Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vasklorid

Témaindító: licert, idő: Aug 4, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 23
(#) lgyk válasza fazksg hozzászólására (») Okt 11, 2006 /

Üdv!

Vasklorid 1 kg kb. 500 HUF a vegyszerboltban (József körút). Ebből elég sok oldat lesz... :yes:

Igen, de ez a módszer nem távolítja el az oldott rezet. Ha tisztán akarod a vas-kloridot visszakapni, akkor valamilyen körülményesebb módszert kell alkalmazni, pl. az oldatot levegőn állni hagyod néhány napig (ugyebár az oxigén szépen fel fogja oxidálni az összes vasat Fe(III)-ionná. Utána feleslegben (lassan, óvatosan, kevergetve!!!) hozzá kell adni szalmiákszeszt (barna trutyi jelenik meg, ami vas-hidroxid), valamint az oldat réztartalma elmegy tetrammin-réz komplexbe, ennek szép sötétkék színe van. Utána szűrni kell az oldatot, és a csapadékot (barna trutyi) vízzel átmosni (ofkorsz szűrőpapíron keresztül), ezzel megvan a tiszta Fe(III)-hidroxid, majd a barna trutyit egy üvegben óvatosan meg kell sósavazni. (Nem kell túlzásba vinni.) Elvileg ekkor kész a friss marató,

DE!!! :felkialtas:

1.) Az ammónia büdös, valamint mérgező. Alkalmazása fokozott óvatosságot igényel (bár már régóta háztartási vegyszer...)

2.) A szalmiákszesz+savas vas-klorid oldat elegyítése is fokozott óvatosságot igényel. Mivel ez egy közömbösítési reakció, tanácsos előtte legalább az egyik oldatot felhígítani. Ez a továbbiakban nem jelent problémát, mert a folyamat végén csak a csapadék kell, a kék löttyöt ki lehet önteni.

3.) A leírást vas-kloridra terveztem. Nem tudom, hogy a gyorsmarató tartalmaz-e mellette valamilyen más anyagot.

4.) Mindenkinek csak ésszel, :felkialtas: és saját felelősségre. Én nem próbáltam ki, de elvileg működnie kell, laborban is így választottam szét a vasvegyületet a rézvegyülettől.

5.) Először a vasas módszert kellene megpróbálni, vagy ami még jobb: vas+sósav. Marató nélkül. Lehetőleg csak kicsi sósavfelesleggel. Savas vas(II)-klorid oldat fog keletkezni, ami levegőn állás közben a jó öreg vas(III)-kloriddá alakul.

Az utolsó kérdésre: az oxidálószer a levegő oxigénje. Kell ennél olcsóbb...?

Üdv: lgyk
(#) vegyészmérnök válasza lgyk hozzászólására (») Okt 11, 2006 /

A vasas módszert úgy érdemes csinálni, hogy vas drótokat lógatunk az oldatba, és időnként kivesszük és lekaparjuk a felületére kivált rezet. Persze ezek a drót szálak is "elfogynak" előbb-utóbb, tehát ha elvékonyodtak akkor cserélni kell őket. Így elvileg el lehet távolítani a rezet az oldatból, csak egy kicsit időigényes. Az oldat meg szép zöld lesz, mert a Fe(III) ionok Fe(II)-vé redukálódnak. Az oxidáció segítéséhez szükséges sósav mennyiségét meg lehet határozni az oldatba ment vas mennyiségéből. (Vissza kell mérni a drótdarabok tömegét.)

Az ammóniás módszer esetén a művelethez szükséges ammónia, + szűrőpapír + egyebek ára már megközelítheti a gyorsmarató árát, így nem biztos hogy gazdaságos az eljárás. Bár így megfázás esetén az orrdugulást is lehetne kezelni egyben.
(#) PCB válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Okt 11, 2006 /

Szia !

Itt megfordul az eljárás, többet kell foglalkozni magával az oldattal, mint a panellel.
(#) vegyészmérnök válasza PCB hozzászólására (») Nov 24, 2006 /

A vas-klorid lefolyóba öntéséhez visszatérve:
Ma voltam a Délpesti Szennyvíztisztítóban és megfigyelhettem, hogyan adagolják folyamatosan a vas-kloridot a szennyvízhez. A vas a foszfáttal csapadékot képez és így a foszfáteltávolítás részben megoldható. Naponta 3 köbméter 40%-os vas-klorid oldatot adnak a szennyvízhez. A bejövő szennyvíz mennyisége 60000 köbméter/nap.
(#) gtk válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Nov 24, 2006 /

Sziasztok!

En megetettem egy 80-as szeget felig kb 7ml egyszer hasznalt vaskloriddal.
Ez igy jo lesz,kivehetem a maradek szeget,vagy tegyek mast..?
Azert csinalom hatha tudok meg vele maratni;meg igy kevesebbet kell elonteni ha tobbszor tudom hasznalni.

Koszi
(#) vegyészmérnök válasza gtk hozzászólására (») Nov 24, 2006 /

Ha még csak egyszer használtad, akkor a vassal csak "elrontod" a vas-klorid oldatot, mert redukálja a vas ionokat. A 80-as szeget csak akkor érdemes bele tenni, ha az oldat maratásra már nem alkalmas. Ekkor a réz kiválik az oldatból a szög felületére és a szög is részben "elfogy", az oldat meg zöld színű lesz. Ez után oxidálni kell a vas ionokat, pl. sósavat adsz hozzá és levegőn állni hagyod pár hétig...
(#) gtk válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Nov 25, 2006 /

Ok koszi.
Hat ennyivel is tobbet tudok.
(#) Sudár András hozzászólása Nov 25, 2006 /

Helló Mindenki!
Vadi zsír új vagyok itt! Egyébként 64 éves.
közel 40éve használom a Vaskloridot (Ferric Chloride) FeCl3 6H2O
nem okoskodok, de egyszer el lehet olvasni, hogy mindjárt el is felejtsük
A REANAL vegyszergyár Budapes gyártotta. Ezt a dobozt kb 20 éve vettem akkor 750 Ft, 3 kg.
Sárga színű (nem véletlen, kiszűri a nap sárga tartományát) kettős műanyag csavarhetó fedéllel.
Nem tud bemenni a pára, nem tud kijönni a maró szag (ha kapott vizet) Kevés párától is összetapad.
Száraz páramentes helyen akármeddig tárolható.
(#) lgyk válasza Sudár András hozzászólására (») Nov 25, 2006 /

Üdv!

"Sárga színű (nem véletlen, kiszűri a nap sárga tartományát)"

Pont azt engedi át (ha egy fehér fénysugarat átküldesz rajta, akkor egy sárga fénysugár jelenik meg a másik oldalon. Tehát a sárgát nem nyelheti el. Amit kiszűr, az a sárga komplementer színe, a kék - ha megfelelő kék fénnyel világítod meg, akkor majdnem feketének látszik. Pl. kék leddel...

Egyébként Üdv a fórumon!
(#) Pako94 hozzászólása Jan 18, 2007 /

Hi/ Azt akarom meglérdezni ti honnan szeditek a vas-kloridot a gyogyszertárakon kivül? Légyszi küldjétek el e-mailban a választ. Előre is köszi

tomifsztm@freemail.hu
(#) kyrk válasza Pako94 hozzászólására (») Jan 18, 2007 /

Jozsef korut Azur vegyszerboltban probaltad mar?
(#) maTaKee válasza kyrk hozzászólására (») Jan 18, 2007 /

ott 100% hogy adnak!
(#) Müszi hozzászólása Jan 19, 2007 /

A próbanyák a legjobb!

Nem kell konyvasztani, nem drága és még biztonságos is!
Nekem bejött! :yes:

Üdv.
(#) MaSTeRFoXX válasza Müszi hozzászólására (») Jan 19, 2007 /

[off] jó persze..... Gusztustalanul össze lehet kókányolni.... Lassú vele dolgozni..... Esztétikailag nem szép... SMD-t nehéz összehozni vele.....

De tesztelni, fejleszteni nagyon kiváló De azért egy jó kis készülék végleges formája megérdemli a normális nyáklemezt
(#) Müszi válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jan 19, 2007 /

Belül nem látja senki.
Rá fogok szokni a próbanyákra.
Nem jó kotyvasztani egy pici erkély nélküli lakásba...
Idézet:
„SMD-t nehéz összehozni vele.....
nem erre van kitalálva
(#) qssty válasza Müszi hozzászólására (») Jan 19, 2007 /

nem azért hogy kötekedjek de ... de hogy néz az ki hogyha megcsinálsz szép esztétikusan (kivülről) egy erősítőt és ha valakinek megakarod mutatni mert kiváncsi rá a kedves elektronika iránt érdeklődő emberke a belsőfelépítésére és lát egy nagy rakás madzagot és a lényeget nem tudja kinézni belőle?meg ha valami probléma van vele akkor nem is tudsz olyan hamar eligazodni a "kábel rengetegbe".EZ CSAK SAJÁT VÉLEMÉNY , ÉS TÉNYLEG NEM KÖTEKEDNI AKAROK.
(#) Frankye válasza qssty hozzászólására (») Jan 20, 2007 /

Pont, mint a Müszi Féle MűNYÁK... Brrr............
(#) Müszi válasza Frankye hozzászólására (») Jan 20, 2007 /

Ja áttértem a soronként mart prób nyákra
(#) Frankye válasza Müszi hozzászólására (») Jan 21, 2007 /

Előbb-utóbb még a végén képes leszel normális NYÁK-kal is dolgozni!
(#) Pako94 hozzászólása Jan 27, 2007 /

Hali!Azt szeretném megkérdezni nem-e tudtok Sopronban olyan üzletet ahol lehet kapni vaskloridot? A válaszokat előre is köszi. létszi e-mailban küldjétek a választ: tomifsztm@freemail.hu
(#) norbeee hozzászólása Jan 28, 2007 /

Pako94:
Nem ott lakok... :S de sztem minden elektronikai boltban lehet kapni... és gondolom te tod h hol vannak ilyen boltok

ÉS mégvmi..olvasgattam errefelé ....és a legideálisabb hőmérséklet a Vas-Kloridnak a 40-45C.... nameg a jó "lötty"áramlás...anélkül semmise megy :S...

Am itt senki nem marat sósavval meg hidrogénperoxiddel?!?!?!
(#) pbalazs válasza norbeee hozzászólására (») Jan 28, 2007 /

Idézet:
„itt senki nem marat sósavval meg hidrogénperoxiddel?!?!?!”

Dehogynem.
Én vaskloridot sosem használtam, pedig már jó ideje csinálom.
(#) norbeee hozzászólása Jan 28, 2007 /

naAzé.....
(#) Frankye válasza norbeee hozzászólására (») Jan 28, 2007 /

Én sem vaskloridozok már egy ideje.
(#) tbence3 hozzászólása Jan 28, 2007 /

Megkérdezném, hogy a vasklorid vagy a hidrogén/oxid az bontja a FBS-t? Mert gondolkozok olyan technikában amikor 4ügelepközé öntömbe a cuccost ás felállítom benne a lötyöt csak nem tom mivel kellene megragasztani.
(#) lgyk válasza tbence3 hozzászólására (») Jan 28, 2007 /

Vasklorid elméletben nem bántja. A hidrogén-peroxid savas oldata már lehet, hogy problémákat okoz.

A puding próbája az evés!
(#) X Sügi X hozzászólása Jan 28, 2007 /

Azt a fehér por alapu maratót senki nem használja? Az elektroart-nál lehet kapni, tök jó, én már kipróbáltam, nem fog meg semmit sárgára, és jobb is sztem a vaskloridnál..
(#) Pako94 válasza norbeee hozzászólására (») Jan 29, 2007 /

Köszi az ötletet, igazad van azt tudom hol van, csak még nem igen volt alkalmam bemenni,mikor odamentem mindi zárva volt, nyitvatartás meg sehol. Majd megprobálom időben. kösz
(#) Müszi válasza X Sügi X hozzászólására (») Jan 30, 2007 /

Nem fejlődik veszélyes gáz?
kb. mennyi
(#) X Sügi X válasza Müszi hozzászólására (») Jan 30, 2007 /

http://www.elektroart.hu/adatlap/ppam002_hasznalati.pdf

Hát, gázról nem tok... De itt a leírás! Épp az előbb használtam, igaz, sokáig mar, (45 perc kb.) De naon szépen mar.. 0,2 mm es!!!!!! csíkot is meghagyja, még alkoholos filccel is.. Viszont azt vettem észre, hogy a fotólakkot nem kedveli.. bár lehet azért, mert nem volt normálisan lefujva, de mintha azalá, aláment volna.. mindegy.. vasaláshoz kiváló!!!!
Következő: »»   5 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem