszönettel Bagi
Vannak már dimmerelhető LED-ek kereskedelmi forgalomban.
A dimmelés annyit tesz hogy lecsökkented a áramát.
Ehhez nem kell speckó led.
Hello!
De én azt szeretném, ha magától nőne a fényerő, és nem kellene tekergetni! Szóval tök elegáns lenne, ha mondjuk kb. 3-5 sec alatt nőne meg magától a fényerő. Egyébként a konyhánkban van jelenleg LED-es világitás. Mozgásérzékelő kapcsolja be. Tök jó, csak este álmosan kimegyek, és a képembe villan a fény... Egyébként jelenleg 17db 1W-os LED világít a konyhaszekrény aljáról, és nagyon jól lehet látni a fényénél. A táplálást egy HP printer 32 voltos kapcsolóüzemű tápja biztosítja. Kb 2m U alakú (alumínium profilba ragsztgattam be a ledeket, így a hűtés tökéletes. Az egészből semmit nem látni, mivel a szemmagasság alatt van kb 5-10 cm-el. A plafon világitását most csökkentem le, mivel már nem kell ott ragyognia annak a 300W-nak, ami eddig beárnyékolta pont azt a részt, ahol főzünk, dolgozunk! Távlati tervem, hogy az egész akkumlátorról (és persze hálózat) működjön, amit egy napelemtábla töltöget, ha süt a nap. Bagi
Ezt jol irtad az 1500ft ház optikája nemjó semmire mert tul szük a nyillásszöge az 500ft táp az elmegy én is használom 100lm es led a kinaiaktol jön csak 600ft ért és annyit is ér. De nem ez a lényeg ha megtudod magadnak csinálni akkor hajrá és sok szerencsét hozzá.És bocsi ha tul okos voltam.Csak segíteni akartam.
A Cree MX-6 sorozata sem túl drága, jó fényhasznositású, és nem is kinai (vagy kitudja).
Ezzel együtt nem rossz választás szerintem.Itt lehet bővebb infót találni róla
Foglalat: Bővebben: Link
Bocsánat, rosszul írtam, csak 963Ft/db Ebbe beleteszünk egy 200lm-es ledet 800Ft-ért: Bővebben: Link (elvileg van hozzá hűtőcsillag is fillérekért) és beleteszünk egy konstans áramgenerátort 589Ft-ért. Bővebben: Link Így tehát az esetleges forint-dollár átváltási költséget is beleszámolva 2500Ft-ért van egy 200lm-es fényforásunk. Lehet kapni jobb hatásfokú ledeket is nem sokkal többért. Egyébként meg a beépített optika is tökéletesen jó, de ha nem is akkor 100-as csomagban lehet venni 1000-1500Ft-ért neked tetsző szórásút (persze ésszerű kereteken belül).
küldenél linket a hozzávaló hűtőcsillagról is?
Van ott kereső is, mint mondtam elvileg van mert már láttam, de hogy hol, milyen néven...
Közben találtam ezt: Bővebben: Link Bár ez nem az, de hasonló mind méretben, árban és kialakításban is. Ha jobb nincs ráműtjük egy ilyenre oszt' csókolom
"Egyébként a konyhánkban van jelenleg LED-es világitás. Mozgásérzékelő kapcsolja be."
Ezt milyen mozgásérzékelővel oldottad meg?
Azt tudja valaki hogy mit jelent a ledeknél a Straw Hat kifejezés? Több típusnál is látom,van köztük 110.000 mCd-s is,140 fokos látószöggel,ami a program szerint 454 Lumen. Ez hogy van?Elvileg 0.5 W-os a kicsike.
Üdv Kicsa
Köszi. Csak nem tudtam milyen szóra keressek
Kérdés és ötlet:
A kínaiaknál lehet kapni 10 W-os zseblámpát, benne 10 db. leddel (gondolom akkor 1 w-osak), 800 ft-ért. Ez lenne a legolcsóbb nagy fényerejű led forrás? Idézet: „A kínaiaknál lehet kapni...” Az élettartama is kínai lesz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |